Arslantepe Höyüğü nerede? Nasıl gidilir?

nihanbayram

Ülkemizde tarihi ve kültürel anlamda dünya tarihi için önem taşıyan birçok yer bulunuyor. Bu yerlerden 18 tanesi 2021’e kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyordu. Bu yıl düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında Anadolu topraklarında bilinen en eski şehir devletine ev sahipliği yapan Arslantepe Höyüğü, kalıcı olarak Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Arslantepe Höyüğü ile birlikte ülkemizden listede bulunan yer sayısı 19’a çıktı. Tarihte böyle büyük bir önemi olan Arslantepe Höyüğü’nü daha yakından tanımaya ne dersin?

İçindekiler

Arslantepe Höyüğü nerede?

Arslantepe Höyüğü1

Malatya şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıkta bulunan Arslantepe Höyüğü, günümüzde Battalgazi adıyla bilinen ama Eski Malatya olarak anılan bölgede konumlanıyor. Fırat Nehri’ne de oldukça yakın olan Arslantepe Höyüğü, nehrin üzerinde bulunan Karakaya Baraj Gölü’nün batı kıyısına kısa mesafede yer alan Orduzu isimli mahallede konumlanıyor.

Uçak Bileti

Arslantepe Höyüğü’ne nasıl gidilir?

Arslantepe Höyüğü2

Arslantepe Ören Yeri, Malatya şehir merkezine yakın olduğu için ulaşım oldukça kolay. Malatya uçak bileti alarak şehir merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Malatya Havalimanı’na inebilirsin. Havalimanından şehre ulaşım için MOTAŞ adıyla bilinen servis otobüslerini kullanabilirsin. Şehir merkezinden Orduzu Mahallesi’ne ulaşım sağlayan toplu taşıma araçlarıyla kolayca Arslantepe Höyüğü’ne ulaşabilirsin.

Havalimanından şehre gelmek için araç kiralarsan şehir merkezinden 10 dakikalık bir yolculukla Arslantepe Höyüğü’ne ulaşabilirsin. Araçla gidersen Battalgazi ilçesine giden yolu takip ediyorsun. Göztepe sapağından sola döndüğünde Orduzu yoluna girer girmez karşına ören yeri çıkacak. Yol üzerinde alanı gösteren birçok tabela da bulunuyor.

Malatya otobüs bileti alırsan Malatya otogarı merkeze 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Otogardan toplu ulaşım araçlarıyla Battalgazi ilçesine ulaşabilirsin. İlçeden Orduzu Mahallesi’ne gitmek oldukça kolay.

trde tek

Arslantepe Höyüğü’nün tarihi önemi nedir?

Arslantepe Höyüğü3

Arslantepe Höyüğü, milattan önce 5000’li yıllardan milattan sonra 11. yüzyıla kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan en eski antik kentlerden biri. Fırat Nehri’ne yakınlığı nedeniyle tarıma elverişli olması ve sulak alanların bolluğu bölgeyi yerleşik yaşama uygun bir alan haline getirmiş. Milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllarda Roma İmparatorluğu’nun bir köyü olan bölge, daha sonraki yüzyıllarda Bizans İmparatorluğu için mezarlık görevi yapmış. 

Türkiye’de bulunan en büyük höyüklerden biri olan Arslantepe’de kazılar ilk olarak 1930’lu yıllarda başlamış. Bu kazılarda antik kentin avlusu ve giriş kapısı keşfedilmiş. Giriş kapısının yanında iki tane aslan heykeli bulunması nedeniyle Arslantepe adını almış. Aslan heykellerinin karşısında bir kral heykeli ve Geç Hitit Dönemi’ne ait bir saray bulunmuş. Bu eserler, günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor olsa da birebir örnekleri Arslantepe Açık Hava Müzesi’nde de yer alıyor.

Bölgedeki ilk yerleşime dair kalıntıların milattan önce 5000’li yıllara uzandığı keşfedildiğinde Arslantepe Höyüğü, tüm dünyanın ilgisini çekmeye başlamış. Höyükte düzenlenen kazılarda milattan önce 3300 – 3000 yılları arasına ait olduğu anlaşılan kerpiç bir saray, milattan önce 3600 – 3500 yıllarına ait tapınak, metal eserler ve 2000’den fazla mühür baskısı bulunmuş. Bu bulgulara bakıldığında, o yıllarda Arslantepe’de aristokrasinin varlığı, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve Arslantepe Höyüğü’nün Anadolu topraklarında bulunan ilk şehir devleti olduğu kanıtlanmış.

2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Arslantepe Höyüğü, 2021 yılı itibarıyla kalıcı olarak Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Kazıların halen devam ettiği Arslantepe’den çıkarılan antik eserler, günümüzde Malatya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Arslantepe Höyüğü ziyaret saatleri neler?

Arslantepe Höyüğü4

Arslantepe Açık Hava Müzesi’nin ziyaret saatleri yaz ve kış mevsiminde değişiklik gösteriyor. Pazartesi günleri dışında yaz aylarında 08:00 ile 19:00 arasında ziyarete açık olan ören yeri, kış mevsiminde ise 08:00 ile 16:45 arasında ziyaret edilebiliyor. Malatya Arkeoloji Müzesi ise yaz ya da kış fark etmeksizin 08:00 ile 16:45 arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Arslantepe Höyüğü giriş ücreti ne kadar?

Arslantepe Höyüğü5

Arslantepe Arkeoloji Alanı’nı gezmek isteyen ziyaretçilerden giriş ücreti talep edilmiyor. Malatya Arkeoloji Müzesi’ni gezmek istersen 12,50 TL giriş ücreti ödemen gerekiyor. Eğer Müzekart’ın varsa müzeyi ücretsiz gezebilirsin.

Malatya’da nerede kalınır?

Nemrut Dağı

Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret etmeye gitmişken Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu ve batışını da izlemeye ne dersin? Malatya’ya kadar gelmişken bu fırsatı da kaçırmamanı öneririm. Ayrıca Malatya’da Tohma Kanyonu ve Günpınar Şelalesi gibi görmen gereken doğal güzellikleri de görebilirsin. Böyle bir karar alırsan konaklama için merkezde bulunan Malatya otelleri arasından seçim yapabilirsin. Eğer sadece Arslantepe Höyüğü’ne gideceksen ve 1 gece konaklayıp döneceksen Battalgazi’de bulunan otelleri de tercih edebilirsin.

Malatya’da ne yenir ne içilir?

Malatya kayısı

Malatya denilince akla ilk olarak kayısı geliyor tabii. Kayısı cenneti şehre gitmişken bol bol tadına bakıp sevdiklerine hediye olarak kuru kayısı da alabilirsin. Kayısı sadece meyve olarak kullanılmakla da kalmıyor, kayısılı kavurma da yapılıyor. Bu farklı lezzetin tadına bakmadan dönmemeni öneririm. Kayısı ile yapılan yörenin meşhur tatlısını da mutlaka denemelisin.

Malatya’nın mutfağı, Doğu Anadolu şehirleri arasında en zenginlerden biri. Özellikle bulgurla yapılan yemekler ve köfteler çok tercih ediliyor. Kiraz ya da dut ağacı ile yapılan sarma, analı kızlı ve haşlanarak yapılan içli köfte en sevilen lezzetler arasında. Kaburga dolması genelde evlerde hazırlanan çok meşhur bir lezzet ancak yapılması meşakkatli. Eğer restoranlarda yemek istersen  Hacıbaba Lokantası’na önceden haber vermen gerekiyor. Malatya’ya gittiğinde mutlaka denemen gereken bir diğer lezzet ise acılı ayran. Biberle hazırlanan bu ayran yaz aylarında serinlemene yardımcı olabilecek farklı bir lezzet.


nihanbayram
Nihan Bayram
414 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN