Türkiye’nin en büyük ikinci şehri ve aynı zamanda başkenti olan Ankara sadece bürokrasinin merkezi oluşuyla değil turistik potansiyeliyle de ilgi görüyor. Tarihte pek çok önemli olaya ev sahipliği yapan Ankara, kültür ve sanat etkinliklerinden gastronomi dünyasında yer edinen lezzetlerine kadar geniş bir kesime hitap ediyor. Ankara denince akla gelen yöresel lezzetleri, hediyelik ürünleri ve gezilecek yerleri bu yazımızda senin için derledik.
Ankara sadece gezilecek yerleriyle değil aynı zamanda zengin mutfağıyla da öne çıkıyor. İşte Ankara’nın en meşhur yöresel lezzetleri:
Aspava, şehrin yemek kültürünün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Allah, sağlık, para, afiyet versin amin cümlesinin kısaltması olarak bilinen aspava birçok restoranda bu isimle müşterilerine hizmet veriyor. Bu yüzden Ankara’da aspava tanımı tek bir yere ait değil, bir yemek kültürünün parçası niteliğinde. Özellikle döneri ve kebaplarıyla ünlü aspava, taze malzemelerle hazırlanan lezzetli yemeklerin yanında çok sayıda pide ve lahmacun çeşidi de sunuyor. Yemeklerin üstüne sofraya gelen sıcak çay ve ikramlar da ziyaretçileri mutlu ediyor. Lezzetli yemekler için sana en uygun aspava arayışına girmeyi unutma.
Ankara’nın en meşhur yemeklerinden biri olan efelek sarması, bazı bölgelerde labada ismiyle de biliniyor. Efelekler Ankara’da genellikle bahar aylarında yetişiyor. Bildiğimiz yaprak sarmasını andırsa da üçgen şekliyle farklılık yaratan efelek sarmasının iç harcı tıpkı dolma harcı gibi oluyor. Efelekten aynı zamanda çorba da yapılabiliyor. Besin değeri yüksek olan efelek sarmasının yapımı oldukça zahmetli.
Beypazarı’nın kendine has özel bir mutfağı olduğunu söyleyebiliriz. Gazozu ve maden suyuyla da tüm ülkeye nam salan Beypazarı aynı zamanda güveciyle de ön plana çıkıyor. Bu yemekte kuşbaşı et haricinde pirinç, tereyağı, biber, domates gibi malzemelere yer veriliyor. Özel toprak kaplarda ağır ağır pişen Beypazarı güveci için genellikle eski taş fırınlardan yararlanılıyor. Bu arada 500 yılı aşkın bir tarihî olan yemeğin pişirilme süresi 4-5 saati bulabiliyor. Dolayısıyla gideceğin restorana öncesinden telefonla sipariş vermen gerekiyor.
Ankara tava, Ankara’nın tescilli lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu yöresel lezzet çoğunlukla sebzeli ya da etli pilav yemeği biçiminde hazırlanıyor. Günümüzde değişik türleri ortaya çıksa da tüm versiyonlarında kaburga eti ve sebzeler mutlaka kavrulup pilava dahil ediliyor. Zaman zaman pilav yerine şehriyeden de yararlanılıyor. Bu popüler yemeğe yöresel düğünlerde de rastlanıyor.
Adı her ne kadar kulağa biraz tuhaf gelse de öllüğün körü, şehrin en sevilen yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Öllüğün körü temel olarak eriştenin üstüne kavrulan kıymanın konmasıyla hazırlanıyor. Genellikle yoğurtla tüketilen bu lezzetli yemek bilhassa Dodurga, Mühye ve İmrahor gibi yörelerde daha sık yapılıyor. Ceviz, maydanoz ve tereyağının da kullanıldığı öllüğün körü, fırında pişirildikten sonra ters çevriliyor. Hemen ardından karelere bölünerek servis ediliyor.
İçinde özel bir çemen bulunan tamtak tiridi, en az adı kadar ilginç bir lezzet. Ankara dışında farklı yörelerde de tüketilen bu yemek, ufak bir kebap görünümü sunuyor. Tamtak tiridinde tüketilen ekmekler yağda kızartılıyor. Çemenle beraber kıymanın da kullanıldığı tamtak tiridini, yöresel yemeklere yer veren lokantalarda bulabilirsin.
Hitit, Frig, Pers ve Roma dönemlerinden izler taşıyan Ankara’yı ayrıcalıklı kılan gezi noktalarını şöyle aktarabiliriz.
Başkent Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri, kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının yer aldığı Anıtkabir. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sene boyunca ziyaret edilen bu özel yer, mimar Orhan Arda ve akademisyen Emin Onat’ın projeleri olarak 1944 tasarlanmış. Tam 9 senenin sonunda tamamlanan Anıtkabir’in, 10 Kasım 1953 tarihinde özel bir törenle açıldığı görülüyor. Anıtkabir’de Atatürk’ün mezarının haricinde Hürriyet Kulesi, Atatürk Müzesi, Barış Parkı, İsmet İnönü Lahdi, Mozole, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi ve Aslanlı Yol gibi bölümler mevcut. Toplamda 75 bin metrekarelik alanı kaplayan dev yapı, yıl boyunca birçok resmi törene de ev sahipliği yapıyor. Anıtkabir hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Anıtkabir gezi rehberi yazısına göz atmanı öneriyoruz.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
01 Şubat - 14 Mayıs - 09.00-16.30
15 Mayıs- 31 Ekim - 09.00-17.00
01 Kasım - 31 Ocak - 09.00-16.00
10 Kasım - 09.00 - 22.00'a kadar açık
Kavaklıdere içinde yer alan Kuğulu Park, Ankara’nın popüler destinasyonları arasında bulunuyor. Buranın özellikle de çocuklu aileler için ideal bir yer olduğunu belirtebiliriz. Kuğulu Göl olarak da bilinen bu yerde çok sayıda kaz, ördek ve kuş çeşidi mevcut. Ayrıca düzenli bir şekilde oluşturulmuş yürüme alanları, kafeler, bisiklet yolları, çay bahçeleri, çocuklar için özel oyun parkları müthiş manzaralar sunuyor.
Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan Gençlik Parkı, Ulus semtinde konumlanıyor. Ankara Çayı’nı bataklık görünümden kurtarmak adına Cumhuriyet’in ilk senelerinde projelendirilen parkın tasarımında Hermann Jansen ismi yer alıyor. Park lunapark, havuz, tiyatro binası opera binası, sağlık müzesi, göl gazinosu dışında gezme yollarına ve oldukça şık heykellere ev sahipliği yapıyor.
Ankara’ya geldiğinde ilginç bir mimari yapıya tanıklık etmek istersen seni Atakule’ye doğru alalım. Önünde bol bol fotoğraf çekebileceğin Atakule, şehrin en çağdaş simgeleri arasında bulunuyor. Tam olarak Çankaya içinde konumlanan bu estetik yapı, 1989 senesinden bu yana yerli ve yabancı turistlerce ziyaret ediliyor. Atakule esasen büyük bir kompleksi ifade ediyor. Dolayısıyla içinde sinema salonları, kafeleri restoranlar ve alışveriş merkezleri yer alıyor. 125 metre yükseklikte olan Atakule, aynı zamanda ülkemizin ilk dönen restoranına da ev sahipliği yapıyor. Atakule özel günler, düğün organizasyonları ya da seminerler için kullanılabiliyor.
Şehrin sevilen yerlerinden Atatürk Orman Çiftliği hem tarihî kimliği hem de güzel atmosferiyle ilgi görüyor. Atatürk’ün ölümünden 1 sene kadar önce devlete bağışlanan bu büyük çiftlik, 1925’te kuruldu. Atatürk tarafından Türk tarımını hareketlendirmesi amacıyla kurulan çiftlik, günümüzde taze ürünlerin üretimine aracılık ediyor. Aynı zamanda fabrikalara ve ülkemizin en büyük hayvanat bahçesine de ev sahipliği yapan bu alanda piknik yapmak da mümkün.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 08.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Ankara’ya hâkim bir tepede konumlanan Ankara Kalesi’nin yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihi bulunuyor. Galatlar tarafından inşa edilen bu heybetli yapı, yıllar boyunca Bizanslılar, Romalılar ve Osmanlılar tarafından da kullanıldı. Dolayısıyla kaleyi ziyaret ettiğinde bu medeniyetlerin izlerine de rastlaman mümkün. Toplamda 110 metrelik bir yüksekliği olan Ankara Kalesi, 5 köşeye ve 42 kuleye sahip. Günümüzde çeşitli etkinlikler ve hatta festivaller için de kullanılan kale, panoramik fotoğraf çekimleri için son derece ideal.
Ankara şehir merkezinde akla gelen ilk noktalardan biri olan Kızılay, tam anlamıyla Ankara’nın kalbi olarak tanımlanıyor. Meydanın çevresinde bulunan restoranları değerlendirebilir ya da mağazalardan alışveriş yapabilirsin. Ankara’nın genel atmosferi için iyi bir referans sayılan Kızılay Meydanı, günün her saatinde hareketli olmayı başarıyor.
Ankara’ya özgü hediyelik eşyalar ya da yöresel ürünler almak için yerli ve yabancı turistler genellikle Kızılay Meydanı ve çevresini tercih ediyor. Öte yandan Ulus Meydanı, Çıkrıkçılar Yokuşu, Tunalı Hilmi Caddesi ve Bakırcılar Çarşısı gibi yerlerden de hediyelik eşya satın alabilirsin.
Anadolu’da balıyla öne çıkan pek çok şehirden söz etmek mümkün. Bunlardan biri olan Ankara’da arıcılık faaliyetleri epey yaygın. Kaliteli bir Ankara balı almak adına özellikle de Ankara Orman Çiftliği’nden yararlanabilirsin. Ankara çiçek balı ya da Ankara süzme balı adıyla satılan hediyelik ballardan hem kendin hem de sevdikleri için alabilirsin.
Ankara’dan eli boş dönmek istemiyorsan şehrin meşhur lezzetlerinden olan Beypazarı kurusuna yönelebilirsin. Adından da anlaşılacağı üzere Beypazarı ile özdeşleşen Beypazarı kurusu, aslında bir tür kıtır kurabiye. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu ürünü gönül rahatlığıyla alabilirsin.
Ankara’nın ilginç lezzetlerinden olan havuç lokumu, püre şekline getirilmiş olan havuçların nişasta, şeker ve limon tuzuyla bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Öğütüldükten sonra bol düzeyde Hindistan cevizinin eklendiği havuç lokumu, özel hediyelik eşya kutularında satılıyor.
Son olarak Nallıhan’a özgü iğne oyalarından söz edebiliriz. Nallıhan ilçesinin değişmeyen geleneksel uğraşları, ortaya harika ürünler çıkarmaya devam ediyor. İğne oyaları ilçede o kadar meşhur ki sadece buna özgü bir festival bile yapılıyor. Nallıhan’daki iğne oyalarının en önemli özelliği, tamamının ipekten yapılması. Bölge halkı oyalardan çeşitli takılar ya da ev aksesuarları yaparak satıyor.
Ankara ile ilgili meşhur şeyleri keşfederken sana önerimiz aynı zamanda şehri keşfetmen. Keşfetmen gereken tüm güzellikler için Ankara’da gezilecek yerler yazısına tıkla!