Split Havalimanı Hakkında
Adriyatik Denizi kıyısında Hırvatistan’ın en önemli şehirlerinden biri olan Split’te 1931’de inşa edilen Split Havalimanı, günümüzde ülkenin en yoğun ikinci havalimanı olarak faaliyet gösteriyor. 1966 yılında Yugoslavya hükümeti tarafından büyük bir genişleme çalışması yapılan havalimanına 1979’da yeni bir terminal binası daha kuruldu. 1991 yılında Yugoslavya’da başlayan iç savaş nedeniyle sivil uçuşlara kapatılan Split Havalimanı, dört yıl boyunca NATO ve BM’e ait savaş uçaklarına hizmet etti. Savaşın bitmesinin ardından bağımsızlığını kazanan Hırvatistan’da sivil idare 1995’te havalimanını tadilattan geçirerek yeniden ticari uçuşlara açtı. 2005 yılında havalimanının hemen her bölgesinde yürütülen modernizasyon çalışmalarının ardından Split Havalimanı’nın yıllık yolcu ortalaması iki buçuk milyona yükselmeyi başardı.
Split Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Split şehir içi ulaşımının büyük bir çoğunluğunu otobüs, feribot, tren, açık sarı renkteki taksiler ve araç kiralama hizmetleri oluşturuyor. Eğer tatilinizi Split’te geçirmeyi planlıyorsanız, toplu taşıma araçlarını kullanmak araç kiralama ve taksi hizmetlerine göre çok daha ekonomik ve pratik. Şehrin ana ulaşım araçları otobüsler.
Şehir, toplu taşıma araçlarının güzergahları açısından toplamda 4 farklı bölgeye ayrılıyor ve bilet ücretleri bu bölgelere göre farklı şekillerde belirleniyor. 1. bölge, Split şehir merkezini içeriyor. 2. bölge Solin, Stobrec, Podstrana ve Klis; 3. bölge Kastela, Dugopolje ve son olarak da 4. bölge de Trogir ve Omis’ten oluşuyor. Tüm bu yerleşim yerleri birbirleriyle bağlantılı ve birbirine çok yakın oldukları için de ulaşım bir hayli kolay. Telefonunuza Split Bus adındaki uygulamayı indirerek şehir içi ulaşım hakkında en güncel ve detaylı bilgiye ulaşmak mümkün. Şehir içinde otobüsle ulaşımın belki de tek seçenek olması birçok yolcuyu bisiklet kullanımına itiyor. Çünkü şehir hem küçük hem de sahil ve bisiklet yollarıyla birçok imkan sunuyor.
Şehir içince bisiklet kiralayabileceğiniz temelde 3 farklı şirket var. Bunlardan birincisi, Zajceva’da yer alan Rent a bike Split (+38521388951). İkincisi ise Split’in Riva ilçesinden kiralayaileceğiniz www.red-adventures.com ve +385917903747 numarasından ulaşabileceğiniz şirket. Bisikletinizi Riva’dan kiralayın ve Marjan’dan yolunuza yaklaşık 7 km. boyunca devam edin. Sonuncusu ise Split Majstora Jurja’da bulunan New Trek bikes (+385913909416). Split tren istasyonu, şehir merkezinde bulunuyor. Trenlerin çoğu Split ile Hırvatistan’ın başkenti olan Zagreb arasında seferler düzenliyor. Ayrıca Split ve Perkovic arasında da günde 5 kez tren seferleri var. Split Havalimanı, şehir merkezinin 25 km uzaklığında. Splite’ ulaşım havalimanından otobüs, taksi ve araç kiralama hizmetleriyle mümkün. Havalimanından şehrin birçok farklı noktasına giden çok sayıda otobüs hattı mevcut. Bunun dışında taksi ücretleri de pazarlık yapıldığı sürece gayet uygun olabiliyor. Araç kiralama hizmetleri ise tercihe bağlı olarak tatil planlamanıza gibi tercihleriniz arasında olabilir.
Otobüs
Split’te toplu ulaşım araçlarının neredeyse tamamını oluşturan otobüsler sayesinde Split Havalimanı’ndan şehir merkezine kısa bir sürede ulaşmak oldukça rahat. Split Havalimanı’ndan kalkan oldukça fazla sayıda birbirinden farklı güzergaha sahip otobüs mevcut.
Split Havalimanı’na yakın bir bölgede otobüs durağı var. 37 numaralı otobüs Trogir güzergahında her 30 dakikada bir Split Havalimanı’ndan kalkar. Bu 37 numaralı otobüs, Sukoisanka’dan kalkıp, Split Havalimanı’nda durarak 7 km uzaklıktaki Torgir’e doğru devam ediyor. Eğer 9-10 numaralı otobüslerle 37 numaralı otobüsten aktarma yaparsanız şehrin diğer noktalarına da gitmeniz mümkün.
1 numaralı otobüs hattı, Split Havalimanı’ndan Salona’ya gidiyor. 18 numaralı otobüs ise havalimanından Split şehir merkezine gidiyor.
38 numaralı otobüs de Split Havalimanı-Kastel Stari-Split güzergahına sahip. 60 numaralı otobüs, 37 numaralı otobüs gibi Sukoisan otobüs istasyonundan kalkıp, Omis’e doğru hareket ediyor ve aynı zamanda Split Havalimanı’nda da durağı mevcut.
Sukoisan otobüs istasyonu ise Split şehir merkezine sadece 1 km uzaklığında. Yerel otobüsler dışında havalimanının sunduğu shuttle otobüslerle de havalimanından Split şehir merkezine ulaşmak oldukça ekonomik ve hızlı bir seçenek. Bu seçeneklerden birincisi olan Crotia Airline bus otobüsü direkt olarak şehir merkezine gidiyor. İkinci seçenek olan özel havalimanı otobüsü ise 30 kuna bilet ücretiyle sizi kısa bir süre içinde Green Market’e götürüyor.
Split şehir merkezinde yer alan otobüs durağının ismi ise Obala Lazareta.
Taksi
Split Havalimanı’ndan şehir merkezine taksiyle gitmek zaman zaman pahalı olabiliyor. Özellikle de belli bir şirkete bağlı olmadan serbest çalışan bir taksi şoförüne denk gelirseniz esasında olan fiyattan daha fazla ödemeniz gerekebilir. Dolayısıyla taksiye bineceğiniz zaman şirketlere bağlı olanları tercih edin. Taksi hizmetlerinden faydalanmak istediğiniz zaman +385021895237 numarasını aramanız tavsiye ediliyor.
Havalimanından Split şehir merkezine taksiyle ulaşım yaklaşık olarak 150-250 Hırvatistan kunası tutuyor. Akşam tarifeleri ise çok daha farklı ve daha pahalı olabiliyor. Çoğu taksi şoförü 25-30 dakikalık bu yolculuğunuz için 270 kuna talep ediyor fakat iyi bir pazarlıkla bu fiyatı 220 kunaya kadar düşürmek mümkün.
Araç Kiralama
Split Havalimanı’nda yer alan birden fazla sayıdaki araç kiralama şirketlerinden birini seçerek, tatiliniz boyunca kendi aracınıza sahip olmanız mümkün. Havalimanından aracınızı direkt olarak ya da daha önceden internetten ön rezervasyon aracılığı ile kiralamanız çok pratik. Havalimanından aracınızı alarak, Split şehir merkezine 25-30 dakika gibi bir sürede varmanız mümkün. Yoğun trafik saatleri haricinde Split’te trafik normal akışında oluyor.
Şehir Merkezinden Split Havalimanı'na Ulaşım
Şehir içinden Split Havalimanı’na ulaşım seçeneklerinden en popüler olanları otobüs ve taksi hizmetleri. Otobüsler taksilere göre çok daha ucuz olduğu için daha çok tercih ediliyor. Şehir temelde Zone 1, 2, 3 ve Zone 4 olmak üzere 4 bölgeden oluşuyor.
Otobüs biletleri ve diğer ulaşım araçlarının bilet ücretleri de bu bölgelere göre belirleniyor. En güncel haliyle Zone 1 için 11 kuna; Zone 2 için 17 kuna; Zone 3 için 21 kuna ve Zone 4 için 21 kuna ücretleri mevcut. Zone 1 biletleri 45 dakika; Zone 2 biletleri 65 dakika; Zone 3 biletleri 85 dakika ve Zone 4 biletleri 105 dakika geçerli. Bu bilet ücretleri 11 yaş üstündekiler için geçerli.
6-11 yaş arası yolcular içinse bütün bölgeler için ödenmesi gereken ücret, 5 kuna. 6 yaşından küçük çocuklar içinse bilet almanıza gerek yok.
Otobüs
Split’teki ana otobüs istasyonu, Domovinsko Sokağı’nın hemen yanındaki Sukoisan’da bulunuyor. Diğeri ise 2. ana otobüs istasyonu olan ve Opcina’da yer alan istasyon. Üçüncüsü ise Split’in en ünlü yerlerinden birin olan Green Market bölgesinde yer alan Trznica.
Sukoisan otobüs istasyonundan banliyö otobüsleri kalkıyor. Ve bunlardan en popüler olan 37 numaralı otobüs direkt olarak Trogir’e gidiyor ve Split Havalimanı’nda da durağı var. Bir diğer sık kullanılan otobüs hattı olan 60 numaralı otobüs ise Omis’e gidiyor ve Green Market durağına sahip.
Split şehrindeki ana otobüs hatları; 1, 3, 4, 6, 8, 9, 17 ve 21 numaralı hatlar. Split’ten şehir dışına ve şehir içinde ulaşımın en büyük kitleye hitap eden ulaşım şekli feribotlar.
Split feribot limanının olduğu durağın adı ise Luka. 2, 9, 10 ve 15 numaralı otobüsler bu duraktan geçiyor. Hemen hemen bütün otobüslerin geçtiği durak ise National Theatre’ın bulunduğu Trznica durağı. 12 ya da 12A otobüsleri Riva’ya gidiyor. Sv Frane Kilisesi ce Saat Kulesi’nin tam karşısındaki bu durakta inerek bu iki önemli yeri gezmeniz mümkün. Buraya 20 dakika uzaklığındaki Bene’de de çok büyük bir park alanı, tenis kortları, yüzme yerleri, kafe ve restoranlar var.
Ayrıca Split’ten Hırvatistan’ın başkenti olan Zagreb’e ve diğer şehirleri olan Dubrovnik, Mostar, Sibenik, Zadar, Rijeka gibi birçok yere direkt otobüsler mevcut. Mostar’a gitmek isterseniz Split’ten sabah 6 otobüse binerek en güncel haliyle 125 kuna gibi bir ücretle ulaşmanız mümkün. Bosna Hersek’in Sarajeva’ya 210 kunaya, Sırbistan’da yer alan Belgrad’a, İtalya’daki Trieste, Almanya ve Avusturya’nın en ünlü şehirlerine de direkt otobüsler bulunuyor.
Otobüs
biletlerini, duraklardaki bilet otomatlarından da otobüs şoföründen de almanız mümkün. Otomatlardan temin ederseniz çok daha ucuza geliyor. Tek biniş için otobüs bileti en güncel haliyle 11 kuna; eğer biletinizi otomattan alırsanız bu fiyat 9 kuna oluyor. 2 biniş için otobüs bileti almak isterseniz 16 kuna; 10 biniş için bilet almak isterseniz 75 kuna ve aylık bilet satın almak istiyorsanız 260 kuna ödemeniz gerekiyor.
Bunun dışında Karnet biletleri adında gidiş-dönüş şeklinde kullanılabilen 17 kona fiyatlı biletler de bulunuyor. 60 numaralı otobüs ise Green Market’ten Omis’e gidiyor ve yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor.
Aynı zamanda LeMeridien Hotel’de de durağı var. Bu otelin plajını ve diğer imkanlarını ücretsiz kullanmak mümkün. Sukoisan otobüs istasyonundan kalkan 60 ve 37 numaralı otobüsler, şehrin en popüler otobüs hatları. Sukoisan otobüs istasyonu ise şehrin sadece 1 km uzaklığında yer alıyor. 60 numaralı otobüse aynı zamanda Green Market’in hemen yanındaki duraktan da binebiliyorsunuz.
Şehrin bir diğer önemli otobüs istasyonu ise, 300 metre uzaklıktaki Opcina; bir diğeri ise Green Market bölgesinde yer alan Trznica istasyonu. Otobüs biletlerinizi genellikle otobüs şoförlerinden almanız mümkün fakat bunun dışında da genelde duraklarda görebileceğiniz bilet otomatlarından da biletlerinizi temin edebilirsiniz. Eğer biletinizi otomattan satın alırsanız otobüse binerken mutlaka otobüs şoförüne gösterin.
Taksi
Açık sarı renkteki taksiler, Promet tarafından işletiliyor ve bunun dışında şehir içinde hiçbir şirkete bağlı olmayan özel taksiler de mevcut. Şehir merkezi ile Split Havalimanı arasındaki mesafe yaklaşık olarak 25 km ve taksiyle bu yolculuğunuzu gerçekleştirmek istiyorsanız eğer hemen hemen 150-250 kuna gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Genelde 250 kuna isteyen taksi şoförleriyle pazarlık yapma şansınız olursa bu ücrete en aza indirmeniz mümkün.
Araç Kiralama
Eğer Split’te araç kiralama gibi bir fikriniz var ise, Split şehir içinde çok fazla park alanının olmamasını göz önünde bulundurmalısınız. Şehirde tek bir büyük araç park alanı mevcut o da, Diocletians’ Palace denilen ve aynı zamanda Split’in Old Town olarak adlandırılan bölgesinde yer alıyor. Split şehir merkezinin yaklaşık 25 km doğusunda yer alan Split Havalimanı’na aracınızla ulaşmak için sahil yolunu kullanabilir ya da E65 otoban yolunu kullanarak 20-30 dakika içerisinde havalimanına ulaşabilirsiniz.
Split şehrinden Trogir’e aracınızla gitmek içinse sahil yolunu kullanarak varmanız mümkün. Bu arada Trogir, Split Havalimanı’nın sadece 7 km batısında. Şehir içindeki araç kiralama şirketlerinden biri Rent a Car Split NOVA (+385989836950); diğeri ise Avax Rent a Car (+385951539493).
Havalimanı Bilgileri
Kastela Kasabası’nın hemen çıkışında, Trogir’e çok yakın bir bölgede yer alan Split Havalimanı’nın Split şehir merkezine olan uzaklığı 25 km. Kastel Stafilic’te yer alan Split Havalimanı, Trogir’in 7 km doğusunda Split’in ise 25 km batısında bulunuyor. Havalimanında sadece küçük bir terminal mevcut.
Split Havalimanı’nda ATM, Banka, Duty Free mağazası, ücretsiz internet erişimi, sigara içme alanı, turist danışma merkezi, araç kiralama şirketleri, VIP salonu, restoran, kafe ve barlar, ve 353 araç kapasiteli park alanı var.
Havalimanının 15 dakika yürüme mesafe uzaklığında ünlü bir plaj da var. Fakat havalimanı sadece sabah 6 ile akşam 10 mesai saatleri arasında açık. Havalimanındaki en ünlü restoranın adı ise Restaurant Ikar.
Split Ortalama Sıcaklık
Sıkça Sorulan Sorular
Sana özel kampanyalar, fırsatlar ve daha fazlası ENUYGUN mobil uygulamasında!
- Uygulamaya özel fiyatlar
- Anlık bildirimler
- Sana özel kampanyalar
- Yolcu kaydedebilme özelliği