Ülkemizin en eski yerleşim alanlarından biri olan Erzurum, deniz seviyesinden 1900 metre yükseklikte yer alıyor ve Palandöken Kayak Merkezi gibi popüler kış turizmi merkezleriyle her yıl binlerce turisti misafir ediyor. Hem şehir içinde hem de ilçelerinde Selçuklu ile Osmanlı dönemlerinden kalan büyüleyici medreseler, kaleler, kümbetler ve tarihi çeşmelerle karşılaşacağınız Erzurum, tarih meraklıları için adeta bir cennet.

Kısa yürüyüşlerle ulaşabileceğiniz mimari şaheserler Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler ve tarihi Erzurum evlerinin yanı sıra Osmanlı-Rus Harbi sırasında savunma amacıyla kullanılan devasa tabyalara da şehri gezerken mutlaka uğramalısınız. Milli Mücadele Dönemi’nin en önemli adımlarından biri olan Erzurum Kongresi’nin gerçekleştirildiği salonu gezebileceğiniz, Narman Peribacaları gibi etkileyici doğa harikalarını yakından görebileceğiniz Erzurum’da Türkiye’nin en büyük şelalesi Tortum Şelalesi’nde ve dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’nde de harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Hazırsanız Erzurum'da gezilecek yerler için keşfe başlıyoruz!

1- Palandöken Kayak Merkezi

palandöken

Kış aylarındaki sert iklimiyle bilinen Erzurum, Türkiye'nin en popüler kış tatili merkezlerinden biri olan Palandöken Kayak Merkezi’yle kış turizmi açısından en önemli şehirlerimizden biri. 6 aydan daha uzun bir kayak sezonuna sahip olan ve 3125 metre yükseklikteki Palandöken Dağı eteklerinde hizmet veren kayak merkezi, 1993 yılında açıldığı günden beri her yıl binlerce yerli ve yabancı turistleri misafir ediyor.

Dünya standartlarında tasarlanmış kayak pistleriyle günde 12.000 kişinin aynı anda kayak yapmasına imkan veren merkezde 10 telesiyej, 2 baby lift, 1 teleski ve 1 gondol lift gibi teknik olanaklar da sunuluyor. Telesiyejlerle ulaşabileceğiniz 1000 metre yükseklikteki Ejder Tepesi’nde muhteşem panoramik kış fotoğrafları çekebileceğiniz Palandöken’in kolay, orta ve zor olarak düzenlenmiş pistlerinde ise her yaş grubu için kayak ve snowboard eğitimleri de alabilirsiniz.

Alp disiplini ve snowboard yapmak için özel pistleri olan ve yıl boyu dağcılık, yamaç paraşütü, paintball gibi pek çok etkinliğin düzenlendiği Palandöken Kayak Merkezi’nde kış aylarında rehberli kar yürüyüşlerine çıkarak Palandöken Dağı'nın zirvelerini keşfedebilirsiniz. Turizm olanakları bakımından oldukça gelişmiş olan Palandöken Kayak Merkezi’nde kaliteli kayak otellerinden ekipmanlar kiralayabileceğiniz tesislere, kaliteli restoranlardan kafelere kadar pek çok olanak bulabilirsiniz. Erzurum'a sadece 5 kilometre uzaklıktaki kayak merkezine toplu taşıma araçların yanı sıra taksiler veya otel servisleriyle de kolayca ulaşabilirsiniz.

Teleferik fiyatları

  • Tek kişi 50 TL

Konum Linki

2- Tortum Şelalesi

tortum şelalesi

Erzurum'un en bilinen ve çok ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan Tortum Şelalesi, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3. büyük şelalesi olmasıyla özel bir öneme sahip. 48 metre yükseklik ve 21 metre genişliğiyle benzersiz bir manzara sunan Tortum Şelalesi’ni özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen fotoğrafçılık ve doğa gezileriyle keşfe çıkabilir, büyüleyici doğal güzellikler arasında yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Heyelanla oluşan Tortum Gölü’nün en sevilen trekking parkurlarından biri olan ve bölgenin doğa sporları merkezlerinden biri haline gelen Tortum Şelalesi’nin çevresinde mesire alanları, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve kaya tırmanma alanları gibi olanaklar da bulabilirsiniz. Tortum Şelale’nde kalabalıklardan uzakta dinlendirici bir piknik yapabilir, seyir teraslarından ise kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Otopark 20 TL 

Konum Linki

Yazar Notu: Şelalenin karşısında bulunan restoranlarda bir şeyler yiyip, içerek şelalenin tam olarak keyfini çıkarmanızı öneriyoruz. Restoran fiyatlarının çok yüksek olmadığını, bütçeye uygun olduğunu söyleyebiliriz.

3- Tarihi Erzurum Evleri

erzurum

Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Erzurum'un her köşesi büyüleyici taş ve ahşap mimarili evlerle çevrili. Günümüzde 100 kadarı koruma altına alınan tarihi Erzurum evleri, sert kış koşullarına uygun olarak kalın kesme taşlarla ve çoğunlukla iki katlı olarak inşa edilmiş. En güzel örneklerini Yakutiye ilçesinin tarihi sokaklarında görebileceğiniz Erzurum evlerinin bazıları restore edilerek günümüzde müze ve sanat galerisi olarak hizmet veriyor.

Müze olarak hizmet veren tarihi Erzurum evlerinde şehrin kültürüne yansıtan yöresel mobilyalar, günlük ev eşyaları ve antikalarla süslü taş odaların yanı sıra yer sofraları, şark köşeleri ve divanları da inceleyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Kafe ve restoran olarak hizmet veren evlerde ise geleneksel Doğu Anadolu mutfağından en güzel lezzetleri tadarak otantik atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-23.00

Giriş ücreti

  • 15 TL 

Konum Linki

Yazar Notu: Yöresel tatlılardan olan kadayıf dolmasının tadına mutlaka bakmanızı öneriyoruz.

4- Çifte Minareli Medrese

çifte minareli medrese

Erzurum'un simgesel yapılarından biri olan ve ziyaretçilerini büyüleyici mimarisiyle etkileyen Çifte Minareli Medrese, 13. yüzyılda Selçuklular döneminden günümüze kalan bir şaheser. Hatuniye Medresesi olarak da tarihi kayıtlarda geçen ve ünlü Selçuklu sultanlarından Alâeddin Keykubad’ın kızı Hundi Hatun tarafından inşa ettirilen devasa medrese, Selçuklu klasik mimari özelliklerini en iyi görebileceğiniz yapılar arasında. Etkileyici bitkisel desenlerin yanı sıra Orta Asya simgelerinden kartal ve yılan figürleriyle de süslü olan, el yapımı taş kabartmalarıyla her köşesi sanat eserini andıran Çift Minareli Medrese, tarihi atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış.

Osmanlı döneminde kışla, Cumhuriyet döneminde ise müze olarak kullanılan Çifte Minareli Medrese, günümüzde de içindeki sergi salonlarında Erzurum'un tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan yüzlerce etnografik esere ev sahipliği yapıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen, iki katlı ve açık avlulu olarak tasarlanan tarihi medresesinin taş mimarili eğitim odalarını gezebilir; çarpıcı taç kapısı ve turkuaz renkli çinilerle süslü minaresinin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Açık olduğu günler

  • Cumartesi ve pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.00-18.00

Giriş ücreti

  • 20 TL 

Konum Linki

Uçak Bileti

5- Yakutiye Medresesi

yakutiye medresesi

Günümüzde Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren Yakutiye Medresesi, Erzurum'un en önemli ve mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılarından biri. 1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytutarafından inşa ettirilen büyüleyici taş yapı, Anadolu inşa edilmiş en büyük kapalı avlulu, eyvanlı ve revaklı medrese olmasıyla da özel bir tarihi öneme sahip. Orijinal mimarisini günümüze kadar korumayı başaran ve uzun yıllar boyunca dini eğitimlerin verildiği tarihi medrese, 1991 yılında restore edilerek etnografya müzesi olarak hizmete açıldı.

Büyüleyici taş kabartmalarında insan, çift başlı kartal ve hayat ağacı gibi Orta Asya Türk kültüründen simgelerin tasvir edildiği Yakutiye Medresesi’nin iç bölümlerini gezerek Erzurum'un binlerce yıllık kültürünü yansıtan yüzlerce etnografik eseri inceleme şansı da bulabilirsiniz.

Açık olduğu günler

  • Haftanın her günü 08.00-17.00

Giriş ücreti

  • 60 TL
  • Müze kart geçerli 

Konum Linki

6- Erzurum Kalesi

erzurum kalesi

2000 metre uzunluğu bulan devasa surlarıyla şehrin en önemli tarihi hazinelerinden biri olan Erzurum Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri. 415 yılında Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve uzun tarihinde Asur, Pers, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde aktif olarak kullanılan devasa kaleye Saltuklu Beyliği döneminde de İslami mimari özelliklerini yansıtan çeşitli eklemeler yapılmış.

Erzurum'a hakim bir konumda görkemli manzarası ile hemen dikkatinizi çekecek olan Erzurum Kalesi’nin bulunduğu alanda yerleşimin 2500 yıl öncesinde başladığı söyleniyor. İç Kale Mescidi, Kırklar Türbesi, Ebu İshak Kazeruni Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi gibi önemli Osmanlı dönemi eserlerine ev sahipliği yapan kalenin etkileyici bölümlerini gezebilir; Tebriz Kalesi, Erzincan Kalesi, Gürcü Kalesi, İstanbul Kapı ve Yenikapı gibi anıtsal kapıların harika fotoğrafları çekebilirsiniz. Geceleri aydınlatıldığında en güzel manzaralarını görebileceğiniz Erzurum Kalesi’nin surları ve kulelerinden ise şehrin panoramik manzaralarını izleyebilirsiniz.

Açık olduğu günler

  • Haftanın her günü 08.00-18.30

Giriş ücreti

  • 60 TL
  • Müze kart geçerli 

Konum Linki

Yazar Notu: Şehri tam olarak görebilmek için kale içerisindeki merdivenleri kullanarak yukarıya çıkabilirsiniz. Ancak bu merdivenler oldukça fazla. Çocuklu aileler, yaşlılar ve hasta kişiler için pek uygun olmayabilir.

7- Çoruh Nehri ve Çoruh Vadisi

çoruh nehri

Erzurum'un hemen kuzeyinde uzanan Mescit Dağları’ndan başlayan, vadiler ve boğazlar oluşturarak 150 kilometre boyunca ilerleyen Çoruh Nehri, büyüleyici güzellikleriyle dünyanın her yerinden doğa ve fotoğraf meraklılarını kendine çekiyor. Erzurum'un İspir ilçesi sınırlarından geçen Çoruh Nehri’nin çevresi, her zorluk derecesine göre düzenlenmiş trekking parkurları ile bölgenin en sevilen yürüyüş rotaları arasında.

Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olmasıyla ünlü Çoruh Nehri’nde yaz aylarında 100 kilometrelik oldukça zorlu parkurlarda uzmanlarla birlikte rafting ve kano gibi su sporları yaparak heyecan dolu zamanlar geçirebilirsiniz. Nehir, balık bolluğundan dolayı sessiz ortamda balık avlayarak yorgunluk atmak için de sıkça ziyaret ediliyor.

Kızıl akbaba gibi pek çok nadir görülen kuş türlerine ev sahipliği yapan Çoruh Nehri ve Çoruh Vadisi'ni her mevsim düzenlenen rehberli turlarla keşfe çıkabilir, doğal seyir teraslarında bölgenin muhteşem panoramik manzaralarını izleyebilirsiniz. Çoruh Nehri; onlarca endemik bitki türü, yüzlerce kuş ve kelebek türü ile doğa tutkunlarının görmesi gereken tabiat cennetlerimizden biri.

Konum Linki

8- Tortum Gölü

tortum gölü

Erzurum’da her doğa tutkununun mutlaka keşfetmesi gereken bir tabiat güzelliği olan Tortum Gölü, Erzurum ile Artvin arasında şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alıyor. Doğayla iç içe zaman geçirmek için gidebileceğiniz en güzel yerlerden olan ve rehberli doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Tortum Gölü, bir heyelanla Tortum Çayı’nın kapanmasıyla oluşan bir heyelan set gölü.

50 metre derinliği sahip olan ve zengin balık çeşitliliğiyle balık avlamak için de sıkça ziyaret edilen göl, çevresini saran dağlar arasında her mevsim farklı bir manzara sunuyor. Yaz günlerinde sandal ve kanolarla gezilere çıkabileceğiniz veya tertemiz sularında yüzebileceğiniz Tortum Gölü’nün üstündeki küçük adacıkları da yakından görebilirsiniz. Onlarca yırtıcı kuş türüne ev sahipliği yapan ve sıcak yaz aylarında kamp yapmak için en çok tercih edilen yerlerden olan Tortum Gölü çevresinde kış aylarında düzenlenen kar yürüyüşlerine katılarak bembeyaz manzaraları da izleyebilirsiniz.

Konum Linki

9- Üç Kümbetler

üç kümbetler

Anadolu'da inşa edilmiş anıt mezarlar arasında en güzellerinden biri olarak kabul edilen Üç Kümbetler, Erzurum'un en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından bir diğeri. 12. ile 14. yüzyıl arasında geniş bir dönemde inşa edilen anıt mezarların en büyüğü Emir Saltuk’a ait ama diğer kümbetlerin kimse ait olduğu hala bilinmiyor.

Kesme taşlarla sekizgen olarak tasarlanan ve ikonik külahlarıyla etkileyici bir manzara sunan Üç Kümbetler, sağlam mimarileri ile yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış. Her köşeleri Orta Asya Türk takvimindeki ayı, at, yılan gibi sembollerle süslenen ve benzersiz taş kabartmalarıyla sanat eserlerini andıran kümbetleri rehberli turlarla da gezebilirsiniz. Erzurum merkezinden kolayca ulaşılabilen en yakın tarihi hazinelerden biri olan Üç Kümbetler, Yakutiye ilçesinde Cumhuriyet Caddesi'nde kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-20.00 

Konum Linki

71- Erzurum Hamamı

erzurum hamamı

Yakutiye ilçesinde yer alan ve şehri gezen turistlerin sık uğradığı yerlerden biri olan Erzurum Hamamı, Osmanlı döneminde inşa edilmiş onlarca hamamdan en ilgi çekici olanları arasında. Kadın, erkek, soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk gibi farklı bölümleri bulunan, kesme taşlarla klasik Osmanlı hamam mimarisiyle inşa edilen tarihi hamamın sıcak sularında hem gezinizden sonra yorgunluk atmak hem de tarihi atmosferin tadını çıkarmak için uğrayabileceğiniz yerlerden biri. Ayazpaşa Mahallesi üzerinde turistik noktalara yakın bir konumda hizmet veren Erzurum Hamamı’na kısa bir yürüyüşle kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

11- Narman Peribacaları

narman peribacaları

Sadece Erzurum'un değil, Doğu Anadolu Bölgesi'nin de en özel noktalarından biri olan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Narman Peribacaları, hem doğa ve fotoğrafçılık gezileri hem de tarih turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz bir doğa harikası. Kapadokya'da görmeye alıştığımız peribacalarının en güzel örneklerine ev sahipliği yapan bölge, kırmızı renkli peribacaları ve kaya oluşumlarıyla Kırmızı Periler Diyarı olarak anılıyor.

Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız Erzurum'da ilk uğramanız gereken yerlerden olan ve volkanik patlamalarla oluşarak milyonlarca yılda rüzgârlar ve yağmurlarla şekillenen devasa kırmızı peribacalarıyla süslü dar vadileri, rehber yürüyüşlerle keşfe çıkabilir, özellikle gün batımlarında büyüleyici manzaralara şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

12- Cimcime Hatun Kümbeti

cimcime hatun türbesi

Erzurum'un tarihi ilçesi Yakutiye’de bulunan görülmeye değer başka bir yapı da Hürriyet Caddesi üzerinde hemen dikkatini çekecek olan Cimcime Hatun Kümbeti. Kitabesi olmadığı için ne zaman ve kimin adına yapıldığı hala bilinmeyen kümbet, şehrin ortasında dikkat çeken bir manzara sunuyor. Sağlam kesme taşlarla silindir şeklinde tasarlanan ve Selçuklu dönemi mimari özelliklerini yansıtan sivri kubbesiyle ilgi çeken tarihi kümbete kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

13- Lala Paşa Camii

lala paşa camii

Osmanlı döneminden günümüze kalan etkileyici yapılardan biri olan Lala Paşa Camii, Erzurum'un merkez ilçesi Yakutiye’de kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz güzel bir konumda ziyaret edilebilir. 1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın önemli komutanlarından ve Kıbrıs fatihi olmasıyla ünlü Sadrazam Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan büyüleyici yapı, Mimar Sinan'ın bölgede inşa ettiği ender yapılardan biri olmasıyla da özel bir öneme sahip.

Eminönü Camii ve Fatih Camii’ne benzer bir mimari tarzda inşa edilen Lala Paşa Camii; özel tasarımlı 28 penceresi, dini motiflerle süslü sade iç dekorasyonu ve beyaz taşlarla inşa edilen minaresi ile çarpıcı bir manzara sunuyor. Osmanlı döneminin etkileyici taş işçiliklerini yakından görme şansı bulabileceğiniz mimari bir şaheser olan Lala Paşa Camii, Erzurum'da düzenlenen tarih ve inanç turlarının da en önemli adreslerinden biri konumunda.

Konum Linki

14- Erzurum Atatürk Evi Müzesi

erzurum atatürk evi

Erzurum'un en çok ziyaret edilen müzelerinden biri de Atatürk'ün Samsun'dan sonra Erzurum Kongresi yapmak için şehre geldiğinde kaldığı taş mimari klasik bir Erzurum konağında hizmete başlayan Erzurum Atatürk Evi Müzesi. 19. yüzyılın başlarında inşa edilen iki katlı konağın dönem mobilyalarıyla süslü odalarında Erzurum Kongresi çalışmalarının yapıldığı salonlar, fotoğraflar, kongreyle ilgili resmi belgeler, Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları ve antikalar gibi pek çok objeyi inceleyebilirsiniz. Hem etkileyici binası hem de zengin koleksiyonlarıyla görülmeye değer bir yer olan Erzurum Atatürk Evi Müzesi, Çankaya Caddesi üzerinde yer alıyor.

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 08.00-17.00 

Konum Linki

15- Palandöken Dağı

erzurum palandöken

Erzurum merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta yer alan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğa sporları cennetlerinden biri olan Palandöken Dağı, 3125 metre yüksekliğinde tektonik bir dağ. Eteklerinde hizmet veren Palandöken Kayak Merkezi ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir eden görkemli dağ; el değmemiş doğal güzellikleri, yemyeşil yaylaları, irili ufaklı şelaleleri ve dereleriyle yaz aylarında rehberli trekking turlarına çıkmak için en ideal rotalardan biri.

Mayıs ayında açan ve sadece Palandöken Dağı'nda bulunan sadece Palandökenensis çiçeklerini de görme şansı bulabileceğiniz bölgede dağcılık, kaya tırmanma ve dağ bisikleti pek çok aktiviteyi katılabilirsiniz. Kış aylarında rehberli kar yürüyüşlerine çıkabileceğiniz veya kayak merkezindeki telesiyejler ile binlerce metrelik zirvelerinden tablo güzelliğinde kış manzaraları izleyebileceğiniz Palandöken Dağı, her doğa ve fotoğrafçılık tutkununun keşfe çıkması gereken yerler arasında.

Konum Linki

16- Ata Park Botanik Bahçesi

erzurum botanik park

Deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikteki konumuyla Türkiye’nin en yüksek rakımlı botanik bahçesi olmasıyla ünlü olan ve yemyeşil bir vahayı andıran Ata Park Botanik Bahçesi, hem doğa hem de çiçek sevenlerin ilk uğraması gereken yerler arasında. 150'den fazla bitki türü ile doğanın her rengini bir arada görebileceğiniz botanik bahçesi, Atatürk Üniversitesi arazisinde 350.000 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

Sarıçam, dişbudak ve akasya ağaçları arasında uzanan yürüyüş parkurlarında tertemiz havada spor yapabileceğiniz bahçede 5000 metrekarelik biolojik gölet üzerine kurulmuş ahşap köprülerde de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yıl boyu kültürel etkinliklerin düzenlendiği tiyatro, kır bahçeleri, meyve bahçeleri, çocuk oyun alanları ve kamelyalar gibi olanaklar bulabileceğiniz Ata Park Botanik Bahçesi’nde tavus kuşlarının gezdiği minik hayvanat bahçesinde de çocuklarınıza keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Piknik 100 TL
  • Gezi ücreti 10 TL 

Konum Linki

Yazar Notu:Bahçede evden getireceğiniz hazır yiyeceklerle piknik yapabilirsiniz. Mangal yapmak kesinlikle yasak.

17- Aziziye Parkı

aziziye park

Erzurum'un en büyük şehir parklarından biri olan ve kalabalıklardan uzak keyifli bir zaman geçirmek için kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz Aziziye Parkı, özellikle yaz ayları ve hafta sonları oldukça hareketli. Etkileyici Aziziye Anıtı'nı görme şansı bulabileceğiniz, 27.000 metrekarelik bir yeşil alan üzerinde hizmet veren parkı 100'den fazla ağaç, 11.000’den fazla bitki süslüyor. 21.000 metrekarelik süs bitkileri bahçesinde harika fotoğraflar çekebileceğiniz; yürüyüş ve bisiklet parkurları, çocuk oyun alanları, kamelyalar gibi olanaklar bulabileceğiniz Aziziye Parkı’nda hem çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilir hem de Erzurum'un tarihi yerlerini gezdikten sonra küçük bir mola verebilirsiniz.

Konum Linki

18- Oltu Kalesi

oltu kalesi

Sadece Erzurum'un değil, Doğu Anadolu Bölgesi'nin de en etkileyici ve eski kalelerinden biri olan Oltu Kalesi, M.Ö. 4. yüzyılda Urartular döneminden günümüze kalmış bir tarihi hazinemiz. Şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta, Oltu ilçesine hakim yüksek bir tepede 3000 metrekarelik büyük bir alan üzerine inşa edilen Oltu Kalesi, uzun tarihinde Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinde de eklemeler yapılarak kullanılmış.

1999 yılında aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırılan görkemli kalenin iç kale bölümünü gezebilir; asker odaları, gözetleme kuleleri ve Selçuklu döneminden kalan hamam gibi farklı bölümleri keşfe çıkabilirsiniz. Erzurum’un en eski kalelerinden biri olan Oltu Kalesi’nin surlarından özellikle gün batımlarında bölgenin büyüleyici güzelliklerini de izleyebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Kalenin içi restorasyon sebebi ile kapalı. Ancak dışını gezebilişiniz.

19- Abdurrahman Gazi Türbesi

abdurrahman gazi türbesi

Erzurum’un sıkça ziyaret edilen kutsal alanlarından biri de Palandöken Dağı eteklerinde yer alan ve şehre sadece 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi. İnanç turlarının yanı sıra tarih gezileri ve doğa yürüyüşlerinin de önemli bir parçası olan Abdurrahman Gazi Türbesi, Hz. Muhammed'in sancaktarlığını yapan Abdurrahman Gazi için 16. yüzyılda inşa edilmiş. 1796 yılında yanına cami eklenen ve çevresini saran el değmemiş doğal güzelliklerle mesire alanı olarak da kullanılan Abdurrahman Gazi Türbesi, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Türbeyi abdestli olarak gezmek istiyorsanız lavaboların pek temiz olmadığını söylememiz gerekiyor.

20- Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi

erzurum kongresi müzesi

Erzurum Kongresi'nin toplandığı tarihi kongre binasında hizmet veren ve şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi, ilk uğramanız gereken yerler arasında. 1864 yılı yapımı taş ve ahşap mimarili konağın tarih kokan odalarında 23 Temmuz ile 7 Ağustos 1919 tarihlerinde toplanan Erzurum Kongresi'nde kullanılan salonu ziyaret ederek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Müzenin zengin koleksiyonlarında Erzurum Kongresi, Milli Mücadele Dönemi ve Kurtuluş Savaşı yıllarını yansıtan fotoğraflar, tarihi belgeleri, 10. Yıl Nutku'nun el yazısı kopyası, kongreye katılan delegelerin fotoğrafları, biyografileri ve kongre tutanakları gibi pek çok tarihi belgeyi inceleme şansı bulacaksınız. Sizi tarihimizde bir yolculuğa çıkaracak müzeye kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşım sağlamanız mümkün.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-17.00

Giriş ücreti

  • Müze kart geçerli 

Konum Linki

21- Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

resim heykel müzesi

Erzurum'un en büyüleyici konaklarından biri olan ve Erzurum Kongresi'nin yapıldığı 23 Temmuz Erzurum Kongre Binası içinde hizmet veren Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, her sanat meraklısının görmesi gereken zengin koleksiyonlara sahip. Erzurum Kongresi'nin yapıldığı salonun da aslına uygun olarak restore edilerek korunduğu müzenin sergilerinde Türk resim sanatının yüzlerce yıllık tarihini yansıtan yüzlerce eserleri inceleyebilirsiniz.

Binlerce kitaplık kütüphanesinin yanı sıra Erzurum Kongresi ile ilgili resmi belgeler, fotoğraflar ve dokümanları da yakından görme şansı bulabileceğiniz Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, Kongre Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alıyor ve pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açık.

Konum Linki

22- İspir Yedigöller

ispir yedigöller

Sadece Erzurum'un değil, Türkiye'nin de en özel noktalarından biri olan ve Ovit Dağı'nın güney yamaçlarında uzanan volkanik İspir Yedigöller, yılın her mevsimi sunduğu tablo güzelliğindeki manzaraları ile ünlü. 4000 metre yüksekliği bulan karlı dağlar arasında uzanan ve turkuaz renkli tertemiz sularıyla büyülü bir manzaraya sahip olan İspir Yedigöller’de özellikle bahar aylarında mavi ve yeşilin buluştuğu doğa manzaraları, kış aylarında ise bembeyaz dağların süslediği kartpostal güzelliğinde kar manzaralarına şahit olabilirsiniz.

11 tane irili ufaklı gölün birleşiminden oluşan İspir Yedigöller; dağcılık, trekking, kaya tırmanma ve fotoğraf safarileri gibi pek çok etkinlikle her yıl binlerce doğa tutkunu tarafından ziyaret ediliyor. Erzurum gezinizde her doğa tutkununun keşfetmesi gereken Türkiye'nin özel doğal cennetlerinden biri olan İspir Yedigöller’e de uğramayı unutmayın.

Konum Linki

23- Erzurum Caferiye Camii

erzurum caferiye camii

Pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Yakutiye ilçesinde ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli Osmanlı dönemi mimari yapısı da 1655 yıllında inşa edilen Caferiye Camii. 17. yüzyıl klasik Osmanlı ve İslami mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz tarihi cami, şehrin merkezi noktalarından Cumhuriyet Caddesi üzerinde hemen dikkatinizi çekecek güzellikte. Etkileyici kubbeleriyle çarpıcı bir manzaraya sahip olan caminin hemen yanında inşa edilen Hacı Cafer Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

24- Yakutiye Kent Meydanı

yakutiye meydan

Erzurum'un pek çok ünlü tarihi yapısının çevrelediği Yakutiye Kent Meydanı, en hareketli noktalardan biri ve şehri keşfe başlamak için ideal. Meydandan Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler ve Atatürk Evi Müzesi gibi pek çok tarihi yapıya kısa bir yürüyüşle ulaşma şansı bulabilirsiniz. Yakutiye Kent Meydanı çevresinde ise ulusal veya uluslararası mutfaklardan lezzetler tadabileceğiniz restoranlar, kafeler ve oteller gibi pek çok işletme de hizmet veriyor. Tarihi Erzurum çarşılarına ve büyük alışveriş merkezlerine yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Yakutiye Kent Meydanı, gezinize başlamak için tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden.

Konum Linki

25- Mecidiye Tabyası

erzurum mecidiye tabyası

1877 ile 1878 yılları arasında yaşanan Osmanlı-Rus Harbi’ne sahne olan ve Top Dağı'nın kuzey ucunda savunma amacıyla inşa edilen Mecidiye Tabyası, onlarca devasa tabyaya ev sahipliği yapan Erzurum’da tarih meraklılarının en çok ziyaret ettiği yapılardan biri. Sultan Abdülmecit döneminde 1852 yılında inşa ettirilen devasa taş yapı, kuzey-güney yönünde yay şeklinde planlanmış.

Yanık Deresi ile Gürcü Boğazı arasında, düşman saldırılarına karşı savunma amacıyla kalın kesme taşlarla inşa edilmiş devasa bloklarıyla ziyaretçilerini büyüleyen Mecidiye Tabyası, aynı zamanda şehir merkezine en yakın tarihi tabyalardan biri olduğu için de çok ziyaret ediliyor. İçerisinde topçu alanları, hamamlar, cephanelikler, askeriye yatakhaneleri ve oturma alanlarını gezebileceğiniz Mecidiye Tabyası’nı özellikle kış aylarında bembeyaz kar manzaraları eşliğinde gezmenizi öneririz.

Giriş ücreti

  • Araba ile 40 TL
  • Yaya girişi 10 TL 

Konum Linki

26- Aziziye Tabyası

aziziye tabyası

Pek çok etkileyici tabyaya ev sahipliği yapan Erzurum'da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Aziziye Tabyası, Osmanlı-Rus Savaşı döneminde Kars yolunu korumak amacıyla inşa edilmiş devasa bir taş yapı. 3 farklı tabyanın birleşiminden oluşan ve Sultan Abdülaziz döneminde Top Dağı eteklerinde kurulan tabya, uzun savaş döneminde pek çok kahramanlık öyküsüne de sahne olmuş.

1952 yılında Aziziye Şehitleri Anıtı eklenen tabyada metrelerce yükseklikteki taş duvarlar, tarihi toplar ve gözetleme kuleleri arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ndaki diğer tabyalar ve anıtlarla birlikte gezebileceğiniz Aziziye Tabyası’na hem kendi başınıza hem de rehberli tarih turlarıyla rahatça gidebilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.30 

Konum Linki

27- Erzurum Ulu Camii (Atabey Camii)

erzurum ulu camii

Erzurum'un çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri olan büyüleyici Erzurum Ulu Camii, Camikebir Mahallesi'nde güzel bir konumda yer alıyor. Şehrin en büyük ve en eski camisi olmasıyla dikkat çeken ve 1179 yılında Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından inşa edilen etkileyici yapı, tarihi kayıtlarda Atabey Camii olarak da geçiyor.

Beylik dönemi özelliklerini yansıtan etkileyici taş ve ahşap oymalarla süslü iç mekanlarını keşfe çıkabileceğiniz; büyüleyici kırlangıç kubbesi, minber ve mihrabını yakından görebileceğiniz 28 pencereli Erzurum Ulu Camii, aslına uygun olarak restore edildi ve günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.

Konum Linki

28- Erzurum Gökkuşağı Tepeleri

gökkuşağı tepeleri

Erzurum gezilerinin değişmez adreslerinden biri de şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki Oltu ilçesi sınırlarında yer alan Gökkuşağı Tepeleri. Dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz benzersiz jeolojik oluşumlar olan Gökkuşağı Tepeleri, toprakların içinde bulunan demir gibi çeşitli minerallerden dolayı kırmızı, kahverengi, sarı ve yeşil gibi pek çok renk tonunu bir arada görebileceğiniz çarpıcı bir manzara sunuyor. Yüzlerce yıllık erozyonun bir sonucu olarak şekillenen ve özellikle gün doğumu ile gün batımlarında en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Erzurum Gökkuşağı Tepeleri’ne hem doğa ve fotoğrafçılık gezileri hem de minibüslerle kolayca ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

29- İspir Kalesi

ispir kalesi

Erzurum'un her köşesi birbirinden etkileyici kalelerle çevrili ve rehberli tarih turları veya doğa gezileriyle keşfe çıkabileceğiniz bu etkileyici yapılardan biri de İspir Kalesi. Bölgede uzun süre hakimiyet kuran İlhanlılar tarafından 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ama ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hala tam olarak bilinemeyen görkemli kale, 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından da onarılarak kullanılmış.

Devasa kesme taşlarla bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerine inşa edilen ve günümüzde çevresini saran yemyeşil doğal güzelliklerle tablo güzelliğinde bir manzara oluşturan İspir Kalesi’nin içinde Osmanlı döneminden kalan bir mescidi de gezebilirsiniz. Bazı bölümleri Çoruh Nehri’nden toplanan taşlarla inşa edilen İspir Kalesi’nin 10 metre yükseklikte, 9 metre derinlikteki surları ve gözetleme kulelerinden büyüleyici doğa manzaraları izleyebilirsiniz.

Konum Linki

30- Erzurum Saat Kulesi

erzurum saat kulesi

Şehri gezerken karşınıza çıkacak çarpıcı simgesel yapılardan biri de Saltuklu Hükümdarı Ebu'l Kasım tarafından inşa ettirilen ve İslam dönemi mimari özelliklerini yansıtan etkileyici Erzurum Saat Kulesi. 12. yüzyıldan günümüze kalan ve Anadolu'daki en eski İslami dönem yapılarından biri olmasıyla dikkat çeken kule, bir mescit için minare olarak tasarlanmış.

Kesme taşlarla silindir şeklinde inşa edilen ve 1948 yılında üstüne saatler yerleştirilen Erzurum Saat Kulesi, bir süre gözetleme kulesi olarak da kullanılmış. Günümüze kadar sağlam kalmış benzersiz mimarisiyle Erzurum’un en çok fotoğraflanan tarihi yapılarından biri olan ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde merkezi bir noktada yer alan Erzurum Saat Kulesi'ne siz de uğrayabilir ve ülkemizdeki en eski İslami yapılarından birinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Merdivenlerin sayısı çok fazla olduğu için çocuklu aileler ve yaşlılar için çok uygun olamayabilir.

31- Oltu Kilisesi

oltu kilisesi

Erzurum’u gezen yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği tarihi hazinelerden biri olan Oltu Kilisesi, Osmanlı-Rus Harbi döneminde Ruslar tarafından inşa edilmiş bir Ortodoks kilisesi. Kalın kesme taşlarla dikdörtgen olarak tasarlanan kilise, sağlam mimarisiyle günümüze kadar bozulmadan kalmayı başarmış. Erzurum'daki tarihi camilerin ve medreselerin yanında farklı bir manzara sunan, bulunduğu konumdan izleyeceğiniz doğa manzaralarıyla fotoğrafçıların da sevdiği yerlerden biri olan Oltu Kilisesi’ni her saat bulabileceğiniz Oltu minibüsleriyle veya tarih ve kültür gezilerine katılarak yakından görebilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Cumartesi ve pazar günleri kapalı
  • Diğer günler 08.00-18.00 

Konum Linki

32- Öşvank Manastırı

öşvank manastırı

Sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden tarih meraklılarını kendine çeken Erzurum'da görülmeye değer başka bir etkileyici yapı da Hristiyan Gürcüler tarafından inşa edilen görkemli Öşvank Manastırı. Uzundere ilçesi sınırlarında yer alan ve 963 ile 973 yılları arasında Gürcü Bağratlı Hanedanlığı döneminde inşa edilen manastır, Bizans İmparatorluğu döneminde de büyük kubbeler eklenerek geliştirilmiş.

İç bölümleri süsleyen aziz freksleri ve kabartma taşlarla haç planlı olarak tasarlanan manastır, İncil'den sahnelerin tasvir edildiği duvar resimleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Özel tasarımlı küçük pencerelerinden sızan ışıkla günümüzde de mistik atmosferine koruyan Öşvank Manastırı’nda hamam, rahip evleri, kütüphane ve mutfak gibi bölümleri de gezebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Mağara geçici olarak kapalı.

33- Erzurum Olimpiyat Parkı

erzurum olimpiyat parkı

Şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta dinlendirici bir gün geçirebileceğiniz Erzurum Olimpiyat Parkı, doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek veya hafta sonu sporu yapmak için ilk uğramanız gereken yerler arasında. Tenis kortlarının yanı sıra basketbol, voleybol ve futbol sahaları da bulabileceğiniz parkın yürüyüş ve koşu parkurlarında ise temiz havada hafta sonu sporunuzu yapabilirsiniz. Çiçeklerle süsü çardaklar, dinlenme alanları, kır bahçeli ve restoranlarıyla da ilgi gören Erzurum Olimpiyat Parkı’na şehir merkezinden sadece 5-10 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • 09.00-21.00 

Konum Linki

34- Kurşunlu Medresesi ve Kurşunlu Camii

kurşunlu camii erzurum

Erzurum merkezinde gezebileceğiniz önemi tarihi yapılardan biri olan Kurşunlu Medresesi, 1711 yılından günümüze sağlayan kalmayı başarmış bir tarihi yapı. Dönemin şeyhülislamı Feyzullah Efendi tarafından inşa ettirilen ve yanındaki Kurşunlu Camii ile birlikte külliye kompleksi olarak tasarlanan medrese, kesme taşlarla ve 10’dan fazla hücreyle keyifli bir tarih gezisi sunuyor. 2006 yılında aslına uygun olarak restore edilen Kurşunlu Medresesi’nde dini eğitimlerin verildiği taş medrese odalarını gezebilir ve Kurşunlu Camii’nin dini motiflerle süslü iç mekanlarını inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

35- Çobandede Köprüsü

çobandere köprüsü

Hem tarih turları hem de doğa gezilerinin en sevilen adreslerinden biri olan ve 2011 yılında restore edilen Çobandere Köprüsü, Erzurum’a sadece bir saat uzaklıkta tarihi İpek Yolu rotası üzerinde yer alıyor. Aras Nehri'nin her iki yakasını birbirine bağlayan ve 13. yüzyıl İlhanlılar döneminden günümüze kalan devasa köprü, yüzlerce yıl boyunca kullanılmış.

128 metre uzunluk ve 8,5 metre genişliğe sahip Çobandede Köprüsü, 30 metre ile 13 metre arasında değişen kemerleriyle özellikle gün doğumu ve gün batımlarında kartpostal güzelliğinde bir manzara sunuyor. Siyah, gri ve kırmızı renkli kesme taşlarla tasarlanan köprüden ilkbahar ve sonbahar aylarında Aras Nehri'nin doğal güzelliklerini, kış aylarında ise büyüleyici kar manzaralarını izleyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 10 TL 

Konum Linki

36- Haho Kilisesi (Taş Camii)

haho kilisesi

Erzurum'un pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Tortum ilçesinde yer alan ve tarihi kayıtlarda Meryem Ana Kilisesi olarak da geçen Haho Kilisesi, 176 ile 1001 yılları arasında inşa edilmiş bölgedeki en eski kutsal mekanlarından biri. Uzun yıllar kilise olarak kullanılan ve 19. yüzyılda camiye çevrilen kilise, Yunan haçı şekilde tasarlanmış bazilikasının yanı sıra iç mekanlarını süsleyen Hz. İsa ve Hz. Meryem freskleriyle yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği Erzurum tarihi yapıları arasında. Şehir merkezine yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta yer alan kiliseyi tarih, kültür ve inanç turlarıyla ziyaret edebilir; yapının her köşesini süsleyen el yapımı taş oymalarını inceleyebilir ve günümüze kadar sağlam kalan ilk dönem Hıristiyan kiliselerinden birini gezebilirsiniz.

Konum Linki

37- Narmanlı Camii

narmanlı camii

Birbirinden güzel camileri ile ünlü Erzurum'da görülmeye değer bir Osmanlı dönemi camisi de 1738 yılında Sultan Mahmut döneminde inşa ettirilen etkileyici Narmanlı Camii. Beş tane kubbeye sahip olmasıyla dikkat çeken cami, düz kesme taşlarla klasik Osmanlı mimarisini yansıtacak şekilde tasarlanmış. İç mekanlarını süsleyen bitki motifleriyle görülmeye değer olan ve Tebrizkapı semtinde merkezi bir konumda yer alan Narmanlı Camii'ni ziyaret ettikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki şehrin simgesel yapılardan olan Çifte Minareli Medrese’yi de gezebilirsiniz.

Konum Linki

38- Karasu Nehri

karasu nehri

Dumlu Dağı’nın eteklerinde doğan ve Murat Nehri ile birleşerek Fırat Nehri'ne oluşturan en büyük nehirlerden biri olan Karasu Nehri, çevresini saran bakir doğal güzelliklerden dolayı çok sevilen bir doğaya kaçış noktası. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden olan Karasu Nehri, yaz aylarında rafting ve kano gibi su sporları yapak için de ziyaret ediliyor. Çevresi zorluk derecesine göre düzenlenmiş trekking parkurları ve kamp alanlarıyla sarılı olan Karasu Nehri'nde sıcak yaz aylarında uzmanlarla birlikte rafting yaparak heyecan dolu günler geçirebilir veya doğal güzellikler içinde temiz havada yürüyüşlere çıkararak büyüleyici nehir manzaraları izleyebilirsiniz.

Konum Linki

39- Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan)

erzurum taşhan

Her köşesi büyüleyici tarihi yapılarla çevrili Erzurum'da mutlaka görmeniz gereken şaheserlerden biri de 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilen ve ismini de buradan alan Rüstem Paşa Bedesteni. Kesme taşlarla inşa edilmiş kalın duvarlarından dolayı Taşhan olarak da bilinen yapı, dikdörtgen bir avlu çevresinde iki katlı olarak tasarlanmış ve 32 odaya sahip.

Ticaret yolları üzerinde yer alan, yüzlerce yıl boyunca konaklama ve ticaret amacıyla kullanılan Rüstem Paşa Bedesteni, 1965 yılında aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldı. Günümüzde de ticaretin devam ettiği kervansarayın içerisindeki taş mimarili dükkanlarda bölgeye özgü oltu taşından yapılmış yüzlerce çeşit süs eşyası bulabilir, hem keyifli bir alışveriş yapabilir hem de etkileyici kervansarayın mimarisini inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

40- Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

nene hatun erzurum

Türk tarihinin önemli karakterlerinden biri olan ve Osmanlı-Rus Savaşı döneminde yaptığı kahramanlıklarla ünlenerek 1955 yılında yılın annesi seçilen Nene Hatun, Erzurum’da çok seviliyor ve saygıyla anılıyor. Nene Hatun’un anıt mezarına da ev sahipliği yapan Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ise Erzurum’un onlarca kahramanının heykelleri, birbirinden etkileyici anıtlar ve doğal güzelliklerle ziyaret edilmeye değer yerlerden biri.

Şehir merkezine sadece 7,5 kilometre uzaklıkta yer alan ve turların yanı sıra toplu taşıma araçlarıyla da kolayca ulaşabileceğiniz milli parkın 387 hektarlık geniş alanında savaşta önemli bir savunma sağlayan ünlü Aziziye Tabyası ve Mecidiye Tabyası gibi onlarca Erzurum tabyasını da yakından görebilir, tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Araçla giriş 20 TL 

Konum Linki

41- Tortum Çayı

tortum çayı

Yaz aylarında Erzurum'da doğa yürüyüşlerinin sevilen noktalarından biri de endemik bitki türleri ve yemyeşil bitki türleriyle çevrili Tortum Çayı. Kargapazarı Dağları’nda doğan ve Erzurum ile Artvin arasında ilerleyen çayın bir bölümünün heyelanlarla kapanmasıyla Tortum Gölü oluşmuş. Tortum Şelalesi gibi irili ufaklı pek çok şelaleyi ve gizli tabiat harikalarını keşfe çıkabileceğiniz Tortum Çayı’nda özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yeşilin her tonunu görebilir; çam, meşe ve ardıç ağaçları içinde uzanan trekking parkurlarında tertemiz havada keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Konum Linki

42- Ovit Dağı ve Ovit Yaylası

ovit dağı

Dünyanın en kaliteli karının yağdığı söylenen etkileyici Ovit Dağı, Doğu Anadolu Bölgesi'nin son yıllarda en sevilen kış turizmi ve kış sporu merkezlerinden biri haline geldi. Ovit Dağı Kış Turizm Merkezi’nde kurulan telesiyejlerle zirvelere ulaşarak muhteşem kar fotoğrafları çekebileceğiniz gezinizde dağ eteklerinde ise yılın 6 ayı kayak, snowboard, kar kızağı ve kar motoru gibi onlarca etkinlikle güzel zaman geçirebilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında tertemiz dağ havası eşliğinde doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerine de katılabileceğiniz Ovit Dağı eteklerindeki Ovit Yaylası da sıcak yaz günlerinde doğanın içinde yılın yorgunluğunu atmak isteyen yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

43- Pasinler Kalesi (Hasankale)

pasinler-kalesi-hasankale

Erzurum'a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Pasinler Kalesi, bölgenin görülmeye değer tarihi hazinelerinden bir diğeri. 1339 yılında İlhanlı döneminde inşa ettirilen görkemli kale, bölgeye hakim stratejik bir noktamda konumlanıyor. İç kale ve dış kale olarak iki bölüme ayrılan, devasa sularla çevrili Pasinler Kalesi’ne zorlu bir tırmanışla ulaşılabiliyor. Günümüze kadar sağlam kalmış iç bölümlerini keşfe çıkabileceğiniz tarihi kalede Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa ettirilen cami ve 4. Murat döneminde eklenen köşkü de yakından görebilir, onlarca metre yükseklikteki surlardan çarpıcı panoramik doğa manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

44- Hınıs Kanyonu

hinis-kanyonu

Sıcak yaz günlerinde tertemiz ve serin havada yürüyüşlere çıkmak için en çok tercih edilen yerlerden biri olan Hınıs Kanyonu, 7 kilometre boyunca binlerce yılda şekillenmiş devasa kaya oluşumları ve el değmemiş doğal güzellikler arasında uzanıyor. Ülkemizde ender görülen tekne tipi kanyonlardan biri olan Hınıs Kanyonu’nun ortasından tertemiz sularıyla akan Hınıs Çayı’nda rafting ve kano gezileri katılarak da bölgenin el değmemiş güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz. Yüzlerce metrelik kaya teraslardan en güzel panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz veya çam ormanları arasında kamp yapabileceğiniz Hınıs Kanyonu; dağcılık, kaya tırmanma, trekking ve kampçılık gibi etkinlikler yapmak için bölgedeki en ideal noktalardan.

Konum Linki

45- Erzurum Ayaz Paşa Camii

erzurum-ayaz-pasa-camii

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Erzurum'da inşa edilen başka bir etkileyici yapı da ismini verdiği cadde üzerinde yer alan etkileyici Ayaz Paşa Camii. 1558 ile 1560 yılları arasında Ayaz Paşa tarafından inşa ettirilen ve klasik Osmanlı mimari tarzını yansıtan cami, günümüze kadar sağlam kalmış çarpıcı mimarisiyle dikkat çekiyor. Erzurum’da inşa edilmiş ilk Osmanlı dönemi camilerinden biri olmasıyla özel bir tarihi öneme sahip olan Ayaz Paşa Camii'nin sade iç dekorasyonlarla süsü iç bölümlerini gezebilir ve kare planlı olarak tasarlanmış caminin huzurlu atmosferinde mola verebilirsiniz.

Konum Linki

46- Teke Deresi Göleti

Erzurum’da düzenlenen sonbahar ve kış doğa yürüyüşlerinin popüler adreslerinden biri olan Teke Dere Göleti, Palandöken Dağı'nda eteklerinde Konaklı Kayak Merkezi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde benzersiz bir doğa güzelliği sunuyor. Kavak, çam ve huşu ağaçlarıyla çevrelenen küçük göletin çevresinde sarıdan kızıla doğanın her rengini görebilir ve her mevsim muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Doğa fotoğrafçılarının da ilgisini çeken gizli köşelerden biri olan ve sıcak yaz aylarında gölet çevresindeki mesire alanlarında piknik yapabileceğiniz veya kamp alanlarında çadırımızı kurup yorgunluk atabileceğiniz Teke Deresi Göleti’nin çevresinde temiz havada yürüyüşlere de çıkabilirsiniz. Zengin balık çeşitliliğiyle ünlü Teke Deresi Göleti’nde sandallarla balık avlama turlarına çıkabilir veya sessiz ve huzurlu ortamda olta balıkçılığı yaparak yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 50 TL 

Konum Linki

47- Narman Beş Göller (Adalı Göl)

narman-bes-goller-adali-gol

Çevresi görülmeye değer birçok doğa güzellikleriyle çevrili Erzurum'da rehberli turlarla veya kendi başınıza keşfe çıkabileceğiniz başka bir tabiat harikası da bölgenin sevilen yaylalarından biri olan Otlutepe Yaylası’na kısa bir yürüyüş mesafesindeki Narman Beş Göller.

Bakir güzellikleriyle bölgenin en sevilen doğaya kaçış alanlarından biri haline gelen gölün çevresi, iyi düzenlenmiş trekking parkurları ve donanımlı kamp alanlarıyla çevrili. Özellikle ilkbahar ile sonbahar aylarında yeşil ve mavinin her tonunu bir arada görebileceğiniz, zengin balık çeşitliliğine sahip sularda olta balıkçılığı yaparak huzurlu atmosferde yorgunluk atabileceğiniz Narman Beş Göller, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla sağlık amaçlı da sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Yazar Notu:Bölgeye giden yolun çok kötü olduğunu belirtmeliyiz. Belli bir yerden sonra araç ulaşımına kapalı olup yürümeniz gerekiyor.

48- Forum Erzurum AVM

forum-erzurum-avm

2009 yılında açıldığından beri şehrin en popüler alışveriş merkezlerinden biri haline gelen Forum Erzurum AVM, Yavuz Sultan Selim Bulvarı üzerinde kolayca ulaşılabilir bir konumda hizmet veriyor. Yüzlerce ulusal ve uluslararası marka bulabileceğiniz mağazaları, restoranları, kafeleri ve sosyal alanlarıyla ilgi gören alışveriş merkezinde çocuk oyun parkları ve sinema salonları gibi imkanlar da sağlanıyor. Yıl boy düzenlenen birbirinden güzel etkinlikleriyle de insanları kendine çeken ve haftanın her günü 10:00 ile 22:00 arasında açık olan Forum Erzurum AVM’ye şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçları ile kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

49- Elmalı Mağarası

elmali-magarasi

Erzurum'un İspir ilçesi sınırlarında yer alan büyüleyici Elmalı Mağarası, hem mağaracılık hem de doğa gezilerinin sevilen adreslerinden biri. 5000 kişinin aynı anda gezebileceği kadar büyük bir genişliğe sahip olan ve 400 metrelik bölümü özel olarak aydınlatılan mağaranın iç bölümlerini süsleyen kireçtaşı oluşumları, devasa sarkıtlar, dikitler ve damlataş havuzları arasında unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. 17 metre derinliğe kadar ilerleyen Elmalı Mağarası’nın 8 tane salonunda binlerce yıllık kaya oluşumlarını yakından gördükten sonra mağaranın bulunduğu konumdan panoramik doğa manzaraları da izleyebilirsiniz.

Konum Linki

50- Pasinler Kaplıcaları

pasinler-kaplicalari

Binlerce yıllık tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra şifalı kaplıca sularıyla da ilgi çeken bir şehir olan Erzurum’da yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtan Pasinler kaplıcalarına da uğrayabilirsiniz. Şehre yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve Hasankale Çayı’nın her iki yakasında yer alan termal tesisleriyle ilgi çeken kaplıcalar, tarihi İpek Yolu rotası üzerinde yer alıyor.

Bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksit bakımından zengin olan ve aynı zamanda radyoaktivite özelliğine de sahip 39 ile 45 derece arasındaki kaplıca suları, içme suyu ve banyo kürü olarak kullanılabiliyor. Cilt ve sindirim sorunlarından eklem rahatsızlıklarına kadar onlarca hastalığın tedavisine iyi gelen Pasinler kaplıcalarının sularında hem şifa bulabilir hem de yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

51- Erzurum Çamlıca Yaylası

Erzurum'un Tortum ilçesinde şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Çamlıca Yaylası, yaz günlerinde serinlemek ve el değmemiş doğal güzellikler arasında dinlendirici bir gün geçirmek için uğrayabileceği sevilen gezi alanlarından biri. Dağ eteklerinde sıralanan yayla evleri ile yılın her mevsimi tablo güzelliğinde manzaralarla karşılaşacağınız yaylada buz gibi dereler, küçük şelaleler, yürüyüş parkurları ve mesire alanları gibi olanaklar bulabilirsiniz. Yaz aylarının oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada piknik yapmak ve yorgunluk atmak için hem turlarla hem de minibüslerle Çamlıca Yaylası’na uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

52- Ahmediye Medresesi

Erzurum tarih, kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri de şehrin merkezi ilçesi Yakutiye'de Murat Paşa Mahallesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Ahmediye Medresesi. Erzurum ve çevresinde pek çok yapı tasarlayan İlhanlı Devleti döneminde 1314 yılında inşa ettirildiği düşünülen ve Anadolu'da yapılan kapalı avlulu medrese örneklerinden biri olan Ahmediye Medresesi, dikdörtgen planlı ve 16 metrelik taş duvarlarla çevrili. Çarpıcı taş işçiliklerini görebileceğiniz ve dini eğitimler verilen taş odalarını gezebileceğiniz Ahmediye Medresesi’ne yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla rahatça gidebilirsiniz.

Konum Linki

53- MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi

Erzurum merkezinde Somunoğlu Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. İçerisinde yüzlerce markanın ürününü bulabileceğiniz 160'dan fazla mağaza, restoranlar ve kafeler gibi olanakların sağlandığı alışveriş merkezi, aynı zamanda devasa temalı parkındaki jurassic park, roller coaster, ünlü çizgi film ve masal kahramanlarının bulunduğu çocuk oyun alanlarıyla da ilgi görüyor. Sanat galerileri ve yıl boyu etkinliklerin düzenlendiği alanlarıyla şehrin önemli sosyal merkezlerinden biri olan MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi, haftanın her günü 10:00 ile 22:00 saatleri arasında açık.

Konum Linki

54- Ata Buz Müzesi

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde açılan Ata Buz Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek buz müzesi olmasıyla ünlü. Her sanat tutkununun mutlaka görmesi gereken etkileyici sergilere sahip olan müzede birbirinden güzel onlarca buz heykel arasında güzel bir gün geçirebilirsiniz. Özel ışıklandırmalarıyla benzersiz bir atmosfere sahip olan ve 3000 metrekarelik bir sergi alanı bulunan Ata Buz Müzesi, her zaman 5 derece sıcaklıkta kalıyor ve 12 ay boyunca açık. Benzersiz ses, ışık ve müzik gösterilerine sahne alan buz müzesine toplu taşıma araçlarıyla kısa bir sürede ulaşabilir, büyülü atmosferde çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Cumartesi ve pazar günleri kapalı
  • Diğer günler 10.00-16.00

Giriş ücreti

  • Yetişkin 20 TL
  • Çocuk 10 TL 

Konum Linki

Yazar Notu:İçerisi çok soğuk olduğu için çocuklar için çok uygun olmayabilir.

55- Konaklı Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi ile birlikte Erzurum'un popüler kış tatil merkezlerinden biri olan Konaklı Kayak Merkezi, şehre sadece 21 kilometre uzaklıkta. 60 hektarlık geniş bir alan üzerinde hizmet veren ve 3185 metre ile 2200 metre arasında uzanan 16 tane kayak pisti bulunan merkezinde toplam 288 hektarlık bir alanda kayak ve snowboard yaparak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Kış sezonunda birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Konaklı Kayak Merkezi’nde aynı anda binlerce kişi kayak yapabiliyor. Kayak otellerinden ekipmanlar kiralayabileceğiniz tesisler, kafeler ve restoranlara kadar turizm olanakları açısında da zengin olan Konaklı Kayak Merkezi’nde 6 ay boyunca büyüleyici kış manzaraları eşliğinde kayak yapabilir veya rehberli kar yürüyüşlerine çıkarak muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Erzurum'dan kayak merkezine hem toplu taşıma araçlarıyla hem de otel servisleriyle yarım saat içinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

56- Erzurum İbrahim Paşa Camii

Çevresini saran büyüleyici doğal güzelliklerle Erzurum'un gizli hazinelerinden biri olarak kabul edilen İbrahim Paşa Camii, ismini verdiği İbrahim Paşa Mahallesi'nde turistik noktalara kısa bir yürüyüş mesafesinde güzel bir konumda ziyaret edilebilir. Klasik Osmanlı cami mimarisinin en güzellerinden birini olarak gösterilen ve 1748 yılında Hacı İbrahim Ethem Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi cami, kare planlı ve tek kubbeli olarak tasarlanmış.

Beyaz mermerlerle inşa edilmiş minaresi ve geometrik desenlerle süslü iç bölümleriyle ilgi çeken İbrahim Paşa Camii, asırlardır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Merkezi konumuyla kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen dolan caminin asırlık çınar ağaçları ve rengarenk çiçeklerle süslü geniş bahçesinde keyifli bir mola verebilirsiniz.

Konum Linki

57- Cennet Çeşmesi

Erzurum'un en eski tarihi çeşmelerinden biri olan Cennet Çeşmesi’nin ne zaman yapıldığı hala tam olarak bilinmiyor. 1976 yılında aslına uygun olarak restore edilen ve düz kesme taşlarla inşa edilen etkileyici çeşme, 2,5 metre yükseklik ve 3 metre genişlikte tasarlanmış. Karaköse Mahallesi'nde tarihi Boyahane Hamamı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve kaynak sularıyla beslenen Cennet Çeşmesi’nde küçük bir mola vererek hem harika fotoğraflar çekebilir hem de yüzlerce yıldır hizmet veren şehrin en eski çeşmelerinden birini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

58- Otlutepe Yaylası

Narman Beş Göller ile Otlutepe Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve tertemiz havasıyla yaz aylarında yorgunluk atmak için gidebileceğiniz Otlutepe Yaylası, Erzurum'un en güzel yaylalarından biri. Narman Beş Göller doğa yürüyüşlerinin de önemli mola noktalarından biri olan yayla, yaz ve bahar aylarında kamp yapmak veya doğa yürüyüşlerine çıkmak için tercih ediliyor. Yemyeşil doğal güzellikler arasında gezdikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Otlutepe Köyü’ne de uğrayarak bölgede yetiştirilen organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve geleneksel Doğu Anadolu lezzetleri tadarak yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

59- Erzurum Havuzbaşı

Erzurum’un en sevilen gezi noktalarından biri olan Havuzbaşı, aynı zamanda şehrin hareketli kent meydanı konumunda. Yenişehir Caddesi üzerinde yer alan ve devasa süs göleti, geceleri özel ışıklandırmalar altında dans eden fıskiyeleri, yürüyüş alanları, çocuk oyun parkları ve dinlenme alanlarıyla keyifli zaman geçirmek için ideal olan Erzurum Havuşbaşı, şehri keşfetmeye başlamak için de ideal.

İlk olarak 1930'lu yıllarda inşa edilen Erzurum Havuzbaşı’nın çevresi Doğu Anadolu mutfağından lezzetler tadabileceğiniz restoranlar, kafeler, oteller ve alışveriş merkezleri bulabilirsiniz. Havuzbaşı, aynı zamanda Erzurum Kongresi'nde delegeleri hitap eden Mustafa Kemal Atatürk’ün 3,5 metrelik heykeliyle de dikkat çekiyor.

Konum Linki

60- Balıklı Köyü

Erzurum'da günübirlik geziler yaparak tarihi ve otantik atmosferi bozulmamış bir Doğu Anadolu köyünü keşfetmek için Tortum Gölü kıyısında uzanan Balıkçı Köyü’ne uğrayabilirsiniz. Her yıl yaz aylarında düzenlenen Balıkçı Köyü Göl Festivali ve Karakucak Güreş Şenlikleri ile binlerce insanı misafir eden köyde yüzlerce yıllık evler, asırlık çınar ağaçları altında hizmet veren kahvehaneler ve yöresel köy yemekleri tadabileceğiniz restoranlarda güzel zaman geçirebilirsiniz. Tortum Gölü kıyısında uzanan yürüyüş yolları ve mesire alanlarıyla da keyifli bir gezi deneyimi sunan Balıkçı Köyü’ne minibüslerle 1,5 saat içinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

61- Doğu Anadolu Gözlemevi

Deniz seviyesinden 3170 metre yükseklikte bir tepe üzerinde inşa edilen Doğu Anadolu Gözlemevi, bulunduğu konumuyla bahar ve yaz aylarında düzenlenen trekking turlarının önemli rotaları arasında. Atatürk Üniversitesi bünyesinde hizmet veren gözlemevi, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük kızılötesi teleskobuna da ev sahipliği yapmasıyla ünlü. Özellikle gün batımlarında benzersiz manzaralara şahit olabileceğiniz ve karlı dağların panoramik manzaralarının fotoğraflarını çekebileceğiniz Doğu Anadolu Gözlemevi, hem fotoğraf hem de astronomi meraklılarının uğraması gereken yerler arasında.

Konum Linki

62- Kandilli Kayak Merkezi

Çevresindeki dağlarında birbirinden güzel kayak merkezlerinin hizmet verdiği Erzurum'da kış aylarında çocuklarınızla kayak yapabileceğiniz ve güzel zaman geçirebileceğiniz başka bir sevilen yer de şehre sadece 36 kilometre uzaklıktaki Kandilli Kayak Merkezi. 160 hektarlık bir alan üzerinde yer alan ve deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikteki kayak pistleriyle ilgi gören kayak merkezi, pek çok önemli kış sporu etkinliğine de ev sahipliği yapıyor.

Uygun hava koşullarında 12 ay boyunca açık olan Kandilli Kayak Merkezi’nde 30 metrelik tırmanış alanlarında bembeyaz kar manzaralarının tadını çıkarabilir, kayak ve snowboard ekipmanları kiralayabilir veya her yaş için kayak eğitimleri alabilirsiniz. Kandilli Kayak Merkezi’nin bulunduğu alanda bahar ve yaz aylarında büyüleyici doğal güzellikler arasında keyif yürüyüşlere çıkarak da harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

63- Kocakaya Gözlem Kulesi (Samikale Kalesi)

Erzurum'un büyüleyici doğa manzaralarına şahit olabileceğiniz en sevilen gezi alanlarından biri olan Kocakaya Gözlem Kulesi, günümüze az bir bölümü kalan Samikale Kalesi’nin bir bölümü ve Narman ilçesinde Kale Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerinde kireç harcı ve moloz taşlarla inşa edilen tarihi kule, 4 metre yüksekliği bulan surlarıyla görülmeye değer bir tarihi eser.

Bulunduğu konumdan sunduğu panoramik manzaralarla dikkat çeken ve Eski Tunç Çağı’ndan beri kullanıldığı tahmin edilen kulenin çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda antik çağlara ait paha biçilmez seramik eserler bulundu. Rehberli tarih gezilerinin yanı sıra doğa gezileriyle de Kocakaya Gözlem Kulesi’ni ziyaret edebilir, hem yapıyı inceleyebilir hem de harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

64- Erzurum Tabyaları

Ünlü Aziziye ve Mecidiye tabyalarının yanında onlarca devasa tabyaya da ev sahipliği yapan Erzurum’un bu büyüleyici tabyaları, tarih ve kültür gezilerinin değişmez adresleri arasında. 1877 ile 1878 yılları arasında Osmanlı-Rus Harbi sırasında şehri savunmak amacıyla inşa edilen askeri yapılar olan tabyalar, Roma ve Bizans döneminin devasa sularını anımsatıyor. Stratejik öneme sahip noktalarda geniş bir alan üzerine inşa edilen ve askeri kışla, karargâh binaları, tabur binaları, cephanelik, topçu odaları gibi farklı bölümleri bulunan tarihi tabyalarda unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Bölgede Sivişli Tabyası, Dolangez Tabyası, Büyük Höyük Tabyası, Çobandede Tabyası ve Tafta Tabyası gibi onlarca tabyayı hem rehberli gezilerle hem de kendi başınıza gezebilirsiniz. 93 Harbi Anıtı ve Nene Hatun gibi kahramanların mezarlarının da bulunduğu alanı ziyaret ettikten sonra Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’nın etkileyici heykel ve anıtlarını da görmenizi öneririz.

Giriş ücreti

  • 20 TL 

Konum Linki

65- Zökün Gölü Yüzen Adalar

Doğa sevenler için adeta bir cennet olan Erzurum'da keşfedebileceğiniz başka bir tabiat harikası da Tortum ilçesi sınırlarında yer alan ve Tortum Gölü’nün bir parçası olan Zökün Gölü’nün üstünde yüzen küçük adalar. 6 tane yüzen adası ile büyüleyici bir manzara sunan göl, dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz jeolojik oluşumlardan biri.

Yemyeşil doğal güzelliklerin ve endemik bitki türlerinin çevrelediği küçük göl, zengin balık çeşitliliğiyle balık avlama turlarına da ev sahipliği yapıyor. Her mevsim değişen çarpıcı manzarası, huzurlu ve sakin atmosferiyle Erzurum’un en sevilen doğaya kaçış noktalarından biri olan Zökün Gölü’nün çevresinde piknik yapabileceğiniz mesire alanları, yürüyüş parkurları ve yüzen adaların harika fotoğraflarını çekebileceğiniz seyir terasları gibi olanaklar da bulabilirsiniz.

Konum Linki

66- Tebrizkapı Sanat, Kültür ve Sanat Çarşısı

Çifte Minareli Medrese'nin hemen yanı başında yer alan şehrin hareketli alışveriş noktalarından biri de Tebrizkapı Sanat, Kültür ve Sanat Çarşısı. Tarihi atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış çarşının içinde hizmet veren onlarca dükkanda el yapımı bakır ürünleri, yöresel hediyelik eşyalar, giysiler ve takılar gibi onlarca hediyelik eşya arasında güzel bir tatil alışverişi yapabilirsiniz. El sanatı ürünleri satan dükkanlarının yanı sıra yöresel Doğu Anadolu mutfağından en özel lezzetleri tadabileceğiniz restoranları ve kafeleriyle de çok ilgi gören Tebrizkapı Sanat, Kültür ve Sanat Çarşısı’na hem tarihi atmosferi hissetmek hem de alışveriş yapmak için uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

67- Gökdere Şelalesi

Erzurum'un gizli cennetlerinden biri olan ve şehre yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta Tortum ilçesi sınırlarında yer alan etkileyici Gökdere Şelalesi, sarp kayaların arasından dökülen bembeyaz sularıyla görülmeye değer bir manzara oluşturuyor. Çevresini saran sarp kaya duvarlarıyla kaya tırmanma ve dağcılık gibi etkinliklerin de düzenlendiği şelale, sakin ve huzurlu atmosferini yıl boyu korumayı başarıyor. Doğa kaya teraslarından Gökdere Şelalesi’nin harika fotoğraflarını çekebilir, sıcak yaz günlerinde tertemiz dağ havasında keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Konum Linki

68- Erzurum Paşa Bey Konağı

300 yıllık sağlam mimarisiyle şehrin simgesel yapılarından biri haline gelen Paşa Bey Konağı, Yakutiye ilçesinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiz güzel konumuyla çok ziyaret ediliyor. İki katlı olarak ve sağlam kesme taşlarla inşa edilen tarihi konağın iç bölümlerini süsleyen şehre özgü dekorasyonlar, antikalar, şark köşeleri arasında Erzurum'un geleneksel yaşam tarzını yakından görebilirsiniz. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırılan, 10 oda ve 99 kapıyla penceresi bulunan Paşa Bey Konağı, aynı zamanda ceviz ağacı ile yapılmış tavan süslemeleriyle de görülmeye değer bir manzaraya sahip.

Konum Linki

69- İstanbul Kapı

Pek çok tarihi anıtsal kapıya sahip Erzurum'da yakından görebileceğiniz etkileyici kapılardan biri de 1865 ile 1877 yılları arasında inşa edilen İstanbul Kapı. T planlı olarak doğu-batı yönünde tasarlanan ve şehri saldırılara karşı korumak amacıyla inşa edilen anıtsal kapı, kesme taşlarla tasarlanmış ve tonozlarla örülmüş. Selçuklu dönemi mimari özelliklerini yansıtan ve aslına uygun olarak restore edilen İstanbul Kapı, bir açık hava müzesini andıran Erzurum sokaklarında gezerken mutlaka görmeniz gereken, en çok fotoğraflanan anıtsal kapılardan biri.

Konum Linki

70- Taş Mağazalar Çarşısı

Erzurum'da hem keyifli bir gezi hem de alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri de Yakutiye ilçesinde ismini verdiği Taş Mağazalar Caddesi üzerinde yer alan Taş Mağazalar Çarşısı. Her iki tarafı yöresel ürünler bulabileceğiniz mağazalarda çevrili tarihi çarşı, günün her saati oldukça hareketli. Onlarca yıldır hizmet veren dükkanlarında kuyumculuk ürünlerinden çeyizlik eşyalara, yöresel baharatlardan rengarenk giysiler ve el yapımı süs eşyalarına kadar pek çok ürün bulabileceğiniz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-20.00 

Konum Linki

Yazar Notu:Ürün satın alırken pazarlık yapmanızı öneriyoruz.

71- Palerium Avm

Aziziye ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde Yakutiye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese gibi turistik noktalara kısa bir yürüyüş mesafesinde hizmet veren Palerium Avm, Erzurum'un en büyük alışveriş merkezlerinden biri konumunda. 2014 yılında hizmete açılan ve 23.000 metrekarelik kapalı alana sahip olan alışveriş merkezinde 500 kişilik sinema, bowling salonu, tatil alışverişleri yapabileceğiniz 70 mağaza, eğlence merkezi, çocuk oyun alanları, restoranlar ve kafeler gibi pek çok olanak bulabilirsiniz. Selçuklu Osmanlı mimarisi uygun olarak Selçuklu yıldızlı şekilde tasarlanan ve yıl boyunca pek çok eğlenceli etkinliklerle de ilgi çeken Palerium Avm, haftanın her günü 10:00 ile 22:00 arası açık ve toplu taşıma araçları veya kısa yürüyüşle alışveriş merkezine kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

72- Laleli Kayak Merkezi

Palandöken Dağı eteklerinde hizmet veren başka bir sevilen kayak merkezi olan Laleli Kayak Merkezi, 11 kilometre ile Erzurum'a en yakın kış tatili destinasyonu konumunda. 3,5 kilometre uzunluğunda kayak pistlerine sahip olan ve askeri izin alınarak sivillerin de faydalanabildiği kayak merkezinde Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerine göre çok daha sakin bir ortamda büyüleyici kış manzaraları arasında kayak yaparak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’na da oldukça yakın bir konumda bulunan Laleli Kayak Merkezi’nde kayak pistlerinin tadını çıkardıktan sonra milli parka uğrayarak etkileyici anıtları ve devasa tabyaları da yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

73- Erzurum Bakırcılar Camii

Görülmeye değer Osmanlı dönemi camileri ile çevrili Erzurum'da ziyaret edebileceğiniz başka bir tarihi yapı da 1720 yılında 3. Ahmet döneminde inşa ettirilen Erzurum Bakırcı Camii. Klasik Osmanlı mimari özelliklerini yansıtacak şekilde kare planlı ve sağlam kesme taşlarla tasarlanan tarihi cami, sade iç mekanlarını süsleyen bitkisel ve geometrik desenleriyle de güzel bir manzara sunuyor. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra günümüzde de yüzlerce yıldır olduğu gibi hizmet vermeye devam eden Erzurum Bakırcılar Camii’ne Yakutiye ilçesinde kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

50- Tortum Guvans Gölü (Kalpli Göl)

Kalbi andıran büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistleri kendine çeken Tortum Guvans Gölü, deniz seviyesinden 2850 metre yükseklikte yer alan görülmeye değer bir yer. Doğal yollarla oluşan ve etrafı karlarla kaplı görkemli dağlarla çevrili olan göl, şeklinden dolayı halk arasında Kalpli Göl olarak biliniyor. Bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Guvans Gölü’nde sıcak yaz günlerinde oksijen seviyesi yüksek dağ havasında serinleyerek yılın yorgunluğunu atabilir, gölün çevresinde piknik veya kamp yapabilir, dağ eteklerinden ise masmavi gölün harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

75- Aziziye Ilıca Kaplıcaları

Erzurum'un çok ziyaret edilen başka bir sağlık turizmi merkezi de Aziziye ilçesinde yer alan Ilıca Kaplıcaları. Şehir merkezine 14 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda yer alan ve her saat hareket eden Aziziye minibüsleriyle kolayca ulaşabileceğiniz kaplıcalarda açık ve kapalı havuzlardan aile banyolarına ve ortopedik masajlar alabileceğim sağlık tesislerine kadar pek çok olanak sağlanıyor. Osmanlı döneminden beri şifa dağıtan ve ünlü Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in de şifa bulmak için ziyaret ettiği bilinen Aziziye Ilıca Kaplıcaları’nın sıcak sularında hem gezinizden sonra yorgunluk atabilir hem de rahatsızlıklarınız için şifa bulabilirsiniz.

Konum Linki

76- Eğerli Dağı

Özellikle sıcak yaz aylarında doğa tutkunları tarafından sıkça ziyaret edilen ve bölgenin doğa sporu merkezlerinden biri olan Eğerli Dağı'na el değmemiş doğal güzellikleri görmek ve panoramik fotoğraflar çekmek için uğrayabilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında rehberli doğa gezileri, dağ bisikleti turları, dağcılık, kaya tırmanma, kampçılık gibi pek çok aktivitenin gerçekleştirildiği Eğerli Dağı’nın eteklerinde oksijen seviyesi yüksek havada yürüyüşler yaparken I. Dünya Savaşı'ndan kalmış tarihi topları ve gizli siperleri de keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

77- Dabakhane Çeşmesi

Açık hava müzesini andıran sokakları tarihi çeşmeler ile çevrili olan ve bundan dolayı çeşmeler şehri olarak bilinen Erzurum'da mutlaka görmeniz gereken tarihi çeşmelerden biri de Tebrizkapı semtinde bulunan Dabakhane Çeşmesi. 18. yüzyılda inşa edilen ve kaynak sularıyla beslenen tarihi çeşme, etkileyici taş mimarisi ve dini motiflerle süslü duvarlarıyla çarpıcı bir manzara sunuyor. Düz kesme taşlarla inşa edilen ve sağlam mimarisiyle günümüze kadar kalmayı başaran tarihi Dabakhane Çeşmesi’nin kaynak sularından içebilir, Osmanlı döneminin en güzel çeşmelerinden birini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

78- Pervazoğlu Camii

Klasik Osmanlı dönemi camilerinin küçük bir minyatür örneğini andıran ilginç mimarisi ile dikkat çeken Pervizoğlu Camii, şehrin tarihi ilçesi Yakutiye’nin sık ziyaret edilen yapılarından biri. 1715 yılında inşa edilen, klasik Osmanlı ve İslami mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz küçük cami, tek kubbeli olarak tasarlamış ve kesme taşlarla inşa edilmiş. Yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden ve çarpıcı mimarisiyle görülmeye değer bir yapı olan Pervazoğlu Camii, şehir merkezinde güzel bir konuda yer aldığı için kısa bir yürüyüşle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

Erzurum'da gezilecek yerler listemiz sona erdi. Erzurum gezinizden sonra Rize'de gezilecek yerler yazımızı okuyup yeni seyahat planınızı yapabilirsiniz.


ipekincir
İpek İncir
352 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN