Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İsviçre

Bilinen İsimleri:Zurich

Dil:Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanca

Nüfus:379.915 (2012)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:41, Zürih:141

Para Birimi:İsviçre frangı (CHF)

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Weinbergstrasse 65 8006 Zürich

Genel Bilgiler / Rehber

İsviçre, Avrupa’nın en yüksek gelirli ülkelerindendir. Zürih ise bu anlamda ülkenin lokomotifi ve 1,9 milyon nüfusu ile İsviçre’nin en kalabalık şehridir. Aynı zamanda dünyanın ünlü finans merkezlerinden biridir. Hem ekonomisi hem de kültürel bir merkez olması ve yüksek yaşam standartları sebebiyle uluslararası yapılan anket sonuçlarına göre insanların en çok yaşamak istediği şehirlerarasında yer alır. Öyle ki, Almanlar ve ardından İtalyanlar başta olmak üzere şehirde yaşayanların neredeyse üçte biri farklı ülkelerden gelip Zürih’e yerleşmiş.

Yeşilliklerle dolu yerleşim alanı, göl, nehir, tepe ve ormanlara kolay ulaşımı ile yaşanması ve gezmesi oldukça keyifli bir şehir! Zürih Gölü ve iki nehrin bulunduğu bu şehrin tepelerinden Alp Dağlarını da izleyebilirsiniz. Şehre adını veren gölün kıyısında kurulmuş plajlar da ayrı bir aktivite imkânı sunuyor. Seçkin eğlence mekânları, müze ve galerileri de meraklıları için oldukça iyidir. Birçok ünlünün İsviçre’deki evi zaman içerisinde müzeye çevrilmiş. Franz Kafka, Albert Einstein gibi ünlüler bunlar arasında yer alıyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Kış aylarında oldukça soğuk olan bu şehirde yaz aylarında sıcaklık en fazla 30 derecelere kadar çıkıyor. Hava sıcaklığının -10 derecelere düştüğü Ocak ayı, şehrin en soğuk olduğu ve karın görüldüğü ay! Bahar aylarında hava sıcaklığı 15-20 derece arasında değişen sıcaklıklara ulaşabiliyor. Mart ayına doğru ısınmaya başlayan hava 8 derecelere kadar yükseliyor. Yağmurlar ise bahar aylarının sonlarına doğru artış gösteriyor. Haziran-Eylül ayları arasında yaşanan yaz sezonunda ise hava sıcaklığı 16 ile 30 derece arasında değişiyor.

En sıcak ay Temmuz ayı! Haziran ve Ağustos ayları arasında şehirde nem oranı yükseliyor ve yağışlar bu mevsimde oldukça bol oluyor. Yine de yaz ayları Zürih’i ziyaret için en ideal zamanlar! Sonbahar Zürih’te ilk önce dağlık kesimlere geliyor. Bu mevsimde gece hayatı daha canlı oluyor. Şiddetli ama kısa süren yağışlar sonbaharda da görülüyor. Kış aylarında ise Zürih’te hava soğuk ve kar yağışlı! Buna rağmen ortalama hava sıcaklığı 0 derecenin üzerinde geçiyor.

Nasıl Gidilir

THY ve Pegasus’un Zürih’e doğrudan giden günde birkaç tane uçuşu bulunuyor. Bunun dışında diğer havayollarının aktarmalı uçuşlarına da göz atabilirsiniz. Direk uçuşlarda uçuş süresi yaklaşık 3 saat.
Zürih Havaalanı ise şehir merkezinin 13 km kuzeyinde yer alıyor. Havaalanından şehre ulaşmanın en kolay ve en hızlı yolu, tren! Neredeyse bir saat içinde 10 tane tren bulabilirsiniz.
Şehre yolculuk ise yaklaşık 15 dakikanızı alıyor.Trenlerin yanı sıra havaalanından şehrin birçok bölgesine giden 16 adet otobüs hattını da kullanabilirsiniz. Uçaktan indikten sonra otobüs duraklarına ya da tren istasyonuna yürüyerek kolayca ulaşmak mümkün! 
Şehre sadece kış sporları için geldiyseniz havaalanından kayak merkezlerine hareket eden otobüsler de var.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Geleneksel Zürih mutfağı oldukça zengin ve bol miktarda et ürününden oluşuyor. Kentin en meşhur yemeği ise “Züri Gschnetzlets” isminde bir çeşit kremalı mantar soslu dana rosto!
Şehrin hemen her köşesinde çok kaliteli restoranlar bulabilirsiniz. Akşam yemeği için “Niederdof” civarındaki restoranları, öğleden sonra ise “Bahnhofstrasse” ve çevresindeki restoran ve kafeleri denemelisiniz.
Geleneksel Zürih mutfağı için “Adler’s Swiss Churchi”, “Rolli's Steakhouse Oerlikon” restoranları; bira, sosis ya da fast food yemek için “Zeughauskeller”, “Helvti Diner”, “Lindenhofkeller”; spagetti için “Spaghetti Factory”; sushi için ise “Yen’s” restoranı öne çıkan isimlerden bazıları!
İlginç bir yemek deneyimi yaşamak isterseniz de “Blindekuh” restoranına uğramanızı tavsiye ederiz. Neredeyse tamamen karanlık bir ortamda kör insanlar tarafından işletilen bu restoranda menü her hafta değişiyor ve en az birkaç hafta önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Zürih’te ayrıca çikolatalı lezzetleri tadabileceğiniz, ev yapımı kekler yiyebileceğiniz birçok şık kafe de bulabilirsiniz. Bazıları sadece kahve ve kek değil, her çeşit yemek ve içki de sunuyor. “Plüsch”, “Conditorei Schober”, “Sprungli”, “Odeon” ve “Babu’s Bakery” şehrin en popüler kafeleri!

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • The Grossmünster

    Şehrin simgesi en önemli üç kilisesinden biridir. Uzun kuleleri ve Roma stili ile dikkat çeker.

  • St. Peters Kilisesi

    8. yy’da yapılmış bu kilise 13. Ve 18. Yy’da iki kez değiştirilmiş. 8,7 metre çapı ile Avrupa’nın en büyük saati bu kilisenin kulesinde yer alıyor.

  • Kunsthaus

    İsviçre’nin en önemli sanat müzesi! Van Gogh, Picasso, Monet gibi ünlü ressamların eserlerini görebilirsiniz.

  • Le Corbusier Haus

    20. yy’ın en etkili İsviçreli mimarlardan biri olan Le Corbusier’in evi Zurichhorn Park’ında yer alıyor. Mimarın bazı çalışmalarını da içeren bu ev, haftanın bazı günlerinde gezilebiliyor.

  • Chinagarten

    Bir Çin şehri “Kunming” tarafından şehre hediye edilen bir bahçe. Tipik Çin sanatının şekillendirdiği bu bahçede çeşitli bitkiler ve süslemeler görebilirsiniz.

  • Zürichsee

    Alp dağlarının eteklerinde yer alan bu güzel gölde günlük bot turlarına katılabilirsiniz.

  • Old Town (Alstadt)

    Zürih’in en turistik ve büyüleyici bölgesi! Alstadt olarak da anılan bu alanda dar sokaklar ve ortaçağ evleri de göreceksiniz.

  • Lindenhofplatz

    Yürüyüş yapabileceğiniz ve Rietberg müzesini gezebileceğiniz oldukça güzel bir park.

  • Rietberg Müzesi

    Asya, Afrika ve Eski Amerika’ya ait sanat eserleri görebileceğiniz ve süreli sergilere ev sahipliği yapan bir müze.

  • Zurich Zoo (Zürih Hayvanat Bahçesi)

    Tropik yağmur ormanları da içeren ve çocuklarınızla hoş vakit geçirebileceğiniz güzel bir hayvanat bahçesi.

  • Church of Our Lady (Fraumunster)

    1250 yılından beri var olan bir kilise!

  • Opera House

    Çeşitli sanatsal performanslarının sergilendiği ve Zürih’te ziyaret edilmesi gereken binalardan biridir. Bina hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz rehberli turlara da katılabilirsiniz.

  • Swiss National Museum (İsviçre Ulusal Müzesi)

    İsviçre tarihi eserlerini ve süreli sergiler gezebileceğiniz bir müze.

Ne Yapılır

Zürih’in tarihi meydan ve sokaklarını gezerken Ortaçağ’dan kalmış evler, binalar, eserler görebilirsiniz. Ayrıca tarihte birçok dünyaca ünlü kişinin evi bugün Zürih’te müze olarak ziyaret edilebiliyor. Albert Einstein, Kafka bunlardan bazıları.
Yaz aylarında göl kenarındaki plajlarında küçük bir yaz tatili bile yapmanız mümkün. Kış aylarında ise civardaki kayak merkezlerine gidebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

En iyi bar ve kafeler Limmat nehri boyunca Niederdorf bölgesinde yer alıyor. Şehirde canlı müzik sunan rock ve caz mekânlarını; teknodan salsaya varan geniş bir yelpazede hareketli gece kulüplerini de bolca bulabilirsiniz.
“Kaufleuten”, “Oepfelchammer”, “Rheinfelder Bierhalle”, “Nelson” şehrin en popüler gece kulüpleri arasında yer alıyor. Caz severler için ise “Widder Bar” öne çıkıyor. Bu barda haftanın birçok günü canlı caz performansları dinleyebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Lüks giyim markaları, çikolata ve saat şehirde bolca bulabilecekleriniz arasında! Bahnhofstrasse caddesi ise şehrin en popüler alışveriş mekânı! Bunun dışında Niederdorf ve Limmat Nehri boyunca uzanan Old Town’da daha küçük butikler, antikacılar da bulabilirsiniz.
Zürih’e kadar gelip de çikolata almadan dönmek olmaz. Markalı çikolataların yanı sıra şehrin sokaklarındaki bağımsız çikolata dükkânlarının ürünlerini de mutlaka deneyin. Çok amaçlı meşhur İsviçre çakısını ise hem kendinize hem de sevdiklerinize gezi hatırası olarak alabilirsiniz. Yer tasarrufu sağlayan bu aletin tasarım tarihi 1897 yılına kadar uzanıyor. Bu çakıyı sadece İsviçre ordusu değil astronotlar da kullanıyor.
Guguklu saatlerin mucidi olarak Almanlar bilinse de ağaç evli guguklu saatler İsviçre’ye hastır. Ayrıca İsviçre yapımı müzik kutuları da kaliteli işçiliği ile Zürih’te dikkatinizi çekecek. Elbette Swatch’tan Rolex’e kadar uzanan marka aralığında meşhur İsviçre yapımı birçok kol saati alabilirsiniz.
Zürih ayrıca değerli metaller küresel ticaretinin önemli merkezlerinden biridir. Şehirde kaliteli takılar bulabileceğiniz birçok mağaza da bulacaksınız.
El oyması ahşap oyuncaklar, seramik ve üfleme ile yapılmış cam objeler, çanlar, deri ürünleri gibi İsviçre’ye has birçok el sanatı ürünü de alabilecekleriniz arasında yer alıyor.

Festival / Fuar

  • Nisan, Sechseläuten: Her Nisan ayının üçüncü Pazar günü kutlanan geleneksel bahar festivalidir. Şehrin tamamında geleneksel kostümler giyen çocuklarla birlikte yapılan büyük bir geçit töreni yapılır. Festivalin simgesi kardan adam figürünün yakılmasıdır. Kardan adamın kafası ne kadar hızlı patlarsa yaz aylarının o kadar keyifli geçeceği düşünülür. Kışın bitmesi ve güneşli günlerin gelmesi kutlanır.

  • Haziran-Temmuz, Zürih Festivali: Her yıl Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenen sanat festivalidir. Şehrin çeşitli yerlerinde konserler, dans gösterileri, sergiler, tiyatro ya da opera sahnelemeleri gerçekleşir. Ayrıca açık hava etkinlikleri de yapılır.

  • Temmuz, Caliente: Her Temmuz ayında Amazon bölgesine fon toplamak için yapılan Latin müziği ve kültürü festivalidir. Ünlü Latin müzisyenlerin performansları, dans gösterileri ve sergiler gerçekleşir.

  • Ağustos, Dörfli-Fäscht:  Ağustos ayında gerçekleşen ve birçok değişik kültürü bir arada yaşatan bir festivaldir. Değişik kültürlere ait müzikler, sanatsal gösteriler ve yemekler festivalin ana konularıdır.

  • Street Parade: Dünyanın en büyük tekno müzik festivalidir. Öğleden sonra başlayıp gece yarısına kadar süren festival etkinlikleri yılda sadece bir gün yapılır. Ağustos ayında gerçekleşir.

  • Oyuncak Ayı Festivali: Tüm aile üyelerine ve koleksiyonculara hitap edebilen bu festivalde yüzlerce oyuncak ayının sergilenir. Festivalde ayrıca atölye çalışmaları gibi interaktif etkinlikler de yer alıyor.

  • Ağustos, Zürih Limmat Yüzme Yarışları: Ağustos ayının sonunda Limmat nehrinde gerçekleşen bu 2 km’lik yüzme yarışları profesyonel ve amatör yüzücülere yönelik.

  • Eylül, Knabenschiessen: İsviçre’nin tarihi 17. Yüzyıl kadar uzanan en eski festivalidir. Her yıl Eylül ayında gerçekleşen bu festivalde 12-16 yaşları arasındaki binlerce çocuk atış kralı seçilmek üzere tüfek atışı yarışı yapıyorlar.

  • Ekim, Zürih Film Festivali: Eylül ve Ekim ayları arasında 11 gün süren bu festivalin ana konusu belgesel ve bilim kurgu filmleri.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 01. Ocak - Yeni yıl

  • 02. Ocak - Berchtolds Day

  • 06.Ocak - Epiphany

  • 18 Nisan - Good Friday

  • 21 Nisan - Easter Monday

  • 28 Nisan - Sechselauten

  • 01. Mayıs - İşçi Bayramı

  • 29. Mayıs - Ascension Day

  • 09. Haziran - Whitmonday

  • 15.Eylül - Knabenschiessen

  • 21.Eylül - Swiss Federal Fast

  • 25.Aralık - Christmas

  • 26.Aralık - St Stephens Day

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Zürih en güvenilir ve suç oranı en düşük şehirlerden birisidir. Hatta bu sebeple oldukça küçük bir polis organizasyonu vardır. Polisle karşılaşma ihtimaliniz düşük olsa da pasaportunuzu her daim yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuzu unutmayın.
Resmi dili Almanca olmakla birlikte Fransızca ve İngilizce de şehirde oldukça yaygın olarak konuşuluyor.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Zürih’te mesafeler kısa olsa da özellikle yağışlı ve soğuk havalarda toplu ulaşım araçları oldukça işinize yarıyor. Tren, otobüs, tramvay, teleferik hatta nehir ve göl üzerinde servis veren motorlu araçlar Zürih’in toplu ulaşım sistemini oluşturuyor. Gece otobüsleri haricinde araçlar sabah saat 05.00 ile gece yarısına kadar hizmet veriyor. Hafta sonlarında gece çalışan trenler bulmak da mümkün!
Araç kiralamak için ise tek ihtiyacınız olan bir kredi kartı, pasaport ve geçerli bir sürücü ehliyeti. Yine de bazı kiralama şirketlerinin minimum yaş ve tecrübe kısıtlamaları olduğunu da hatırlatalım.
Bisikletler şehrin yerlileri tarafından sıklıkla kullanılan bir araç. Özellikler nehir ve göl kenarı gezintileri için siz de düşünebilirsiniz. Yine de yürüyerek gezmek en ideali!
Zürih’ten İsviçre’nin bir başka şehrine gitmek isterseniz trenler işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Ülkenin önemli şehirlerine bir ya da iki saat arayla kalkan trenler bulabilirsiniz. İsviçre’de trenlerin dakikliğine hayran kalacaksınız. Birçok İsviçreli en çok istasyonlardaki saatlere güvenir ve saatlerini onlara göre ayarlar.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.