Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Makedonya

Bilinen İsimleri:Skopje

Dil:Makedonca

Nüfus:506.926

Din:Müslüman, Ortodoks

Tel Kodu:+34 (İspanya) 93 (Bölge)

Para Birimi:Makedon Denarı

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC)

Vize:Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 60 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.

Konsolosluk:Ul. Slavej Planina -BB 1000 Skopje Rebublic of Macedonia

Genel Bilgiler / Rehber

Balkanlarda Türk izleri taşıyan ve hala az da olsa Türklerin de yaşadığı şirin bir kenttir Üsküp. Makedonya’nın başkenti Üsküp kentin simgesi Vardar nehri üzerindeki Taş Köprüsü, eski Osmanlı çarşısı ve camileriyle gerçekten de size bir Anadolu şehrinde olduğunuz izlenimi uyandırır. Damak tadımıza uygun yemekleri, tarihi yapıları ve görkemli şehir parkıyla güzel bir şehirdir.

Makedonya’nın Türk vatandaşlarından vize istememesi, İstanbul ve İzmir’den uçak yolcuğunun yaklaşık 1 saat sürmesi sebebiyle hafta sonu kaçamağı bile yapabilirsiniz.

80’li 90’lı yılların İstanbul’unu hissedebileceğiniz eski binalar eski arabalar sizi korkutmasın. Oldukça modern bir kent, insanlar kafelerde sokaklarda eğlenmeyi seviyor. Öyleyse ne duruyorsunuz başlayın Üsküp yolculuğuna.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Üsküp’te nemli astropikal iklim hüküm sürer ve bu yüzden yazlar da kışlar nemli geçer. Yazlar sıcak ve nemlidir. Hava sıcaklığı Temmuz ve Ağustos aylarında 30 derecedir. Yaz ayları şehri gezerken biraz sıcak gelebilir ama kent çok hareketlidir. Kafeler, parklar doludur. Kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Bu yüzden Üsküp’ü ziyaret edecekler için en uygun aylar, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarıdır.

Nasıl Gidilir

Üsküp’e İstanbul’dan uçak, otobüs ya da kendi otomobilinizle gidebilirsiniz. Uçak yolcuğunu yaklaşık 1 saat sürüyor. İstanbul ve Bursa’dan otobüste kalkıyor. Ancak otobüs yolcuğunda bazen gümrük kapılarında çok oyalanabiliyorsunuz ve Bulgaristan ya da Yunanistan vizesi almakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden vizesiz uçakla direkt Üsküp’e gidebilirsiniz.

Üsküp Büyük İskender Havalimanı, Üsküp’e 20 km uzaklıkta bir havalimanıdır. Havalimanından kent merkezine otobüs ya da taksi ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezine otobüs seferleri yapılmaktadır.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Üsküp ya da Makedon mutfağı dendiğinde en popüler yemeklerin başında börek gelir. Arnavut böreği olarak da bilenen börekler inanılmaz lezzetlidir. Şehir içinde sadece börek yapan lokantalar var. Özellikle ıspanaklı böreği meşhur. Bir diğer önemli lezzet de köftesi. Kebap diyorlar ama bildiğiniz İnegöl köftesine benzer bir köfte. Özellikle Eski Çarşı’da meşhur köfteciler var.

Eğer değişik ve lezzetli bir meze tatmak isterseniz kuru eti deneyebilirsiniz. Bizim pastırmanın çemensiz hali. Bir de bu pastırmayı bazen iste de kurutuyorlar. Bizim krem karamele benzeyen bir tatlısı var. Adı kaymaçina. Üzeri yanık sütlü bir tatlı bu. Taze fasulyeli, havuçlu, soğanlı ve üzerine peynir rendelenen Makedon salatası da denenebilir.

Üsküp’de zaten Türk nüfusu olduğu için mutfağı size yabancı gelmeyecektir. Üstelik fiyatlar bize göre çok ucuz. Et fiyatları da Türkiye’ye göre çok ucuz olduğu için bol etli bir yemeği bile uygun fiyata yiyebilirsiniz. Ayrıca yöreye özgü içi salatalı hamburger yapan Teteks tercih edilebilir. İşkembe çorbası ve yöresel şaraplarını da tatmanızı tavsiye ederiz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Taşköprü

    Vardar nehri üzerinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış şehrin simge yapılarından birisidir.

  • Zafer Takı

    Makedonya’nın bağımsızlığının yıl dönümü üzerine yapılmıştır kentin merkezinde yer alır.

  • Üsküp Kalesi

    Üsküp manzarasını en iyi izleyebileceğiniz yerdir.

  • Bedesten

    Eski Çarşı: Osmanlı dönemi çarşısı hala alışverişin kalbinin attığı yerlerden birisidir.

  • İsa Bey Camisi

    Selçuklu dönemi eseri bir camidir.

  • Şehir Parkı

    Kentin nabzının attığı yerdir. Kafeler, restoranların geneli burada yer alır. Günün her saati kalabalıktır.

  • Rahibe Terasa Evi

    Hristiyanlık dünyasının önemli azizelerinden Rahibe Terasa’nın Üsküp’te doğduğu ev bir şapel yaptırılmış. Ziyaretçisi çok.

  • Milenyum Hacı

    Dünyanın en büyük haç anıtıdır. Teleferikle çıkabilirsiniz.

Ne Yapılır

Üsküp’e gitmişseniz mutlaka Vardar Nehri üzerindeki ünlü Vardar Köprüsü’nden geçin. Zaten köprü sadece yayalara açık. Üzerinden geçerken ünlü Rumeli türküsü Vardar Ovasının sözlerini mırıldanın. Kent eski çarşısı, Türk mahallesiyle size tipik bir Anadolu şehri gibi gelebilir. Kentin eski şehir tarafında genelde Türkler ve Arnavutlar yaşar. Daha modern tarafında yani nehrin öte yanında ise Makedonlar. Yemekleri bizim damak tadımıza uygun ve fiyatları bize göre ucuz.

Üsküp haklı sokakta yaşamayı seviyor. Her akşam kafelere gitmek yiyip içmek onlar için rutin bir şey. Siz de bu kalabalığa karışabilirsiniz. Vardar Nehri kenarındaki kafelerde oturabilir ya da Şehir Parkı’na gidebilirsiniz.

Türk malları çok olduğu için alışveriş konusunda çok özel bir şeyler yok. Üsküp modern görünümü, düzenli yolları, temizliği ve nispeten sakin bir başkent görünümüyle birkaç günlük kaçamak yapabileceğiniz iyi bir tatil rotası olacaktır.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Üsküp halkı eğlenceyi seviyor. Kentteki genç nüfusun neredeyse tamamı hafta sonları dışarı çıkıyor. Gençler genelde Vardar Nehri kenarında ya da Kent Parkı’na gidiyor. Vardar Nehri kenarındaki Irish Pub ünlü bir yer. Canlı müzik seviyorsanız Havana Club’a gidebilirsiniz.

Küba müziği örneklerini dinleyebileceğiniz la Bodeguita Del Medio, Jazz müziğine meraklıysanız Menada’yı önerebiliriz. Lezzetli yemekler istiyorsanız Equestrian restoranı tercih edebilirsiniz. Fiyatları bize göre makul. Eğlence mekanlarının çoğu zaten nehir kenarında o yüzden yürüyerek pek çoğunu gezebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Alışveriş konusunda Üsküp’te öyle muhteşem fırsatlar yok. Çok fazla alışveriş merkezi yok. Meydandaki City Center, Skopje City Mall ve Capitol’a gidebilirsiniz. Ya da eski çarşıda biraz daha otantik ürünler bulabilirsiniz.

Çocukluğumda yani Türkiye’de serbest Pazar ekonomisi yok İtalyan ürünlerini genelden Üsküp’ten satın alırdık ancak şimdi tam tersi oldu Türkiye’de her şeyi bulabiliyorsunuz.

Makedonya’nın milli geliri düşük olduğu için öyle çok lüks markalar aramayın. Üsküp’ün para birimi Makedonya dinarı. 1 Euro 60 dinara denk geliyor. Ancak pek çok turistik noktada Euro kullanabilirsiniz. Bütün paranızı bozmanıza gerek yok.

 

Festival / Fuar

  • Üsküp Film Festivali – Mart ayında gerçekleşiyor

  • Üsküp Jazz Festivali – Ekim ayı içerisinde her yıl düzenleniyor.

  • Üsküp Şarap Festivali – Eylül Ekim

  • Üsküp Yaz Festivali – Temmuz

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 7 Ocak - Ortodoks Noeli

  • 8 Mart - Kadınlar Günü

  • Paskalya

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 24 Mayıs -Sts Cyrilus ve Methodius Günü

  • 2 Ağustos - 1903 Ayaklanması

  • 8 Eylül - Cumhuriyet Bayramı

  • 11 Ekim- Ulusal Ayaklanma Günü

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Üsküp genel olarak ucuz bir şehirdir. Özellikle yeme içme ulaşım konusunda fiyatlar gayet makul. Gezmek için birkaç gün yeter. Bu yüzden hafta sonu kaçamağı yaparak da gidebilirsiniz. Kentin en hareketli yerleri nehir kenarında toplanmış. Şehir içerisinde fazla trafik yok.

Makedonya’da Türk nüfusu bulunduğu ve Arnavutların da bir kısmın Türkçe bildiği için özellikle Eski Çarşı’da hiç zorlanmazsınız. Buradaki esnafın çoğu Türk. Sadece kent genelinde dilencilere ve yankesicilere dikkat edin yeter. Girdiğiniz mağazadaki çalışan, dükkan sahibi, pasaport memuru ya da barmen sizinle Türkçe konuşursa şaşırmayın.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Üsküp The Great Alexander Havalimanı şehir merkezine yaklaşık yarım saat mesafede bir yer. Havalimanından otobüs ya da taksi ile ulaşım sağlanıyor. Taksiler 20 Euro’ya götürüyor. Eğer çok beklemek istemezseniz taksiyi tercih edin. Onun dışında şehir içi toplu ulaşım ucuz.

Taksiler de çok pahalı değil ancak yine de pazarlık yapmayı tercih edin. Hatta eğer fırsatınız varsa araba kiralayarak Ohri şehrine de gidebilirsiniz. Makedonya’nın en turistik yerlerinden olan Ohri’nin Üsküp’e uzaklığı yaklaşık 2 saat. Araba kiralayarak gidebilirsiniz. İstanbul ve Bursa’dan da direk Üsküp’e otobüs ulaşımı yapılıyor.

 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.