Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Rusya

Bilinen İsimleri:Petersburg

Dil:Rusça

Nüfus:4,88 milyon (2010)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+7

Para Birimi:RUB ( Ruble)

Zaman Dilimi:UTC/GMT +4 saat

Vize:St Petersburg Konsolosluğu

Konsolosluk:191036, 7-ya Sovetskaya Ulitsa, No:24, St.Petersburg - Russian Federation

Genel Bilgiler / Rehber

UNESCO’ya göre mimari olarak en güzel ve sofistike şehirlerden birisi olan St Petersburg, aynı zamanda Rusya’nın batı kültüründen en çok etkilenen yerleşimi! Rusya’nın kuzey batısında yer alıyor ve Finlandiya, İsveç, Norveç gibi ülkelere komşu! Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelere komşu olduğu içinde Rusya’nın Avrupa’ya açılan kapısı konumunda ve stratejik olarak da önemli bir yer.

Büyük saraylar, müzeler, muhteşem kiliseler gezebileceğiniz bu tarihi şehir Neva Nehri’nin oluşturduğu 44 adadan oluşuyor.Bu sebeple kanallar ve köprülerle dolu! Zaten şehir kurulurken Venedik’ten esinlenilmiş. Dünyanın en kuzeydeki şehirlerinden birisi olduğu için günler oldukça uzun geçiyor! Özellikle yaz aylarında beyaz geceleri yaşamak isteyen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Müzik, sanat ve edebiyat ruhlu bu şehir, aynı zamanda Rusya’nın da kültürel başkenti olarak da anılıyor. Daha önce Leningrad ismiyle anılan St Petersburg Moskova’dan sonra Rusya’nın ikinci büyük kenti.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Soğuk ve sert kışları nedeniyle şehre gitmek için en uygun zamanlar yaz ayları. En sıcak aylar ise havanın 20 derecelerde seyrettiği Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bahar ayları da soğuk geçen şehirde kış aylarında hava sıcaklığı -8 derecelere kadar düşüyor. Ocak ayı şehirde en soğuk geçen aydır. St Petersburg ayrıca yağmurları ile de meşhur. Hangi mevsimde giderseniz gidin yanınızda yağmurdan koruyan kıyafetler bulundurmanızda fayda var.

Nasıl Gidilir

Pulkovo Havaalanı 2 terminali ile şehrin güneyinde bulunuyor. Şehir merkezinden 17 km uzakta bulunan “Pulkovo 2” terminali daha çok uluslararası uçuşlara, şehir merkezinden 3 km uzaklıkta bulunan “Pulkovo 1” ise iç hat uçuşlarına ev sahipliği yapıyor. Türk Hava Yolları’nın şehre İstanbul’dan direk ve aktarmalı uçuşları var. Pegasus ise bu şehre aktarmalı uçuyor. Özellikle aktarmalı ve ucuz uçuşlar için diğer yabancı havayollarına da bakabilirsiniz. Direk uçuşlar için ise bir başka alternatifiniz İstanbul’dan kalkan Rossiya Russian Havayolu.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Havyar ve votka Rusya’daki en özel lezzetler. Bunun dışında Rus mantısı, borç çorbası, Boeufstrogonof isimli etli yemeği, deniz ürünleri şehirde yiyebileceğiniz geleneksel lezzetler arasında bulunuyor. “St Petersburg Restoranı” bu şehirdeki en popüler mekânlardan. Hem geleneksel lezzetler tadabilir hem de eğlenebilirsiniz. “Gosti”, “Imperial” , “Blinny Domik”, “Idiot” ve “Teplo” Rus mutfağı ön planda olan şehrin diğer popüler restoranları arasında yer alıyor. Birçok ünlü sanatçıyı ağırlamış “Edebiyatçılar Kahvesi”’de mola verebileceğiniz şehre özel oldukça güzel bir yer. Dünya mutfaklarından örneklerin olduğu çok farklı restoran da bulabilirsiniz. “Patio”, “Amici” ve “Francesco” restoranları İtalyan mutfağı sevenler için, et yemek isteyenler için ise “Ribai” restoranı önerilerimiz arasında yer alıyor. Fast Food yemek isterseniz Mc Donalds’ın burada çok popüler olduğunu hemen fark edeceksiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • State Hermitage Müzesi

    Taş devrinden kalan eserler de görebileceğiniz 3 milyon sanat eserine ev sahipliği yapan oldukça büyük ve şehrin simgelerinden olan bir müze! Bu müzeyi layıkıyla gezebilmek için bir tam gün bile yeterli olmuyor.

  • Palace Meydanı

    Şehrin tarihi önemi olan ve mimarisi ile turistler için en uğrak meydanlarından biridir. 1905’teki Kanlı Pazar ve 1917’de Ekim Devrimi olayları bu meydanda gerçekleşmiş.

  • Savior on Spilled Kanlı Kilise

    1883-1907 yılları arasında yapılan bu tarihi kilise şehirde görülecekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

  • Rus Müzesi

    Rus sanat eserlerinin olduğu şehrin en büyük müzelerinden biri!

  • St Isaac’s Katedrali

    Şehrin siluetinde önemli yere sahip olan bu katedral, saf altınla kaplı ve 101 metre uzunluğundaki kubbesi ile dikkat çekiyor.

  • Mariinsky Tiyatrosu

    1860 yılında açılan bu tiyatroda Çaykovski gibi ünlü isimler başyapıtlarının ilk temsillerini gerçekleştirmiş. İç tasarımı da muhteşem olan bu binada halen opera ve bale gösterileri yapılıyor.

  • Yusupov Sarayı

    Moika Nehri yanında yer alan bu saray daha önceleri Yusupov ailesinin yaşadığı yerdir. Rusya tarihinde önemli bir yere sahip Rasputin’in cinayeti de 1916’da bu sarayda işlenmiş. Mimarisinin yanı sıra tarihi hikâyeleri ile de ilginizi çekecek.

  • Peterhof Sarayı

    1714 yılında inşa edilen bu saray Paris’in Versailles Sarayı kadar gösterişli ve ünlü! UNESCO dünya mirasları listesinde yer alıyor.

  • Peter & Paul Kalesi

    Şehrin doğum yeri olarak anılan bu kale Rus çarı 1. Petro’nun 1703 yılında şehri ve ülkeyi İsveç ordularının saldırısından korumak için inşa ettirildi.

  • Alexander Nevsky Lavra Katedrali

    1710 yılında inşa edilen bu manastır ve katedral kompleksinde büyük besteci ve yazarların mezarları da var.

  • Tsarskoye Selo (Pushkin) Sarayı

    18. ve 19. Yüzyıllar arasında inşa edilen bu saray şehir merkezinin 25 km dışında bulunuyor. Daha sonraları lise olarak hizmet veren bu bina da Rus edebiyatı kurucu kabul edilen Puşkin de eğitim gördü.

  • Rus Etnografya Müzesi

    Rusya’da daha önce yaşamış çeşitli kültürlerdeki 150 kadar halka dair kapsamlı bir koleksiyon görebilirsiniz.

  • Dinler Tarihi Devlet Müzesi

    Çok çeşitli dinlere ait 250 bin kadar tarihi eser görebileceğiniz bir müze

Ne Yapılır

Yaz aylarında nehirdeki şehir içi ya da daha büyük tekne turlarına katılabilirsiniz. Daha önceden organize edilen saatli turlara katılabileceğiniz gibi küçük bir grup oluşturarak kendi turunuzu kendiniz de organize edebilirsiniz. Bu konuda oldukça fazla seçeneğiniz var. Geceleri ise yemekli ve müzikli kanal turlarına katılabilirsiniz. Kış aylarında ise donmuş göl üzerinde yürümek sizin için değişik bir deneyim olabilir. Buz üzerinde spor denemeleri yapabileceğiniz birçok yer de var. Şehri kuşbakışı görmek isterseniz St Isaac’s Katedrali’nin 300 basamaklı sütununa çıkabilirsiniz. Bir sanat şehri olan St Petersburg’da ayrıca bale, opera, tiyatro izleyebileceğiniz birçok alternatifiniz var. Ayrıca 50’ye yakın dünyaca ünlü müzesi de gezilebilir.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Şehirde gece hayatı oldukça hareketli ve sabah 06.00’lara kadar devam eder. Hafta sonları oldukça yoğundur ve birçok kulüpte kıyafet zorunluluğu vardır. Nevsky Prospekt Caddesi gece kulüplerinin oldukça yoğun olduğu bir bölge. “Fidel”, “Rossi’s Club”, “Nebar”, “Vegas”, “Maximus” ve “Spb Bar” bu caddede öne çıkan kulüplerden bazıları.

Alışveriş / Ne Alınır

Rus votka ve likörleri, porselen objeler, matruşka bebekler, gümüş filigree (telkâri benzeri) objeler/takılar ve orijinal rus çikolatası, amber taşı ile yapılmış yüzükler veya kolyeler gelirken hediye ya da hatıra olarak getirebileceklerinizin başında yer alıyor.

Nevsky ve Vasilyevsky bölgeleri alışveriş için öne çıkan adresler.

Shopping World, Galeria, Nevskiy ve Pik şehir merkezindeki büyük alışveriş merkezleri. Gostiny Dvor ve Passage ise ise şehrin yerlileri tarafından da sıkça ziyaret edilen ve tarihi binalarda yer alan pasajlar.

Festival / Fuar

  • 20 Haziran - Scarlet Sails Beyaz Geceler festivali sırasında okul döneminin bitmesinin kutlandığı büyük katılımla gerçekleşen bir etkinlik

  • 1 Mayıs-Temmuz - Beyaz Geceler Festivali En uzun günlerin yaşandığı bu kuzey şehrine sadece beyaz geceleri yaşamak için de gidiliyor.

  • 27 Haziran - Yelken yarışları Her yıl uluslararası boyutta düzenlenen bir etkinlik.

  • 28-29 Haziran - Yemek Festivali Dünya mutfaklarından örnekler yiyebileceğiniz, eğlence ve konserlerle dolu bir festival

  • 28-29 Haziran - Uçurtma Festivali

  • 7-10 Ağustos - Harley Günleri Harley motosiklete sahip yaklaşık olarak 1,5 milyon kişinin katıldığı, alanında en büyüklerden olan bir etkinlik

  • 01 Haziran- Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali

  • Temmuz – Ekim - Manifesta Çağdaş Sanat Bienali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 – 8 Ocak - Yeni yıl tatili

  • 23 Şubat - Vatanı Savunanlar Günü

  • 8 Mart - Dünya Kadınlar Günü

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 9 - 11 Mayıs - Zafer Bayramı

  • 12 - 15 Haziran - Rusya Milli Günleri

  • 3 - 4 Kasım - Milletler Birliği Günü

  • 12 Aralık - Anayasa Bayramı

  • 31 Aralık - Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Havalar alıştığımızdan soğuk olduğu için hemen her mevsim de giyim olarak hazırlıklı gidilmesi gerekiyor. Yaz aylarında yağmurdan, kış aylarında ise sert soğuktan korunmak için yanınıza uygun kıyafetler almalısınız. Şehirde İngilizce bilen kişilerle oldukça fazla karşılaşacağınız için iletişimde bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Vizesiz gidebileceğiniz bir şehir. Döviz bozdururken fiyatlamaları karşılaştırmanızda fayda var.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

St Petersburg da toplu ulaşım metro, otobüs, troleybüs ve matruşka dedikleri küçük otobüslerle sağlanıyor. Otobüs ve troleybüsler diğer seçeneklere göre daha yavaş. Metrolar şehirdeki yoğun trafik nedeniyle en çok tercih edilen ulaşım arası. Özel işletilen matruşkalar da şehir içi ulaşımın önemli bir parçası. Metro ve otobüsler sabah 06.00’dan gece 24.00’e kadar, matruşkalar ise sabah 7’den 10’a kadar çalışıyor. Ayrıca gece yarısından sonra sabah saat 06’ya kadar metro güzergahında hizmet veren 5 kadar gece otobüsü bulunuyor. Her ne kadar sokaktan taksi çevirmeniz mümkün olsa da bilindik duraklardan taksi çağırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Rusça dışında dil bilmeyen taksi şoförü ile karşılaşma olasılığınız yüksek. Ayrıca taksiler geceleri yüzde 50 ilave ücretle çalışıyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.