Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Bulgaristan

Bilinen İsimleri:Sofiya

Dil:Bulgarca

Nüfus:1,203 milyon (2011)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+359

Para Birimi:Lev (BGN)

Zaman Dilimi:Doğu Avrupa Zaman Dilimi (UTC+02:00)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Boulevard Vasil Levski No: 80 1000 Sofia Bulgaria

Genel Bilgiler / Rehber

Bulgaristan’ın başkenti Sofya, Avrupa’nın ve balkanların en hızlı gelişen şehirlerinden biri. Son 10 yılda hem ekonomik hem de turistik olarak şehir oldukça gelişti.

Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olan Sofya, özellikle son yıllarda Balkan ülkelerinden de göç almaya başladı. Çevresi Vitosha ve Lyukin dağlarıyla çevrili olan Sofya, konum olarak vadide ve bu vadiye Sofya Vadisi deniliyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Nemli ve ılıman bir kara iklimine sahip olan Sofya’nın her tarafı dağlarla çevrili. Bu nedenle kış aylarında hava sıcaklığı - 15 derece düzeylerine kadar inebiliyor. Yaz aylarında ise 30-33 derece sıcaklık görebiliyorsunuz. Sofya’ya gitmek için en uygun aylar olarak yazın başlangıcı ve sonunu yani Haziran ve Eylül aylarını önerebiliriz, yine Mayıs ayı da biraz yağışlı olsa da Sofya’ya gitmek için güzel bir zaman.

Nasıl Gidilir

Türkiye’nin sınır komşusu olan Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları var. Bunun dışında Lufthansa, Bulgaria Air gibi firmaların da aktarmalı uçuşları var. Yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir uçuş sonrası İstanbul’dan Sofya’ya varabilirsiniz. Sofya ile İstanbul arası 530 km civarında bir araç ile yaklaşık 6-7 saatte karayolu aracığıyla da gidebilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Bulgaristan mutfağında farklı kültürlerin etkisine rastlamak mümkün. Mesela Slav, Balkan ve Osmanlı mutfağından esinlenmiş çok sayıda yemek var. Yine şehrin çok kültürlü yapısından dolayı Sofya’da dilediğiniz hemen hemen her türden yemeği bulabilirsiniz. Sofya mutfağında çıkan yemeklere bakıldığında et ve sebze dengesinin korunduğunu görebilirsiniz.

Banitsa böreği, güveçte et yemekleri, kebapçe adı verilen kebap ve güveç yemekleri oldukça meşhur. Çorba içmek isteyenler Supa Star, öğle yemeği için bir yer arayanlar ev yemeği ile meşhur Tavite, Pizza yemek istenler Tzar Osvoboditel Bulvarı’ndaki Pizza Victoria’yı tercih edebilirler. Izgara kültürüne aşina olanlar Skarabar’da damak tatlarına uygun soslarla pişirilmiş et bulabilirler.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Aziza Sofia Kilisesi

    En eski kiliselerden biri lan Aziza Sofia, Osmanlı zamanında cami olarak da kullanılmış. Yapım tarihi milattan sonra 4. ile 6. yüzyıl arası olarak tahmin ediliyor.

  • Alexander Nevski Katedrali

    Dünyanın en büyük katedralleri arasında bulunan Alexander Nevski Katedrali, Sofya’da merkezi bir konumda yer alıyor. 1912 yılında açılan katedral, 1877-78 yılların arasında Osmanlı’ya karşı savaşıp ölen Rus askerleri anma ve onurlandırma amaçlı yapılmıştır.

  • Ulusal Arkeoloji Müzesi

    Roma İmparatorluğu, Trakya İmparatorluğu ve Antik Yunan dönemine ait eserler ve kalıntılar burada sergileniyor. Ünlü Vulchitrum Hazinesi de burada.

  • Kodi Seyfullah Efendi Camii

    Ünlü Türk Mimarı Mimar Sinan tarafından 1576 yılında inşa edilmiştir. Duvarlarındaki kaligrafik süslerde Kuran’dan ayetler görebilirsiniz.

  • Sofya Hayvanat Bahçesi

    Kraliyet kararnamesi ile yaptırılan hayvanat bahçesi, 1888 yılından beri Sofya’da ve 250’den fazla cinste hayvan burada bulunuyor. Büyüklüğü ise 36 hektar.

Ne Yapılır

Sofya son yıllarda yapılan yatırımlarla bir turizm şehri olmaya aday konuma gelmiştir. Özellikle şehir merkezindeki tarihi yapılar ve gece hayatının balkanlardaki en gözde şehirlerinden biri olması; Sofya’ya gelen turist sayısında artışa neden olmuştur.

Sosyalizm dönemi ve Ortodoks kültürüne dair çok sayıda farklı bina görebilirsiniz. Özellikle katedraller ve kiliselerin mimari yapısı etkileyici.

Alışveriş ve gece hayatı için Vitosha Bulvarı’na uğrayabilirsiniz. Şehrin hemen hemen her yerinde hediye alabilecek dükkan bulabiliyorsunuz.

Sofya'ya gelenler Slav, Osmanlı ve Balkan mutfağının birleştiği sofralara misafir olabilir.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sofya’ya Türkiye’den gidenlerin büyük bir kısmı da gece hayatının hareketli olmasından dolayı tercih ediyor desek yalan olmaz. Yalnız Türkiye’den değil çoğu komşu ülkeden bu şehre eğlence hayatı için gelenler var. Akşam dışarı çıkmak isteyenler için ilk uğranması gereken yer ise Vitosha Bulvarı. Bu cadde üzerinde çok sayıda restoran, bar, kafe bulabileceğiniz gibi bir o kadar da gece kulübü ve dans mekanı bulabilirsiniz. Rakovski caddesi ve Sheraton otel civarı da güzel mekanların konuşlandığı diğer yerler.

Tabu Club,  Buddha Bar, Avenue, Clubhouse 19th Hole Sofya’nın en iyi eğlence mekanlarından bazıları.

Buradaki gece kulüplerinin büyük bir kısmında striptiz şovları ve dans gösterileri de oluyor. Casinolar da yine Sofya gece hayatının oldukça ilgi çeken bir parçası.

Alışveriş / Ne Alınır

Bulgaristan alışveriş için oldukça çok fırsat sunan bir ülke. Şehrin büyüleyici bir şekilde yükselen başkenti Sofya’da çok alışveriş sevenler için; pazarlardan, alışveriş merkezlerine kadar birçok farklı seçenek sunuyor.

Yerel alkollü içkiler, Bulgar şarapları, meyveli içkiler, peynir, süt ürünleri veya kahvaltılık birşeyler arıyorsanız ilk adreslerinizden birisi Tsentralni Hali olmalı. Yine de Sofya’da alışverişin asıl adresi şehrin en önemli bulvarlarından olan Vitosha Bulvarı. Mağazalar, dükkanlar, hediyelik eşyalar, kıyafet ne ararsanız bu bulvarda bulabilirsiniz. Genelde doğuya ait bir olgu olsa da Osmanlı zamanından kalma bir kültür olan kilim dokumalarına ise Chiprovski’de rastlayabilirsiniz.

Peki Sofya’dan ne almalı, neler alınır diye düşünenler için ise ilk önerimiz el yapımı olan oyuncaklardan, biblolara, örgülere kadar olan ufak hediyelik eşyalar. Bu tür alışverişlerin kalbi genelde küçük dükkanlarda atıyor.

 

Festival / Fuar

  • Sofya Uluslararası Film Festivali - Mart

  • Sofya Uluslararası Czz Festivali - Nisan

  • Bulgaristan Salsa Festivali - Mayıs

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 3 Mart - Kurtuluş Günü

  • 6 Mayıs - Aziz Georgi Günü

  • 6 Eylül - Doğu Roma ile Bulgaristan'ın Birleşme Günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Kış aylarında Sofya’da özellikle gece saatlerinde çok soğuk bir hava ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bu hava koşullarına uygun giyinmeyi ihmal etmeyin.

Havalimanında veya şehir içerisinde taksi tutmayı planlıyorsanız büyük firmaların taksilerini kullanmaya özen gösterin. Otobüse binmek için kullanacağınız biletleri daha ucuza getirmek istiyorsanız onlu biletlerden alın.

Alışveriş yaparken pazarlık yapmayı en azından bir kez deneyin.

Yemeklerde ve sosis gibi kahvaltılıklarda kullanılan et, domuz eti olabilir. Bu konuda bir hassasiyetiniz varsa sormadan yemek yemeyin.

 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Havalimanı ile şehrin merkezi arasında sadece 5 km mesafe bulunduğundan dolayı merkeze ulaşım oldukça kolay. OK Taksi isimli havalimanının resmi şirketi uygun fiyatlı bir şekilde sizi ulaşmak istediğiniz yere götürüyor. Eğer şoföre anlatmakla uğraşmak istemezseniz firmanın havalimanı içerisindeki ofisinden adresi yazdırıp şoföre kağıdı uzatabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey havalimanı dışındaki korsan taksilere binmemek ve sadece o firmayı kullanmak. Otobüsle hızlı gitmek isteyenler 384 nolu hattı, normal gitmek isteyenler 84 nolu hattı kullanabilir. Büyük bagajlar için ekstra para isteyebiliyorlar.

Sofya metroların değil de daha çok otobüs, tramvay gibi araçların yoğun olduğu küçük bir şehir. Şehirde iki farklı metro hattı var; kuzey-güney ve doğu-batı hatları. Yine de en kolay ulaşım otobüslerle. Eğer taksi tutacaksanız da büyük taksi firmalarından birinden çağırmaya dikkat edin.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.