Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Birleşik Devletler

Bilinen İsimleri:Chicago

Dil:İngilizce

Nüfus:2.695.598 (2010)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:312, 773, 872, 847, 224

Para Birimi:Amerikan Doları ($)

Zaman Dilimi:MZD (-5)

Vize:Amerikan Konsolosluğu

Konsolosluk:455 N. Cityfront Plaza Dr., (NBC Tower), Suite:2900, Chicago, IL 60611 - USA

Genel Bilgiler / Rehber

1833 yılında kurulan Chicago, Michigan Gölü’nün güneybatısında yer alıyor. 3 milyona yakın nüfusu ile Amerika Birleşik Devletleri’nin 3. Büyük şehri ve Illinois Eyaleti’nin de başkenti! 
 
Dünyada ilk gökdelen bu şehirde inşa edilmiş. Zaten şehir merkezinde yükselen büyük gökdelenler oldukça dikkatinizi çekecek. Çünkü hem sayısı fazla hem de bazılarının yapım yılı bir hayli eski! 
 
Chicago çağdaş mimarinin en güzel örneklerini görebileceğiniz büyük bir metropol. Hatta şehirde mimari yapılara yönelik göl turu gibi aktiviteler var. Ayrıca göl kenarında olması nedeniyle bot gezisi, yürüyüş, dalma, yüzme ve balık tutma gibi birçok şey yapma imkânınız olacak. Aslında göl deyip geçmemek gerek: Bu devasa gölün kenarında limanlar hatta gemiler bile göreceksiniz. Göl olduğunu bilmeyenler rahatlıkla deniz olduğunu düşünebilir.
 
Yılda yaklaşık 85 milyon ziyaretçisi olan Chicago, sanatsal etkinlikler açısından da canlı ve güçlü bir şehir. 500’den fazla parkı, göl kenarındaki limanları, hayvanat bahçeleri, plajları ve binlerce spor ve eğlence etkinliği ile Amerikan’ın en eğlenceli şehirleri arasında beşinci sırada yer alıyor. Sahne sanatları, müzeleri, müzik festivalleri ile de oldukça renkli!

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

“Rüzgârlı şehir” olarak bilinen Şikago gerçekten de neredeyse sürekli rüzgâr esen bir şehir.  Özellikle kış aylarında şehri ziyaret edecek olursanız bu rüzgâr oldukça keskin bir soğuk  hissetmenize neden oluyor. 
 
Şikago dört mevsimi de yaşayan bir şehir. Bahar ayları biraz kısa sürüyor. Nisan ve Mayıs ayları baharı en çok hissedeceğiniz aylar. Hava sıcaklığı 5 ile 15 derece arasında seyrediyor. Mart ayı bizim alıştığımızdan biraz daha soğuk geçiyor. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı 32 derecelere kadar çıkabiliyor. Şu ana kadar şehirde kaydedilen en yüksek sıcaklık 41 derece! 
 
Yaz ayları hem en güneşli hem de en yağışlı günlerin yaşandığı mevsim. Sonbaharda ise Eylül yazdan kalan sıcaklarla geçiyor. Hava sıcaklığı Kasım ayında 13 derecelere kadar düşüyor. Kış ayları ise oldukça soğuk ve karlı! 
 
Eğer yaz tatilini Chicago’da geçirmek gibi bir niyetiniz yoksa bahar ve sonbahar ayları şehri ziyaret etmek için en ideal zamanlar!

Nasıl Gidilir

Eğer İstanbul’dan doğrudan Chicago’ya gidecekseniz Türk Havayolları’nın bu şehre haftanın yedi günü direkt uçuşu bulunuyor. Bunun dışında aktarmalı uçuşları da var. Diğer havayolları ile de şehre aktarmalı olarak gitmeniz mümkün. Uçuş yaklaşık 11 saat sürüyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Şikago’da içi bol malzemeli “deep dish pizza” ve haşhaşlı ekmek arasına yapılan “hot-dog”lar çok ünlü! Amerika’nın devasa boyutlu biftek menülerinden denemek için steakhouse’lara da uğramayı unutmayın. Bunu dışında etnik restoranlardan, fast food zincirlerine kadar dünya mutfağının her çeşidini her bütçeye uygun bulmak mümkün! 
 
“Charlie Trotters”, “BlackBird” ünlü şeflerin yemeklerini tadabileceğiniz yerlerden. “Wormhole” ve “Intelligentsia” ünlü kafeleri. “Billy Goat” ise ünlü bir hamburger mekânı.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Adler Planetarium

    Kendi alanında öncü kabul edilen bu planetarium evren hakkında bilgi edinmek için çocuklarınızla birlikte gidebileceğiniz bir yer. İçerisinde uzay ve evren hakkında çeşitli aktiviteler ve gösterimler yapılıyor. Burası sadece turistik geziler için değil, eğitim amacıyla da kullanılıyor.

  • Brookfield Zoo

    200 dönümden fazla bir arazi üzerine kurulu olan bu hayvanat bahçesi yaklaşık 6 bin hayvana ev sahipliği yapıyor. Kutup ayıları, boz ayılar, gri kurtlar, kartal ve bizonlar görebilecekleriniz arasında!

  • Lincoln Park Zoo

    Lincoln Park içerisinde ve 35 dönümlük bir arazide yer alan küçük bir hayvanat bahçesi.Ülkenin en eski hayvanat bahçelerinden birisi. Yaklaşık 1200 hayvan görebilirsiniz.

  • Grant Park

    Chicago’nun ön bahçesi olarak anılan bu park, şehrin kent alanı ile Michigan Gölü arasında yer alıyor. 300 dönümlük yeşil alanlı bu parkın içerisinde Millenium Park, Buckingham Çeşmesi ve Chicago Sanat Enstitüsü gibi görülecek başka yerler de var. Chicago’nun bazı ünlü festivallerine de ev sahipliği yapıyor.

  • Navy Pier

    Chicago’nun en turistik ve eğlenceli yeri! İçinde çocuk müzesi, restoranlar, lunapark, alışveriş yapabileceğiniz dükkânlar olan 50 dönümlük bir eğlence merkezi de diyebiliriz. Büyük bir dönme dolaba binerek Michigan gölü ve kent manzarası seyredebilirsiniz. Bazı festivallere de ev sahipliği yapan Navy Pier’den kalkan botlarla dileyenler göl gezisi de yapabiliyor.

  • Millenium Park

    Büyük ölçekli çağdaş sanat eserleri ile ünlü. Jay Pritzker Pavilion, Crown Fountain, Cloud Gate gibi chicago’nun ünlü eserlerini görebilirsiniz.

  • 360 Chicago

    Eskiden Hancock Kulesi olarak bilinen bu binanın yüksekliği 450 metre! Bu binada yemek yiyebileceğiniz restoranın dışında 94. Katta bulunan gözlem terasından şehre kuşbakışı bakabilirsiniz. 30 derecelik açılı aşağıya bakan camlardan manzara seyredebiliyorsunuz.

  • Sears ( Willis Tower)

    Amerika’nın ikinci en yüksek binası olması ile ve 103. Katındaki camdan terasından şehri kuşbakışı seyri sunması ile ünlü! Şehrin en turistik yerlerinden birisi!

  • Art Institute of Chicago

    Antik çağlardan bugüne 300 binden fazla sanat eserini barındıran bu müzeyi layıkıyla gezebilmek için biraz zaman ayırmanız gerekiyor.

  • Shedd Aquarium

    85 yıllık bu akvaryum bir zamanlar dünyanın en büyüğüymüş. Dünyanın en uzun yaşayan balığına sahip akvaryum olarak da ünlü! İçinde 100 yaşından büyük bir akciğer balığı var. Chicago’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında baş sıralarda yer alıyor.

  • North Avenue Beach

    Şehrin en popüler plajı! Gölde yüzmek dışında çevresinde gezinti yapmak için bisiklet kiralayabilir, voleybol oynayabilirsiniz.

  • Museum of Science and Industry

    Bu bilim ve sanayi müzesinin en göz alıcı parçası restore edilmiş bir Alman denizaltı! 35 bin eser görebilirsiniz.

  • Wrigley Field

    Amerikan beysbol tarihinde efsanevi bir yeri olan bu 100 yıllık stadyum da vaktiniz ve merakınız varsa görülecek yerler arasında yer alıyor.

Ne Yapılır

Yaya olarak da gezebileceğiniz şehir merkezini bisikletle, turist otobüsleriyle, tramvay ya da göl gezisi ile de turlayabilirsiniz. Gece turu, mimari turlar, kültür merkezi turları, tarihi bar turları ve film turları gibi şehirde turistik birçok tur imkânı var. 
Chicago gurme restoranları ile de ünlü! Ünlü şeflerin değişik sunumları ve lezzetlerini tadabilirsiniz.
Meraklıları için gezmekle bitiremeyeceğiniz kadar müzesi var. Festival programı edinip canlı müzik dinleyebilirsiniz. Sezon müsaitse göl ve güneşin tadını da çıkarabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Caz ve Blues severler için birçok gece kulübü var. B.L.U.E.S, Kingston Mines, Blue Chicago gibi kulüpler bu konuda ilk akla gelen isimler. Özellikle Downtown bar ve gece kulüpleri açısından birçok seçenek sunuyor.
Chicago’nun meşhur kulüpleri arasında Enclave, Excalibur, Cuvee Chicago, Vision NightClub, Paris Club gibi isimler öne çıkıyor. Aslında seçeneklerin sınırsız olduğunu da belirtmek gerek!
Daha sakin bir akşam geçirmek isteyenler ise State Street’de yer alan Chicago Theatre’ın ve  Michigan Avenue’de yer alan Chicago Sympohy Orchestra’nın programını inceleyebilir.

Alışveriş / Ne Alınır

Chicago, Amerika’nın alışveriş konusunda ünlü şehirlerinden birisidir. En ünlü ve turistik alışveriş caddesi ise ‘Magnificient Mile’. Bu cadde Michigan Avenue’nun kuzey ucunda yer alıyor. Caddedeki Water Tower Place binasında yer alan 8 katlı alışveriş merkezi ise sadece alışveriş değil turistik bir mekân olarak da anılıyor.  State Street de yer alan Macy’s ise dünyanın en büyük mağazası olarak biliniyor. Ürün çeşitlliği inanılmaz. Devasa bir Boyner gibi de düşünebilirsiniz. Amerikan’ın birçok yerinde zincir mağazaları var. State Street aynı zamanda tarihi binalarıyla gezebileceğiniz bir yer ve daha birçok mağaza ile karşılaşacaksınız. 
 
Hediyelik bir şeyler almak isterseniz “Mertz Apothecary”ye mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Burası 135 yıllık nostaljik bir eczane. Kişisel bakım ürünleri, kolonyalar, sabunlar, mumlar daha birçok şey bulabilirsiniz.
 
Marka ürünleri ucuza almak istiyorsanız Şikago’nun en ünlü üç outleti: Chicago Premium, Gurnee Mills veya Prime Outlets Huntley’e uğramalısınız.

Festival / Fuar

  • Ocak, Chicago Restaurant Week, (2 hafta boyunca kent restoranları fix menüleri ile lezzet arayanlara sunumlar yapıyor).

  • Ocak, Chicago Chinese New Year Celebration

  • Şubat, Chicago Theatre Week

  • Şubat, Chicago Snow Days at Navy Pier ( Kardan heykellerin yapıldığı ve yarıştığı bir etkinlik, yaklaşık 3 gün sürüyor)

  • Mart, St Patrick’s Day, ( Chicago nehri bir süreliğine yeşile boyanıyor ve geçit törenleri ile kutlanıyor

  • Mart, Chicago Flower & Garden Show at Navy Pier

  • Nisan, Chicago International Art, Antique and Jewelry Show

  • Nisan, Randolph Street Market Festival

  • Mayıs, Riverfront Mayfest ( Kentteki yaz sezonu festivallerinin başlangıcı olarak kabul ediliyor, göl kenarında müzik şöleni başlıyor)

  • Mayıs, Millennium Art Festival

  • Haziran, World’s Largest Block Party

  • Temmuz, World Class Jazz at Millenium Park

  • Ağustos, Grand Park Music Festival

  • Ağustos, Chicago Hot Dog Festival

  • Eylül, Chicago SummerDance

  • Ekim, Chicago International Film Festival

  • Kasım, McDonald’s Thanksgiving Parade

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 01 Ocak - Yılbaşı

  • 20 Ocak - Martin Luther King, Jr Day

  • 12 Şubat - Lincoln’s Doğumgünü

  • 17 Şubat - Washington’ın Kuruluşu

  • 03 Mart - Pulaski Günü

  • 26 Mayıs - Memorial Day

  • 04 Temmuz - Bağımsızlık Günü

  • 01 Eylül - İşçi Bayramı

  • 13 Ekim - Columbus Day

  • 11 Kasım - Veteran Day

  • 27 Kasım - Şükran Günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Chicago’da suç oranının yüksek olduğu söyleniyor, özellikle şehir merkezi dışında kalan yerlerde. Buralarda biraz daha dikkatli olmakta fayda var.
 
Öte yandan trafiği olan bir şehir ve park yeri konusunda sıkıntı yaşanıyor. Eğer araç kiralamayı düşünüyorsanız bunları bilmenizde fayda var. Park ücretleri de bir hayli pahalı.  
Amerikan filmlerinde rastladığınız gibi eğer araç kullanırken polis sizi durdurursa araçtan inmeyin ve elleriniz direksiyon üzerinde bekleyin. Polis bunları tehdit olarak algılayabiliyor.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Her büyük şehirde olduğu gibi burada da toplu ulaşım oldukça gelişmiş. Metro, trenler ve otobüslerden oluşan toplu ulaşım sistemi ile şehrin her yerine rahatlıkla gidebiliyorsunuz. 
 
Bisiklet kullanımı da şehirde çok yaygın! Bisiklet yolları ve park alanlarını her yerde bulabileceğiniz gibi otobüse ya da trene kendi bisikletinizle de binebiliyorsunuz. Kış aylarının kötü koşullarında ise ortama elverişli mavi bisikletleri kiralayabilirsiniz.
 
O’hare ve Midway havaalanına gelirken ya da giderken de kullanabileceğiniz trenler var. 
 
Taksiler havaalanından şehre yaklaşık 40 USD’ye trafiğin durumuna göre 25 ile 90 dakika arasında, trenler ize 5 USD’ye 45 dakikada götürüyor. 
 
Toplu ulaşım araçlarını kullanmak için şehrin ziyaretçileri genellikle 1 günlük ya da birkaç günlük sınırsız kullanım imkânı veren kartları almayı tercih ediyor. Bu kartlar tren, otobüs ya da metroda geçerli. Hatta otobüslere nakit ödeyerek binmek de mümkün.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.