Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:22.361

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Ege Bölgesi’nin batı ucunda yer alan sessiz ve huzurlu tatil cenneti Seferihisar, Türkiye'nin ilk Cittaslow yani yavaş şehri olmasıyla ünlü. Hayatın büyük şehirlere göre çok daha yavaş aktığı ve organik ürünlerin mutfakları süslediği ilçe, muhteşem plajlarıyla yaz tatilleri, doğa ve tarih gezileri ile bahar ve kış aylarında turistleri misafir ediyor. Yüzlerce yıldır balıkçılık yapılan Seferihisar ve ilçe merkezine sadece 5 km uzaklıktaki Sığacık beldesi, aynı zamanda sahil kenarında sıralanan kaliteli balıkçı restoranları için de ziyaret ediliyor.

Seferihisar'ın tarihi 3000 yıl önceki İonlar tarafından kurulan Teos Antik Kenti’ne kadar uzanıyor. Antik kentten kalan devasa limanın, bozulmadan kalmış surların ve tapınakların da çok ziyaret edildiği ilçe, kaliteli organik tarım alanları, zeytin ve üzüm bağları ile de tanınıyor. İzmir’e yakın ve ulaşımın oldukça kolay olmasından dolayı sadece yaz aylarında değil hafta sonu tatilleri için de tercih edilen 37.000 nüfuslu Seferihisar’da Arnavut kaldırımlı ve begonvillerle süslü sokaklarda dolaşarak geleneksel Ege evlerinin fotoğraflarını çekebilir ve otantik çarşılarda alışveriş yapabilirsiniz. İlçe, aynı zamanda gelişmiş turizm olanakları, tekne geziler, dalış turları ve doğa gezileriyle de bölgedeki en popüler yerler arasında.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Yaz aylarının sıcak, kış aylarının ise ılık ve az yağışlı geçtiği Seferihisar'da tipik bir Akdeniz iklimi hakim. Özellikle haziran ve ağustos aylarını kapsayan yaz döneminde 35 dereceyi bulan yüksek sıcakların yaşandığı Seferihisar, yazları deniz tatili, bahar ve kış aylarında ise serin havasıyla doğa gezileri için tercih ediliyor. Metrekareye yıllık ortalama 588 mm yağış düşen Seferihisar'da yıllık ortalama sıcaklık ise 17 derece civarında. Deniz seviyesinden sadece 30 metre yükseklikte yer alan ilçe, yaz aylarından oldukça kalabalık oluyor, bu nedenle sessiz ve huzurlu bir atmosferde Seferihisar’ı gezmek istiyorsanız bahar ve kış aylarında ilçeye uğrayabilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Seferihisar hem İzmir merkezine hem de çevre ilçelere gelişmiş kara yolu ağları ile bağlı, kolayca ulaşılabilecek bir ilçe. Yaz aylarında Akdeniz ve Ege tatil beldelerinden hareket eden teknelerle de gidebileceğiniz ilçeye ulaşım için en çok tercih edilen araçlar ise otobüsler. İlçeye 67 kilometre uzaklıktaki İzmir Otogarı’na veya ilçe merkezinde güzel bir konumda yer alan Seferihisar Otogarı’na ülkemizin hemen her şehrinden bilet bulabilirsiniz. İzmir Otogarı içerisinde hizmet veren ilçeler arası minibüslerle Seferihisar’a 30 dakika içinde ulaşmanız mümkün.

Uçakla ilçeye gitmek için ise 54 kilometre uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na hem Türkiye'nin hem de dünyanın pek çok şehrinden direkt veya aktarmalı uçuş bulabilir ve havalimanından transfer servisleri, minibüsler ve taksilerle 40 dakika içinde Seferihisar’a gidebilirsiniz. Çeşme, Urla, Alaçatı ve Sığacık gibi turistik beldelerden de her yarım saatte bir minibüs bulabileceğiniz Seferihisar'a İzmir 47 kilometre, Çeşme 72 kilometre, Muğla 250 kilometre, İstanbul 537 kilometre ve Ankara 643 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Uzun yıllar balıkçılık ve tarım ile gelir elde eden Seferihisar’ın hem merkezinde hem de Sığacık gibi sahil beldelerinde sıralanan balıkçı restoranları çok seviliyor. Organik tarım yapılan çiftliklerin ürünleriyle hazırlanan Ege ve Akdeniz mutfaklarından birçok yemeği de ilçede deneme şansı bulabilirsiniz. Muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde hizmet veren balık restoranlarında barbun, çipura, sardalya, levrek, karides tava ve ahtapot salatası gibi taze deniz ürünlerinin yanı sıra bölgenin ünlü şaraplarını da tadabilirsiniz. İlçe merkezinde ekmek arası balık satan birçok tezgah ve büfe de hizmet veriyor.

Yöresel yemekler keşfetmeyi sevenler ise nohutlu mantı dolması, ekmek dolması, Seferihisar mantısı, börülce salatası, zeytinyağlı biber dolması ve tatlı tarhana gibi lezzetleri Seferihisar sokaklarındaki yerel restoranlarda veya Sığacık Kalesi yanında ev hanımlarının özenle hazırladığı yöresel lezzetleri sunan Sığacık Açık Hava Lokantası’nda deneyebilirsiniz.

Yöresel lezzetler sunan Sefertası Lokantası, Şadırvan Meydanı’nda mavi beyaz boyalı masalları ile klasik bir balıkçı restoranı olan Milos Balık ve Meze Restaurant, Liman Caddesi'nde yer alan Sığacık Çakoz Balıkevi, yine aynı caddede hizmet veren Nena Balık & Meze Restoran ve Atatürk Meydanı’nda konuklarını ağırlayan Liman Restaurant, ilçenin en sevilen yemek mekanları arasında yer alıyor. Seferihisar gezinizde organik ürünler, Girit mezeleri ve gözlemelerle hazırlanan kahvaltıları da mutlaka denemelisiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Akkum Plajı: Seferihisar’ın merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktaki turistik beldesi Sığacık’ta yer alan Akkum Plajı, tertemiz sularıyla Ege'nin en güzel plajlarından biri olarak gösteriliyor. Hem İzmir’den hem de Seferihisar’dan kolay ulaşılabildiği için özellikle yaz aylarında ve hafta sonları oldukça kalabalık olan mavi bayraklı plaj, gelişmiş turizm olanaklarıyla da dikkat çekiyor. Hafif atıştırmalıklar alabileceğiniz, şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesislerin, eğlenceli plaj kulüplerinin ve onlarca su sporu merkezlerinin bulunan plajın çevresinde de butik oteller, restoranlar ve kafeler turistlere hizmet veriyor.

Teos Antik Kenti: Kuruluşu M.Ö. 6. yüzyıla uzanan ve 12 büyük İon kentinden biri olan Teos Antik Kenti, bölgedeki en önemli tarihi yapılarına sahipliği yapıyor. Tüm dünyadan tarih ve kültür meraklarının ilgisini çeken antik kent; Dionysos Tapınağı, Hellenistik ve Roma dönemlerinden kalıntıları, devasa limanı ve sur duvarlarıyla keyifli bir gezi sunuyor. 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilmiş bir kalenin de bulunduğu antik kent, muhteşem gün batımı manzaralarıyla ünlü.

Karakoç Kaplıcaları: İzmir'e en yakın ve sevilen kaplıcalardan olan Karakoç Kaplıcaları, Seferihisar merkezine 17 kilometre uzaklıkta ve Roma döneminden beri insanlara şifa dağıtıyor. Mineraller bakımından çok zengin olan kaplıcanın termal suları, cilt hastalıklarından kas sorunlarına kadar onlarca rahatsızlığa iyi geliyor. Bölgedeki antik Roma hamamının da çok ziyaret edildiği ve çevresinde modern sağlık tesislerinin hizmet verdiği Karakoç Kaplıcaları’na Seferihisar'da kolayca bulabileceğiniz minibüslerle 20 dakikalık kısa bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

Gönence Köyü: Dünyaca ünlü zeytinyağları ve organik ürünleri ile tanınan Gönence Köyü, Seferihisar'dan turistik turlar ile gezebileceğiniz, tarihi dokusunu korumayı başarmış ender Ege köylerinden biri. İlçe merkezine sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve çam ormanları arasında gizlenmiş köy; organik zeytin ve zeytinyağları, zeytinyağı ürünleri, kaliteli üzümler üretilmiş şarapları ve yöresel yemekleriyle mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Sessiz ve huzurlu atmosferinde yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz Gönence Köyü’nde hem organik ürünlerle köy kahvaltıları yapabilir hem de tarihi köy evlerinin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Ekmeksiz Plajı: Teos Antik Kenti’nin denizle birleştiği güzel bir konumda bulunan mavi bayraklı Ekmeksiz Plajı, Seferihisar merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve Ege’nin tadını çıkarabileceğini çok sevilen bir plaj. Çevresini saran doğal güzellikler, ormanlar arasında uzanan piknik ve kamp alanlarıyla çok popüler olan plajın berrak suları da şnorkelle dalışlar yapmak için ideal. Plaj çevresinde turistik tesisler, oteller ve restoranlar hizmet sunuyor.

Sığacık Kalesi: Seferihisar’ın deniz kıyısında uzanan Sığacık beldesinin simgelerinden olan ve Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilen Sığacık Kalesi, belde limanının hemen yanında çevresini saran rengarenk balıkçı tekneleriyle çok sevilen bir gezi alanı. Panoramik Ege Denizi ve liman manzaralarını fotoğraflarını çekmek için kale surlarına çıkabilir, kale çevresindeki dükkanlarda hediyelik eşyalar alabilir ve zengin deniz ürünleri sunan balık restoranlarında akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Teos Marina: Sığacık beldesinde yer alan bu antik liman, aynı zamanda Yunanistan adaları ile bir bağlantı noktası görevi görüyor. Onlarca yat ve teknenin konakladığı marinada Ege kıyılarını keşfe çıkabileceğiniz tekne gezileri, Yunan adası turları ve balık avlama etkinliklerine katılarak güzel zaman geçirebilirsiniz. Güzel manzaralarıyla akşam yürüyüşlerine çıkmak için de tercih edilen marinada ünlü balık restoranları da hizmet veriyor.

Seferihisar Ulu Camii: 1816 yılında inşa edilen ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerini gösteren Ulu Camii, ilçe merkezinde Camikebir Mahallesi üzerinde kolayca gezilebilecek bir konumda yer alıyor. İçindeki etkileyici süslemeler ile dikkat çeken cami, 1996 yılında restore edilerek yenilendi ve hala hizmet vermeye devam ediyor.

Seferihisar Kültür Merkezi: Yöreye özgü taş mimarili tarihi bir konakta bulunan Seferihisar Kültür Merkezi; tarihlerine göre sıralanmış yöresel kıyafetler, el işi sanat ürünleri ve kişisel eşyaların sergilendiği koleksiyonlarıyla Seferihisar ve çevresindeki kültürü tanımak için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.

Ne Yapılır

Mavi bayraklı plajlarda denizin tadını çıkarmak: Hem Seferihisar içinde hem de çevresinde el değmemiş doğal güzelliklerini koruyan mavi bayraklı güzel plajlar sıralanıyor. Seferihisar'a 8 kilometre uzaklıkta yer alan ve Ege'nin en ünlü plajlarından biri olan Akkum Plajı, yine aynı bölgede bulunan Ekmeksiz Plajı, ince kumlu sahiliyle çocuklu ailelerin de en sevdiği plajlardan biri olan Akvaryum Plajı, Seferihisar merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta, çevresi oteller butik oteller ve restoranlar ile çevrili Akarca Halk Plajı, hem güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz hem de yelkenden uçurtma sörfüne kadar onlarca su sporu yapabileceğiniz en güzel plajlardan.

Doğa yürüyüşlerine çıkmak: Çevresi tarihi ve doğal güzelliklerle çevrili Seferihisar'da her mevsim yapabileceğiniz rehberli doğa yürüyüşleri çok ilgi görüyor. Teos Antik Kenti’ni de kaplayan doğa yürüyüşleri ile Doğanbey-Çivit Adası ve Ulamış Köyü-Turgut Köyü rotasında çam ormanları, dereler ve antik kalıntılar arasında, zorluk derecelerine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında temiz havada yürüyüş yapabilirsiniz. Teos Antik Kenti’nin hemen yanı başında yer alan Ekmeksiz Tabiat Parkı da ilçe merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz ve çam ormanları arasında doğa yürüyüşü yapabileceğiniz en popüler yerlerden.

Tekne gezileri ve dalış turlarına katılmak: Seferihisar iskelesinden veya Sığacık’ın antik limanından hareket eden ahşap gezi tekneleri ile saatlik ve günübirlik turlara katılarak bölgenin gizli koylarını keşfedebilirsiniz. Akvaryum Koyu, Çamlı Koyu, Demircilik Koyu ve Aktaş Koyu gibi birçok noktada verilen molalarda muhteşem doğa manzaraları arasında turkuaz sularda yüzebilir, tüplü ve tüpsüz dalış yaparak Ege’nin su altı zenginliklerini yakından görebilirsiniz.

Seferihisar Doğa Okulu gezileri: Seferihisar'ın en ilginç ve dünyaca ünlü yerlerinden biri olan Doğa Okulu, ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıktaki Orhan Köyü’nde bulunuyor. Sanatçılar, akademisyenler ve gönüllülerin doğa ile iç içe sanat eserleri ürettikleri, eğitimler verdikleri ve organik tarım yaptıkları okul, usta-çırak ilişkisine dayanan eğitim sistemiyle antik Yunan okullarını andırıyor. Workshop ve atölyelere de katılabileceğiniz okulda keyifli bir gezi yaparak çalışma sistemleriyle ilgili ilginç bilgiler alabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sakin ve huzurlu atmosferi ile bilinen Seferihisar'da gece ve eğlence hayatı, canlı müzik yapılan küçük kafeler, barlar ve balık restoranları etrafında şekilleniyor. Sahil kenarındaki masaları ve zengin menüleri ile ilgi çeken Mavisu Cafe Bar, Akkum Caddesi'nde yer alan ve canlı müzik performansları ile eğlenebileceğiniz Plaka Cafe, Seferihisar limanına oldukça yakın olan Apellikon Bar, Ege'ye özgü mavi beyaz boyalı bir evde lezzetli atıştırmalıklar ve kahve çeşitleri sunan Yalı Cafe Bar, rock gruplarının konserleriyle güzel zaman geçirebileceğiniz ve yabancı turistlerin en sevdiği yerlerden biri olan Jolly Boys Cafe Bar, Seferihisar’ın en sevilen eğlence mekanları arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Seferihisar sahil yolunda ve iskele çevresinde el yapımı süs eşyalarından bölgede üretilen organik ürünlere kadar onlarca çeşit ürün bulabilirsiniz. Sığacık Kalesi içinde her pazar günü kurulan Sığacık Seferihisar Pazarı da Ege otları, organik zeytinler, zeytinyağı, yöre kadınlarının el işi ürünleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerler arasında. Modern mağazalarında tekstil ürünlerinden turistik eşyalara kadar her türlü çeşidi bulabileceğiniz Park Renna Alışveriş Merkezi ve Migros AVM ise ilçenin en büyük alışveriş merkezleri arasında.

Festival / Fuar

Seferihisar Lavanta Festivali: Seferihisar'a bağlı ve büyüleyici lavanta bahçeleri ile ünlü Turgut Köyü’nün meydanında, her yıl haziran sonunda gerçekleştirilen Seferihisar Lavanta Festivali, 2021 yılında 5. kez düzenlenecek. Lavantalardan üretilen tatlı ve dondurmalardan kişisel bakım ürünlerine kadar pek çok ürünü inceleyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz festivalde lavanta bahçelerine yapılan gezilere de katılabilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Ata Ekmeği ve Armola Şenliği: Seferihisar gezinizde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz başka bir önemli etkinlik de Ata Ekmeği ve Armola Şenliği. Gödence Köyü’ne özgü kara kılçık buğdayından tarihi köy değirmenlerinde öğütülen unlarla hazırlanan ata ekmeğinin yanı sıra keçi peyniri suyu, peynir kırıklar, lor ve yoğurt ile harmanlanarak üretilen enfes armola peynirini dünyaya tanıtmayı amaçlayan şenliklerde üretici stantlarında bu yöresel lezzetleri tadabilir ve satın alabilirsiniz. Ürenlerin yapım aşamalarını da izleyebileceğiniz şenlikler, 2021 yılında 4. kez düzenlenecek.

Seferihisar Tohum Takas Şenliği: Seferihisar’ın önemli etkinliklerinden biri olan ve 2021 yılında 10. kez gerçekleştirilmesi planlanan tohum takas şenliği, bölgedeki çiftçilerin bir araya geldiği ve tohum takası yaptığı yüzlerce yıllık geleneksel bir etkinliğe dayanıyor. Yöresel lezzetler tadabileceğiniz, organik tarım üzerine yapılan atölyelere de katılabileceğiniz şenliklerde tohum takası sırasında ilginç fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Sığacık Müzik Festivali: Bölgenin en yeni festivallerinden biri olan ve Türkiye’nin her yerinden gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Sığacık Müzik Festivali, 2021 yılında 2. kez düzenlenecek. Sığacık Kalesi içinde ünlü müzisyenlerin konserleriyle çok hareketli geçen festival, 1 hafta boyunca tam bir müzik şöleni yaşatıyor.

Seferihisar Tiyatro Festivali: Tüm ülkeden sanat severlerin katılımıyla Sığacık Kalesi içinde düzenlenen Seferihisar Tiyatro Festivali, 2021 yılında 10. kez gerçekleştirilecek. Birçok tiyatro topluluğunun performanslarını izleyebileceğiniz, workshoplara ve atölyelere katılabileceğiniz festival, ülkemizde tiyatro severlerin mutlaka uğraması gereken etkinliklerden biri.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Seferihisar’da doğa yürüyüşleri, antik kent gezileri veya köy turlarına çıkmayı planlıyorsanız yanınıza mutlaka bolca su, kaymayan ayakkabılar, sıcak tutacak giysiler ve böcek ilacı almalısınız.

- Kayalık alanlarda veya gizli koylarda denize girecekseniz, özellikle çocuklu ailelerin ve acemi yüzücülerin akıntılara karşı daha dikkatli olması gerekiyor.

- Gezinizden önce Müzekart alarak antik kent ve ören yerlerine kolayca girebilirsiniz.  

Ulaşım

Seferihisar içinde ulaşım belediye otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanıyor. 730 Seferihisar-F. Altay Aktarma, 776 Doğanbey-Cumaovası Aktarma, 731 Çamtepe-Seferihisar ve 739 Beyler-Seferihisar arası yolculara hizmet veren belediye otobüsleriyle, rotalarına göre sabah 06:00 ile 19:45 veya 23:30 saatleri arasında ilçenin her yerine kısa sürede gidebilirsiniz. Sahil yolunda ve merkezi caddelerde durakları bulunan minibüslerin de geniş bir güzergâhı var. 11 Eylül Caddesi üzerinde, merkezden kolayca yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda yer alan Seferihisar Otogarı içinde, her yarım saatte bir hareket eden ilçeler arası minibüslerle ise hem İzmir merkezine hem de şehrin diğer turistik ilçelerine rahatça gidebilirsiniz.

Bisiklet kiralayarak da gezebileceğiniz Seferihisar’da Atatürk Caddesi’nde durağı olan 0535 411 30 55 numaralı Seferihisar Taksi ve Cumhuriyet Caddesi’nde bulabileceğiniz 0532 332 12 85 numaralı Park Taksi ile de 7 gün 24 saat turistik noktalara ekonomik fiyatlarla gidebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.