Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Bosna Hersek

Bilinen İsimleri:Saraybosna

Dil:Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça

Nüfus:291.422 (2013 Verileri)

Din:Müslüman

Tel Kodu: Bosna Hersek +387, Saraybosna +33

Para Birimi:Bosna Markı

Zaman Dilimi:CET (UTC +1) yaz CESt (UTC +2)

Vize:Türk vatandaşlarına vize uygulaması yoktur.

Konsolosluk:Vilsonovo Setaliste bb. 71000 Saraybosna

Genel Bilgiler / Rehber

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, ortasından geçen Miljacka Nehri ve etrafında yeşil dağlarıyla şirin bir şehirdir. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kalan şehirde çok sayıda Osmanlı izi bulabilirsiniz. Hatta Başçarşı çevresinde gezintiye çıktığınızda kendinizi küçük bir Anadolu şehrinde bile hissedebilirsiniz.

Müslüman, Katolik, Ortodoks ve Musevi dini mensuplarının yıllarca barış içerisinde yaşadığı bu ülke, 1990’lı yıllarda kanlı bir iç savaşa maruz kalmış. İç savaşın izlerini hala gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca I. Dünya Savaşı’nın kıvılcımını yakan Avusturya Arşidük’ü Ferdinand’ın da vurulduğu köprü bu kenttedir.

Başçarşı ve Miljacka nehri kenarları kentin en turistik noktaları. Buralarda gezintiyi çıkan yaşlı genç Bosnalı görebilir, onlarda sohbet kurabilirsiniz. Türkleri seviyor ve Türk dizilerine hayranlar. İnsanların geneli şık ve bakımlı. Kentte 700 bine yakın insan yaşıyor. Çoğunluk Boşnak Müslümanlar ancak Sırp ve Hırvat nüfusu da var.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Bosna Hersek kışların sert ve soğuk geçtiği bir şehirdir. Genelde kar yağışı görülür. Bu yüzden gezmek için en uygun zaman bahar ya da yaz aylarıdır. Yaz ortası çok sıcak da geçebilir, ideal zamanın Mayıs - Haziran ayları olduğunu söyleyebiliriz.

Hava sıcaklıkları kışın 0 derecenin altına düşebilir. Bahar aylarında 20 derecelere çıkar. Nisan- Mayıs ortalaması 20 derecedir. Yazın ise sıcaklıklar 30 dereceye yükselir.
Eylül ve Ekim ayında 20 derecelerde seyreden havalar soğumaya başlar. Yüksek ve denize kıyısı olmayan bir şehir olduğu için seyahat programlarınızı kış aylarına bırakmayın. Özellikle Şubat ve Mart aylarını pek tercih etmeyin.

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na uçak yolculuğu var. İstanbul-Saraybosna uçuşları yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Havalimanının kod adı SJJ ve kentin yaklaşık 16 km uzağında bulunuyor. Havalimanından kent merkezine otobüs, tramvay ve taksi ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezine yarım saatte bir otobüs kalkıyor. Bosna Hersek Türk vatandaşlarından vize istemediği için gümrük kapısında fazla bir sorun yaşamazsınız.

 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Boşnak böreği meşhurdur bu böreği yerinde yemek hiç şüphesiz daha da lezzetli olacaktır. Saraybosna’da her yerde börekçi bulabilirsiniz ancak en meşhuru Başçarşı’da. Birbirinden lezzetli börek çeşitleri var. Böreği denemeden dönmeyin.

Bosna’ya özgü bir başka lezzet de cevapcici adı verilen köftedir. Bunun da en lezzetlisini Başçarşı’da bulabilirsiniz. Başçarşı’da eski Galatasaraylı futbolcunun işlettiği bir dükkan var. Duvarlarında Galatasaraylı futbolcuların resimleri var. Köfteler lezzetli ve porsiyonlar çok büyük. Köftenin yanında yoğurt veriyorlar. Dilerseniz siz yoğurdu ayrana çevirebiliyorsunuz. Başçarşı zaten küçük ve şirin bir yer. Yemek yemek için burayı tercih etmek en doğrusu olacaktır.

Börek ve cevapcicinin dışında trileçe denilen ve üç çeşit sütün kullanıldığı bir tatlısı var. Özel bir kek ve üzerine kreme konulan bu tatlı çok meşhur. Ayrıca kaymaçina tatlısını da önerebiliriz. Bamya, patates ve havuç katılarak yapılan begova çorbasını da deneyebilirsiniz.

Saraybosna’da üretilen Sarajevsko biraları da kentte çok sık bulabileceğiniz içeceklerin başında geliyor. Ama özellikle pizza gibi İtalyan mutfağından örnekler yemek istiyorsanız ya da daha modern kafelere gitmek isterseniz o zaman Ferdadiye Caddesi’ne gitmeniz gerekli. Bizim İstiklal Caddesi’ne benzer Ferdadiye’de cafer, restoranlar var. Zaten Saraybosna’da hava da güzelse hemen masalar dışarı atılır, insanlar sokaklarda yeme içme keyfi sürer.

 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Başçarşı

    Saraybosna’nın en önemli merkezlerinden birisidir. Kendinizi tipik bir Anadolu şehrinde hissedeceğiniz Çarşı klasik Osmanlı çarşısı izlerini taşır. Çarşıda börek, köfte gibi önemli Boşnak lezzetlerini bulabilirsiniz.

  • Ferdadiye Caddesi

    Saraybosna’nın modern buluşma noktası da Ferdadiye Caddesidir. Sağlı sollu mağazalar, restoran ve kafeler bulunur.

  • Saraybosna Katedrali

    Ferdadiye Caddesi’nde gözünüze çarpacak görkemli bir yapıdır.

  • Latin Köprüsü

    1. Dünya Savaşı’nı başlatan köprü olarak bilinir. Avusturya Arşidükü’nün bu köprü üzerinde Sırp bir milliyetçi tarafından öldürülmesi üzerine 1. Dünya Savaşı başlamıştı.

  • Savaşta Öldürülen Çocuklar Anıtı

    Bosna’da savaşın izlerini hala görmek mümkün. Maraşal Tito Caddesi üzerindeki iç savaşta öldürülen çocuklar anıtına gidip dua edebilirsiniz.

  • Hünkar Camisi

    Bosna’da Osmanlı eseri çok sayıda cami ve medrese var. Bunlardan birisi de nehir kenarındaki Hünkar Camisidir.

  • Yaşam Müzesi

    Saraybosna savaşının kazanılmasını sağlayan eski bir ev. Bu evin altından tünel kazılmış ve abluka altındaki Bosna’dan Boşnak askerlere yardım yapılmış. Bu ev bugün müze haline getirilmiş.

  • Padovanskog Katolik Kilisesi:

    Kırmızı rengi ve mimarisiyle dikkat çeken Saraybosna’nın önemli dini yapılarından birisidir.

  • Sarayevka Pivara

    Saraybosna’ya özgü biraların üretildiği fabrikadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılmış bu borda renkli bina dikkat çekici.

  • Belediye Binası

    Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde yapılmış ilginç mimarisi olan bir yapıdır. Binanın işlemeleri ve renkleri dikkat çekici.

Ne Yapılır

Biraz romantik biraz hüzünlü, Boşnak sevda şarkıları sevdalinka da olduğu gibi farklı kültürlerin özelliklerini taşıyan Saraybosna, gezerken ilginç güzelliklerini keşfedebileceğinizi bir şehir. Kendinizi bir anda küçük bir Anadolu şehrinde ya da Alplerin ortasındaki bir İsviçre kasabasında bile zannedebilirsiniz. Osmanlı eserlerine meraklıysanız Başçarşı, camiler ve medreseler tam size göre. Tarih meraklıları I. Dünya Savaşı’nı başlatan köprüyü görmeden olmaz. Eğer kışın gittiyseniz ve kayak yapmayı seviyorsanız şanlısınız, şehrin hemen dibinde kayak pistleri var. En ünlüsü 25 km kayak pistine sahip Jahorina. Şehri çevreleyen dağlar ise baharda ve yazın yemyeşil. Vaktiniz varsa mutlaka Mostar’a gidin. Mostarı gezmeden Bosna Hersek gezisi eksik kalır. Satranç tutkunları için kent içinde sokaklarda satranç oynamak ilginç gelecektir. Midesine düşkünler Boşnak böreğini tatmadan, alışveriş tutkunları ise yöreye ait bakır kahve takımlarından almadan dönmesin.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Saraybosna’da eğlence mekanları Zelenih Beritki Caddesi üzerinde yer alıyor. Canlı müzik yapan yerler de var. Cadde üzerinde bir iki tur atıp nereye gireceğinize kendiniz de karar verebilirsiniz. En meşhurları City Lounge ve Cheers. Canlı müzik olarak genelde pop rock ve sevilen popüler Balkan şarkıları çalınıyor. En ünlü gece kulüpleri ise Sloga ve Hacıenda. Bu kulüpler özellikle hafta sonu geceleri tıklım tıklım doluyor. Saraybosna’da Pekera denilen fırınlar var. Her türlü hamur işi bulunuyor. Bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Başçarşı’da To be or not to be isimli modern bir kafe var. Yemekleri lezzetli. Park Princeva isminde Bill Clinton’un dünyanın en iyi restoranı olarak tanımladığı Boşnak yemekleri yapan meşhur bir restoranları var. Buranın hem yemekleri hem de ambiyansı güzel.

 

Alışveriş / Ne Alınır

Saraybosna’da gençlerin en çok takıldığı yerlerin başında Ferdadiye Caddesi geliyor. Bizim İstiklal Caddesi'ne benzer bu cadde üzerinde sağlı sollu mağazalar, kafeler ve restoranlar var. Alışveriş merkezlerinde genelde Türk malları bulunuyor. Daha otantik bir şeyler almak isterseniz bakır kahve takımlarını tavsiye ederim. Türk kahvesi yapabileceğinizi cezvesi, fincanı ve tepsisiyle beraber satılan bu takımlar güzel hediye de olabilir. El yapımı kilim, tahta oyma işleme eşyaları da seçilebilir. El yapımı şaraplar da tercih ediliyor. Telali Pazarı, Markale Garden, Trznica, Sirano ünlü semt pazarları. Antika ve ikinci el eşyalara düşkünseniz güzel seçenekler bulabilirsiniz. BBI; Alta, Importanne ve Alta ise ünlü alışveriş merkezleri.

 

Festival / Fuar

  • Saraybosna Kış Festivali (Şubat-Mart aylarında etkinliklerdüzenlenir)

  • Saraybosna Çocuk Festivali (Haziran ayında çocuk gösterileri filmleri var)

  • Banja Luka Yaz Oyunları (Temmuz ayında müzik, tiyatro, dans gösterileri ve alternatif spor oyunları yapılır)

  • Saraybosna Film Festivali Ağustos ayında Saraybosna Film Festivali düzenleniyor. Festival kapsamında yerli ve yabancı filmler görücüye çıkıyor.

  • Sarajevo Fashion Week Kasım ayında Sarajevo Fashion Week (Saraybosna Moda Haftası yöresel Boşnak giysilerine modern yorumlar katılıyor)

  • Sarajevo Jazz Festivali Kasım ayında düzenlenen bir başka festival de Saraybosna Jazz Festivali. Uzun yıllardır düzenlenen bu festivalde yerli ve yabancı jazz sanatçıları gösteri yapıyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı Tatili

  • 7 Ocak - Ortodoks Yeni Yılı

  • 9 Ocak - Sırp Cumhuriyet Bayramı

  • 1 Mart - Bağımsızlık Günü

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 25 Kasım - Devlet Bayramı

  • Ramazan Bayramı

  • Kurban Bayramı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Saraybosna’da turistlerin en çok gittiği yer Başçarşı’dır. Zaten burada hem hediyelik eşyalar satın alabilir hem de yöresel Boşnak lezzetlerini rahatça bulabilirsiniz. Şehir için genelde tramvay ulaşımı yaygın. Eğer taksi kullanacaksanız pazarlık yapın. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Saraybosna Havalimanı’ndan otobüs ya da taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksilerle pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Şehir içi ulaşım ise kolay. Şehirde tramvay ulaşımı yaygın ancak yürüyerek bile pek çok yeri dolaşabilirsiniz. Şehir tramvayları oldukça nostaljik. Biraz farklı bir deneyim olabilir.

 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.