Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Çin

Bilinen İsimleri:Şangay

Dil:Çince

Nüfus:14,35 milyon (2000)

Din:Taoculuk

Tel Kodu:021(shanghai)

Para Birimi:Çin Yuanı (CNY)

Zaman Dilimi:ÇSZ (+8)

Vize:Çin Konsolosluğu

Konsolosluk:SOHO Zhongshan Plaza 1055 West Zhongshan Road, 8F, Unit:806-808, Changning District, 200051 Shanghai/China Metro Line: 3, 4

Genel Bilgiler / Rehber

Gökdelenler kenti olarak da adlandırılan Şanghay Çin’in en önemli ve en büyük şehridir. Şehir gelişmiş bir yapıya sahip olduğundan dolayı Çin’in diğer kentlerinden de göç alıyor. Dünyanın en önemli limanlarından birisidir, ayrıca en büyük kargo limanıdır.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı eyalet statüsüne sahip bir şehir olan Şanghay, dünyanın en kalabalık 8. şehridir. Kıyısı olan Yangtze Nehri Doğu Çin Denizi’ne akar ve şehir 1000 civarında gökdeleniyle harika bir manzaraya sahiptir.

2010 EXPO fuarı gibi çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Yaz aylarında 35 dereceye kadar ulaşan bir sıcaklığa sahip olan şehrin havası oldukça nemlidir. Subtropikal iklim yaşandığından dolayı yaz döneminde tayfunlarla karşılaşılabilmektedir. Bahar ayları ve sonbaharda da ani yağışlarla karşılaşabiliriz. Kışın sabah saatlerinde hava sıcaklığı gezintilerinize engel olacak kadar soğuk değil fakat akşamları sıcaklık sıfır dereceye kadar düşebiliyor. 

Nasıl Gidilir

Yaklaşık 10 saatlik bir uçuşun ardından Şanghay’a varabilirsiniz. Direkt uçuş yapmak isteyenler Türk Hava Yolları’nı tercih edebilir. KLM, Pegasus, Air France, Aeroflot, Qatar Airways ve Lufthansa gibi şirketlerin aktarmalı uçuşlarını da kullanabilirsiniz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Deniz ürünleri yemeyi seven biriyseniz kesinlikle doğru yerdesiniz. Shuijing xiaren adı verilen karides yemeği gibi çok sayıda deniz ürünlerinden yapılan yemek var. Yine sushi de Çin mutfağının kesinlikle tadılması gereken ünlü yemeğidir. Zaten yurt dışında en çok tutan ve tüketilen yemekleri de sushidir. Çinlilerin soya sosuna düşkünlükleri de bilinen bir gerçek, şehirde her restoranda soya kullanılmış yemekler bulmak mümkün. Yine erişte de Şangay mutfağında önemli bir yer alır Shanghai cu chaomian adında bir yemekleri de vardır, kızarmış erişte olarak tanımlayabiliriz.

Ultraviolet by Paul Pairet,  İtalyan yemeklerinin adresi Goodfellas, Ding Tai Fung ve Lost Heaven Şanghay’da yemek için ideal yerler.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Nan Jing

    Şanghay'ın en önemli caddesidir. Restoranlar, gece kulüpleri, alışveriş merkezleri ve ünlü markaların mağazaları buradadır.

  • People Meydanı

    Şanghay denilince ilk akla gelen meydandır. Çoğu önemli aktivite burada gerçekleştirilir.

  • Yu Yuan Bahçeleri

    Mutluluk Bahçeleri olarak da anılan bu bahçelere Şanghay'dayken sakin vait geçirmek için uğramalısınız.

  • Qibao Kasabası

    Bu antik kasabada Çin tarihinde ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz. Geleneksel kıyafetler, heykeller ve nehir kıyısında bir kasaba.

  • Oriental Pearl Tv Kulesi

    Şehrin önemli sembollerinden birisidir. Tv ve radyoların bir kısmı buradan yayın yapıyor.

  • Lu Xun Mezarı

    Çin'in ünlü yazarı için yapılmış olan anıttır.

  • Longhua Pagoda

    1700 yıldan daha fazla geçmişe sahip olan Şanghay'ın en eski ve en büyük tapınağıdır.

Ne Yapılır

Şanghay’a gidenlerin ilk yapması gerekenler öncelikle şehrin önemli caddelerini gezmek; Nan Jing de bu caddelerin başında geliyor. Şehirde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz yerlerin başında geliyor.

Şehri Yeni ve Eski Şanghay diye ikiye ayırmışlardır. Yeni olan tarafta çok sayıda gökdelen ve plaza bulunmaktadır. Chongming Adası, Qiabao Kasabası ve Zhujajiao Su Şehri gibi tarihi yerler ise Eski Şanghay'da bulunur.

400 yıllık bir tarihe sahip olan Yu Yuan Bahçeleri ve yeşinm taşı adı verilen taşın da bulunduğu Jade Buddha Tapınağı da görülmesi gereken yerlerden bazıları.

Şanghay Çin'in en metropol şehri olduğundan dolayı; ulusal müzeler, sanat galerileri de var. Ayrıca çeşitli aktivitelerin olduğu sokaklarını da gezmelisiniz

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Şanghay’da gece hayatı oldukça renklidir. Özellikle Xintiandi yani Şintendi bölgesinde çok sayıda gece kulübü ve restoran var. Oldukça güvenli ve güzel mekanları burada bulabilirsiniz. Şehirde bir diğer önemli adres ise Nanjing Caddesi, bu cadde hem alışveriş hem de gece hayatının kalbidir.

5 Yongfu Lu’da bulunan The Shelter, sabahlara kadar eğlenebileceğiniz 390 Shaanxi Nan Lu’daki The Geisha özellikle elektronik müzik dinleyenler için harika.

Sky Club, Linx, M1NT, Muse on the Bund, dünyaca ünlü sirk Cirque Le Soir buradaki diğer önemli mekanlar. En ünlüsü ise Mixx Club Lounge diyebiliriz.

Alışveriş / Ne Alınır

Çin ürünlerinin tüm dünyayı sardığını fark etmişsinizdir. Burada dün yanın en ucuz ürünlerini bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bu ürünlerin çoğunun imitasyon olduğudur. Seyyar satıcıların çoğu çok ucuz fiyata bu tip ürünler satıyor.

Şehrin alışveriş merkezleri “Dört Cadde ve Dört Şehir” olarak anılıyor.  Nanjing Caddesi hem modern alışveriş merkezlerinin hem de tarihi dükkanların olduğu bir yer. Huaihai Caddesi de en az onun kadar ünlüdür ve farklı tasarımcıların eserlerini bulabileceğiniz bir yerdir. Kuzey Sichuan Caddesi orta düzeyde gelire sahip olan insanların ilk seçimi. Orta Tibet Caddesi ise güzel yemekler yiyip hediyelik eşya alabileceğiniz bir yer.

Festival / Fuar

  • Dünya Turizm Fuarı - Mart

  • Şanghay Öğrenci Filmleri Festivali - Nisan

  • Şanghay Uluslararası Film Festivali - Haziran

  • Çin Formula 1 Grand Prix - Eylül

  • Şanghay Mücevher Fuarı - Ekim

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 4 Mayıs - Gençlik Günü

  • 1 Haziran - Çocuklar Günü

  • 1 Ağustos - Silahlı Kuvvetler Günü

  • 1-2 Ekim - Ulusal Gün

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Şanghay çoğu ünlü Avrupa başkentine göre güvenilirdir. Yol kesme, eve hırsız girmesi gibi olaylar oldukça az rastlanan cinstendir. Yine de dünyanın her yerinde olduğu gibi buralarda da illegal olaylarla karşılaşmak mümkün. People Square ve metro çıkışlarından sizi İngilizce sohbetle Tea Houselara davet edenlere kanmamaya dikkat edin çünkü oralarda çay keyfi sizin için pahalıya patlayabilir.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Şanghay'da ulaşım oldukça gelişmiştir. Shanghai Jiaotong Card adı verilen kartlardan alırsanız metro ve diğer araçlarda kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bazı taksilerde bile bu kartı kullabilirsiniz.  Metroya girişte olduğu gibi kartı çıkışta da okutuyorsunuz. Metro ile şehir içinde çok sayıda yere ulaşabilirsiniz. 

Şehir içi önemli yerleri gezmek için turist otobüslerini de kullanabilirsiniz. Bir gün içerisinde 1 kez bilet almanız yeterli oluyor.

Pudong Havalimanı'ndan People Meydanı'na Maglev isimli manyetik trenle 10 dakikada gidebilirsiniz. Ayrıca yaklaşık 1 saatlik yolculukla metro ile de gidebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.