Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Amerika Birleşik Devletleri

Bilinen İsimleri:San Francisco

Dil:İngilizce

Nüfus:4.335.391

Din:Hıristiyan, Yahudi ve Müslümanlar bulunmaktadır.

Tel Kodu:+415

Para Birimi: Amerikan Doları

Zaman Dilimi: PST (-8)

Vize:ABD Vizesi

Konsolosluk:6300 Wilshire Blvd., Suite 2010, Los Angeles, CA 90048

Genel Bilgiler / Rehber

San Francisco; körfeze, Golden Gate köprüsüne ve Pasifik Okyanusu’na bakan evleri ile rengarenk bir şehir. San Francisco, bir yarım ada üzerinde kurulmuş ve üç tarafı denizle çevrili. Toplamda 128 km2 alan üzerine kurulu büyük şehir, San Francisco Bay Area denilen bütün sahil kesimini de katınca daha da büyük bir alana yayılıyor.

San Francisco Batı’nın Wall Street’i, yani finans merkezi. Ayrıca teknoloji dünyasının merkezi sayılan Silikon Vadisi de bu şehrin toprakları içinde yer alıyor.

San Francisco’nun dik yokuşlu yolları şehre yeni gelenleri biraz zorlasa da, bu durumun güzelliklerinin yanında göz ardı edilebilir bir özellik olduğunu kabul edebilirz. San Francisco’nun en ünlü meydanı Union Square. Gerek bu meydana gerekse çiçekli evlerine hayran olunası ve mutlaka görülmesi gerekenler listesinde olması gereken bir şehir.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

San Francisco'nun iklimi oldukça değişken. Kışın Aralık ve Ocak ayları en soğuk olduğu dönem. Ortalama sıcaklığı 5 ile 10 derece arasında değişiyor. Yazın ise Ağustos ile Eylül ayları arası en sıcak dönemi. Bu zamanlarda 25 ile 30 derece arasında bir sıcaklık hüküm sürer. Şehri gezmek için en uygun zaman yaz ayları olarak düşünülebilir ama dikkat edilmesi gereken en önemli şey, gündüz ile gece sıcaklıkları arasındaki büyük fark. San Francisco’da yazın gündüz sıcaklarına aldanmamalı. Akşam üzerleri çıkabilecek rüzgara karşı yanınıza kalın bir şeyler almanızda yarar var.

Nasıl Gidilir

San Francisco'ya gitmek için Amerika vizesi almadan önce uçak ve otel rezervasyonlarınızı yaptırmanız önemli. Türk Hava Yolları’nın direkt uçuyor. Bunun yanında Lufthansa, Alitalia ve Air France ile aktarmalı uçuşlar yaparak da San Francisco’ya ulaşmanız mümkün.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

San Francisco bir nevi yemek cenneti olarak düşünülebilir. Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde kişi başına en çok restoran düşen şehir burası. San Francisco mutfağında dünyanın her yerinden ve pek çok kültürden izler bulmak mümkün. Sabah kahvaltılarına Tartine Bakery’den alabileceğiniz onlarca çeşit muhteşem hamur işiyle başlayabilirsiniz. Şehrin Chinatown bölgesinde Çin mutfağının en güzel örnekleriyle tanışabilirsiniz. R&G Lounge, Great Eastern Restaurant ve meşhur şef Anthony Bourdain‘inin favori mekanlarından biri olan Li Po Cocktail Lounge bunlardan bazıları. 

Körfezin sularında dolaşan bir gemiden dışarıyı seyrederek yemek yemek isterseniz Hornblower Cruises’i, yukardan şehrin nefis manzarasını görerek yemek yemek isterseniz de The Waterfront ve Carnelian Restoranı tercih edebilirsiniz.

Meksika mutfağının en güzel yemeklerinin zaten burada yapıldığını söylemeye gerek yok sanırım. Köşe başı bir Taco ya da Burrito büfesine rastlamanız mümkün.

Tüm bunların yanında ayaküstü yenecek, uygun fiyatlı ama harika lezzetlere varım diyorsanız Amerikan’ın son yıllarda gözde yemek şekli kamyonet ya da karavan benzeri araçlarda satılan fast food benzeri ekmek arası yiyecekler tam size göre.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Union Meydanı

    Union Meydanı’nın adı, Kuzey - Güney savaşı sonrası birleşme yanlıları tarafından konulmuş. Meydanda 1903'te Theodor Roosevelt’in dikilmesini sağladığı 30 metrelik bir granit yer alıyor. Meydanın etrafında butikler, sanat galerileri, antikacılar ve büyük mağazalar var.

  • Fisherman's Wharf

    İlk olarak Cenova ve Sicilya'lı balıkçıların yerleştiği bir alan. 1950'lerde turizmin gelişmesiyle bölge kimlik değiştirmiş, limanlar Oakland'a taşınmış. Bu sebeple atıl kalmış eski binalar turistik amaçlı olarak değerlendirilmiş. 45 numaralı limanda ayakta deniz ürünleri atıştırılabilen mekanlar, 43.5 numaralı limandan ise Alcatraz ve körfez turları yapabilirsiniz. Buradan günlüğü 25 dolara bisiklet kiralayıp Golden Gate Köprüsü'nü geçerek Sausalito'ya kadar varabilir, oradan da feribotla şehre dönebilirsiniz. 39 numaralı liman ise en meşhuru. Ayrıca yürümeyi seviyorsanız eski çikolata fabrikası yeni alışveriş merkezi olan Ghirardelli'yi ve Maritime Müzesi'ni gezebilirsiniz. Ayrıca dünyanın en dik ve dar caddesi olarak bilinen 40 derecelik açıya sahip Lombard Caddesi de bu bölgeye oldukça yakın.

  • Alcatraz Adası

    İspanyolca'da pelikan anlamına gelen ada 1934 yılında hapishane olarak kullanılmış ve azılı katillerle, mafya babalarının merkezi olmuştur. Anlatılan hikayelere göre mahkumlar soğuk sulara atlayıp kaçmasın diye çeşmelerinden hep sıcak su akarmış. Alcatraz’ı daha iyi görmek için gemiyle etrafından dolaşabilir, ya da içine düzenlenen turlarla ne kadar korkunç bir yer olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Bay Bridge (Körfez Köprüsü)

    1936 yılında iki katlı olarak yapılan köprü, bir kat gidiş, bir kat geliş şeklinde. Toplam uzunluğu ise, 13,6 kilometre. Köprüden geçiş ücreti iki dolar. Tam ortasındaki Treasure Island'da harika bir San Francisco manzarası mevcut.

  • Alamo Meydanı

    Kartpostal Bölgesi de denebilir. Viktorya tarzında inşa edilmiş altı kız kardeş veya boyalı kadınlar olarak adlandırılan altı ahşap ev ve arka tarafında harikulade şehir görüntüsü olan bir meydan.

  • Haight-Ashbury

    Haight-Ashbury, San Francisco'da Haight ve Ashbury sokaklarının kesişimindeki bölgenin adı. 60’lı yıllardaki hippi hareketinde oynadığı rolden dolayı meşhur olmuş. Buradaki ucuz ahşap evlere hippiler yerleşmiş, uyuşturucu ve rock and roll kültürünün merkezi olmuş. 1967 yılında Summer of Love olarak anılan yaz, yüzbinlerce insan buraya gelmiş ve buradan dönenler hippi kültürünü yaymışlar.

  • Golden Gate Köprüsü

    Şehrin tarihi altın ile değişince körfezin girişine yapılan köprüye de bu ismi koymuşlar. 1937'de yapılmış, 1280 metre uzunluğundaki köprü, dönemin parasıyla 35 milyon dolara mal olmuş. Köprüden bisikletle ve yaya olarak geçilebilmektedir. Ayrıca dünyanın en çok fotoğraflanan köprüsü de burasıdır. 

  • Sausalito

    San Francisco'nun kuzey bölgesinde Golden Gate Köprüsü yakınındaki sahil semti. Sanatçı ve yüksek ekonomik gelir seviyesine sahip insanların yaşadığı bir semt. Yüzen evleri ve turistik mekanları ile gezilmeye değer bir yer.

  • Napa Vadisi

    Napa Vadisi Amerika'nın en iyi şaraplarının üretim merkezi olarak bilinir. Bağları ve bu bağlarda yer alan şarap tadım ve içim yerleri ile ünlü. Bu bölgede 300 kadar şarap evinin bulunduğu söyleniyor.

Ne Yapılır

San Francisco’da pek çok şey yapılabilir. Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz yerleri gezebilir, şehre özgü tatları tadılabilir ve nefis Chiradelli fabrikası gezilerek hediyelik çikolatalar satın alınabilir. Ayrıca Modern Sanat Müzesi’ni gezmeyi de unutmamalısınız. 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

San Francisco restoranlarıyla ünlü olduğu kadar, barları ve gece kulüpleriyle de meşhurdur. Burada herkes kendi tarzında bir yere mutlaka rastlayacaktır.

Şehrin güzel mekanlarından biri Elixir, hem dekorasyonu hem de sunduğu farklı kokteyllerle ziyaretçilerini mutlu eden bir mekan.

Biscuits and Blues yemekle birlikte güzel müzik dinleyebileceğiniz ve tüm geceyi başka bir yere gitmeyi aklınızdan dahi geçirmeden tamamlayabileceğiniz nezih bir yerdir.

San Francisco şehrinin ruhunu yansıtan mekanlardan biri de South Beach’teki Infusion. Bunların dışında şehrin sokaklarında gezerken rastlayacağınız irili ufaklı pek çok bardan biri muhakkak size hitap edecektir.

Alışveriş / Ne Alınır

Öncelikle ABD’de alışveriş yaparken raflarda gördüğünüz fiyatlara kasada satış vergisi ekleneceğini unutmayın. Union Meydanı civarı tam bir alışveriş bölgesi. Amerika’nın ünlü zincir mağazalarından Crate&Barrel, Disney, Virgin, Victoria’s Secret ve bunun gibi pek çok markayı burada bulabilirsiniz.

Outlet mağazaları Ross ve Marshall’sdan da oldukça uygun fiyatlara çok güzel şeyler alabilirsiniz. Şehrin biraz daha dışında bir bölgede bulunan Gilroy’a gitmek ise, 200 mağaza ile alışveriş tutkunları için tam bir cennet.

Festival / Fuar

  • San Francisco Waterfront Festivali - Temmuz

  • Fillmore Street Jazz Festival - Temmuz

  • San Francisco Jewish Film Festivali - Temmuz

  • North Beach Jazz Festivali - Temmuz

  • San Francisco Shakespeare Festivali - Ağustos

  • San Jose Jazz Festivali - Ağustos

  • Ghirardelli Square Çikolata Festivali - Ağustos

  • Sahilde Octoberfest - Ekim

  • Napa vadisi Film Festivali - Kasım,Aralık

  • Şükran günü ve Noel dönemi için pek çok aktivite ve festival düzenlenmektedir. Tabii ki Lovevolution en önemli aktivitelerinden biri.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 20 Ocak - Dr. Martin Luther King, Jr. Günü

  • 17 Şubat - President's Day

  • 26 Şubat - Memorial Day

  • 4 Temmuz – Bağımsızlık günü

  • 1 Eylül - İşci Bayramı

  • 13 Ekim - Columbus Day

  • 11 Kasım - Veterans Day

  • 27-28 Kasım Şükran Günü tatili

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Şehir telefon kodu 415. Taksi genelde pahalı ve %15 bahşiş bırakılması normal karşılanır. Restoranlarda aynı şekilde %15 bahşiş nerdeyse zorunlu gibi. Alışveriş yaparken fiyatlara vergi dahil değildir. Kapalı alanların çoğunda sigara içmek yasak. Alkol kullanımı için yaş sınırı 21.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

San Francisco Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için raylı sitem kullanılabilir. Taksi kullanmak isterseniz ortalama rakam 40-45$ civarında tutacaktır. Ulaşım için genelde toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. İstanbul’dakinin bir benzeri olan tramvay şehrin içinde nostaljik bir gezi isteyenler için uygundur. Ayrıca bisiklet kiralayarak şehirde dolaşabilir hatta köprü üzerindeki bisiklet yolundan karşıya da geçebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.