Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Suriye

Dil:Arapça

Nüfus:3,410,000

Din:Müslüman

Tel Kodu:+963

Para Birimi:Suriye Lirası

Zaman Dilimi:DAZD

Vize:Suriye Vizesi

Konsolosluk:Rue Du Caire 234 Muhafazat P.O.Box: 293 Alep/SYRIE

Genel Bilgiler / Rehber

Ortadoğu’nun en eski şehri olarak bilinen Şam, dünya tarihinde hala varlığını sürdüren en eski başkent olarak anılıyor. Şu an ise Suriye’nin hem başkenti hem de ikinci büyük şehri. Aynı zamanda ülkenin en kalabalık yerleşimi! Şehirde yaklaşık 5 milyon kişi yaşıyor. 
Beyrut’a sadece 2 saatlik uzaklıkta yer alan kent, Barada nehri boyuna kurulmuş. Suriye’nin modern yüzünü de tarihini de rahatlıkla bu şehirde görebiliyorsunuz.
M.Ö 732 yılında Aramilerin başkenti olduktan sonra yıldızı parlayan Şam; Babiller, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Osmanlılar ve hatta bir dönem Fransız egemenliği altında yaşamış. Yıllar boyu üzerinde çeşitli medeniyet ve kültürleri barındıran bu şehirde birçok dönemi yansıtan tarihi eser bulunuyor. 
Son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in mezarı da Şam’da bulunan Süleymaniye Camisi’nde yer alıyor. Hz. Hüseyin’in başı, Hz. Yahya’nın kabri ve diğer türbeleriyle İslam Dünyası için özel bir yeri var Şam’ın. 
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Şam’da yaz ayları kuru ve sıcak, kış ayları ise hafif soğuk ve yağışlı geçiyor. Kış aylarında zaman zaman kar da görülebiliyor. Yaz aylarında hava sıcaklıkları 37 dereceler kadar yükselirken, kış aylarında ise 12 dereceler civarında seyrediyor. Hava sıcaklıkları nedeniyle bahar ve sonbahar ayları şehri ziyaret için en uygun zamanlar. Özellikle Nisan- Mayıs ayları ile Eylül-Ekim bunaltıcı sıcaklardan ya da soğuklardan uzak konforlu bir dönem.  
 

Nasıl Gidilir

Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle şu an Türkiye’den Şam’a uçuş bulunmuyor. Öncesinde THY ile Şam’a direk gitmek mümkündü. Uçuş süresi ise 2 saat kadardı. Bunun dışında Beyrut’a otobüsle sadece 2 saat mesafede olan Şam’a Beyrut üzerinden de geçmek mümkün. Ayrıca Hatay’dan kalkan otobüslerle de Suriye’ye gidilebiliyor. 
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Kuskus, kebap, falafel, babagannuş, döner, mutlu süt, dondurma, baklava, zahter, dolma, Şam fıstıklı şerbetli tatlılar, tabule (kısır) gibi Suriye yemeklerinin çoğu zaten bize yabancı değil. Yerel yemekler yapan birçok yeri Eski Şehir’de dolaşırken bulabilirsiniz. Yalnız birçok yerde alkollü içecek servisi yoktur. Hamidiye çarşısında yer alan meşhur dondurmacılara da uğramayı ihmal etmeyin.
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Azem Sarayı

    Osmanlılar zamanında Şam Valisi olan Esad tarafından yaptırılan bu saray, daha sonra Fransızlar’a satılmış. Şehrin en güzel saraylarından biridir. Şu an Etnografya Müzesi olarak bazı odaları gezilebiliyor. Geleneksel el sanatlarından örnekler de görebilirsiniz.
     
  • Nur-ad Din Şifahanesi

    12. yy ‘da inşa edilen bir çeşit hastane. Dünyanın en eski hastanesi olarak biliniyor. Hastaların müzik ve çeşmelerinden akan suların çıkardığı seslerle şifa bulduğu rivayet ediliyor. 19. Yy’a kadar kullanılmış. Şimdi ise müze olarak geziliyor.
     
  • Hamidiye Çarşısı

    Eski kent surları içerisinde yer alan bu çarşı, şehrin en çok rağbet gören turistik çarşısı. Bizdeki Kapalı Çarşı’ya benzer bir yapı. Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Geleneksel Suriye el sanatları, gümüş ve altın takılar, giyim, kumaş gibi pek çok şey satın alabileceğiniz bir yer.
     
  • Süleymaniye Külliyesi

    Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan bu külliye, Türk Ve Suriye mimarisinin karışımından oluşuyor. Şu an son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in mezarına da ev sahipliği yapıyor. İçerisinde askeri müze ve el sanatları çarşısı da var.
     
  • Emeviye Camisi

    İslam Dünyası’nın en çarpıcı eserlerinden biri sayılan bu cami, tarih boyunca çeşitli dinler tarafından kullanılmış. Aramiler ve Romalılar için tapınak, Bizanslılar için katedral olmuş. Müslümanların şehre girmesinin ardından bir süreliğine bir kısmı cami, bir kısmı kilise olarak kullanılmış. İslam Dünyası için Peygamber torunu Hz. Hüseyin’in başının ve Hz. Yahya’nın mezarının bulunduğu yer aynı zamanda. UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine de alınan bu cami, Suriye’deki son iç çatışmalar sonrasında malesef epey zarar görmüş durumda. 
     
  • Şam Ulusal Müzesi

    Görkemli bir kapısı olan bu binada Suriye’nin çeşitli bölgelerinden elde edilen arkeolojik kazı kalıntıları görebilirsiniz. 
     
  • Hicaz Tren İstasyonu

    Medine ve Şam’ı birleştirmek amacıyla yapılan Hicaz demiryolunun inşası 1900’lü yıllarda Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılmış. Şam’da yer alan tren istasyonu ise şu an görkemli mimarisi ve içerisindeki çarşısı ile turistik mekânlardan biri haline gelmiş durumda.
     
  • Eski Şehir

    Ortasında Emeviye Camisi’nin yer aldığı çevresi şehrin eski surlarıyla kaplı bu bölge Şam’ın en turistik bölümü. Sarayları, kervansarayları, camileri, kafeleri, pazarları ve labirent sokakları ile gezmekten keyif alacağınız hareketli bir yerleşim.
     
  • Seyyide Rukiye Camisi

    Peygamber torunu Hz. Hüseyin’in kızı adına yapılan bu cami özellikle Şii’ler için oldukça kıymetli. 
     
  • Hristiyan Bölgesi

    Helenistik dönemden bu yana Hristiyanların yaşadığı bir mahalle.  Bab Sharkı kapısının yer aldığı bölümdür. Sokaklarında barlar ve restoranlar bulunuyor. Eskiden kalma evleri, küçük dükkânları ile Şam tarihinin bir başka bölümünü içinde barındırıyor.
     

Ne Yapılır

Şam oldukça geniş bir alana yayılmış bir yer olmasına rağmen gezilecek tarihi eserlerin birçoğu Eski Şehir denilen bölgede yer alıyor. Burada rahatlıkla yürüyerek gezebilirsiniz. Dilerseniz otellerin düzenlediği otobüs ya da taksi ile yapılan günübirlik rehberli şehir turlarına da katılabilirsiniz.
Vaktiniz varsa Şam’a üç saatlik otobüs yolculuğu mesafesinde bulanan Palmira antik Roma kentini de ziyaret edebilirsiniz. Burası UNESCO tarafında Dünya Mirasları listesine alınmış. Otelleri, restoranları, Antik Müzesi, tapınağı, tiyatrosu gibi görülecek pek çok şey var. 
Hristiyan kasabalarından Sednaya ve Maalula’yı da ziyaret listesine ekleyebilirsiniz. Kiliseleri ve yanlarındaki camileri gezebilir, manzarayı seyredebilir, Suriye’deki Hristiyan kültürüne tanıklık edebilirsiniz. Bazı kiliselerde şarap üretimi de yapılıyor.
Şehrin yerlilerin özellikle yaz aylarında serin olduğu için tercih ettiği Şam’ın 45 km ilerisindeki Zabadani ve Bludan köylerine de gidebilirsiniz. Zabadani aynı zamanda Şam zenginlerinin villalarının olduğu bir yerleşim. Meyve ağaçları, nehir kenarında kafe ve restoranları ile Şam’ın sayfiye bölgesi de denilebilir.
Lübnan’ın başkenti Beyrut, Şam’a sadece 2 saat uzaklıkta. Buralara kadar gelmişken Beyrut’u da ziyaret edebilirsiniz.
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Şam’da gece hayatı bir hayli sakin ama Suriye’nin en eğlenceli kenti olarak anılıyor! Şehrin sakinleri özellikle yaz aylarında Kasion Tepesi’ndeki kafelere gidip oradan şehrin ışıklarını seyrediyor. Burası aynı zamanda yaz aylarında oldukça serin bir bölge.
Akşamları şehirde bulunan Sheraton, Four Seasons gibi birkaç beş yıldızlı otelin gece kulübü ya da barına da uğrayabilirsiniz. Özellikle Şam Palas Oteli kaliteli müzikleri ile şehrin bu konudaki en popüler yeri.
Bunların dışında Hristiyan Mahallesi’nde bulunan bazı bar ya da müzikli gece kulüplerini de deneyebilirsiniz. “Tornado” Şam’ın en popüler gece kulübü! Şehir merkezinden taksi ile 10 dakikada ulaşabilirsiniz. “Oxygen” ve “Domino” da bilinen kulüpler arasında yer alıyor.  
Şam’da Revü gösterileri de meşhur. Programlarını öğrenip vaktiniz olursa izlemeye gidebilirsiniz.
 

Alışveriş / Ne Alınır

Başta Hamidiye çarşısı olmak üzere El-Hamra ve El-Şalan çarşıları yöresel alışveriş için en uygun yerlerdir. Süleymaniye Külliyesi ve Emeviye Camisi etrafından da alışveriş yapabilirsiniz. Pazarlık yapmayı unutmayın. 
Taş ve kılıç işçiliği, kumaşlar, baharatlar, kuruyemiş, şeker, nargile, halılar, seramik, tekstil ürünleri gibi Şam’dan birçok şey alabilirsiniz. Fiyatlar Türkiye’ye göre oldukça ucuz. Kuyumculara, Şam’ın sedef kakması işçiliğinin sergilendiği ürünlere de mutlaka göz atın.
 

Festival / Fuar

  • Temmuz- Uluslararası Çiçek Festivali

  • Ağustos- Caz Festivali

  • Eylül- İpek Yolu Festivali: 5 gün süren ve tarihi İpek Yolu geleneklerini yaşatmayı amaçlayan bir festival. Folklor dans gösterileri, tiyatro oyunları, çeşitli yarışlar, sergiler gibi etkinliklerle kutlanıyor.

  • Kasım- Şam Film Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni yıl tatili

  • 8 Mart- Ulusal Devrim Günü

  • 21 Mart – Anneler Günü

  • 27 Mart – Paskalya

  • 17 Nisan- Fransızların Suriye’den Çekiliş Günü

  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı

  • 6 Mayıs- Şehitler Günü

  • Temmuz- Ramazan Bayramı

  • Eylül- Kurban Bayramı

  • 6 Ekim- Kurtuluş Savaşı Yıldönümü

  • 25-26 Aralık- Noel

  • 31 Aralık – Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

2011 yılından bu yana iç savaşın hâkim olduğu Suriye’yi ziyaret etmeden önce mutlaka konsolosluklar tarafından yapılan uyarılara kulak vermelisiniz. 
Şehirde Müslümanlar için resmi tatil günü Cuma, Hristiyanlar için ise Pazar. Şehrin önemli bir kısmını Müslümanlar oluşturduğu için Cuma günü resmi daireler kapalı oluyor.
Komşu ülke olduğu için Türkiye ile saat farkı yok.
Para birimi ise Suriye Poundu! Büyük otellerde kredi kartı kullanılabilse de alışveriş yapacağınız birçok yerde kredi kartı geçerli olmayabilir. Üstelik komisyon oranları da yüksektir. Yanınızda mutlaka nakit bulundurmanız da fayda var. 
 

Ulaşım

Şam oldukça büyük ve kalabalık bir şehir! Otobüsler, minibüsler, tren gibi toplu ulaşım araçları da bulunuyor. Ancak tabelalar Arapça yazıldığı için ve taksiler şehirde oldukça ucuz olduğu için şehir içi ulaşımda taksileri kullanmanızı tavsiye ederiz. Taksilerde de pazarlık oldukça yaygın. 
Araç kiralamanız da mümkün ama şehir içinde trafik oldukça fazla ve kuralsız olduğu için çok tavsiye edilmez. Yine de fiyatlar oldukça makul olduğundan şoförlü araç kiralama seçeneğini de gözden geçirebilirsiniz.
Gezilecek yerlerin birçoğu zaten Eski Şehir’de yer aldığı için yürüyerek birçok yere gidebiliyorsunuz. Bir başka yere ya da şehrin civarındaki kasabalara gitmek isterseniz taksilerle pazarlık yapabilir ya da günübirlik düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.