Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Çek Cumhuriyeti

Bilinen İsimleri:Praha, Prague

Dil:Çekçe

Nüfus: 1,262,106 (2011)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+420 2

Para Birimi:Çek Korunası (CZK)

Zaman Dilimi:CET (UTC+1) Yaz: CEST (UTC+2)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Na Orechovce 69, 162 00 Praha-6, Czech Republic

Genel Bilgiler / Rehber

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag, yaklaşık 1 milyon 250 bin nüfusa sahiptir. 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olan Çek Cumhuriyeti’nin kültür ve ticaret merkezi Prag’da resmi para birimi Çek Korunası'dır.

Prag, Avrupa tarihinin önemli olaylarına tanıklık yapmış, şatolardan, kalelere kadar Ortaçağ dünyasını bizlere yansıtan içinden Vltava Nehri'nin geçtiği bir şehirdir. Bu özelliklerinden dolayı Avrupa’da en çok turist çeken şehirlerden birisidir.  Şehirde bulunan yetmiş civarında saray, ünlü yazar Kafka ve müzisyen Mozart’ın da burada belli bir süre yaşamış olması şehri Avrupa’nın önemli merkezlerinden birisi yapıyor.

Şehir bölgelere bölünmüştür, şehrin merkezi yani eski Prag denilen bölge 1. bölgededir.  Yüz Kuleli Kent, Masal Şehri, Altın Şehir gibi unvanlara da sahip olan şehir 2. Dünya Savaşı’nın da olduğu bir coğrafyada olmasına rağmen tarihi dokusu bozulmamıştır.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Karasal iklim ve okyanus iklimi ile benzerlikler gösteren Prag’da kış aylarında güneşin çok fazla kendini gösterdiğini söylenemez. Kasımdan Mart ayına kadar bol kar yağışı alan şehirde sıcaklık kış ayları 0 derece civarındadır. Yaz aylarında ise durum tam tersi 24-25 derece sıcaklığa rastlamak mümkün. Roma ve Paris’e oranla daha az yağmur alır.  

Prag’a gitmek için en güzel mevsim kesinlikle ilkbahardır. Baharın başlamasıyla birlikte dünyanın her yerinden turist akınına uğrar.

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan 2.5 saatlik bir uçuş ile Prag, Ruzyne Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Türk Hava  Yolları ve Pegasus Havayolları’nın uçuşları ile Prag’a direkt olarak uçabildiğiniz gibi, Aeroflot, Lufthansa, KLM gibi hava yolu firmaları ile de aktarmalı olarak uçabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Prag’da yaşayanlar genelde et yemeklerini seven insanlar, bu yüzden şehrin mutfağında da et yemeklerinin ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız dikkat etmeniz gereken dana ve domuz eti olan yemeklerin ayrımı. Yemeklerin yanında genel olarak patates ve pilav da servis edilir. Sos kültürü oldukça gelişmiş olan Prag’da salatalarda bile farklı soslar tatmak mümkün. Krema sosu ile pişirilen biftekler, şekerli soslar barındıran salatalar bu soslu tatlara örnek olarak gösterilebilir. Mantıya benzeyen knedliky de lezzetlidir.

Çek Cumhuriyeti denilince ilk akla gelen şeylerden birisi de biradır, Prag bira ile ilgili en önemli etkinliklere, festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Bira konusunda iyi oldukları kadar çok da çeşide sahiptirler. (Çeklerin 70 civarında bira markası var.)

Prag’da güzel bir yemek için; Praha 1’de yer alan U Fleku’ya gidebilirsiniz. Çok fazla para harcamadan Çek mutfağının en güzel yemeklerini burada bulabilirsiniz. Yine aynı bölgedeki Lvi Dvur da şehrin tarihiyle iç içe bir konumda bulunan ve lezzetli yemekler yapan bir restoran. 

İtalyan mutfağı sevenler Cottocrudo, deniz ürünü yemek isteyenler The Alcron, Fransız mutfağı severler ise Celeste Restaurant’a gidebilir.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Prag Kalesi

    Prazsky Hrad olarak bilinen kale 9. yüzyıldan kalmadır. Mimarisi ve tarihi geçmişiyle ünlü olan kale her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilir.

  • Hradcany Meydanı

    Şehrin en önemli meydanlarından birisidir, tarihte kral için çalışanlar tarafından kullanılan evler bu bölgede bulunmaktaydı.

  • Eski Şehir Meydanı

    Şehrin eski meydanı olan Stare Mesto adıyla bilinen bölge Praha 1'de yer alıyor. Alışveriş mağazalarından kafelere kadar birçok dükkanı burada bulabilirsiniz.

  • Eski Kraliyet Sarayı

    Prag Kalesi'nde yer alan bu saray Bohemya Prensleri tarafından kullanılıyormuş.

  • Kafka Müzesi

    Ünlü yazar Franz Kafka'nın eserleri ve hayatını etkileyen dış etmenlere dair görüntülerin sergilendiği müze kesinlikle görülmesi gereken bir yapı.

  • Aziz Vitus Katedrali

    Praha 1'de bulunan katedral, Çek Cumhuriyeti'nin ve Avrupa dini tarihinin önemli bir sembolüdür.

  • Wallenstein Sarayı

    Barok tarzı ile yapılmış olan bu saray bahçeleri ile ünlüdür.

Ne Yapılır

Prag tarih meraklıları için mükemmel bir rota. Çok sayıda kale, şato ve Orta Çağ kültürüne ait eser var. Şehre gidenler Prag Kalesi yani Prazsky Hrad isimli 9. yüzyıldan bu yana yenilenerek de olsa sağlam kalabilmiş bu yapıyı ziyaret etmeliler. Prag Kalesi’nde bulunan Eski Kraliyet Sarayı da yine görülmesi gereken bir yapı. Bohemya Prensleri burada kalıyormuş. Milhulka Barut Kulesi ve Wallenstein Sarayı da yine mimari ve tarihi açıdan önemli yapılar.

Şehir gezisi planlayanlar Stare Mesto denilen meydanı gezebilirler buraya Eski Şehir de deniliyor. Yahudi meydanı ve St Nicholas Katedaralini de burada bulabilirsiniz. Prag’da genelde gezilecek yerler Praha 1’den 4’e kadar olan bölgede sıralanmıştır.

Ayrıca müze gezmeyi sevenler de şehirde bulunan Ulusal Müze, Kafka Müzesi ve Mucha Müzesi’ni gezebilirler. Özellikle Kafka Müzesi muazzam bir deneyim olacaktır.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Prag’da gece hayatı çoğu açıdan dünyanın en iyilerindendir diyebiliriz. Herkes istediği tarzda bir aktiviteye veya mekana gidebiliyor. Bira seviyorsanız  Kozicka Bar, U Sedmi Svabu Medieval Pub’a gidebilirsiniz. Prag’da caz sevenler için en iyi adres ise Reduta Jazz Club.

Praha 1’de bulunan Lavka Bar ve Club, Karlovy Lazne Club, Bombay Bar & Club, Zlaty Strom Club, Aloha Club ve Hangar Club şehrin eğlence dünyası açısından ne kadar iddialı olduğunun birer kanıtı diyebiliriz. Eski Şehir Meydanı adı verilen bölgede sıcak şarap içmek de favori aktivitelerden biridir. Şehirde ayrıca strip clublar ve casinolar da mevcut.

Alışveriş / Ne Alınır

Prag alışveriş etmek için bu şehre gelenlere sayısız fırsat sunuyor. Öncelikli olarak dünyaca ünlü mağazaların bulunduğu Parizska Caddesi’ni söyleyebiliriz. Biraz lüks kaldığını düşünürseniz, Vacloc Meydanı ve Narodni Sokağı’nda da yine iyi markalar ve uygun fiyata ürünler var. Eğer sokak yerine AVM’lerde alışveriş yapmayı isterseniz Palladium ve OC Letnany’de Türkiye’den de alışık olduğunuz markaları bulabilirsiniz.

Prag’dan ne alınır diye düşünüyorsanız ilk olarak Çek likörü Becherovka’yı söyleyebiliriz. Hemen hemen alkol satan her yerden alabilirsiniz. Biblo ve kukla almak istiyorsanız da Prag mükemmel bir yer. Çeklerin kültürlerinde kukla gibi sanatlara eskiden beri önem verildiği için  çoğu dükkanda bu tür hoş şeyler bulabilirsiniz. Ayrıca cam sanatı da gelişmiştir, Bohemya kristallerine bir bakmanızı, valizinizde yer varsa almanızı tavsiye ederiz.

Prag’da alışveriş yaparken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey ise vergi iade formlarıdır. Bu formu doldurarak ürünleri indirimli fiyata alabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Prag Hint Filmleri Festivali - Ocak

  • Prag Uluslararası Maraton - Mayıs

  • Prag Yazarlar Festivali – Mayıs, Haziran

  • Prag Bahar Festivali – Mayıs

  • Prag Adalar Festivali – Haziran

  • Karlovy Var Uluslararası Film Festivali – Temmuz

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 8 Mayıs - Kurtuluş Bayramı

  • 1 Haziran - Bağımsızlık Bayramı

  • 6 Haziran - Jan Hus Bayramı

  • 28 Eylül - Çek Devlet Bayramı

  • 17 Kasım - Özgürlük ve Demokrasi Bayramı

  • 26 Aralık - Saint Stephen Bayramı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Prag seyahatinizde dikkat etmeniz gereken en önemli şey; güvenliğinizdir. Şehir Avrupa'nın başkenti olarak da adlandırılmasına rağmen ne yazık ki yan kesicilik ve hırsızlık olayları çok yaygındır. Gece gideceğiniz yerleri ve mekanları iyi seçmenizde yarar var.

Taksiyi mecbur kalmadıkça kullanmayın. Dolandırma konusunda kötü bir şöhrete sahipler. 

Yemek için gittiğiniz yeri de iyi seçmeniz gerekiyor, menüye bakmadan yemek söylemeyin, çünkü aynı yemeği farklı noktalarda farklı fiyatlardan yeme ihtimaliniz yüksek.

Dikkat etmeniz gereken bir başka şey ise döviz bozdururken tek yerden fiyat almamak. Birkaç yeri gezip sizin için en uygun olandan para bozdurun.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Prag şehir planlaması yapılırken ulaşım konusunda oldukça düşünüldüğünü hissedebilirsiniz. Şehirdeki çoğu önemli turistik noktaya yürüyerek gidebilirsiniz. Prag gezilerinizde Eski veya Yeni Şehir Meydanlarına yakın bir yerde otel ayarlarsanız, seyahatiniz çok rahat geçecektir. Toplu taşıma araçları bu noktaların merkezine girmiyor. Belirttiğimiz gibi yürümek en iyi yöntem. Eğer daha uzağa gidecekseniz tren, metro kullanabilirsiniz. Prag’da diğer Avrupa şehirlerinin aksine 5 binmelik bilet değil de 30 dakikalık, 90 dakikalık bilet alırsınız.

Yeşil, Sarı ve Kırmızı olmak üzere 3 tane metro hattı vardır. Muzeum ve Mustek durakları merkezi noktalara ulaşımı en kolay olacağı istasyonlardır. Tramvay da sıkça kullanılan bir ulaşım sistemidir. 24 adet tramvay hattı olan şehirde sefer sayısı çok da olsa tramvay kalabalıktır.  Taksi kullanacaksanız kaldığınız otelden istemeye çalışın, Prag’da çok tavsiye edilen bir ulaşım yöntemi değil.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.