Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Çin Halk Cumhuriyeti

Bilinen İsimleri:Pekin

Dil:Çince

Nüfus:22.000.000

Din:Budizm

Tel Kodu:+86 10

Para Birimi:CNY

Zaman Dilimi:UTC/GMT +8 saat

Vize:Çin Konsolosluğundan alınmaktadır.

Konsolosluk:San Li Tun Dong 5 Jie No: 9 100600 Beijing / PRC

Genel Bilgiler / Rehber

Kuzey başkenti anlamına gelen Bejing (Pekin), aynı zamanda Çin'in en büyük ikinci şehri olma özelliğine sahiptir. 1472'den beri başkent olan Pekin; Yasak Şehir, Cennet Tapınağı, Tiantan ve Konfüçyüs Tapınağı gibi pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırarak turistlerin ilgi odağı haline gelmektedir. Çin Seddi'nin en güzel kısmı da burada yer almaktadır. 
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Muson ikliminin hakim olduğu şehir, en fazla yağışı Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde alır. Kışları ise Sibirya'dan gelen hava kütlelerinin etkisi ile soğuk ve kuru geçer. Ortalama sıcaklık gündüz 2 derece civarında gözlemlenirken, gece -5 derece civarında görülür. Yaz mevsiminde sıcaklık gündüz 20-26 arasında, gece ise 14-22 dolaylarında seyreder. Bu nedenle ortalama bir iklim koşulu için yaz aylarından Eylül aylarına kadar geçen sürenin geziniz için daha uygun olacağını söyleyebiliriz. 
 

Nasıl Gidilir

Direkt uçuş süresi ile 9 saatte ulaşım sağlanabilen şehre Türk Hava Yolları ile ulaşabilirsiniz. 
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Kendinizi Uzak Doğu mutfağının merkezinde hissebileceğiniz Pekin; Pekin Ördeği, Aiwowo, noodle ve fasulye suyu gibi lezzetli seçenekler sunmaktadır. Yemeklerin pek çoğunda et kullanılırken, ızgaralar genellikle acı-tatlı-ekşi karışımı soslarla yenmektedir.
Haşlama ve erişte gibi lezzetleri sevenlerce tercih edilen Mama's Lunch Beijing, Türk aileleri tarafından öğlen yemeğinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında alışılan lezzetlerin dışına çıkmak istemeyenler ve Avrupa mutfağı lezzetlerini sevenlere 2014 Travellers Choice ödülünü alan TRB’yi öneriyoruz. 124-744 CNY civarında fiyatları olan mekanın bir diğer ilgi çeken yanı da müşterilerine eski bir tapınakta Pekin'in tarihi dokusunu yaşatmasıdır. Garsonların İngilizce bilmesi sayesinde isteklerinizi pek çok mekandan daha rahat dile getirebileceğiniz gibi aynı zamanda gece 03.00'e kadar hoşça vakit geçirebileceğiniz mekanlar listesine dahil edebilirsiniz.
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Çin Seddi

    Dünyanın en uzun savunma duvarı olan bölge, Huango nehrini ikiye bölerek Pekin'in kuzeyinden geçerek batısına doğru devam ederek Gobi Çölü'ne doğru uzanır.
     
  • Cennet Tapınağı

    UNESCO'nun koruma altına aldığı kültür mirasları arasında yer alan tapınak, dönemin tüm büyük dini ritüellerinin gerçekleştirildiği mekandır. 
     
  • Beihai Park

    Çin'in en büyük bahçesi olma özelliğine sahip olan park 11. yüzyılda inşa edilmesine rağmen 1925'e kadar halka açılmadan yasak olma özelliğini korumuştur.
     
  • Pekin Chaoyang Tiyatrosu

    Akrobasi gösterileri ile ön plana çıkan tiyatro 2014 Mükemmelik Sertifikası'nın sahibi.
     
  • Yasak Şehir

    UNESCO tarafından korunan en geniş ahşap bütünlüğü olan bölge, Pekin'in tam ortasına yapılarak 500 yıl boyunca impatorluğa ev sahipliği yapmıştır.
     
  • Tianamen Meydanı

    İlk olarak 1417'de  Cheng Tian Men adı ile inşa edilen meydanın yangında zarar görmesinin ardından 1631'de Tiannamen olarak yeniden inşa edilmiştir. 1 milyon kişiyi içine sığdırabilecek büyüklükteki meydan, günümüz şehirlerinin en büyük meydanı olma özelliğini taşımaktadır.
     

Ne Yapılır

Tarihi dokusu ile meydanları, müzeleri ve parkları gezebileceğiniz şehirde, tiyartolarda yer alan harika şovların da oldukça ilginizi çekeceğini düşünmekteyiz. Bunun yanında modern plaza ve gökdelenlerde zamanın nasıl geçtiğini unutabilirsiniz. 
Sqash, kayak ve bisiklet gibi sporlarla bilinmesinin yanında günümüzde oldukça ön plana çıkan Kung Fu sporu da Pekin temellidir. Ayrıca masajın en önemli noktalarının Uzak Doğu olduğunu düşünürsek geziniz esnasında usta ellere kendinizi bırakarak bünyenizi rahatlatmayı unutmamalısınız. 
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Eğlencenin güneşin doğuşuna kadar hız kesmeden devam ettiği şehirlerden biri olan Pekin'de alternatifleriniz bir hayli fazladır. Yemeğinizi yemenizin ardından soğuk bir bira ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar keyifli bir vakit geçirmek için size önerimiz, Great Leap Breawing olacaktır. İç mekanında müziğin ritmi ve loş ışıklarla oturmayı seçebileceğiniz bu mekan, pek çok turist tarafından ilk akla gelenler arasında olma özelliğine sahip.
Tam bir bar ortamı için de acı ekşi soslarla lezzetli atıştırmalıkları tadabileceğiniz bir mekan olan Jing-E Brewing Co’yu öneriyoruz. Ama tercihiniz daha üst sınıf bir yerden yanaysa mutlaka Vogue ve Freezer'i ziyaret etmelisiniz.
Gecenin ilerleyen saatlerine kadar canlı müzik ritmi ile jazz,rock,indie müzikleri dinleyebileceğiniz küçük bir mekanda kendinizi ev rahatlığında hissetmek için ise Jianghu Bar harika bir öneri olabilir.
 

Alışveriş / Ne Alınır

Çin'de kadın sözünün daha fazla geçtiğini gözleme fırsatı bulabileceğinizden, yine hediye ve alışverişin odak noktasında da kadınları görebilirsiniz. Bu nedenle hediye seçerken onların zevkinin ön plana çıktığı aksesuar, kumaş ve hediyelikleri es geçmemeniz gerektiğini düşünüyoruz.
Hepimizin en değerli olarak bildiği ipek kumaş burada aşırı bolluk sebebi ile neredeyse hiç değer görmemektedir. Porselen, küçük süs eşyaları seçiminizde iyi bir adres olabilecekken, antika merakınız varsa Pekin’de bulunan Liulichang adlı dükkana göz atmanızı öneririz.
Pekin’in geleneksel kadın kıyafetleri için Mingxing Clothing Store'u, ipeğin büyüsü için de Yuolong Silk Corperation’ı gidilecekler listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz. 
 

Festival / Fuar

  • Bahar Festivali (1-2-3 Ocak (Ay Takvimine Göre)

  • Fener Festivali

  • Duanwu Bayramı ( 5 Mayıs (Ay Takvimine Göre)

  • Lantern Festivali (Yuanxio Jile - 15 Ağustos)

  • Çingming Festivali (Qinming Festival - 4-6 Nisan)

  • Mid- Autumn Festival (Zhongqiu Jile)

  • Double Ninth Festival (Chongyang Jile)

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • Yeni Yıl (1 Ocak)

  • Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)

  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)

  • Gençlik Günü (4 Mayıs)

  • Çocuklar Günü (1 Haziran)

  • Çin Komunist Partisinin Kuruluşu (1 Temmuz)

  • Silahlı Kuvvetler Günü (1 Ağustos)

  • Ulusal Gün (1-2 Ekim)

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Pekin taksileri genel olarak uygun fiyatlıdır, ancak sizin turist olduğunuzu anladıklarında hemen yolu uzatarak sizi dolandırmaya kalkabilirler. Bu nedenle taksinin sizi dolaştırdığını fark ettiğinizde taksinin plakasını yazdığınızı gösteren bir harekette bulunun. Ceza oldukça yüksek olduğundan sizden alınması gereken esas ücret talep edilecek veya hiç ücret alınmayacaktır. Ayrıca taksiye binerken gideceğiniz yerin direkt adresini bir kağıda yazmanızı öneririz. Çünkü taksiciler Çincenin dışında farklı bir dil bilmemektedir.
Oldukça kibar bir kimliğe sahip olan ülkede kimse ile tartışmamanız ayrıca el ile temas etmemenizi öneririz. Bunun yanında çocukların kafasına kesinlikle dokunmamalısınız. Kafa onlar için kutsaldır.
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Ülkenin en uygun fiyatlı ulaşımı olan metro ile her noktaya ulaşmanız mümkündür. Örneğin havalimanından şehir merkezine yalnızca 25 Yuan ödeyerek bu şekilde ulaşabilirsiniz, ancak oldukça kalabalık olduğunu göz önüne almanız gerekmektedir.
Taksinin de oldukça uygun fiyatlı olduğunu düşünerek fazlaca dolaştırılmadığınıza emin olursanız 40 km'lik bir yere yalnızca 30 Yuan ödeyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.