Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Fransa

Dil:Fransızca

Nüfus:12,161,542 (2009 verilerine göre)

Din:Katolik

Tel Kodu:Ülke kodu 33, Paris için şehir telefon kodu 01

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:Merkezi Avrupa Saati UTC +1

Vize:Schengen

Konsolosluk:44 rue de Sevres 92100 Boulogne – Billancourt

Genel Bilgiler / Rehber

Fransa’nın başkenti olan Paris, turistler tarafından dünyada en çok ziyaret edilen şehirdir. Paris’i böylesine ilgi çekici kılanlar ise Paris’in simgesi olan Eiffel Kulesi dünyanın en önemli tablolarının ve sanat eserlerinin bulunduğu Louvre Müzesi ve dünyanın en ünlü caddesi olan Şanzelize Caddesi’ni sayabiliriz. Aşıklar kenti olarak adlandırılması da burayı hem seyahat hem de balayı için ilgi çekici kılıyor. Şehrin içinden geçen Seine Nehri'nin çevresinde hem parklar hem de tarihi yapılar bulunuyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Bahar ve yaz aylarında turistlerin ilgi odağı olan Paris’te şiddetli yağış olan bir hava ile karşılaşmazsınız. Yine de değişken bir havaya sahip olduğundan dolayı yağışlara tedbirli olarak yola çıkmak faydalı olacaktır. Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ziyaret için en doğru zaman.

Paris bir yılda 111 – 112 gün yağışlıdır. Kış aylarında –2 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı, yaz ayları ise 22-25 derece arasında değişiyor.

Nasıl Gidilir

Türkiye’den İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya uluslararası havalimanlarından direkt uçuşlarla Paris’e ulaşabilirsiniz. Paris’te Paris Charles De Gaulle Havalimanı ve Orly Havalimanı olmak üzere iki adet havaalanı var. Paris’e uçak yolculuğu yaklaşık 3.5 saat sürmektedir.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Fransız mutfağının dünyaca ünlü tatlarının en güzel örnekleri Paris’te bulunabilir. Öncelikli olarak Paris’e gidenlere ünlü Fransız peynirlerinin tadına bakmalarını, krep ve kruvasanı bir de burada denemelerini öneriyoruz. Fransız şarabını tadarken salyangoz yemeği olan escargot yiyebilirsiniz.

İyi bir yemek istiyorsanız Şanzelize Caddesi’nde bulunan Le Cinq ideal ama biraz pahalı bir seçim olacaktır. Biraz daha ucuza güzel bir yemek istiyorsanız Bistrotters uygun bir restoran ayrıca toplu ulaşıma da yakın.

La Petite Rose des Sables isimli restoranı da brunchlar için tercih edebilirsiniz. Les Deux Magots isimli kafe zamanında Ernest Hemingway ve J. P. Sartre gibi ünlü yazarların işlettiği bir kafe, bu isimler ve kahveleri sayesinde daima müşteri çekmeyi başarmış, güzel bir yer.

Rendez-Vous des Belges isimli kafe ve Aux Villes du Nord’de bulunan dükkanlar güzel bir kahve deneyimi arayanların mutlaka uğraması gereken mekanlar. Buffet de la Gare de Paris ve Cafe De Flora da yine Paris’in iyi kafelerinden. Bölgede yaşayan Müslümanların işlettiği restoranlarda damak tadınıza yakın, domuz ürünü barındırmayan yiyecekler de bulabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Eyfel Kulesi

    1887 - 1889 yılları arasında yapılan kule dünyadaki en önemli sembolik yapılardan birisidir. Paris'in simgesidir. Eyfel Kulesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

  • Louvre Müzesi

    Mona Lisa gibi dünya sanat tarihinin en önemli eserleri bu müzededir. Louvre Müzesi galerimize buradan ulaşabilirsiniz.

  • Zafer Takı

    Napolyon Bonaparte tarafından yaptırılan tak, Şanzelize'nin girişinde yer almaktadır.

  • Orsay Müzesi

    Eski bir tren garından yapılmış olan müzede genelde 19. sonu ve 20. yüzyıl başı Fransız sanatını anlatan heykeller ve resimler bulabilirsiniz.

  • Disneyland

    Mickey Mouse, Pluto gibi ünlü karakterlerin de yaratıcısı olan Disney'in Paris'te bulunan eğlence merkezidir.

  • Notre Dame Katedrali

    Seine Nehri kıyısında bulunan katedral, Goethe'nin bir romanına da konu olmuştur.

  • Şanzelize Caddesi

    Özellikle alışveriş meraklılarının Paris'te bir numaralı adresidir. Cadde üzerinde onlarca mağaza ve kafe var. Champs-Élysées, Şanzelize hakkında bilinmesi gerekenler için tıklayın.

Ne Yapılır

Dünyanın en ünlü yapısı olan Eiffel Kulesi’ni gezebilirsiniz. En üst kata çıkmak için asansörde sıra beklemeniz gerekiyor. Kuleden sonra Mona Lisa’yı görmeye ne dersiniz? Louvre Müzesi bunun gibi birçok eseri barındırıyor.

Aslında Paris için bir müze kenti diyebiliriz Orsay Müzesi, Notre Dame Müzesi, Parfüm Müzesi, Fransız Tarih Müzesi gibi çok sayıda müze var. Paris’e gitmişken dünyaca ünlü kahvelerinden ve kruvasanlarından tatmadan ayrılmayın. Ayrıca Aşk Köprüsü denilen sevgililer tarafından bolca ziyaret edilen Seine Nehri üzerinde bulunan Arceveche Köprüsü’ne de dilek dileyip, kilit asın.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Paris gece hayatı ve eğlence için kesinlikle doğru adrestir, saati düşünmeden, dilediğiniz zaman bütçenize uygun bir yer bulabilirsiniz. Şanzelize’de yollar geniş kaldırımlara sahip bu da kafelerin önünde sandalye ve masa görme ihtimalinizi arttırıyor. Bu civarda bulunan barlar ve diskolar biraz pahalı ama çok sayıda alternatifiniz var. Le Club 79 Şanzelize’de Quentin-Bauchart sokağında. Çoğu insan tarafından şehrin en iyi kulübü olarak adlandırılıyor. Kulübün benim en çok ilgimi çeken yanı ise modern tasarımı ve her milletten insanın buraya eğlenmek için geliyor olması. İçeride Fransız’dan çok diğer Avrupa ülkelerinden insan bulabilirsiniz. Bizim size önerimiz ise Queen Club! Işıklar, danslar, dansçılar, djler, müzikler, gelen insanlar; tam anlamıyla harika diyebileceğim bir ortam. Metroya ve caddeye de çok yakın olduğundan ulaşım sorunu yok.

Paris’e gitmişken görmeniz gereken en önemli mekan ise Moulin Rouge. 19. yüzyılın sonlarında yapılan bu kabare dünyaca ünlü öyle ki Nicole Kidman’ın başrolünde oynadığı film gibi yapımlara ve kitaplara konu olmuştur. Erotik şovları ve kan-kan dansı ile meşhur olan bu kabarenin binasında bulunan kırmızı değirmen kesinlikle görülmeli. Kabare seviyorsanız buraya alternatif olarak Folies Bergère’yi de tercih edebilirsiniz. Şanzelize’den trafik olmadığında 15 dakika mesafede ve Cadet metro durağına yakın.

Alışveriş / Ne Alınır

Paris denilince akla ilk gelen şey modadır. Özellikle Şanzelize’de dünyanın en iyi giyim firmalarını bulabilirsiniz. Markalar bu caddeye mutlaka bulunmaları ve en yeni ürünlerini sunmaları gereken bir vitrin olarak bakıyorlar. Genelde sabah 10 ile akşam 18 arasında açık olan bu mağazalarda ayrıca ayakkabı, çanta ve makyaj malzemeleri de bulabilirsiniz.

The rue d'Alésia isimli outlet dükkanların bulunduğu cadde de özellikle daha ucuz alışveriş yapmak isteyenler için ideal bir seçim olacaktır. Eğer alışveriş merkezlerinde dolaşmayı ve alacaklarınızı oralardan almayı seviyorsanız Galeries Lafayette sizin için uygun bir yer. 1896’da açılmış olan mağazada kıyafet, ayakkabı, mücevher, kitap, parfüm bulabilir ve yemek yiyebilirsiniz.

Passy ve Rennes Caddesi, Haussmann Bulvarı da yine alışveriş yapabileceğiniz diğer yerlerdir. Paris’e gidenler dönerken hediyelik eşya olarak; Eyfel Kulesi bibloları, fular, kravat, anahtarlık, magnet alabilir. Eğer yiyecek içecek bir şeyler almayı planlıyorsanız şarap ve peynir doğru tercih diyebiliriz.

Festival / Fuar

  • Bastille Günü Kutlamaları: 1789’da Fransız devriminin başladığı günün kutlanmasıdır. Havai fişekler, konserler ve çeşitli ekinliklerle kutlanır.

  • Fransa Açık Tenis Turnuvası: En bilindik tenis turnuvalarından birisidir. Roland Garros Turnuvası da denilir her yıl Mayıs ayında yapılır.

  • Fete de la Musique: 21 Haziran’da yazın kutlanışının müzik ile kutlandığı festival tüm şehrin sokaklarına yayılan etkinliklerle ünlüdür.

  • Rock en Seine: Ağustos ayında yapılan rock festivali 3 gün sürüyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 9 Mayıs - Milli Bayram

  • 14 Temmuz - Fransa Ulusal Bayramı

  • 1 Kasım - Azizler Günü

  • 11 Kasım - Gaziler Günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

İngilizce bilmek işinizi elbet de kolaylaştıracaktır ama Fransızlar milliyetçidirler ve Fransızca konusunda dikkatlidirler. Paris’e gitmeden önce Fransızca - Türkçe bir sözlük ve şehir rehberi yanınıza almayı unutmayın.

Paris gezinizde Eiffel Kulesi’ne yakın bir otelde kalabilirseniz hemen hemen tüm gezilmesi gereken yerlere yakınsınız demektir. Louvre, Şanzelize, Zafer Takı ve Eiffel birbirlerine çok da uzak olmayan yerlerde. Eğer şehir içi oteller arasından dilediğiniz fiyatta bir otel seçemezseniz. Metro istasyonlarına yakın bir otel tercih edebilirsiniz.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Paris’te en çok kullanılan ulaşım aracı metrodur. Dillere destan bir büyüklüğe sahip olan metronun 300 istasyonu vardır ve de 16 hattan oluşur. Sabaha karşı 5:20’de başlayan metro seferleri, gece 01:15’e kadar sürüyor. Yaklaşık olarak yarım kilometrede bir metro istasyonuna rastalmak mümkün.Tek yön metro bileti 1.7 eurodur.

Paris’in ünlü olan diğer yerleşim bölgeleri ise banliyölerdir ve de buralara tren vasıtasıyla gidilir. RER isimli tren hattı sabaha karşı 4:45’ten gece 01:30’a kadar çalışıyor. RER hatlarında ulaşım için renkler kullanılıyor. Her hattın rengi farklı.

Paris’te bir yerden bir yere gitmek istiyorsanız en iyi yol metro, bir  metro haritası işinizi kolaylaştıracaktır. Yine de otobüs de yoğun bir şekilde Parisliler tarafından kullanılan ulaşım aracıdır. Pazar günleri ve tatil günlerinde bazı hatlar çalışmıyor.  

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.