Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:15.000

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

İzmir'e 70 kilometre uzaklıkta, Ege Denizi kıyılarında yer alan şirin bir tatil beldesi olan Özdere, özellikle yaz aylarında tertemiz plajları ve el değmemiş doğal güzellikleri ile on binlerce yerli ve yabancı turisti misafir ediyor. Menderes ilçesine bağlı belde, çam ormanlarının sardığı gizli koylarıyla tekne gezilerinin de önemli duraklarından biri. Özellikle yaz aylarında nüfusu 100.000’i geçen Özdere, her mevsim ılıman iklimiyle keyifle gezebileceğiniz yerler arasında.

Roma döneminde kurulan ve 14. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan belde, uzun yıllar küçük bir balıkçı köyü olarak kalmış. Berrak sulara sahip 40 kilometre sahil uzunluğuyla Ege’nin gizli cennetlerinden biri olarak keşfedilen, butik oteller ve kaliteli restoranlarla turizm olanaklarının geliştiği Özdere; İzmir ve Kuşadası’na olan yakınlığıyla da hem yaz hem de hafta sonu tatilleri için büyük şehirlerden keyifli bir kaçış noktası. Çevresini saran onlarca büyüleyici koy ve tabiat parkıyla tekne gezileri, balık avlama turları veya doğa yürüyüşleri için İzmir’deki en önemli adreslerinden biri olan Özdere’yi sakin bir atmosferde dinlenmek için bahar aylarında gezebilirsiniz.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Özdere, yılın büyük bölümünde ılıman bir iklime sahip. Deniz seviyesinden sadece 63 metre yükseklikte bulunan belde, yaz aylarında sıcak, kış aylarında ise ılık ve yağmurlu bir havaya sahip. Ilık havasıyla ilkbahar ve sonbahar aylarında da keyifle gezilebilecek, yıllık ortalama sıcaklıkların ortalama 16 derece olduğu tatil beldesinde yıllık metrekareye düşen yağış miktarı ise 712 mm. Her mevsim doğal güzelliklerinin ve masmavi denizinin tadını çıkarabileceğiniz Özdere, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler ile çok hareketli oluyor.

Nasıl Gidilir

Menderes ilçesine bağlı Özdere beldesine kara yolu, deniz yolu ve hava yolu ile ulaşmak mümkün. Menderes ilçesinin yanı sıra İzmir, Kuşadası, Selçuk, Çeşme gibi çevre il ve ilçelere gelişmiş kara yolu ağlarıyla bağlı Özdere'ye Türkiye’nin pek çok şehrinden her saat otobüsle gidebilirsiniz. İzmir, Menderes ve Selçuk ilçelerinden 775-778 hat numaralı belediye otobüslerinin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT otobüslerinin sabah 07:00’dan gece yarısına kadar ulaşım hizmeti verdiği beldenin merkezinde güzel bir konumda bulunan Özdere Otogarı’ndan da İzmir’in bütün ilçelerine minibüsler hareket ediyor.

Özdere’ye uçak ile gitmek istiyorsanız, beldeye 51 kilometre uzaklıkta bulunan Adnan Menderes Havaalanı’na bilet alabilir ve oradan ESHOT belediye otobüsleri, havalimanı transfer servisleri, minibüsler veya taksilerle 1 saat içinde Özdere’de olabilirsiniz. Özdere'den Menderes 31 kilometre, Kuşadası 40 kilometre, Selçuk 32 kilometre, İzmir 70 kilometre, Urla 63 kilometre ve Çeşme ise 125 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Asırlar boyunca küçük bir balıkçı köyü olan Özdere’nin sahili günümüzde de renkli kayıkçı tekneleri ve kaliteli balıkçı restoranlarıyla çevrili. İzmir'de taze deniz ürünleri tadabileceğimiz en güzel yerlerden biri olan Özdere’de balık köftesi, fesleğenli balık, midye kızartma, ahtapot sote, sütlü balık, kalamar tava ve karides buğulama gibi onlarca çeşit deniz ürünü ilk denemeniz gereken lezzetler arasında. İzmir’in simgesel yiyeceklerinden kumru ve boyozu da pek çok kafe ve restoranda bulabileceğiniz beldede Ege mutfağının değişmez lezzetlerinden olan ot yemekleri de çok seviliyor. Ege mutfağı sunan yerel restoranlarda ısırgan salatası, kuzu etli şevketi bostan, zeytinyağlı turp salatası, domatesli börülce, kabak çiçeği dolması ve deve tabanı otu kavurması gibi çok yöresel ot yemeğini deneyebilirsiniz.

Güzel deniz manzaraları eşliğinde Çukuraltı Mahallesi’nde hizmet veren Yılmaz'ın Yeri Restoran, Özdere yat limanının hemen yanında yer alan Can Balık, Atatürk Bulvarı üzerinde kebap ve balık çeşitleri ile ünlü Kumsal Restoran, Kalemlik mevkiindeki Villa Restaurant, Atatürk Bulvarı’ndaki Sevgi Parkı yanında bulunan ve geleneksel Ege mutfağı lezzetleri sunan Akropol Restaurant, Özdere’nin en sevilen restoranlarından bazıları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Kalemlik Milli Parkı: Özdere'nin butik otelleri ve turistik tesisleri ile tanınan Çukuraltı bölgesinden başlayarak Seferihisar ve Davutlar’a kadar 100 kilometre sahil şeridini kapsayan 40 hektar büyüklüğündeki Kalemlik Milli Parkı, Özdere'nin el değmemiş doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz en güzel yerlerden biri. Kızılçam ve meşe ağaçlarıyla sarılı 500 çadırlık kamp alanlarının, iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarının, mesire alanlarının ve karavan parklarının bulunduğu milli park, doğa sporları yapmak için de çok elverişli.

Çukuraltı Plajı: Özdere'de masmavi denizin tadını çıkarabileceğiniz en güzel yerlerden olan ve 250 metre uzunluğa sahip kum sahili ile ilgi çeken mavi bayraklı Çukuraltı Plajı, 100 metreyi bulan derinliğiyle aynı zamanda popüler bir dalış alanı. Plajın çevresi akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz sahil yolu, otantik ürünler alabileceğiniz mağazalar, kaliteli restoranlar ve butik otellerle güzel bir gezi alanı.

Maydanoz Koyu: Özdere merkezine 10 kilometre uzaklıkta, çam ormanları arasında gizlenmiş Maydanoz Koyu, hem sakin ve huzurlu bir atmosferi hem de güzel sahiliyle doğanın ve denizin tadını çıkarmak için mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Tekne gezilerinin de popüler mola noktalarından biri ve Özdere’nin onlarca koyu arasında en sevilen koy olan Maydanoz Koyu, çam ormanları içinde uzanan yürüyüş yolları ve vahşi yaşam zenginliğiyle doğa gezileri için de tercih edilebilir.

Selçuk: Özdere merkezine sadece 32 kilometre uzaklıkta yer alan ve her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle 40 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz Selçuk, mutlaka görülmesi gereken tarihi hazineleriyle dünya çapında bir üne sahip. Dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösterilen Efes Antik Kenti, Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen bir hac bölgesi olan Meryem Ana Evi, Ege Bölgesi'nde yapılan onlarca kazıda bulunan tarihi eserlerin sergilendiği Efes Müzesi, günümüze kadar sağlam kalmış etkileyici surlarıyla dikkat çeken Ayasuluk Kalesi, Hadrian Tapınağı ve Artemis Tapınağı gibi birçok tarihi yeri görebileceğiniz Selçuk'u Özdere’de bulabileceğiniz rehberli turlarla da gezebilir ve ilginç bilgiler alabilirsiniz.

Gümüldür: Özdere’ye sadece 17 kilometre uzaklıktaki Gümüldür beldesi, kilometrelerce uzanan plajları ve antik hazineleri ile keyifli bir günlük gezi yapmak için ideal. M.Ö. 6. yüzyılda dayanan tarihiyle ilgi çeken Klaros Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan Gümüldür; çam ormanlarının sardığı sahili, orman içindeki kamp alanları, doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden Gümüldür Tabiat Parkı ve profesyonel dalış merkezleri ile özellikle yaz aylarında çok hareketli.

Şirince: Özdere'den sadece 45 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğimiz Şirince, çam ormanlarıyla sarılı yamaçlar arasında gizlenmiş tarihi evleri ve huzurlu atmosferiyle Ege’nin incisi konumunda. Ev yapımı lezzetli şarapları ve yöresel lezzetleriyle de ünlü bu şirin Ege köyünde asırlık şaraphanelerde Şirince şaraplarını tadabilir, el yapımı hediyelik eşyalar ve organik yiyecekler satılan çarşıda gezebilir, Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi gibi ilgi çekici yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Kuşadası: Özdere’ye 39 kilometre uzaklıkta yer alan Kuşadası, bölgenin en hareketli ve turistik merkezlerinden biri. Kuşadası yat limanı girişindeki Güvercinada Kalesi surlarından harika fotoğraflar çekebileceğiniz ilçede Kaleiçi’nin tarihi solaklarda keyifle gezebilir, yat limanı ve Kuşadası sahil yolunda sıralanan mağazalarda onlarca çeşit yöresel ürün bulabilirsiniz. Mavi bayraklı Kadınlar Plajı, Kuştur Plajı ve Sevgi Plajı’nda denizin tadını çıkarabileceğiniz ve hareketli eğlence mekanlarında sabaha kadar eğlenebileceğiniz Kuşadası’nda mutlaka uğramanız gerekene yer ise panoramik Ege Denizi manzaraları sunan ve ilçenin en yüksek noktalarından biri olan Sevda Tepesi.

Ne Yapılır

Ege koylarında tekne turları: Özdere’de her zaman bulabileceğiniz saatlik veya günübirlik tekne turları turistler arasında çok seviliyor. Ahşap guletlerle düzenlenen turlarla Sıcak Su Mağarası, Çamur Koyu, Akvaryum Koyu, Ada Deresi Koyu gibi masmavi suları ve su altı zenginlikleriyle bilinen koyları gezebilir, tüplü veya tüpsüz dalış etkinliklerine katılabilirsiniz.

Kaliteli balık restoranlarında balık çeşitleri tatmak: Eski bir balıkçı köyü olan Özdere, günümüzde de şirin balıkçı lokantaları ve sahilinde sıralanmış balıkçı tekneleriyle Ege’de deniz ürünleri severlerin sıklıkla uğradığı yerlerden. Hem belde içinde hem de uzun sahil şeridi boyunca salaş veya lüks pek çok kaliteli balıkçı restoranı bulabileceğiniz Özdere’de balık çeşitlerinin yanı sıra Ege otları ve zeytinyağlarıyla hazırlanan enfes mezeleri de tadabilirsiniz.  

Doğa yürüyüşleri yapmak: Masmavi denizinin yanında yeşil ve mavinin buluştuğu tabiat parkları ve doğa koruma alanlarıyla da her yıl binlerce insanı kendine çeken Özdere’de kendi başınıza veya rehberli turlarla doğada zaman geçirebilir ve yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Yemyeşil ormanlar içinde uzanan yürüyüş yolları ve sessiz plajlarıyla Kalemlik Milli Parkı, 18 kilometrelik yürüyüş rotasıyla Değirmendere, Karacadağ ve Malta Şelalesi, doğa yürüyüşleriyle keşfedebileceğiniz Özdere güzellikleri arasında.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sessiz ve huzurlu bir tatil beldesi olması ile ünlü Özdere’de gündüzleri tertemiz denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, geceleri ise sahil kenarında sıralanan barlar ve kafelerde canlı müzik ile eğlenebilirsiniz. Deniz manzaralı balık restoranları ve çay bahçelerinin de çok sevildiği ilçede canlı müzik ve konserler ile güzel zaman geçirebileceğiniz Kabban Bistro Lounge, DJ performansları ile dans edebileceğiniz Özdere Disko, Teras Cafe Bar ve Şah Bar, en popüler eğlence mekanları arasında. İsterseniz 40 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla Menderes ilçesine de gidebilir ve çok daha çeşitli eğlence mekanları bulabilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Özdere sahil yolu; biblo, magnet, el işi ahşap ürünler, gümüş ve kuyum ürünleri, çanta, ayakkabı ve örgü giysiler gibi onlarca çeşit ürün bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları ile çevrili. Yaz aylarında saat 17:00 ile gece 24:00 arası hizmet veren ve 40'tan fazla standın yer aldığı Özdere Kültür Çarşısı da yöre halkının el emeği göz nuru ürünlerini ve kendi ürettikleri organik yiyecekleri sattığı mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.

Festival / Fuar

Ege Open Air Fest: Özdere Ortaköy sahilinde düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük açık hava festivallerinden biri olan Ege Open Air Fest, 100.000 m2 alanda düzenleniyor ve Özdere'nin muhteşem doğal güzellikleri arasında 4 gün boyunca 30’dan fazla müzisyen ve grubun konserleri ile çok eğlenceli geçiyor. Festival alanında kurulan stantlarda boyoz ve kumru gibi ünlü İzmir lezzetlerini tadabilir, kumsalda kurulan kamp alanlarında çadır kurarak 4 gün boyunca denizin tadını çıkarabilir; yoga, plaj voleybolu, plaj futbolu ve PlayStation turnuvaları gibi etkinliklerle eğlenebilirsiniz. Festivalde bungee jumping, deniz paraşütü, yelken veya uçurtma sörfü gibi onlarca heyecan verici su sporu ve aktivite de yapabilirsiniz.

Menderes Deve Güreşi Festivali: Özdere gezinizde katılabileceğiniz ilginç festivallerden bir diğeri de 2021 yılında 6. kez düzenlenecek olan Menderes Deve Güreşi Festivali. Çileme Mahallesi Cumaova’da şubat ayı sonunda gerçekleştirilen festival; deve güreşleri, folklor gösterileri ve konserler ile yöre halkının da çok ilgisini çekiyor.  Şubat ayında Özdere'de bulunuyorsanız, çok az yerde görebileceğiniz deve güreşlerini mutlaka izlemenizi öneririz.

Özdere Gençlik Festivali: Menderes Belediyesi tarafından Özdere Orta Mahalle'de düzenlenen ve dünyanın pek çok ülkesinden sanatçıların katılımıyla çok hareketli ve eğlenceli geçen Özdere Gençlik Festivali, hem beldenin doğal güzelliklerini tanıtmayı hem de gençlerin doyasıya eğlenmesini amaçlıyor.

Gümüldür Özdere Mandalina Festivali: Özdere ve Gümüldür ilçelerinin simgesi olan kaliteli mandalinalara adanmış bu güzeş festivalde halk oyunları, Türk Halk Müziği konserleri, yarışmalar ve mandalina ile hazırlanan lezzetlerin tadımları gibi pek çok etkinlik ile güzel zaman geçirebilirsiniz.

Menderes Yörük Şenlikleri: Menderes Belediyesi tarafından Tekeli Meydanı’nda düzenlenen başka bir eğlenceli etkinlik olan yörük şenlikleri, bölgenin yörük kültürünü tanıtmayı ve korumayı amaçlıyor. Yöresel sanatçıların konserleri, onlarca halk ekibinin gösterileri ve yörük kültürü üzerine söyleşilerin yanı sıra keşkek ve pilav ikramlarının yapıldığı şenliklerde yörüklerin geleneksel yemeklerini de tadabilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Özdere’de kayalık alanlara sahip koylarda denize girecekseniz, akıntılara karşı özellikle çocuklu ailelerin çok dikkatli olmasını öneririz.

- Milli parklarda ve ormanlarda doğa yürüyüşleri veya safarilere katılmayı planlıyorsanız yanınıza mutlaka bolca su, böcek ilacı ve kaymayan ayakkabılar almalısınız.

- Sonbahar ve ilkbahar aylarında bol yağış alan beldeyi bu mevsimlerde ziyaret edecekseniz yanınızda şemsiye, yağmurluk ve su geçirmeyen ayakkabılar bulundurabilirsiniz.

Ulaşım

Belde içinde ulaşım her mahallede durakları bulunan belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanıyor. Atatürk Bulvarı ve İzmir Caddesi gibi hareketli yerlerde veya otel önlerinde 7 gün 24 saat hizmet veren taksilerle de ekonomik fiyatlarla hem Özdere’de istediğiniz noktaya hem de çevre turistik ilçelere kısa sürede gidebilirsiniz. 775 ve 778 hat numaralı belediye otobüslerinin yanı sıra ESHOT otobüsleriyle de sabah 07:00’dan itibaren İzmir, Menderes ve Selçuk’a gidebilirsiniz. Beldeye 1 saat sürüş mesafesindeki Adnan Menderes Havaalanı’ndan ulaşım için ise havalimanı transfer servisleri ve belediye otobüslerinden faydalanabilirsiniz. Özdere’de pek çok yerde bulabileceğiniz bisiklet kiralama noktalarından bisiklet kiralayarak da bu güzel beldenin doğal güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.