Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İtalya

Bilinen İsimleri:Milan

Dil:İtalyanca

Nüfus:1.324.110 (2010)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+39 (2)

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC+01:00)

Vize:Schengen

Konsolosluk:VIA LARGA, 19 20122- MILANO

Genel Bilgiler / Rehber

İtalya’nın başkenti Roma’dır ancak kültür, sanat moda ve ticaretine yön veren şehri de Milano’dur. Kuzey İtalya’nın Lombardia eyaletinin de başkenti olan Milano, en çok da alışveriş yapmak isteyen ve pahalı markalara meraklı insanların tercih ettiği bir şehirdir. Milano’da, Roma, Floransa, Venedik kadar çok tarihi yapılar yok ancak alışveriş için seçenekler çok.

Milano halkı Kuzey İtalyanlar, güneye göre zengin ve daha rahat bir yaşam sürer, bu yüzden şehirde daha lüks yerler bulabilirsiniz. Şehri gezmek için eğer çok alışveriş yapmayacaksanız 2-3 gün yeterli. Ama gitmişken bir de Como Gölü’ne uğramayı ihmal etmeyin.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Milano’nun ideal gezi mevsimi Mayıs ve Ekim ayları arasıdır. Çünkü burası daha Kuzey İtalya’da olduğu için kışları soğuk ve yağışlı geçer. Zaman zaman kar yağışı da olur. Nemli sub-tropikal iklimin hüküm sürdüğü Milano’da genelde hava nemli olur. Temmuz ve Ağustos aylarında 30 dereceyi bulan sıcaklıklar görülür. Kışın 5-10 derece arası ilkbaharda ise sıcaklıkları genelde 15-20 derece arasındadır. Ekim ayından sonra yağışlar başlar. Deniz seviyesinden yüksektir bu da havayı biraz daha soğutmaktadır.

Nasıl Gidilir

Milano’ya İstanbul’dan THY direk uçuyor. Pegasus Havayolları ise şehre yakın bir başka havalimanı Bergamo’ya uçuyor. Yine İtalyan Havayolları Alitalia ile Roma aktarmalı Milano’ya gidebilirsiniz. Milano Central Train Station yani Milano Tren İstasyonu’ndan gerek diğer İtalyan şehirlerine ya da diğer Avrupa ülkelerine yolculuk edebilirsiniz. Tren seyahati biraz daha ekonomik. 2-5 kişi arası indirimli yolculuk da yapabilirsiniz. Malpensa Havaalanı şehir merkezine 40 km uzaklıkta. Şehrin en büyük havaalanı burası THY ve Türkiye’den Pegasus hariç diğer uçuşlar buradan yapılıyor. Havalimanından şehir merkezine otobüs ve trenle ulaşabilirsiniz.

Milano’ya gidebileceğiniz bir başka havalimanı da Bergamo. Pegasus Havayolları buraya uçuyor. Bergamo Havalimanı şehir merkezine 45 km uzaklıkta. Buradan da kent merkezine otobüs ve trenle ulaşım sağlanabilir. Ancak direk tren seferi yok bu yüzden otobüs ya da taksi ile ulaşım en pratik seçenek olacaktır.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

İtalya’nın en önemli yemekleri hiç şüphesiz pizza ve makarna. Pizzalar ince hamurlu üzerine istediğiniz türden şey seçebilirsiniz. Makarna da ise tercihiniz tortellini olsun. Yemeğinizi klasik restoran olan yani ristorante ya da ev yemekleri ve yöresel lezzetlerin yapıldığı trattoria’larda yiyebilirsiniz. Makarna ve pizza için trattoria en iyi seçenektir. Milano’ya özgü lezzetlerin başında dana eti kereviz, patates ve soğanla yapılan Ossobuco geliyor. Milano’da bir de meşhur İtalyan pilavı risottoyı deneyin. Üzerine parmesan peyniri rendelemeden olmaz. Ama benim tercihim İtalya’da kesinlikle pizza ve tiramisu. Bir başka hamur işi lezzeti ise mozeralla peyniriyle yapılan bir çeşit hamur kızartması olan panzerotti. Duomo Meydanı’nda Luini’nin panzerottisi meşhur.

Ya kahve. İtalya’da çok lezzetli kahveler içeceğinizin garantisini verebiliriz. Hele latteleri çok nefis. Sütü farklı. Sütlü kahvelerde bir tek sıcak soğuk sorunu yaşayabilirsiniz bunun için önceden uyarın. Restoran ve kafelerde ayaküstü bir şeyler içenlerle uzun süreli oturanlar aynı parayı ödemiyor. Bu da aslında iyi bir uygulama. Banco uygulamasında barda oturup ayak üstü bir şeyler içiyorsunuz. Eğer uzun süreli oturacaksanız Tavolu diye uyarmanız gerekiyor. Banco için mekanlar genelde %50 indirim uyguluyor.

Şehirde ödüllü pek çok restoran da bulunur. Ödüllü meşhur restoranlardan biri Armanı Nobu’dur. Genelde lüks ve pahalı restoranlar Manzoni Caddesi’ndedir. La Scala Operası’nı duvarlarında süsleyen Don Carlos, Luini, Gold, Pizzeria Spontini, Marchesino popüler yemek mekanlarıdır.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Duomo Katedrali

    Dünyanın gotik tarzda yapılmış en büyük katedrallerinden birisidir. Kentin simge yapısıdır ve bugünkü halini 500 yılda almıştır.

  • Santa Maria Della Grazie Kilisesi

    Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği adlı tablosunu barındıran kilisedir.

  • Galleria Vitto Emanuelle

    Şehrin simge yapılarından birisidir. Cam kuleleriyle dikkat çeker tarihi bir alışveriş merkezidir ve yer mozaikleri de dikkat çekicidir.

  • La Scala Opera Binası

    Dünyanın en meşhur opera binalarından birisidir.

  • Brera Sarayı

    İtalyan sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir müzedir.

  • Montenapoleone Caddesi:

    Lüks markaların mağazalarının bulunduğu şehrin en popüler caddelerinden birisidir.

  • Via Torino

    Şehrin alışverişiyle ünlü bir başka caddesi de Via Torina’dır.

  • Como Gölü

    Milano’ya trenle 1 saat uzaklıkta ünlülerin yazlıklarının bulunduğu doğal güzelliğiyle ünlü göldür. Castello Sforzesco: 15. Yüzyılda yapılmış kaledir. Giriş ücretsizdir ve içindeki müzeleri gezebilirsiniz.

  • San Siro Stadyumu

    Milano şehrinin iki ünlü takımı Milan ve Inter’in maçlarını oynadığı stadın adıdır.

Ne Yapılır

Milano’nun kalbi Duomo Meydanı'dır. Zaten meydandan hemen her yere ulaşım vardır. Ünlü Duomo Katedrali’nin yer aldığı bu mekanda katedrali gezmeden olmaz. Hatta lüks Milano caddelerini eğer hava şartları uygunsa bisiklet kiralayarak gezin böylece şehrin tadını daha iyi anlayabilirsiniz. Duomo Meydanı’ndan her yere ulaşım var. Buradan şehir turu yapabileceğiniz otobüslerde kalkıyor. Meydandaki bir başka ünlü yapı da La Scala Operası.

Gezilecek yerleri zaten yukarıda yazdık ya alışveriş. Modaya yön veren bu kentte lüks dükkanları gezmek istiyorsanız Galleria Vittoria Emanuele II, Via Montenapoleone, Via Spiga’ya gidin.

Şehir içinde turizm danışma bürolarından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Size ücretsiz harita verirler hatta gitmek istediğiniz yerleri de harita üzerinde işaretlettirin. Bir de sigara alabilmek için 18 yaşını geçmiş olmanız gerekiyor ve kimlik kartınızla şehir içindeki sigara makinalarından alabiliyorsunuz. İtalyan vatandaşı bulmanız lazım. Bu yüzden bavulunuza sigaranızı koyun gidin derim.

Milano’ya yakın Como Gölü, Verona, Garda Gölü gibi turistik yerlere de gitmeyi ihmal etmeyin. Buraları için günübirlik turlar da düzenleniyor. Mekanlardaki tuvaletlerde musluklar ya sensörlü ya da alt taraflarında pedallar var. Musluk niye akmıyor diye endişelenmeyin. Ben pedal ihtimalini düşünmediğimden suyun akmamasına şaşırmıştım. Neyse ki tuvalete giren bir İtalyan imdadıma yetişti.

Bir de benim gibi futbol tutkunu biriyseniz kentin iki ünlü takımı Inter ya da Milan'ın maçlarını oynadığı ünlü San Siro Stadı'ndaki maçlarından birine gidin.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Milano’da pahalı ve lüks çok sayıda gece kulübü var. Ancak buralara gittikten sonra gelecek hesap sizi üzmesin. Bu ihtimal sizi üzmeyecekse eğlenecek yer çok. En ünlüleri Shocking Club ve Killer Plastic. Bir başka mekan olarak Hollywood Rytmoteque’yi önerebilirim. Eğlence hayatı Brera Galerisi ve çevresinde yine kentin güney bölgesi Ticinese’de yoğun bir şekilde yaşanıyor. Fal baktırmaya meraklıysanız bizim İstiklal Caddesi’ndeki kahve falın bakan dükkanlar misalı Milano’da da tarot bakan yerler var.

Bunlarda genelde Berera civarında yaygın. Bir de Happy Hour saatlerini değerlendirin. Kent genelinde 18:00-21:30 arasında daha ucuza içki ve yanında aperatif bir şeyler yiyebilirsiniz. Bazı yerler aperatiflerden ücret almıyor. Ya da 10 Euro gibi bir paraya deniz ürünleri yiyebiliyorsunuz.

Alışveriş / Ne Alınır

Modaya yön veren bu kentte lüks dükkanları gezmek istiyorsanız Galleria Vittoria Emanuele II, Via Montenapoleone, Manzoni Caddesi, Via Spiga’ya gidin. Eğer orta karar bir yer arıyorsanız Corso Vercelli ve Corsa Buenos Aires işinizi görür. Grosotto ise AVM arayanların tercihi. Bir de Milano’nun meşhur pazarları var. Salı ve Cumartesi günleri kurulan Pazar Marceto Papiniano’ya gitmeyi ihmal etmeyin. Metro ve 2 ile 14 nolu tramvayla gidebilirsiniz. Şehir içinde turizm danışma bürolarından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Dolce Gabbana, Prada, Armani gibi dünyaca ünlü İtalyan markalarının şık butiklerini gezmek keyifli olabilir. Genelde vitrinleri sade oluyor. Bizdeki ki gibi kalabalık ve çok renkli vitrin anlayışı yok. Daha sade ve askılara asılmış kolay alışveriş yapabileceğiniz bir tasarım var. Bir model koyup bedenini içeriden veriyorlar.

Festival / Fuar

  • Şubat ayı: Milano Moda Donna (Milano Moda Haftası)

  • Şubat-Mart: Milano Karnavalı (Duomo Meydanında kostümlü yürüyüşler yapılır)

  • Nisan: Milano ModaDonna Primavera (Milanolu modacılar ilkbahar yaz kreasyonunu tanıtır )

  • Nisan: Miart (Avrupanın en büyük sanat fuarlarından birisi)

  • Nisan: Stramilano: 15 kilometrelik bir koşu yarışması.

  • Nisan-Mayıs: Settimana dei Beni: Sanat festivalinde bir hafta süresince müze ve sanat galerileri ücret iz olur.

  • Haziran – Brianza Open Jazz Festivali:

  • Haziran: La Notte Bianca: Birhafta boyunca barlar, dükkanlar kafeler sabaha kadar açık olur.

  • Haziran: Milano Moda Uomo Primavera/Estate: Bu da erkek modasına yönelik bir moda haftasıdır.

  • Ekim: Oh Bej: (Pizza Sant’Ambrogio çevresindeki caddelerde geleneksel yiyecekler ve el sanatları eserleri satılır.

  • Kasım: Milano maratonu

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 01 Ocak - Yeni Yıl

  • 06 Ocak - Epiphany

  • Mart/Nisan - Paskalya

  • 25 Nisan - Kurtuluş Günü

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 2 Haziran - Cumhuriyet Bayramı

  • 15 Ağustos - Assumption

  • 1 Kasım - Hristiyan Festivali

  • 8 Aralık - Temiz Toplum Bayramı

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Milano’da kent içi ulaşım genelde sabah 05:30’dan gece yarısına kadar sürüyor. Ancak gece özellikle 01:00’den sonra toplu ulaşım bulamazsınız. Taksilerde biraz keyfidir öyle bizdeki gibi taksi tutarım istediğim yere giderim diye düşünmeyin. Orası uzak vs. deyip taksici sizi reddedebilir.

Kapkaç ve hırsızlık İtalyan şehirlerindeki sıkıntılı bir durum. Bu yüzden sokakta gezerken çantalarınıza ve ceplerinize dikkat edin.

Sigara makinalardan ve İtalyan kimlik kartıyla alınıyor. Bu yüzden sigaranızı yanınızda taşıyın.
Otellerin genelinde diğer Avrupa otellerinin aksine taharet için ayrı bir tuvalet bulunuyor.

Galeri Vittoria Emanuelle'nin içinde yer alan boğa figüründe topuğunuzun üstünde dönün. Heykelin çevresinde ayağının birini hiç yerden kaldırmadan dönersen ya da boğanın yumurtalarını okşarsan sana şans getirdiğine inanılıyor.

Alışveriş yapmak istiyorsanız arka sokaklarda ya da pazarlarda satılan markalı ürünlere bakın. Aslında Milanoluların indirimlerde ya da böyle arka sokaklardan alışveriş yaptığı söylenir. Ama şu bir gerçek ki sokaklarda spor ayakkabılı bir kadın ya da erkek görürseniz bilin ki o kişi turisttir. Çünkü Milano halkı günün her saati şık ve bakımlı olmayı çok önemsiyor. Aperativ bir şeyler yemeyi ve gün bitiminde barlarda toplanmayı seviyorlar.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Milano ana tren istasyonu şehir merkezindeki Milano Central Train Station. Görkemli binasıyla dikkat çeken bu istasyonundan gerek İtalya'nın gerekse de Avrupa'nın diğer şehirlerine tren seferleri bulabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım metro, tramvay ve otobüslerle yapılıyor. Üç tane metro hattı ve 100’den fazla tramvay ile otobüs hattı var. Biletler 90 dakika, 3 kullanım 5 kullanımlık bilet gibi satılıyor. 24 saat geçerli 4,5 Euro’ya bilet alıp gün boyu gezebilirsiniz. Üç tip metro hattı var. Sarı, kırmızı ve yeşil hatlar. Sarı ve yeşil hatlar Duomo meydanından geçer. Seferler genelde sabah 05:30’dan gece 01:00’ye kadar sürüyor. Ya da dilerseniz günlüğü 6,5 Euro’ya Milano kart alın. Bu kartlarla hem gezebilir hem de pek çok müzeye indirimli girebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.