Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Meksika

Bilinen İsimleri:Ciudad de Mexico

Dil:İspanyolca

Nüfus:8.851.000 (2010)

Din:Katolik

Tel Kodu:+52

Para Birimi:Meksika Pesosu (MXN)

Zaman Dilimi:GMT-6

Vize:Gerekli. 30 günlük vize internetten ücretsiz olarak alınabilir. ABD vizesi bulunanlar 6 aya kadar vizesiz giriş yapabilirler.

Konsolosluk:Monte Libano 885 (Lomas De Chapultepec) Delegacion Miguel Hidalgo 11000 MEXICO, D.F.

Genel Bilgiler / Rehber

Mexico City, Meksika’nın başkenti ve nüfus bakımından en kalabalık şehri. Şehir ayrıca konumunun da etkisi ile Amerika’nın önemli ticaret merkezlerinden. Şehrin kültürel ve tarihi zenginlikleri ise göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Mexico City, Paris’ten sonra 150’den fazla müze ile dünyanın en çok müze sahibi ikinci şehri unvanına sahip. Hemen yakınındaki Teotihuacan Antik Şehri ve piramitleri, kolonyal dönem mimarisi, lezzetli Meksika mutfağı, güzel meydanları ve birçok eğlenceli aktivitesiyle sizi kendisine hayran bırakabilecek potansiyele sahip. Meksika denince olmazsa olmazlar arasında bulunan taco, tekila ve mariachi performanslarının en iyilerini de yine şehirde bulabilirsiniz.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Mexico City yüksek rakımlı tropikal bir iklime sahiptir. Yaklaşık 2200 rakıma sahip olan şehirde sıcaklık yıl boyu ortalama 12-16 derecedir. Yaz ayları olan Haziran Temmuz ve Ağustos genelde yağışlıdır. Kasım ayından mayıs ayına kadar olan kuru dönem Mexico City’yi ziyaret etmek için en uygun dönemdir.

Nasıl Gidilir

THY’nın Copa Airlines ile düzenlediği ortak uçuşla haftanın belirli günleri Panama üzerinden Mexico City’ye uçabilirsiniz. Bunun haricinde Luftansa, British Airways ve KLM gibi Avrupa hava yolu şirketlerinin de Mexico City’ye aktarmalı seferleri bulunuyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Meksika mutfağı dünya üzerinde en bilinen mutfaklardan biri. Baharat ve acının bolca kullanıldığı bu ateşli mutfak bizlerin de damak tadına oldukça yakın.

Taco: Özellikle Meksika’nın en bilinen yemeği Taco’nun en güzel örneklerini Mexico City’de tadabilirsiniz. Mısır lavaşı tortilla içine konulan et ve soslar gerçekten harika.

Mole Sosu: Bir sos olan mole birçok yemekte kullanılıyor. Çeşitli baharatlar, kuruyemiş ezmeleri ve çikolatanın birleşimiyle yapılan mole sosu ile hazırlanan en meşhur yemek ise mole soslu tavuk.

Chile en Nogada: Dolmalık acı biberin içine çeşitli meyveler, kuru yemişler doldurulup, üzerine kremalı ceviz sosu, nar ve maydanoz ile Meksika bayrağının renklerinin yakalandığı Chile en Nogada hem gözünüze hem de midenize ve ruhunuza hitap edecek.

Tekila/Mezcal: Bir kaktüs cinsi olan Agave’nin fermente edilip, damıtılmasıyla yapılan tekila ve Mezcal Meksika’nın yerel içkileridir. Eğer kokteyl seviyorsanız tekila ile hazırlanan güzel bir margarita içmeden şehirden ayrılmayın.

Pulque: Tekila ve Mezcal’in yanında bir de yine agave kaktüsünden yapılma yüzyıllardır Meksika’nın içki kültürü olan Pulque’yi denemelisiniz. Ananas, Muz ve Guayaba aromalılar en lezzetlileri.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Müzeler:

    Mexico City 150’den fazla müzesiyle müze severlerin gözdesi bir şehir. En başta Antropoloji ve Bellas Artes (Güzel Sanatlar) müzeleri olmak üzere şehirde yüzlerce müzeyi keyifle dolaşabilirsiniz.

  • Zocalo Meydanı:

    Eski şehir Zocalo’daki Amerika’nın en büyük meydanlarından birinde Başkanlık Sarayı, Metropolitan Kilisesi ve eski uygarlıklardan kalma Templo Mayor ziyaret edilebilir.

  • Frida Kahlo Müzesi:

    Meksika’nın ünlü sanatçısı Frida Kahlo ve eşi Diego Riviera’nın bir dönem yaşadığı mavi ev olarak bilinen evleri şu anda müze olarak hizmet ediyor. Evin içinde Frida’nın birçok tablosu, kıyafetleri, sakatlığı nedeniyle giydiği farklı materyallerden yapılmış korseleri, ev eşyaları sergileniyor. Frida filmini izledikten sonra buraya gelirseniz oldukça hoş sürprizlerle karşılaşacaksınız.

  • Postane Binası:

    Şehrin en güzel binalarından birisi. Bellas Artes Müzesi’nin arka tarafındaki bu bina 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş.

  • Devrim Meydanı:

    Dünyanın en uzun zafer anıtı olarak inşa edilmiş Devrim Anıtı’nın bulunduğu bu meydan birçok aktiviteye de ev sahipliği yapıyor. Özellikle gençlerin buluşma noktası olan meydanda yapılan su şovu sıcak günlerde Mexico City’de yaşayan gençlerin serinleme şovuna dönüşüyor.

  • Chapultepec Parkı:

    Şehrin batı kısmında bulunan bu büyük park içinde birçok müzeyi, restoranı ve kafeyi barındırıyor. Özellikle Tarih Müzesi (Chapultepec Kalesi) gezilmeye değer yerlerinden.

  • Virgen de Guadalupe

    Meksika’nın en büyük dini komplekslerinden biri olan Virgen de Guadalupe bazilikası şehrin kuzeyinde bulunuyor. Katolik inancına sahip Meksikalılar için oldukça önemli bir kilise ve dini ibadet yeri olan bu alan her gün onlarca Hristiyan tarafından ziyaret ediliyor.

  • Coyoacan:

    Mexico City’nin güneyinde yer alan semti Coyoacan hem Frida Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor hem de ufak şirin merkezi ile oldukça güzel bir yer. Merkezdeki parkı, ara sokaklardaki güzel restoranları ve 1953 yılından bu yana güzel kahveler yapan Cafe El Jarocho’yu görmelisiniz.

  • Teotihuacan Piramitleri:

    Şehrin içinde bulunmasa da yaklaşık bir saatlik otobüs yolculuğuyla gidilen bu dev arkeolojik alan dünyanın en değerli arkeolojik alanlarından birisi olarak biliniyor. Özellikle Güneş ve Ay piramitleri Meksika’nın simgelerinden. Şehir içindeki turizm ofislerinin günübirlik turlarıyla gelebileceğiniz gibi terminalden kalkan otobüslerle kendiniz de ziyaret edebilirsiniz.

  • Xochimilco:

    Şehrin güneyinde yer alan başka bir semt. Xochimilco’yu bu kadar meşhur yapan ise semtte bulunan göl ve kanallar. Semtin etrafında 170 km’lik kanalda Trajineras adı verilen renkli teknelerde turlar düzenleniyor.

Ne Yapılır

Müze gezmeyi severler şehirdeki 150’den fazla müzeyi ziyaret edip sanat, tarih ve daha birçok farklı konuda bilgi sahibi olabilir. Gastronomi tutkunları şehrin en iyi tacosunu yapan Taqueria’yı bulmak için onlarca taco deneyebilir. Eski şehirde birbirinden güzel mimari ile yapılmış binaların arasında yürüyerek yerel halka karışabilirsiniz. Şehre 2 saat uzaklıkta bulunan Puebla kolonyal şehrine günübirlik gezi yaparak hem Puebla’nın kendine has mutfağının en güzel örneklerini tadabilir hem de dünyanın en geniş tabanlı piramidi Cholula piramidinde Aztek uygarlığının izini sürebilirsiniz.

Azteklerden çok daha eski bir uygarlığın inşa ettiği dünyanın en güzel arkeolojik alanlarından birisi olan Teotihuacan piramitlerini ziyaret edebilirsiniz.

Meksika’nın en büyük dini eserlerinden biri olan Virgen de Guadalupe bazilikasını ziyaret edip, Hristiyanların dini törenlerine denk gelebilirsiniz.

Xochimilco’da tekne kiralayıp mariachilerin çaldığı müzik eşliğinde kanalda tur atabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Mexico City 20 milyondan fazla nüfusuyla gece hayatının da kalbinin attığı yerlerden. Polanco, Zona Rosa, Roma, Plaza Garibaldi, San Angel, Zocolo gibi semtler özellikle gece hayatının yoğun yaşandığı bölgelerin başında geliyor. Şehrin klasik barları cantinalar ucuz içki ve yanında verilen ücretsiz atıştırmalıklarla öğle saatlerinden itibaren Mexico City sakinlerinin en sevdiği mekanlardan. Meksika’ya özgü şık giyimli Mariachi gruplarını dinlemek için mutlaka Garibaldi Meydanı’na gitmelisiniz. Tercihi kulüp olan için ise doğru adres Roma bölgesi.

Alışveriş / Ne Alınır

Mexico City’de alacağınız hediyelikleri bulabileceğiniz en güzel adres Zocolo’dur. Ayrıca Tekila severler için yüzlerce çeşit Tekila ve Mezcal güzel bir hediyelik olabilir. Cumartesi günleri San Angel’de kurulan sanat pazarından uygun fiyatlı tablolar ve el işi sanat eserleri alabilirsiniz. Meksika’nın simgesi haline gelmiş Frida Kohla’nın resminin bulunduğu cüzdanlar ise en çok satanlar arasında.

Festival / Fuar

  • Lent: Kül Çarşambası (Ash Wednesday) ile başlayıp, paskalya ile son bulan 40 günlük dini bir festival.

  • Karnaval: Kül Çarşambasından bir önceki hafta sonu başlayan Karnaval 5 gün boyunca sokaklarda canlı müzik, yemek ve içkiyle kutlanan bir festival. Rio’daki kadar canlı olmasa da Mexico City’nin karnavalı da oldukça hareketli.

  • Day of the Dead (Ölüler Günü): 2 Kasım’da kutlanan günde ölüler anılıyor. Mezarlıklarda şarkılar söyleniyor ve ölen kişinin en sevdiği yemekler yapılıp onun şerefine yeniyor. Canlı müzik tüm gün ve gece boyunca sürüyor. Meksika’nın en hareketli kutlamalarından biri.

  • Zona Maco: Sanat severlerin hoşuna gidecek bu festival şubat ayının başlarında kutlanıyor. Tüm sanat galerileri bu 3 gün boyunca modern sanatların en güzel örneklerini sergileyip çeşitli konferanslarla sanat severlerin ilgisini çekmeye çalışırlar.

  • Vive Latino: Mart ayında düzenlenen Latin Müzik Festivali birçok meşhur Latin müziği sanatçısına ev sahipliği yapıyor şehrin 3 gün boyunca müziğe doymasını sağlıyor.

  • Corona Capital: Vive Latino’nun rakibi olan bu müzik festivali daha çok rock ağırlıklı olmak üzere birçok müzik türünü barındırır. Sonbaharda düzenlenen bu festival şehrin en ilgi çekici etkinliklerinden.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 5 Şubat - Anayasa Bayramı

  • 20 Mart - Benito Juarez’in Doğum Günü

  • 13 Nisan - Kutsal Perşembe

  • 14 Nisan - İyi (Kutsal) Cuma

  • 16 Nisan - Paskalya Yortusu

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 16 Eylül - Bağımsızlık Günü

  • 20 Kasım - Devrim Günü

  • 12 Aralık - Guadalupe’nin Meryemi Günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Orta Amerika ülkeleri dünyanın tehlikeli ülkeler sınıfına dahil edilebiliyor. Mexico City de kalabalık nüfusuyla dikkat edilmesi gereken şehirlerden biri olarak biliniyor. Toplu taşıma araçlarında, kalabalık caddelerde, metro istasyonlarında çantanıza ve değerli eşyalarınıza biraz daha fazla önem gösterip, dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca hava karardıktan sonra turistik bölgelerin dışına çıkmak tehlikeli olabilir. Bir de taksi kullanırken konaklama yaptığınız otel ya da restorandan sizin için taksi çağırmasını isteyebilirsiniz. Diğer seçenek de Uber ya da EasyTaxi uygulamalarını kullanmak.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Mexico City’de yaygın bir metro ağı var. Ayrıca metrobüs, otobüs ve minibüsler de şehir içinde neredeyse her noktaya gidiyor. Birçok ülkeye göre Meksika’da özellikle başkent Mexico City’de şehir içi ulaşım uygun fiyatlı. Metro bileti yaklaşık 1 TL’ye karşılık geliyor. Metro hatları arasındaki aktarma ücretsiz yapılıyor. Bunun haricinde Uber, Easytaxi gibi online uygulamalarla uygun fiyata ve güvenli taksi kullanabilirsiniz. Mexico City’de sokaktan taksi çevirmek tehlikeli olabilir. Bu nedenle taksi kullanacaksanız kaldığınız otel ya da yemek yediğiniz restorandan bir taksi istemeniz daha güvenli bir yolculuk yapmanızı sağlar.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.