Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Kolombiya

Bilinen İsimleri:Medellín

Dil:İspanyolca

Nüfus:2.464.000 (2015)

Din:Katolik

Tel Kodu:+57

Para Birimi:COP - Kolombiya Pesosu

Zaman Dilimi:GMT -5

Vize:Gerekmiyor

Konsolosluk:Calle 76 No.8-47, Bogota

Genel Bilgiler / Rehber

Kolombiya'nın en büyük ikinci şehri olan Medellin, ülkenin başkenti Bogota'nın 400 km kuzeybatısında yer alıyor. Özellikle son zamanlarda Narcos (Narkoz) dizisiyle ünlenen şehrin 80’lerin sonu ve 90'lı yıllarda kötü zamanlar geçirdiği biliniyor. Halkın içinden gelip, zamanla dünyanın en büyük uyuşturucu baronu olan Pablo Escobar'ın şehri Medellin, o yıllarda Escobar'ın, rakibi olan Cali karteliyle arasındaki çatışmadan ötürü "Gidilmemesi Gereken Şehir" ilan edilmiştir. Şehirde insanlarla konuşulduğunda elbette Escobar'ı seven bir keism olduğu fark edilir. Ancak büyük bir kesim de vardır ki, hayatını cehenneme çeviren, yakınlarının canından olmasına sebep olan, gençleri batağa sürükleyen, uyuşturucu tüccarı, eli kanlı Escobar'ın adını bile ağzına almak istemez. Hatta dizinin Kolombiya'yı kötü tanıttığını düşünerek karşı cephe almışlardır. Escobar'ın Medellin'de polis tarafından sıkıştırılıp öldürüldüğü 1993 yılından sonra devlet uyuşturucu çetelerine savaş açarak ülkenin adının uyuşturucuyla anılmasını ortadan kaldırmak için çok çalışmıştır.

Medellin adeta küllerinden doğarak bugünkü güzel havası, şehri çevreleyen tepeleri, parkları, grafitili sokakları, müzeleri ve cana yakın Medellin halkıyla hakettiği değeri yeniden kazanmış bir şehir. Medellin'e Kolombiyalı ünlü sanatçı Botero'nun heykellerini görmeye, canlı gece hayatının tadını çıkarmaya, grafiti dolu sokaklarında turlamaya, teleferikle gecekondu mahallelerinin üzerinden geçerek çıkılan tepelerinde muhteşem şehir manzarasının tadını çıkarmaya, kiminin sevdiği, kiminin nefret ettiği Pablo Escobar'ın hayatını yerinde öğrenmeye, Medellin'den 2 saat uzaklıkta bulunan, Kolombiya'nın en güzel manzaralarından birisine sahip Guatape'deki El Penol'un 740 basamaklı merdivenine tırmanıp, onlarca ada, göl ve dağ manzarası izlemeye, birbirinden lezzetli Kolombiya yemeklerini tatmaya gidebilirsiniz.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Medellin deniz seviyesinden yaklaşık 1500 m yükseklikte bulunması ve tropik iklim kuşağında olmasından dolayı yıl içinde çok sıcak olmayan, ortalama 22 ile 28 derece arasında değişen yağışlı bir iklime sahiptir. Ziyaret etmek için daha az yağışlıdönemeri seçebilirsiniz. Ancak şehrin tropikal iklim kuşağında olduğunu unutmayın yani yağmurdan kaçış biraz zor.

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan Medellin’e doğrudan uçuş bulunmuyor ancak İstanbul’dan Bogota’ya uçarak önce buraya gelebilir ve daha sonra da Medellin uçuşunuzu tek aktarmayla tamamlayabilirsiniz. Ayrıca Bogota’dan şehirlerarası otobüslerle de yaklaşık 12 saatte And Dağları’nı aşarak Medellin’e ulaşabilirsiniz. İki şehir arasında yerel havayollarının ucuz uçuşları da mevcut.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Medellin’de Kolombiya mutfağının en iyi örneklerini bulmanız mümkün. Sokak yemeklerinden lüks restoranlara, esnaf restoranlarında yenen karışık et tabaklarına kadar sayısız seçenek var. Kolombiya atıştırmalıklarından arepa mısır unuyla yapılan bir ekmek. Arasına peynir, tereyağı ve domatesle ya da mayonez ve salçalı tavukla servis yapılabiliyor. En iyi örneklerini sokakta bulabiliyorsunuz.

Bir başka sokak yemeği ise chorizo. Kırmızı biber ve baharatla hazırlanmış sosis olan chorizo sokakta tezgahlarda satılıyor. Kolombiyalıların en çok rağbet ettiği fast food yemeklerin başında geliyor.

Sokak yemeklerinden devam ederek tüm Latin Amerika’da bulunan ancak her Latin Amerika ülkesinin kendi yaptığının en iyisi olduğunu iddia ettiği bir atıştırmalığa gelelim: Empanada. İçi farklı malzemelerle doldurulmuş yarım ay şeklinde kapatılmış hamuru fırınlayarak ya da yağda kızartarak sunuyorlar. En çok peynirlisi ve kıymalısı seviliyor. Her köşe başında tezgahta satılan bir yiyecek.

Kolombiya’nın en ünlü yemeği ise Bandeja Paisa. Biftek, domuz kaburga eti, chorizo, pilav, yağda yumurta, avokado, karalahana, kırmızı kuru fasulye ve muz kızartmasından oluşan bu dev tabak genelde bir porsiyonu birden fazla kişiyi doyuran cinsten. Medellin bölgesinde bu yemeğin en iyi örneğini La Casa de Beto’da yiyebilirsiniz. Bir başka ünlü Kolombiya yemeği ise ajiaco çorbası. Tavuk, mısır, farklı çeşit patates ve avokadodan oluşan bu yemek üzerine krema dökülerek servis ediliyor.

Birçok restoranda bulabileceğiniz bir çorba olan ajiaco yanında pilav, earepa ve salatayla ana yemek gibi de yenebiliyor. Mondongo çorbası ise sadece sebzeden yapılan yanındaki tabakta yine pilav, salata, arepanın yanında bir de kavrulmuş kıyma ile servis edilen bir yemek. Şehirde en iyi örneğini çorbayla aynı ismi taşıyan Mondongo Restoran’da yiyebilirsiniz. Kolombiya dünyanın en iyi kahve çekirdeklerini üreten ülkelerden biri. Dolayısıyla Medellin’den güzel bir kahve içmeden ayrılmamalısınız. Juan Valdez kahve zinciri aynı yüksek standartta kahveyi her zaman bulabileceğiniz bir yer. Özellikle denk gelirseniz özel kahve çekirdeği serisinin orta/fazla kavrulmuş çekirdeklerinden filtre kahvesini tavsiye ederiz.

Medellin’de içebileceğiniz bir diğer içecek ise yine bir sokak lezzeti, şeker kamışı limonatası. Çarklı bir ezme makinasına koyulan şeker kamışı ve yeşil limonlar gözünüzün önünde ezilip limonata halini alıyor. Medellin sıcağında bol buzlu bir limonataya kim hayır diyebilir?

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • La Aurora

    Hem şehri yukarıdan görüp, manzaranın tadını çıkartmak, hem de Medellin’in gecekondu mahallerinin üzerinden geçerek onların hayatlarına şahit olmak için teleferikle sarı hattın son durağı La Aurora’yı ziyaret edebilirsiniz. Bölge çok güvenli olmadığı için manzarayı teleferik istasyonunun dışına çıkmadan izleyip, geri dönebilirsiniz.

  • Avri Parkı

    Medellin’in bir diğer tepesi olan Vereda el Cerro tepesinde bulunan Avri Parkı hem şehri yüksekten görmenize imkan sunuyor, hem de bu güzel parkta doğayla iç içe farklı aktiviteler yapmanıza olanak sağlıyor.

  • Plaza Botero

    Kolombiyalı resim ve heykel sanatçısı Fernando Botero’nun heykellerinin sergilendiği Plaza Botero (Botero Meydanı) da şehir merkezinde görülmesi gerekenler arasında.

  • Müzeler

    Bunlar haricinde klasik ve modern sanat eserlerinin sergilendiği Museo de Antioquia, şehrin modern sanatlar müzesi Museo de Arte Moderno, şehir meydanı Plaza Mayor, restoran, bar ve cafelerinin yoğunlukta olduğu canlı bölgesi El Poblado da görülmesi gereken yerler arasında. İlgisini çekenler için Museo Pablo Escobar görülebilir. Ayrıca Medellin’de Pablo Escobar’ın evini, mezarını, öldürüldüğü yeri gezdiren ve kardeşiyle canlı olarak tanışma fırsatını sunan özel turlar da mevcut.

  • Parque Explora

    Özellikle çocukların ilgisini çekecek olan, içinde akvaryum, bilim müzesi ve tarih öncesi canlılara ait maketler bulunan Parque Explora eğlenceli zaman geçirmenizi sağlayabilir.

  • Medellin Botanik Bahçesi

    Girişi ücretsiz olan ve birçok tropikal bitki ve hayvanı gözlemleyebileceğiniz Medellin Botanik Bahçesi de son olarak Medellin’den ayrılmadan görülmesi gerekenler arasında.

Ne Yapılır

Medellin’i keşfetmeye Plaza Mayor ve Botero Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Müze severler için Museo de Antioquia Müzesi hemen Botero Meydanı’nda bulunuyor. Buradan sonra Simon Bolivar Park’ında oturup, parkta gezen kahvecilerden Kolombiya kahvesini tadabilirsiniz. Parkın hemen karşısında ise Metropolitan Kilisesi bulunuyor. Güzel bir gün batımı manzarası için şehrin yüksek tepelerinden birine teleferikle çıkabilirsiniz.

Eğer Medellin’e geldiyseniz Guatape’yi ziyaret etmeden dönmek olmaz. Caribe metro istasyonunda bulunan otobüs terminalinden kalkan otobüslerle 2 saat uzaklıkta olan Guatape dev bir suni bir gölet. Bir çok tepe bu gölet ile birlikte adaya dönüşmüş. Adalarda Medellin'in zengin ailelerinin yazlıkları bulunmakta. Bölgeyi meşhur yapan ise burada bulunan 200 metre yüksekliğinde tek parça kaya El Penol. Bu kayaya 740 basamak merdiveni çıkarak tırmanabiliyorsunuz. Yukarıdan göreceğiniz 360 derece manzara ise eşsiz. Daha sonrasında göl kenarına inip göl turu atabilirsiniz.

Her ne kadar Cali Kolombiya’nın salsa kenti olarak bilinse de Medellin’de de birçok dans stüdyosu bulunuyor. Öğrenmek veya pratik yapmak isteyenler bu fırsatı değerlendirebilir. Son zamanların meşhur dizisi Narkoz ile birlikte iyice popülerleşen Pablo Escobar’ın hayatını merak edenler için ise Escobar Müzesi ve Escobar turları mevcut.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Latin Amerika denince akla ilk gelen şeylerden biri de gece hayatı. Elbette renkli gece hayatıyla Kolombiya’da geniş bir yelpaze ile gece kuşlarına birçok seçenek sunuyor. Medellin’de gece hayatının kalbi olan El Poblado, özellikle de Park Lleras çevresinde birçok bar ve kulüp bulunuyor.

Şehrin diğer önemli mekanları:

Son Havana: Şehrin en iyi salsa kulübü olarak biliyor. Perşembe ve cumartesi geceleri canlı müzik mevcut, çarşamba ise giriş ücreti alınmıyor.

Patio del Tango: Tango sevenlerdenseniz burası sizin için biçilmiş kaftan. Mekanda hem yemek yiyip, hem de milongaya (tango gecesi) katılabilirsiniz.

Luxury: Yeni nesil latin pop müziği Regaton dinlemek için genç neslin uğrak yeri.

Dulce Jesus Mio: Şehrin en iyi klüplerinden olan bu mekana Medellinliler genelde kalabalık gruplar olarak geliyor. Tek başınıza girerken bodyguardlar sorun çıkarabiliyor. Yerel arkadaşlar edinip geldiğinizde güzel bir gece geçirmeniz garanti.

Alışveriş / Ne Alınır

Kolombiyanın en meşhur ürünü kahve elbette ilk sırada alınabilecekler arasında. Onlarca kahve dükkanından damak tadınıza uygun kahveyi seçebilirsiniz. Ayrıca Escobar temalı birçok tişört, şapka, anahtarlık ve hediyelik eşya bulmanız mümkün. Fernando Botero’nun şişman heykellerinin ufak boyları da alınabilecek güzel hediyelikler arasında.

Festival / Fuar

  • Medellin Feira de las Flores: Ağustos ayında düzenlenen çiçek festivalinde dünyanın en büyük atlı geçiş töreni ve çiçek gösterimi bulunuyor.

  • Christmas Festival: Aralık ayında şehir büyük bir parti alanına dönüşüyor. sokak eğlenceleri ve havai fişek gösterilerini izlemek için şehrin meydanlarında toplanan kalabalığa katılabilirsiniz.

  • Medellin International Jazz Festival: Eylül başında caz severler Medellin’de buluşuyor.

  • Medellin Feira National de Artisanias: Kasım başında düzenlenen el sanatları festivalidir.

  • Festival de Poesia de Medellin: Medellin Şiir Festivali temmuz başında düzenleniyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 9 Ocak- Epifani

  • 13 Mart - Kutsal Perşembe

  • 14 Mart - İyi (Kutsal) Cuma

  • 20 Mart - Saint Joseph’s Günü

  • 16 Nisan - Paskalya Yortusu

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 29 Mayıs - İsa’nın Yükseliş Günü

  • 19 Haziran - Corpus Christi (İsa’nın Bedeni) Günü

  • 26 Haziran - Kutsal Kalp Günü

  • 3 Temmuz - Saint Peter ve Saint Paul Günü

  • 20 Temmuz - Bağımsızlık Günü

  • 7 Ağustos - Boyaca Savaşı Günü

  • 21 Ağustos - Meryem Ana Günü

  • 16 Ekim - Kolomb Günü

  • 13 Kasım - Cartagena Kurtuluş Günü

  • 8 Aralık - Günahsız Gebelik (Feast of the Immaculate Conception) Günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Güney Amerika kıtasında kalabalık bir şehir olması nedeniyle Medellin, dikkatli olunması gereken bir yer aynı zamanda. Gündüzleri dolaşırken kalabalık mekanlarda çantanızı önünüzde taşımanızı, elinize telefon ya da kamera aldığınızda çevrenize dikkat ederek işiniz bittiğinizde cebinize ya da çantanıza koymanızı tavsiye ederiz. Yanınıza günlük ihtiyacınız kadar para alıp, arka ceplerinizde bir şey taşımamanızı da öneriyoruz. Pasaportunuzu ise konakladığınız yerde kasa yada kilitli dolaplarda saklayıp, telefonunuzda bir fotoğrafını taşıyabilirsiniz. Taksiler hakkında dolaşan hikayeler sebebiyle şehir içinde metro, toplu taşıma kullanmadığınız zamanlarda Uber kullanabilirsiniz. Taksiye göre daha güvenli bir seçenek olarak tavsiye ediliyor.

Eğer son çare olarak taksi kullanmak durumundaysanız sokaktan taksi çevirmek yerine mutlaka çevredeki bir yerden sizin için taksi çağırmasını rica edin. Yerel mobil hatlardan satın alıp uygun fiyatlı data tarifelerinden yararlanabilirsiniz. Bu şekilde ihtiyacınız olduğunda araç bulma, navigasyon ve internet kullanma şansınız da olmuş olur. Başka bir önemli konu da gece kulüplerinde içeceğinize dikkat edip, yabancı kişilerin ikramını kabul etmemek. Kolombiya’da sık kullanılan bir taktik olan bu hırsızlık yöntemi ilaçlı bir içecek ile kendinizden geçirilip daha sonra uyandığınızda tüm eşyalarınızın olmadığını görerek son bulabiliyor.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Havaalanından ulaşım için taksi, colectivo (dolmuş), otobüs ve özel transfer seçenekleri mevcut. Fakat yola koyulmadan önce havaalanında ATM’lerden para çekmeniz ya da döviz bürolarından Kolombiya Pesosu’na (COP) çevirmeniz gerekiyor. Genellikle şehir merkezinde daha iyi değişim oranı bulabilirsiniz. Bu nedenle şehir merkezine ulaşıp bir-iki günlük ihtiyacınız kadar bir para bozdurmanızı tavsiye ederiz.

Taksi için havaalanındaki taksileri kullanabilirsiniz. Yaklaşık 70.000 COP ödeyerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Fakat büyük ihtimalle İspanyolca iletişim kurup gideceğiniz yeri net bir şekilde anlatmanız gerekiyor. Bu sebeple konaklayacağınız yerin açık adresini telefona ya da bir kağıda yazarsanız faydalı olacaktır. Medellin’de geniş bir metro ağı mevcut. Şehrin birçok bölgesine toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Uber kullanımı da oldukça yaygın. Kolombiya’da dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de taksi kullanımı. Özellikle geceleri sokaktan taksi çevirmeyin. Gittiğiniz mekanın taksi durağı varsa onu kullanabilirsiniz. Eğer yoksa, rica ederek bir taksi çağırmalarını söyleyebilirsiniz. Aynı şekilde otel resepsiyonundan da taksi rica edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.