Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke: Fas

Bilinen İsimleri:Marrakech

Dil:Arapça

Nüfus:1,070,000

Din:İslam

Tel Kodu:212

Para Birimi:Fas dirhemi

Zaman Dilimi:UTC (+1)

Vize:90 güne kadar vizesiz

Konsolosluk:7, Avenue Abdelkrim Benjelloun 10010 Rabat - MAROC

Genel Bilgiler / Rehber

Berberi dilinde ‘’Tanrının Ülkesi’’ anlamına gelen Marakeş; Fas’ın ilk başkenti olması nedeni ile sadece ülkesi için değil, otantik havasıyla turistler için de son derece önemli bir şehirdir. 
Marakeş, Medina ve Ville Nouvella denilen iki farklı bölümden oluşmaktadır. Marakeş’in kalbi Medina’da atar. Çünkü Medina’nın her sokağında Fas tarihini solumanız mümkündür. Ville Nouvella denilen bölüm ise Fas’ın modern yüzünü yansıtıyor diyebiliriz. Işıklandırılmış caddeleri ve cıvıl cıvıl kafeleri ile burada da hoşça vakit geçirebilirsiniz. Fakat Fas’ı ve Fas’ın en renkli şehri olan Marakeş’i gerçekten tanımak için mutlaka Medina’ya daha fazla vakit ayırmalısınız. Zira burada UNESCO tarafından koruma altına alınmış ilk meydan olan Djemaa El Fna’yı görebilirsiniz. 
Kuzey Afrika’nın en büyülü şehri olan Marakeş, birçok gezginin rotasında olması gereken şehirlerin başında gelmektedir.
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Marakeş’e çöl iklimi egemendir. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıktır. Marakeş’i ziyaret etmek için en güzel dönem ise sonbahar aylarıdır. 
 

Nasıl Gidilir

Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Fas’a direkt uçuşları bulunmaktadır. 4.5 saatlik süren bu uçuş sonrasında Kazablanka’ya ulaşabilir, ardından da gene havayolu ile iç hatlardan Marakeş’e 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine ulaşabilmek için otobüs, taksi veya araç kiralama gibi seçenekleriniz bulunmaktadır. Fakat ekonomik olması bakımından otobüsleri tercih etmenizde fayda bulunmaktadır. 
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Marakeş’de Fas mutfağının ağır bastığını söyleyebiliriz. Berberi, Akdeniz ve Arap mutfaklarının bir karışımı olan Fas Mutfağı; çeşnilerin ve aromatik baharatların zenginliğine sahiptir. Burada yemeklerde daha çok et, balık ve sebzenin ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. 
Marakeş’de kahvaltıda reçel, tereyağı ve bal tüketilir. Öğlen yemeğine ise ayrıca özen gösterilir. Çorba, beyaz ya da kırmızı et ve tatlıdan oluşan öğle yemekleri tam bir ziyafet içerisinde geçmektedir. Akşam yemeklerinde ise daha çok sebze ve kuru bakliyatlar tüketilir.
Fas mutfağının en önemli yemeklerinden birisi pastilladır. Bayramlarda ve özel günlerde ikram edilen bu tatlı – tuzlu börek, Marakeş’de mutlaka tatmanız gerekenler arasında yer almaktadır. Ayrıca Fas’a özel Harira çorbası, Tajine denilen et yemeği, safranlı kuskus yemeği ve kendi kültürümüzden de tanıdığımız köfte ve kebap çeşitlerinin hoşunuza gideceğine eminiz. 
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Koutoubia Camii

    Marakeş’in her yanından kolayca görülebilen Koutoubia Camii, kırmızı taşları ve ustaca oyulmuş işlemeleri ile göz alıcı bir turistik mekandır. 
     
  • Bahia Sarayı

    Fas hanedanının ihtişamını Bahia Sarayı’nda görebilirsiniz. 19. yüzyıldan kalma olan bu saray, muazzam duvar süslemeleri ve ihtişamlı mozaikleri ile gelen herkesi büyülemektedir. 
     
  • Menara Bahçeleri

    Fas’ı bir çöl ülkesi zannedenlerin ne kadar yanıldığını Menara Bahçeleri sayesinde gözlemleyebilirsiniz. Çünkü burada 30.000 zeytin ağacı ile doğanın tüm yeşilini yansıtan nefis bir doğa harikası ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca içi süs balıkları ile dolu olan dev havuzu da unutmamak gerekiyor.
     
  • Dar Sİ Said Müzesi

    Fas’ın el işçiliği sanatında ne kadar ileride olduğunun bir kanıtıdır Dar Si Said Müzesi. Burada Fas halkının geleneksel giysilerini, çöl yaşamına ait objeleri ve Fas tarihine ait savaş aletlerini yakından inceleyebilirsiniz. 
     
  • Saadian Mezarları

     Marakeş’in en popüler turistik mekanları arasında yer alan Saadian Mezarları, Fas krallığına ait 100 kadar mezardan oluşmaktadır. 
     
  • Majorelle Bahçeleri

    Marakeş’in en huzurlu ve etkileyici botanik bahçesi olan Majorelle Bahçeleri, egzotik bitki türlerinden hoşlanan doğaseverlerin favorisi konumundadır. Ayrıca bahçe içerisinde yer alan İslam Sanatları Müzesi’nde de birçok prestijli sanat eserini görebilirsiniz. 
     
  • Shrob Ou Shouf Çeşmesi

    ‘’İç ve bak’’ anlamına gelen Shrob Ou Shouf Çeşmesi, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi kapsamındadır. Oryantal süslemeleri ile dikkat çeken bu tarihi çeşmeyi mutlaka görmelisiniz. 

  • La Ville Nouvelle

    Birçok Afrika ülkesi gibi, zamanında Fransız sömürgesi altında olan şehrin modern yüzünü La Ville Nouvelle yansıtıyor. Medina’nın otantik havasının aksine bu bölgeye Fransız kültürünün hakim olduğunu söyleyebiliriz. Nispeten daha modern binaları, geniş caddeleri ve Fransız tarzı kafeleri ile buranın küçük Fransa olarak inşa edildiğini kısa sürede gözlemleyebilirsiniz. 
     
  • Medersa Ben Youssef

    Endülüs – Arap mimarısının en güzel örneklerinden biri olan medresenin her köşesinde bir sanat eserine rastlayabilirsiniz. Doğu kültürünün ihtişamını ve gizemini yansıtan işlemeleri de ziyaretçilerine bir seyir zevki yaşatıyor. 
     

Ne Yapılır

Marakeş’in büyülü atmosferinde yapılacak pek çok şey bulabilirsiniz. Örneğin Djemaa El Fna meydanına giderek falcıları, yılan oynatıcılarını, sokak tiyatrocularını izleyebilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan meddahlar ve hikaye anlatıcılarının görülmeye değer olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca karnınız acıktığında damak tadınıza ve bütçenize göre bir restoranda ya da bir seyyar satıcıda karnınızı doyurabilirsiniz. 
Marakeş’i anlayabilmek, bizce Marakeş sokaklarını keşfetmekten geçiyor. Bu nedenle asla trafik çilesinin olmadığı güvenli Marakeş sokaklarında insan selinin içerisine katılarak adımlarınızın size rehberlik etmesine izin vermeniz gerektiğini düşünüyoruz. 
Marakeş’te bizim Kapalıçarşı’nın bir benzeri olan Souk Çarşısı bulunmaktadır. Burada da el yapımı takılardan ve deri eşyalar satan antikacılardan çeşitli hediyelikler satın alabilirsiniz. Ayrıca yorgunluğunuzu gidermek adına bir adet naneli çay içmeden de evinize dönmeyin diyoruz. 
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Marakeş’e giden herkese şehrin gündüz havası kadar, gece hayatının da yaşanıp keşfedilmesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Çünkü Marakeş’in gece hayatı çok hareketlidir. Fas’ın geleneksel eğlence anlayışı bir yana, burada son derece modern gece kulüplerinde sabaha kadar süren eğlencelere katılmanız mümkündür. 
Marakeş’in gece hayatının kalbi Gueliz’de atmaktadır. Burada her türlü eğlence tarzına hitap eden bir bar ya da gece kulübü bulabilirsiniz.
 

Alışveriş / Ne Alınır

Marakeş sokaklarının her bir köşesinde alışveriş yapabileceğiniz satıcılara rastlayabilirsiniz. Fakat bu satıcılardan alışveriş yaparken turist olduğunuzu fazla belli etmemeye ve mümkün mertebe pazarlık yapmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde harcayabileceğinizden fazla miktarda para harcayabilirsiniz. 
Marakeş’in Kapalıçarşısı olan Souk’dan ise Afrika’nın yerel el sanatlarının en güzel örneklerinden satın alabilir, sevdiklerinize hoş sürprizler yapabilirsiniz. 
 

Festival / Fuar

  • 4L Trophy Spor Festivali – Şubat

  • Arts in Marrkech International Biennale – Kasım

  • Fes Festival of Word Sacred Music – Haziran

  • Friendship Festival – Mayıs

  • Imilchil Festival

  • Sand Marathon - Nisan

  • Uluslararası Film Festivali – Aralık

  • Marakeş Maratonu – Ocak

  • Arkadaşlık ve Dostluk Festivali – Mayıs

  • Uluslararası Şehir Festivali – Mart

  • Uluslararası Salsa Festivali – Ekim

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak Yeni Yıl

  • Kurban Bayramı

  • 11 Ocak Bağımsızlık Günü

  • Mevlit Kandili

  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)

  • 30 Temmuz Kral’ın Taç Giyme Yıldönümü ve Ulusal Bayram

  • 20 Ağustos Kral ve Halk Devrimi Günü

  • 21 Ağustos Gençlik Bayramı ve Kral’ın Doğum Günü

  • Ramazan Bayramı

  • 18 Kasım Bağımsızlık Günü

  • Temmuz – Ağustos Başlıca Tatil Sezonu

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Marakeş’in güvenli bir şehir olduğunu söylemek mümkün, ancak özellikle turistleri hedef alan yankesicilere karşı dikkatli olmanızı öneriyoruz. Ayrıca gece geç saatlerde ıssız sokaklardan uzak durmanızda da fayda vardır. Bunun dışında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. 
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Fas’ta ulaşım konusunda sıkıntı yaşamayacağınız şehirlerin başında Marakeş gelir. Şehre ulaşımda tren ve otobüs seyahatini tercih edebilirsiniz. Fakat taksi ücretlerinin biraz fazla olduğunu belirtmek gerekiyor. 
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.