Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İngiltere

Bilinen İsimleri:Manchester

Dil:İngilizce

Nüfus:514,746

Din:Hristiyanlık

Tel Kodu:+44

Para Birimi:Pound sterling (GBP)

Zaman Dilimi:CET (UTC0)

Vize:İngiltere Konsolosluğu

Konsolosluk:Rutland Lodge Rutland Gardens, Knightsbridge London SW7 1BW, United Kingdom

Genel Bilgiler / Rehber

İngiltere’nin kuzeybatısında bulunan ve Kuzey İngiltere’nin başkenti olarak adlandırılılan Manchester, ülkemizde ve dünyada futbol denince akla gelen ilk şehirlerden.

Aynı zamanda bulunduğu bölgenin en önemli sanat, ticaret, eğitim ve turizm merkezlerinden biri olan şehir, tarihsel olarak Endüstri Devrimi’nin İngiltere’ye ve sonrasında dünyaya yayıldığı kent olarak da biliniyor. Manchester geçmişte olduğu gibi günümüzde de çevresinde bulunan gelişmiş sanayi merkezleri ve ekonomisiyle Endüstri Devrimi’nin başlattığı tarihsel işlevini sürdürüyor. Şehrin sembolü olan arı ise, ziyaretçilerine ekonomik gelişmişliğin en önemli nedenlerinden biri olan şehir sakinlerinin çalışkanlığını gözler önüne seriyor.

Başta başkent Londra olmak üzere İngiltere’nin diğer şehirleri kadar olmasa da Manchester aynı zamanda müzeleri ve kültürel etkinlikleri ile de adından sıkça söz ettiren bir kültür şehri. Ayrıca sakin ve huzurlu atmosferi, kalabalık ve kozmopolit şehirlerden kaçanlar için Manchester’ı bölgenin en çekici kentlerinden biri haline getiriyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Genel olarak İngiliz şehirlerinde hüküm süren yağmurlu ve kasvetli hava Manchester için de geçerli. Şehirde sene boyunca yağmur yağma ihtimali ılıman bir iklimi beraberinde getiriyor.

Hava sıcaklığı ise, kış aylarında 6 - 8, yaz aylarında ise 15 -19 derece arasında seyrediyor. Manchester ziyaretiniz hangi mevsime denk gelirse gelsin gün içinde yaşanabilecek sürpriz değişikliklere hazırlıklı olun ve her an yağmur yağma olasılığını göz önünde bulundurarak yanınıza şemsiye ve yağmurluk almayı ihmal etmeyin derim.

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan Manchester’a direkt uçuşlarla, Ankara, Antalya, Adana gibi şehirlerden ise aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan direkt uçuşlar yaklaşık 4,5 saat, aktarmalı uçuşlar ise 6-8 saat sürüyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Manchester’da her zevke hitap eden çok sayıda restoran, kafe ve gece kulübü var. Uluslararası mutfakların en lezzetli örneklerinin yanı sıra şehir, Manchester’a özel bira imalatıyla da ünlü. Kent merkezinde bulunan Chinatown lezzetli Çin yemekleriyle, Curry Mile bölgesi ise dünya mutfağından örnekler sunan çok sayıda alternatifle şehri lezzet avcıları için önemli bir destinasyon haline getirmiş durumda.

Curry Mile bölgesi ayrıca Hindistan dışında dünyada en fazla Hint yemeği alternatifini barındıran bölge olarak anılıyor. İtalyan mutfağı ve pizzadan vazgeçemeyenleri ise yine bu bölgede bulunan Bela Italia fazlasıyla memnun edecektir.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Beetham Kulesi

    Şehrin en yüksek yapısı olan Beetham Kulesi’nin yapımı 2006 yılında tamamlanmış ve ismini kulenin yapımından sorumlu Beetham Organizasyonu’ndan almış. Manchester’a tepeden bakan bina, 47 metre yüksekliğinde ve şehirde yaşayanlar tarafından ‘’ıslık çalan bina’’ olarak da biliniyor. Bunun sebebi ise rüzgarlı günlerde ıslık sesine benzeyen bir ses çıkarması. Beetham Kulesi aynı zamanda en iyi şehir manzarasını izleyebileceğiniz yerlerin başında geliyor.

  • City Kulesi

    Picadilly Gardens bölgesinde yer alan ve şehrin 4. en yüksek kulesi olan City Kulesi’nin yapımı 1965 yılında tamamlanmış. Kule, geçmişte olduğu gibi günümüzde de daha çok ofis amaçlı kullanılıyor.

  • Manchester Belediye Sarayı

    Mimar Alfred Waterhouse tarafından tasarlanan bina 1877 yılında hizmete açılmış, 87 metre yüksekliğindeki saat kulesi ile 1962’ye kadar Manchester’ın en yüksek binası olmuş. W. Thead Junior’ın eseri heykeller ve duvarları süsleyen resimler ise yapının en ilgi çekici özellikleri arasında.

  • Manchester Üniversitesi

    İlk defa atomun parçalanması gibi birçok önemli bilimsel olaya tanıklık eden Manchester Üniversitesi ziyaretçiler tarafından mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak gösteriliyor. Merkezi bir konumda bulunan üniversiteye şehir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz.

  • İnsanlık Tarihi Müzesi

    İnsanlığın geçmişine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkmak isterseniz, İnsanlık Tarihi Müzesi’ni rotanıza ekleyebilirsiniz. Geçmiş çağlardan günümüze insanlığın yaşadığı dönüşümlere tanık olmak için dünyada çok az müze Manchester’da bulunan bu müze kadar sizi cezbedebilir.

  • Manchester United Stadyumu

    Manchester’ın dünyaca ünlü futbol takımlarından Manchester United maçlarının oynandığı stadyum sizi televizyondan görmeye alışık olduğunuz atmosferi ile şaşırtacak. Maçların oynandığı bir güne denk gelirseniz, bu şaşkınlığınızın üzerine İngiliz futbolunun en heyecan verici örneklerinden birini izlemenin keyfini de ekleyebilirsiniz.

  • Manchester City Stadyumu

    Şehrin bir diğer futbol takımı Manchester City’nin maçlarına sahne olan stadyum ilk olarak İngiliz Milletler Topluluğu oyunları için tasarlandı. Sonrasında Manchester City takımına tahsis edilen stadyum İngiliz Premier Lig’in en çok izlenen maçlarına ev sahipliği yapıyor.

Ne Yapılır

İngiltere’nin Londra ve Edinburgh’dan sonra en çok ziyaret edilen üçüncü şehri Manchester’da kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra müzik dinlemek ve hoş vakit geçirmek için cazdan popa geniş bir yelpazede seçenek mevcut. Kentin ünlü orkestraları Halle Orkestrası ve BBC Filarmoni Orkestrası’nın verdiği konserler ile çok sayıda alternatifi Peter Caddesi’nde bulunan Peter Trade Hall, Royal Exchange Tiyatrosu ve Bridewater Salonu gibi mekanlarda izlenebilir.

Castfield Galerisi, Manchester Sanat Galerisi ve Cube Galerisi gibi galeriler ise yıl içinde çok sayıda sergiye ev sahipliği yapıyor.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Manchester, sadece ekonomik ve kültürel olanaklarıyla değil, gece hayatıyla da Kuzey Britanya’nın çekim merkezi durumunda. İrili ufaklı birçok pubın yanı sıra çok sayıda gece kulübü de insanların hoş vakit geçirmek için tercih ettiği yerler arasında. The Temple of Convenience, Dry Bar, Sugar Lounge, Via Fossa, New Union gibi mekanlar Manchester’da geçirdiğiniz zamanı daha da keyifli hale getirecek alternatiflerden bazıları.

Alışveriş / Ne Alınır

Manchester'da İngiltere'den ve dünyadan birçok markanın şubesini bulabilir, dönmeden önce alışveriş yapabilirsiniz. Ancak İngiliz para biriminin Türk Lirası karşısında oldukça değerli olduğunu unutmayın ve kur farkına aldanıp ucuza alışveriş yapıyor yanılgısına kapılmayın derim.

Festival / Fuar

  • Haziran - Temmuz - Uluslararası Manchester Festivali

  • Temmuz - Manchester Caz Festivali

  • Kasım - Manchester Comedy Festival

  • Ekim - Kasım - Manchester Science Festival

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı tatili

  • 3 Nisan - Good Friday

  • 6 Nisan - Paskalya

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

İngiltere, Avrupa Birliği’ne üye olmasına karşın para birimi olarak Sterlin kullanıyor. İhtiyacınız olduğunda şehrin merkezi noktalarında döviz bürosu ve bankaları bulabilir, işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Sterlinin Türk Lirası karşısında değerli bir para birimi olması ve İngiltere’nin genel olarak pahalı denebilecek ülkeler arasında yer alması nedeniyle harcamalarınızı dikkatli yapmanızda yarar var.

Türk Büyükelçiliği ve Türk Konsolosluğu başkent Londra’da bulunuyor. Şehir genel olarak güvenli olmakla birlikte, akşam saatlerinde ve özellikle hafta sonları alkollü insanlar tarafından çıkarılabilecek olaylara karşı dikkatli olmakta yarar var.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Şehir çok etkin ve gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahip. Metro, otobüs, tren gibi farklı araçlar şehrin hemen her bölgesine yolcu taşıyor. Manchester’da özellikle tramvay ağı çok geniş ve ‘’Day Saver’’ biletleri ile otobüs, tren ve tramvayların tamamından yararlanabiliyorsunuz.

Taksiler de şehirde toplu taşımaya önemli bir alternatif. Ancak taksi seçiminde dikkatli olmakta yarar var. Manchester’da ‘’mini cab’’ olarak adlandırılan siyah taksiler ve özel taksiler olmak üzere iki tip taksi ile karşılaşacaksınız.

‘’Mini cab’’ taksiler özel taksilere kıyasla biraz daha pahalı. Şehir merkezinde değilseniz, bulunduğunuz yere taksi çağırmanız durumunda taksiler biraz daha fazla dolaşarak size gelebilir ve olması gerektiğinden 4-5 Pound fazla ödeyebilirsiniz. Mecbur kalmadıkça taksi kullanmanıza gerek olmadığını da söylemekte yarar var. Toplu taşıma araçlarıyla şehirde birçok yere kolayca ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.