Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Ukrayna

Bilinen İsimleri:Lviv

Dil:Ukraynaca

Nüfus:860.000

Din:Hıristiyanlık

Tel Kodu:+380

Para Birimi:Ukrayna Grivnası

Zaman Dilimi:UTC+03:00

Vize:Gerekmiyor

Konsolosluk:Panasa Myrnoho Str. No:22, 01901, Kiev-Ukraine

Genel Bilgiler / Rehber

Ukrayna’nın masalsı şehri Lviv aynı zamanda ülkenin en çok turist çeken şehirlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen şehrin Old Town bölgesine geldiğiniz andan itibaren karşılaştığınız mimari sizi klasik Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Orta Çağ’a kadar götürecek. Lviv için Ukrayna’da yabancı turistlerin en çok igisini çeken şehir denebilir. Öyle ki Noel ve Paskalya bayramları zamanı şehir inanılmaz kalabalık oluyor. Eğer yakın ve ilgi çekici bir destinasyonu keşfetmek isterseniz Lviv’i rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu şehir için bir hafta sonu gezisi genellikle yeterli olsa da Noel ve Paskalya bayramları gibi özel günlerde 3-4 günlük bir gezi planlamanızda yarar var.

Lviv aynı zamanda bir öğrenci şehri ve şehirde karşılaşacağınız nüfusun büyük bölümünün genç olması ilk dikkatinizi çekecek ayrıntılardan. Bu nedenle gençlere hitap eden eğlence mekanlarının sayısı da hayli fazla. Tarihi mimarisi, ilginç müzeleri, harika kafeleri ve fiyatların uygun olmasıyla her dönemde tercih edilen bir şehir Lviv. 2009 yılından itibaren ülke tarafından ‘Lviv Kültür Başkenti’ olarak anılan şehir çok sayıda önemli sanatsal etkinliğe de sahipliği yapıyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Lviv’de hem kış hem de bahar ve yaz ayları son derece keyifli ve güzel. Genel olarak kışı soğuk yazı sıcak baharı ise serindir. Şehrin inanılmaz doğal güzellikleri ve her yerinde büyük parkları olduğu için ilkbahar ve yazı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Özellikle bayram harici dönemlerde bahar ve yaz aylarında güneşli bir havada şehri keşfetmek keyifli olacaktır.

Nasıl Gidilir

Lviv’e İstanbul’dan düzenlenen direkt seferlerle kolayca ulaşabilirsiniz. Her gün karşılıklı düzenlenen seferlerle şehre gelebilirsiniz. Lviv Havalimanı’ndan şehir merkezine ise taksilerle veya 4 Grivna ödeyerek 9 troleybüs ve 9 nolu otobüs ile Rynok Meydanı’na 3 dakika uzaklıkta yer alan Üniversite durağına kadar ulaşım mümkün. Kiev’den binebileceğiniz hızlı trenler de Lviv’e ulaşmak için bir diğer alternatif. Tüm bu seçeneklere ek olarak dilerseniz İstanbul – Odessa vapur seferleri ile Odessa’ya kadar gelerek buradan otobüs ya da tren ile Lviv’e ulaşabilirsiniz. Kampanya dönemlerinde Lviv uçak biletinizi çok uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Ukrayna soğuk bir iklime sahip olduğu için patates gibi dayanıklı sebzeleri hemen her yemekte görebilirsiniz. Öyle ki tüm çorbalarda koca koca patates dilimleriyle karşılaşmanız son derece normal. Ülkenin en önemli lezzetleri içeriğinde karalahana olan krema ile servis edilen Borş çorbası ve bir çeşit mantı olan varenikidir. Vareniki mantının etli, patatesli, mantarlı ve vişneli çeşitlerini bulabilmek mümkündür. Diğer bir mantı çeşitleri Pelmeni ise diğer bilinen lezzetleridir. Şehrin birçok yerinde Freshline isimli butik sandviç ve salata bar mekanlarına rastlayabilirsiniz. Şehrin konsepti ile bilinen en iyi restoranı ise Kryjivka’dır. Ayrıca Faset ve Gaz lambası şehrin en iyi lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz mekanlar arasında. Ayrıca şehirde Taksim, Antalya ve Bodrum gibi Türk restoranları da bulunuyor. Rynok Meydanı’nda Galiçya isimli nefis Strudel yapan pastane yer alıyor. Tüm bu lezzet duraklarını Old Town bölgesinde bulabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Liçakiv Mezarlığı

    Avrupa’nın sayılı büyük ve gösterişli mezarlıklarından biridir. İnanılmaz gösterişli ve büyük heykeller ile dolu bu yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Folk Architecture Museum

    Lviv’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında bu müze geliyor. Ukrayna kültürünü ve tarihi geçmişini görebileceğiniz açık hava müzesidir. Yürüyerek 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

  • Old Town Bölgesi

    Şehrin en çok ziyaret çeken yeridir. Old Town, Rynok Meydanı ve çevresini kapsar. Birçok tarihi yapı, kafe, müze ve eğlence yerleri bu bölgededir.

  • Rusha Tower

    Şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz en güzel yerdir. 350 merdiven çıkarak ulaşabileceğiniz kulenin manzarası harikadır.

  • Rynok Meydanı

    Lviv’in en fazla ziyaretçi çeken noktası olan meydan şehrin kalbidir desek çok da yanlış olmaz. Şehirde neredeyse tüm etkinlikler aynı zamanda bir kafe cenneti olan bu meydanda düzenleniyor.

  • Opera Binası

    Muhteşem mimarisiyle büyüleyen Lviv Opera Binası şehrin simgesidir. Muhteşem salonunda bir etkinliğe mutlaka katılmalısınız.

  • Kahve Fabrikası:

    Kapıdan girdiğiniz andan itibaren bir yanda kavrulan kahve çekirdekleri bir yandan taze çekilen kahveler gezginleri mest ediyor. Buradan kahve ve çeşitli hediyelikler alabilirsiniz.

  • Çikolata Fabrikası

    Çikolatanın kokusunu daha sokaktan bile alabilirsiniz. Rynok Meydanı’nın hemen yanında yer alan Çikolata Fabrikası mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.

  • Potoçki Sarayı

    Lviv’in en önemli tarihi eserlerinden olan Potoçki Sarayı’nda düzenlenen keyifli bir etkinliğe denk gelirseniz kaçırmayın.

  • Virmanska Sokağı

    Şehrin en keyifli sokaklarından biri olan Viramanska Sokağı’nda harika yapıları görebilir ve sevimli mekanlarda vakit geçirebilirsiniz.

  • Atlas Kafe

    İçeri girdiğiniz andan itibaren tarihten izleri bulabileceğiniz ve kahvenizi keyifle yudumlayacağınız harika bir kafe.. Kafenin girişinde bulunan ve tarihte yaşamış önemli kişilerin resimlerin olduğu odayı mutlaka görün.

  • Mazo Kafe

    Mazoşizm kurucuna ithaf edilen kafe şehrin en ilginç ve en çok ziyaret edilen mekanlarından. İçeri girdiğiniz anda karşılaşacağınız sürpriz ile şaşırabilirsiniz.

  • Efsaneler Evi

    Her katında farklı bir konsept bulunan mekanın 1. katında çalışanlar cüceler. Binanın çatısında ise bir İtalyan arabası var.

  • Eczane Müzesi

    Giriş katı bir eczane gibi gözükse de alt kata indiğinizde bir müzeye geldiğinizi hissediyorsunuz. Burası aynı zamanda ülkenin en eski eczanesi olarak da biliniyor.

  • St. George Katedrali

    Şehrin en görkemli ibadethanelerinin başında gelen katedral içerisinde bulunan vitrayların renk uyumu ile muhteşem.

  • Bira Fabrikası

    Rynok Meydanı’da yer alan Bira Fabrikası şehrin en kalabalık yerlerinden. Özellikle akşamları düzenlenen canlı müzik etkinliklerini kaçırmayın.

  • Arsenal Müzesi

    Şehrin en güzel müzelerinden biri olan Arsenal Müzesi’nde Orta Çağ döneminin izlerini yansıtıyor.

  • Gaz Lambası

    Virmanska sokağında yer alan Gaz lambası hem kafe hem de restoran olarak hizmet veriyor. Gaz lambasının mucidine ithaf edilen mekan son deree ilgi çekici. Bu yerde yaklaşık 200 kadar gaz lambası bulunuyor.

Ne Yapılır

Lviv Ukrayna’nın kültür başkentidir. Hemen hemen her ay birkaç sanatsal etkinliğin düzenlendiği şehirde çikolata şenlikleri, müzik festivali, moda etkinlikleri ve konserler hiç bitmez. Göz kamaştıran operasında tiyatro ya da bir opera etkinliğine katılarak bu muhteşem ambiyansı yaşamalısınız. Ağustos ayının ikinci haftasında yapılan Ukrayna Kültür ve Dans Festivali de en fazla ilgi çeken etkinlliklerden. Eğer bu tarihlerde şehirdeyseniz kaçırmayın. Her hafta sonu Opera Binası arkasında kurulan antika pazarında keyifli anlar geçirebilir, tarihi değeri yüksek hediyelikler alabilirsiniz.

Ülkenin en önemli futbol takımlarından Karpaty Lviv, bu şehrin takımı. Eğer geldiğiniz tarihlerde maç varsa sizin için ilgi çekici bir aktivite olabilir. Ukrayna’nın fikir babası şiirleri yazılarıyla tüm ülke tarafından sevilen, şehrin her yerinde heykelini görebileceğiniz Taras Shevchenko’nun 9 Mart doğum günü. Rynok Meydanı’nın güneyinde bulunan heykelinin önünde bu özel gününde şarkıları söylenir, şiirleri okunur. Yöresel kıyafetlerini giyen Ukraynalılar eğlenirler. Etkinliğe katılarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Şehre geldiğinizde yapacağınız ilk aktivitelerden biri ise Folk Architec Müzesi’ni gezmek olmalı. Rynok Meydanı’nda bulunan Belediye Binası’ndan hafta içi saat 12:00’den itibaren her saat başı bir pencereden Turumpeters çalar ve herkes bu gösteriyi ilgiyle izler. Bu gelenek 14. Yüzyıl’dan günümüze devam ediyor.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Lviv eğlence konusunda dünyada önemli bir yere sahip. Özellikle Old Town ve Rynok Meydanı etrafında çokça pub ve bar gibi eğlence mekanlarına rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda bir kafe cenneti olan Lviv’de eğlenmek için Picasso Night Club, Zanzibar Night Club, SanKoff Night Club ve Metro gibi popüler mekanları tercih edebilirsiniz. White Rabbit, Kakuda Bar, Rafinad People Bar ve Split Club bar Lviv’de gece keyifle vakit geçirebileceğiniz yerler.

Alışveriş / Ne Alınır

Şehir tam bir hediyelik eşya cennetidir. Özellikle Old Town bölgesinde girdiğiniz her sokakta en az bir hediyelik eşya mağazasına rastlayabilirsiniz. Üstelik fiyatları da birçok şehre kıyasla uygun. Opera binasının arkadaşında yaz kış her gün hediyelik eşya satan pazar kuruluyor. Noel ve Paskalya zamanı ise Opera Binası önüne ve Rynok Meydanı’na alışveriş yapabilececeğiniz stantlar kuruluyor. Dükkanlara göre buralarda daha ekonomik fiyata hediyelikler bulabilirsiniz. Magnetler, çanak ve çömlekler, sepetler, yöresel kıyafetli bez bebekler, seramikler, biblolar, votka bardakları gibi birçok hediyelik eşya alabilirsiniz. Ülkede içki çok ucuz olduğu için satın alabilir, çikolata fabrikasından eşsiz lezzetlerden hediyelik olarak yanınızda götürebilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Şehir festival ve fuarlar bakımından da son derece zengin. Neredeyse her ay önemli bir etkinlik düzenleniyor. Özellikle sokak etkinliklerini kesinlikle kaçırmayın.

  • 06-20 Ocak - Noel Fuarı

  • 01-18 Nisan - Paskalya Festivali

  • 29 Nisan – 2 Mayıs - Uluslararası Caz Festivali

  • 06 Mayıs - Bisiklet Maratonu

  • 06-09 Mayıs - Lviv Şehir Günü

  • 14-16 Temmuz - Lviv Gece Festivali

  • 11-14 Ağustos - Ukrayna Kültür ve Müzik Festivali

  • 18-24 Ağustos - Lviv Mozart Opera Festivali

  • 21-24 Eylül - Lviv Kahve Festivali

  • 17-19 Kasım - Lviv Mum Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 19 Ocak - Epiphany

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 9 Mayıs - Zafer Bayramı

  • 24 Haziran - Anayasa Bayramı

  • 19 Aralık - Aziz Nikola Günü

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Şehirde aktivitelere rahatlıkla katılmak için Old Town bölgesinde konaklayabilirsiniz. Böylece zorlanmadan gece hayatının da keyfini çıkarabilirsiniz. Lviv genellikle güvenli ve sakin bir şehirdir. Gece geç saatlerde bile rahatlıkla gezebilirsiniz. Şehirde kafeler ve restoranlar fiyat bakımından ülkemize göre çok uygun. Sokak kahveleri ise çok lezzetlidir. Otobüs, tramvay ya da troleybüs gibi araçlara bindiğinizde aldığınız biletleri yan camlarda olan delgeçlerde delmeyi unutmayın. Taksileri ise telefonla duraktan çağırırsanız çok daha uygun fiyata taksilerle yolculuk yapabilirsiniz. Şehri özellikle Noel (Ocak) ve Paskalya (Nisan) döneminde görmelisiniz, Bu dönemlerde kurulan stantlar, yöresel kıyafetli yerel halk ve eğlenceler ile şehir pek bir eğlenceli.

Ulaşım

Lviv Ukrayna’nın Avrupa’ya açılan kapısı gibidir. Lviv’den Minsk (Belarus), Varşova (Polonya), Bratislava (Slovakya), Kişinev’e (Moldova) uçak ve otobüsle ulaşmak mümkündür. Şehirden ayrıca başkent Kiev’e hızlı tren ulaşımı bulabilirsiniz. Şehir merkezinde ulaşım otobüsler, troleybüs ve tramvay ile sağlanıyor. Toplu taşıma araçları için ücret genellikle 4 Grivna civarında. Genel anlamda şehrin tüm gezilecek noktaları yürüyüş mesafesinde ve bu nedenle araç kullanmaya ihtiyacınız olmayabilir. Ancak yine de farklı bir deneyim yaşamak için tarihi nostaljik tramvaylara binebilirsiniz. Lviv düz bir şehir ve bu nedenle bisiklet kullanmak da ideal bir aktivite olabilir. Bunun için şehrin birçok noktasında bisiklet kiralama noktaları vardır. Ülkede tren istasyonları ise ‘Vagzal’ olarak anılıyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.