Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Almanya

Bilinen İsimleri:Cologne

Dil:Almanca

Nüfus:1.024.373

Din:Hristiyan

Tel Kodu:02 21

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:CET/CEST

Vize:Schengen

Konsolosluk:Luxemburger Str. 285 50354 Hürth Deutschland

Genel Bilgiler / Rehber

Almanya’nın dördüncü büyük kenti olan Köln, Ren Nehri üzerinde yer alan ülkenin en eski metropolüdür. “Köln’ü görmeyen Almanya’yı görmüş sayılmaz.”, derler. Berlin’den biraz daha az gelişmiş olsa da muhteşem ve romantik kiliseleri, köprüleri, modern mimarisi, yoğun alışveriş caddeleri, meşhur bira salonları, dünyaca ünlü müzeleri ve karnavalları ile şehrin ziyaretçilerine çok şey vadeder. Dünyanın en uzun binası olma özelliğini halen koruyan katedrali ile ünlüdür. Kolonyanın mucidi olarak bilinir. Hatta ismi de kolonyadan gelmektedir. Yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı Köln nüfusunun yüzde 6’sını Türkler oluşturuyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Almanya’nın geneline göre daha ılıman bir hava hâkimdir. Yıl genelinde hava sıcaklığı 2 ile 26 derece arasında değişir. Kış aylarında kar yağışı görülür ama kısa sürer. Yazın ise yağışlar görülebilir. Nisan gibi ısınmaya başlayan hava sıcaklığı 15 derecelere kadar çıkar. Yılın en sıcak ayları Temmuz ve Ağustos’ta ise 22-26 derece arasında seyreder. Hava koşulları nedeniyle Nisan-Eylül ayları arası şehri gezmek için en uygun zamanlardır. Ancak yağmurun ne zaman yağacağını kestirmek zor olduğundan yanınızda bir şemsiye bulundurmanızda fayda var.

Nasıl Gidilir

THY ve Pegasus’un İstanbul’dan Köln’e günün birçok saatinde kalkan direk uçuşları var. Uçuş süresi ise yaklaşık 2 saat 30 dakika. Köln havaalanı şehir merkezine oldukça yakındır. S-Bahn trenleri ile 14 dakika, Regional Express Trenleri ile ise 11 dakika gibi kısa bir sürede şehre ulaşabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Köln’de ilk akla gelen içecek Kölsch birasıdır. Yaklaşık 25 çeşit markası vardır. Bira salonları şehirde bolca bulunur. Bu biralar genellikle küçük bardaklarda servis edilen oldukça hafif içkilerdir. Patates ve etin ilk sıralarda yer aldığı Köln mutfağında şnitzel ve patates kızartması, Reivkooche (patates gözlemesi), Halve Hahn (Hollanda peyniri ile yapılan bir atıştırmalık), Soorbrode ( yanında kırmızı lahana olan bir çeşit et yemeği), Flönz ( sosis), Himmel un Aad ( elma ve patates püresi ile hazırlanmış bir çeşit sos), Meetbrötchen ( Ekmek üzerine soğan ve domuz eti harcı ile yapılan bir çeşit atıştırmalık) bolca bulabileceğiniz geleneksel lezzetler arasında yer alır. Çok fazla Türk’ün yaşadığı bu şehirde kebap da yiyebilirsiniz. Şehrin birçok yerinde kebap salonu görebilirsiniz. Fast food severler için pizza salonları da bir diğer alternatif. Geleneksel Alman yemekleri için öne çıkan restoran isimleri ise; “Früh am Dom”, “Brauhaus Malzmühle”, “La Vision”, “Em Krützche”, “Husarenquartier” ve “Lommerzheim”. Bu restoranlar aynı zamanda bira salonu olarak çalışıyor. Uzakdoğu mutfağı için “Taku”, deniz ürünleri için “Noordsee” atıştırmalıklar için ise ”Bankers” ya da “Potato Point” ’lere uğrayabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Köln Katedrali

    Şehrin en göz alıcı yapısı ve sembolü olan bu ikiz kuleli gotik katedralin yapımı 600 yıldan fazla sürmüş ve 1880 yılında tamamlanmış. Hem dış cephesi hem de iç tasarımı ile büyüleyici bir katedral. UNESCO tarafından dünya mirası listesinde yer alıyor. Dileyenler 500’den fazla basamaklı merdivenleri çıkarak şehir manzarasının tadını da çıkarabilir.

  • Eski Şehir ( Old town)

    Yan yana bitişik ve dar küçük binalardan oluşan şehrin bu tarihi bölümü, birçok bar, restoran ve bira salonları ile dolu. Ayrıca kiliseler, müzeler, çeşme ve anıtlar da görüp gezebileceğiniz şehrin en işlek meydanlarından birisi.

  • Köln Hava Tramvayı

    50 yıldır faaliyet gösteren bu araca binerek şehre ve Ren Nehri’nin muhteşem manzarasına kuşbakışı bakabilirsiniz.

  • Müzeler

    Roma-Germen Müzesi, Şehir Müzesi, Doğu Asya Sanatları Müzesi, Ludwig Müzesi, Arkeolojik Bölge Müzesi şehirde ilk sırada gezilmesi gereken müzeler arasında yer alıyor.

  • Köln Hayvanat Bahçesi

    Almanya’nın en eski üçüncü hayvanat bahçesi olan bu yer 1860 yılında kurulmuş. 500’den fazla tür görebileceğiniz bu hayvanat bahçesinde dev bir akvaryum da bulunuyor.

  • Melaten Mezarlığı

    Yaklaşık 200 yıllık olan bu mezarlık, kolonyanın yaratıcısı Farina Ailesi gibi önde gelen Köln vatandaşlarının mezarlarının olduğu bir yer. Park gibi olduğu ve değişik heykelleri de barındırdığı için gezilebilecek bir mekân aynı zamanda. Hatta sincap, yarasa gibi birçok tür için de koruma alanı ilan edilmiş.

  • Köln Merkez Cami

    Bu yeni ve modern cami binası Türk İslam Birliği tarafından yaptırıldı. 55 metre uzunluğunda iki tane minaresi bulunuyor.

  • Roman Kiliseleri

    Köln Katedrali’nden sonra şehrin kültürel miraslarından en önemlileri arasında yer alan 12 Roman Kilisesi, dilenirse özel rehberli bir tur ile gezilebiliyor. St Gereon, St Kunibert, St Maria im Kapitol, St Severin kiliseleri bunlardan sadece dördü.

  • Sinagog

    1899 yılından bu yana şehrin en büyük Sinagogu olan bu tarihi bina, Naziler tarafından 1938’de yakılmış. 1957 ve 1959 yılları arasında ise yeniden restore edilmiş.

  • Çikolata Müzesi

    Köln Eski Şehre yakın olan bu müzede çikolata tarihi hakkında bilgilenebilir ve çikolata çeşmeleri ile hem görsel hem de tatlı bir şölen yaşayabilirsiniz.

Ne Yapılır

Ren Nehri boyunca uzanan bu şehirde çeşit çeşit nehir turu seçeneğiniz var. Nehir gezisi yaparken birçok kale, tarihi ya da modern binaları ve manzarayı seyredebilirsiniz. Tren ya da otobüsler ile şehrin biraz dışına çıkarak Almanya’nın en büyük tema parkı Phantasialand’e gidebilir ailece hoşça vakit geçirebileceğiniz aktivitelere katılabilirsiniz. Eğer Noel zamanı şehirde bulunuyorsanız Köln’de bulunan Almanya’nın en büyük Christmas Pazarı’ndan alışveriş yapabilirsiniz. Bisiklet kiralayıp şehri turlamak yapılacak bir başka alternatif. Vakti olanlar şehre en fazla 1 saat uzaklıkta bulunan Düsseldorf ve Frankfurt’u da ziyaret edebilirler.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Şehirde gece hayatının ilk durağı İngiliz barları ile birahane karışımı olan bira evleridir. Bunların dışında gece kulüpleri ya da daha farklı tip barlar da bulabilirsiniz. Şehrin birçok yerine yayılmış olan bu tip mekânlar için ilk olarak “Altstadt” ya da “Rudolfsplatz” ’a bakabilirsiniz. “Früh am Dom”, “Pepe”, “Rosebud” şehirde bar olarak öne çıkan yerler arasında yer alıyor. Daha hareketli bir gece için “Alter Wartesaal”, “Studio 672” ya da “Underground” a gidebilirsiniz. Canlı müzik dinlemek için ise gidilebilecek favori mekân “Lanxess Arena”. Ünlü müzisyenler zaman zaman burada sahne alıyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Hem dünyaca ünlü markaların hem de Alman markaların mağazalarını bulabileceğiniz butikler daha çok “Rudolfplatz” ve “the Dom” arasında yer alır. “Mittlestrasse”, “Ehrenstrasse”, “Pfeilstrasse” ve “Benesissttrasse” şık butikler, ev eşyası satan mağazalar ve antikacılarla doludur. Ayrıca sadece yayalara açık olan “Schildergasse” sadece Köln’ün değil, Almanya’nın da en yoğun alışveriş sokaklarından birisidir. Köln’den alınabilecek en özel hediye “Eau de Cologne” ’dir. “Farina Haus” ’a gidip hem küçük bir müze ziyareti yapabilir hem de hediyelik kolonyalar ve kokular satın alabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • 12 Şubat - Köln Karnavalı: Kostümlü geçit törenleri, partilerle kutlanıyor.

  • 20 Haziran - Romen Yaz Festivali: Romen Kiliseleri ile ünlü Köln’de her iki senede bir bu kiliselerde klasik müzik dinletileri oluyor.

  • 5 Temmuz - SummerJam: 3 gün boyunca reggae müzik performansları sergileniyor.

  • 11 Temmuz - Müzikli Havai Fişek Gösterileri

  • 14 Eylül - Köln Maratonu

  • 4 Kasım - Kunstsalon Müzik Festivali

  • 8 Kasım - Müze Geceleri

  • 24 Kasım - Christmas Markets

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni yıl tatili

  • 3 Mart - Karnaval

  • 18-21 Nisan - Paskalya

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 29 Mayıs - Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi

  • 9 Haziran - Küçük Paskalya

  • 19 Haziran - Yortu Bayramı

  • 3 Ekim - Almanya’nın Birleşme Günü

  • 24 Aralık - Noel

  • 25-26 Aralık - Dini Tatil

  • 31 Aralık - Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Genel olarak yurtdışında dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterilmesi yeterlidir.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

380 adet tramvay ve 320 adet otobüs ile şehirde aktif ve etkin bir şekilde hizmet sunan toplu ulaşım sistemi, turistler tarafından da yoğun olarak tercih ediliyor. Ayrıca şehir dışına çıkmanıza imkân veren tren istasyonlarına da bu araçlarla ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatları ise gidilecek mesafeye göre değişiklik gösteriyor. Turistler için “Welcome Card” dedikleri kartı alarak 24 saat boyunca sınırsız ulaşım hakkına sahip olabilirsiniz. Hatta toplu alımlarda bu kartlara indirim de yapılıyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.