Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Mısır

Bilinen İsimleri:Cairo

Dil:Arapça

Nüfus:19.439.541

Din:İslam

Tel Kodu:(+20) 2

Para Birimi:Mısır poundu (EGP)

Zaman Dilimi:DAZD

Vize:Büyükelçililk

Konsolosluk:Corners of Mohamed Mahmoud and Mahmoud Sidky Streets, El-Mahrousa Building

Genel Bilgiler / Rehber

Nil Nehri boyunca kurulu gizemli şehir Kahire, Mısır’ın başkentidir. Sadece ülkenin değil Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük şehridir. Aynı zamanda 18 milyonluk nüfusu ile oldukça kalabalık bir şehirdir. Şehrin Nil Nehri’nin doğusunda kalan kısmı tarihi eski bölümünü, batı kısmı ise modern tarafını oluşturur.
Kültürel ve tarihi gezilere ev sahipliği yapan Kahire, aynı zamanda Mısır gezisi için başlangıç noktasıdır. Firavunlar Dönemi ile başlayan tarihi birçok medeniyete tanıklık etmiştir. Piramitleri, sfenksleri, çöl safarisi, mumyaları, kral mezarları ve zengin tarihi ile unutulmaz bir tatil deneyimi sunar.  
Nüfusun yüzde 94’ünü Müslümanlar oluşturur. Şehirdeki cami sayısının çokluğundan “Bin Minareli Şehir” olarak da anılır.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Kurak çöl iklimi hâkim olan Kahire’de yağış çok nadir görülür. Mevsimler ise yaz ya da kış olmak üzere ikiye ayrılır. 
Mayıs ve Ekim ayları arası oldukça sıcak geçer. Ortalama sıcaklık 35 derecedir. Gece gündüz arasında sıcaklık farkı fazladır. Yağış çok az görülür ama Nil nehrinden dolayı nem oranı yüksektir. Mart ve Nisan aylarında toz fırtınaları yaşanabilir. 
Kasım ve Nisan ayları arasında kış mevsimi yaşayan Kahire’de bu dönem şehri ziyaret için en uygun zamanlardır. Çünkü hava sıcaklıkları kış mevsiminde gündüz 19-29 derece arasında, akşamları ise 5-11 derece arasında değişir. 
Çöl rüzgârları, kum fırtınalarının ya da kurak günlerin çok yaşanmadığı Ocak ve Şubat ayları en popüler turistik aylardır. 

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan Kahire’ye günün birçok saatinde THY ve Egyptair’in karşılıklı seferleri bulunuyor. Uçuş süresi ise 2 saat. Kahire Uluslararası Havaalanı’nın şehir merkezine uzaklığı ise 22 km. Şehir merkezine ulaşım için taksi ya da havaalanı otobüslerini kullanabilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika sürüyor. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Falafel ve kebap Mısır’ın meşhur geleneksel yemeklerindendir. Bize göre biraz daha baharatlı yapılan yemekler ve kebapları şehrin birçok yerinde bulabilirsiniz. 
“Khan El Khalili Restoran”, “Abou Tarek”, “Felfela” geleneksel Mısır mutfağından seçmeler bulabileceğiniz popüler mekânlar arasında yer alıyor. Balık yemek isterseniz de Fish Market’a uğrayabilirsiniz. Ayrıca büyük otellerin hemen hepsinde güzel yemekler yiyebilirsiniz.
Açıkta yiyecek satan yerlerden şehirdeki toz nedeniyle uzak durmalısınız. 
Ramazan ayında ise gündüzleri yerel birçok restoran kapalı olabilir. Bu sebeple sadece otellerin restoranlarında yemek bulabilirsiniz. 
Şehirde çok sayıda bulunan kahvehanelerde ise lezzetli kahvelerden içebilirsiniz. Yalnız bunları bir kısmı sadece baylara hizmet veriyor. 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Abu Simbel Tapınakları

    Ramses II ve Güneş Tanrısı Hator’un karısı Nefertari’ye adanmış bu iki tapınak mühendislik harikası olarak kabul ediliyor.

  • Giza Piramitleri

    Kefren ve Menkor piramitleri ile M.Ö. 2600 yılında yapılan ve yüksekliği 146 metre olan büyük Keops Piramidi’ni de içinde bulunduruyor. Keops Piramidi dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul ediliyor. Piramitlerin içine her gün sınırlı sayıda kişi alındığı için biletlerin önceden alınması gerekiyor.

  • Kahire Kulesi

    1961 yılında yapılan bu TV kulesi 187 metrelik uzunluğu ile şehrin en yüksek yapısı. Nil nehri ve nefis Kahire manzarası seyredebileceğiniz bir yer.

  • Mısır Antika Müzesi

    107 salon ve 100 binden fazla eserin yer aldığı bu müzeyi günlerce gezebilirsiniz. Antik kraliyet mezarları, lahitler, Tutankamun hazinelerinin yer aldığı galeri ve mumyalar odası en popüler salonlarıdır. 

  • Şehir Kalesi ( Saladin Citadel)

    12 yy’da yapılan bu kale İslam sanat eserleri ile dolu. Muhteşem bir manzara da sunan kalede Muhammed Ali Camii, Süleyman Paşa cami ve bazı müzeler bulunuyor.

  • Al Azhar

    Şehrin bu bölümünde Fatimi döneminden kalma bazı etkileyici mimari eserler bulunuyor. Ayrıca “Al-Hâkim” ve eski bir medrese olan “Al Azhar” olmak üzere beş önemli camiyi de görmek mümkün.

  • Eski Kahire

    Bu küçük bölge, şehrin en eski bölümü ve Hristiyanların merkezi olarak kabul ediliyor. Şehrin en eski camisi, sinagogu ve 20 kadar kilisenin bulunduğu tarihi bir yer. Bu bölgedeki dar sokaklarda gezinmek size oldukça değişik ve keyifli gelecek.

  • Dashur

    Giza Piramitlerinin model alındığı Kırmızı Piramit ve Bent Piramit’i görebileceğiniz bir başka piramit bölgesi. Dashur Kahire’ye 32 km uzaklıkta bulunuyor.

  • Ölüler Şehri

    Eski bir Memluk Mezarlığı olan bu bölüm şehrin geçmişi ve bugününe dair oldukça ilginç detaylar veriyor.  Halen kentin yoksul kesiminden 3 milyona yakın kişi bu mezar evlerde yaşıyor. 

  • İslam Sanatları Müzesi

    2010 yılında yeniden faaliyete geçen bu müzede 7 ile 19. Yy’lar arasında İslam Sanatına dair eserler sergileniyor. 

Ne Yapılır

Nil Nehri’nde tekne turu yaparak Karnak Tapınağı ve Krallar Vadisi’ni görebilirsiniz. Akşamları da yemekli Nil Nehri gezisi yapabilirsiniz.
Kızıl Deniz’de mercan resifler ve batıklar görebileceğiniz dalış aktivitelerine katılabilirsiniz. Ayrıca deniz ve güneş tatili yapmak isteyenler için de Mısır’da birçok sayfiye yeri bulunuyor. 
Deve üzerinde piramitler bölgesinde gezinti, çöl safarisi, şehrin pazarlarında alışveriş, ünlü kahvehanelerinde ise kahve keyfi yapabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Kahire’de geleneksel Mısır stili bar olan kafeteryalar ve Batı tipi barlar olmak üzere iki tip bar bulunuyor. Kafeteryalar çoğunlukla sadece erkeklere hizmet veriyor. Diğer barlarda ise böyle bir kısıtlama bulunmuyor.
Alkol kısıtlaması olan şehirde bar ve gece kulüplerinin çoğu - özellikle de bazı katı bölgelerde-  gece yarısında kapanıyor. Bu saatlerden sonra otellerin barlarında eğlenceye devam edebilirsiniz. Büyük otellerin bünyesinde neredeyse sabaha kadar hizmet veren gece kulüpleri bulmak mümkün oluyor.
“El Horreya”, “Pub 28”şehirde gidebileceğiniz popüler barlar arasında yer alıyor. Canlı müzik dinlemek isterseniz de “Kahire Caz Kulüp” ’e ya da klasik Arap müzikleri sunan “El Sawy Culturewheel” ’ a gidebilirsiniz.
Göbek dansı izlemek için “Kahire Sheraton” ’a, semazenleri izlemek için ise “El Ghouri Arts Centre” ’a gidebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Sfenksler, papirüsler, piramit minyatürleri, altın ya da gümüş takılar ve el sanatları Kahire’den alabileceğiniz hediyelikler arasında yer alıyor. 
El Halil, şehrin en büyük ve en ünlü pazarıdır. 14. Yy’da inşa edilen bu pazarın yanındaki dar sokaklarda bakırcılar çarşısı gibi otantik yerler de bulabilirsiniz.
Kahire’de alışveriş merkezleri çok ilginç gelmese de gitmek isterseniz “The First Mall” ya da “35 Sharia Giza” ‘ya gidebilirsiniz.
“Asfour Crystal Factory” ’ye ise cam ve kristal objeler satın almak için gidebilirsiniz. Mısırlılar cam sanatlarının öncüsü konumunda bulunuyor.

Festival / Fuar

  • Ocak - Mısır Çiçek Festivali

  • Şubat - Abu Simbel Festivali: Abu Simbel Tapınağı’nda gerçekleşen bu festivalde Kral Ramses II’ in doğum günü kutlanıyor. Müzik, dans gösterileri, yiyecek ve içecek stantları kuruluyor.

  • Şubat - Al Nitaq Festival: Mısır görsel sanatlarının yanı sıra, tiyatro müzik ya da şiir dinletilerinin yapıldığı kültürel bir festival. Şehrin birçok yerindeki kültür merkezlerinde gerçekleşiyor.

  • Mayıs - Bahar Festivali: Şehrin birçok yerinde sanatsal etkinlikler düzenleniyor.

  • Ağustos - Arap Müzik Festivali: Kahire Opera Binası’nda ünlü müzisyenler performanslarını sergiliyor.

  • Ağustos - Wafaa Al Nil Festivali: Efsaneye göre firavunlar iyi bir hasat mevsimi için Nil Nehri’ne bakire bir genç kız kurban ederlerdi. Bu geleneğe uygun olarak her yıl Ağustos ayında ahşap bir oyuncak gelin gibi giydirilip Nil Nehri’ne atılıyor. Konserler de düzenleniyor.

  • Ekim - Pharaous Rally: Sahra çölünde yapılan araba yarışları

  • Kasım - Kahire Uluslararası Film Festivali

  • Aralık - Sphinx Festival: Bu sanat ve bilim festivali Giza piramitlerinde gerçekleşiyor. Büyüleyici dans gösterileri, müzikaller ve seminerler düzenleniyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 07 Ocak - Coptic Hris

  • 12 Ocak - Hz. Muhammed’in Doğum Günü

  • 25 Nisan - Sina’nın Kurtuluşu

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 23 Temmuz - Devrim Bayramı

  • Ağustos - Ramazan Bayramı

  • 06 Ekim - Silahlı Kuvvetler Günü

  • Kasım - Kurban Bayramı

  • 25 Ekim - Hicri Yılbaşı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Cuma ve Cumartesi günlerinin hafta sonu olarak yaşandığı Kahire’de Pazar günü haftanın ilk iş günüdür.
Mısırda pazarlık ve bahşiş çok yaygındır. Alıverişlerde fiyatlar konusunda fikir sahibi olmak için birkaç yere bakmadan ve pazarlık etmeden satın alma yapmamanızı öneririz. Ayrıca yankesicilere karşı da dikkatli olmak gerekiyor. 
Hava kirliliği de Mısır’da oldukça fazladır.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Şehir içi ulaşımda hem ucuz hem de güvenilir olması nedeniyle turistler için en iyi alternatif metrodur. Sabah saat 05.30’dan gece yarısına kadar çalışır. Metronun sabah ilk servisi sadece kadınlara yöneliktir. 
Otobüs ve minibüsler ise hem çok kalabalık hem de yankesicilik tehlikesine karşı çok tavsiye edilmez.  Ayrıca otobüslerde bir miktar da olsa Arapça bilgisine ihtiyaç duyulabilir. 
Yürüyerek de birçok yere gidebilirsiniz ama size yardımcı olacak tabelalar oldukça azdır. 
Kahire’de taksi çok kolay bulunur. Çoğunda taksimetre vardır ama kullanmazlar. Ücreti önceden konuşup karşılıklı anlaşarak binmeniz gerekir.
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.