Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Çin

Bilinen İsimleri:Hong Kong

Dil:Çince, İngilizce

Nüfus:7.500.000(2009)

Din:Budizm

Tel Kodu:+850

Para Birimi:Hong Kong doları

Zaman Dilimi:HKT (UTC+8)

Vize:Hong Kong Vizesi

Konsolosluk:Unit 1907, 19/F Tower One, Lippo Center, 89 Queensway, Hong Kong S.A.R.

Genel Bilgiler / Rehber

Uzak Doğu'nun ticaret ve turizm başkenti olan Hong Kong, 1997 yılından beri Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özel idare bölgesi konumundadır. Kowloon, Hong Kong ve Lantau olarak 3 ana bölgeye ayrılan bu ada ülkesi, her milletten insanı görerek kendinizi tam bir ''dünyalı'' gibi hissedeceğiniz ender kozmopolitlerden birisidir. Bu nedenle Hong Kong için ''Uzak Doğu'nun Avrupası'' diyebiliriz.

Kanton dilinde mis kokulu liman anlamına gelen Hong Kong, Uzak Doğu ve Avrupa kültürlerinin iç içe geçtiği bir görünüme sahip. Bu nedenle şehirde boyu bulutlara kadar uzanan gökdelenleri ve çekik gözlü sokak satıcılarını bir arada görebilirsiniz.

Hong Kong Adası ticaretin ve kent yaşamına hakim olan kapitalist düzene hitap eden bir kent merkeziyken, Kowloon ise daha çok turistik geziler için ideal bir görünüm sergilemektedir. Yani alışveriş kolikler ve hızlı kent yaşamından hoşlananlar için Hong Kong'un, Uzak Doğu kültürünü keşfe çıkmak isteyenler için de Kowloon'un ideal bir tercih olacağını söylemek mümkündür.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Hong Kong'a tropikal muson iklimi egemendir. Bu nedenle nem oranı yüksektir ve bu da hissedilen sıcaklığın gerçek değerlerinin çok üzerinde olmasına neden olmaktadır. Ortalama sıcaklık ise yazın 28 °C, kışın ise 15 °C'dir. Sıcaklıklar daha çok Haziran ve Eylül ayları arasında şiddetlenirken, Ekim ve Aralık ayları arasında iklim ılımanlaşır ve böylece turizm açısından daha elverişli bir döneme girilmiş olur. Ayrıca Asya Sanatları Festivali ve Budha'nın doğum kutlamaları gibi özel günler de bu sezona denk geldiğinden, Hong Kong'u turistik açıdan ziyaret etmek için en güzel fırsatın bu aylar olduğunu söyleyebiliriz.  

Nasıl Gidilir

Uluslararası havalimanlarından aktarmalı veya direkt olarak yaklaşık 10 saat 25 dakika gidiş, 11 saat 20 dakika ise dönüş süresi bulunmaktadır. Hong Kong Uluslararası Havaalanına ulaştıktan sonra şehir merkezine gidebilmeniz için de otobüs, taksi ve araç kiralama gibi birçok farklı ulaşım şekline sahipsiniz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Eğer yeni ve egzotik tatları denemekten hoşlanan biriyseniz, Hong Kong yemeklerine bayılacaksınız demektir. Çünkü Hong Kong’un kozmopolitliği bu gizemli ülkenin damak tadına da sirayet ederek Uzak Doğu yemeklerinin haricinde; Hint, Singapur ve Malezya gibi diğer ulusların mutfak kültürünü de en iyi şekilde yansıtan lezzetlerin harmanlanmasına neden olmuştur.

Hong Kong’un ana yemeği Dim Sum’dur. Ayrıca Siu Mei, Congee, Tong Sui, deniz ürünleri ve farklı Noodle türlerini de deneyerek Hong Kong’un mutfak kültürünü derinlemesine inceleme imkanına sahip olabilirsiniz. Her ne kadar günün yoğun saatlerinde restoranların önünde uzun kuyruklar oluşsa da, kimi zaman 100 yemek çeşidini aşan menüleri ile Hong Kong mutfağının zenginliğine hayran kalacağınıza eminiz.

Hong Kong’un yemek ritüellerinde bitki çaylarının önemli bir yeri vardır. Bu nedenle şehrin birçok yerinde bitki çayı satışı yapan aktarlara ya da çay hanelere rastlayabilirsiniz. Özellikle bitki çayları ile birlikte tüketilen birçok tatlı seçeneği de mevcuttur. Hong Kong’un tatlı kültürü her ne kadar bizim tatlı anlayışımızla uyuşmuyor olsa da kırmızı fasulye ezmesi, çörek otlu dondurma ve yeşil çaylı pirinç tatlısını denemeden dönmemelisiniz.

Hong Kong’da her türlü damak tadına ve bütçeye uygun bir restoran bulabilirsiniz. Bu nedenle kimi zaman yiyecek satışlarının yapıldığı bir pazar yerinde, kimi zaman da lüks bir restoranda keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Fakat Hong Kong ve dünya lezzetlerini bir arada sunan La Kasbah, Yung Kee ve Sushi Hero gibi ünlü restoranları da denemeniz gerektiğini öneriyoruz.

Kısacası Hong Kong mutfağı, farklı bir gastronomi macerasına çıkmak isteyenlere hoş sürprizler sunarak unutulmaz anlar yaşatmasını bilmektedir. 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Victoria Peak

    Büyüleyici Hong Kong manzarasını seyre dalabileceğiniz en keyif verici nokta, 554 metre yükseklikteki Victoria zirvesidir. Uzak Doğu’nun ihtişamını ayaklarınızın altında hissetmek için burayı mutlaka görmelisiniz. 

  • Big Buddha

     Hong Kong’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapıların başında Big Buddha geliyor. Dünyaca ünlü Buda heykelinin bulunduğu bu yerde Uzak Doğu kültürünün görkemini daha yakından hissedebilir, seyahat anılarınıza bir yenisini eklemenin heyecanını yaşayabilirsiniz. 

  • Hong Kong Disneyland

    Hong Kong Disneyland’in büyüleyici atmosferi ile eski çocukluk anılarınıza bir selam vermeye ne dersiniz? Çocuğunuz olsun ya da olmasın, her yaştan insan için gerçek bir gezi alanı olan bu yerde kendinizi masalsı bir dünyanın içerisinde hissedebilirsiniz.

  • Ocean Park

    Dünyadaki tüm temalı gezi parkları arasında ayrı bir yeri olan Hong Kong Ocean Park, harikulade tasarımı ile görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Birçok temanın birleşiminden oluşan park, ziyaretçilerine harika bir doğa yürüyüşü imkanı sunuyor. 

  • Hong Kong Museum of History

    Hong Kong’un tarihini ve kültürünü yakından tanımak için Hong Kong Museum of History’den daha iyi bir yer olabilir mi? Üstelik çok sayıda hediyelik eşya satan tezgahın bulunduğu bu yerden sevdiklerinize ufak hediyelikler de alabilirsiniz. 

  • Man Mo Tapınağı

    Gizemli tapınakların şehri olan Hong Kong’da Man Mo Tapınağını ziyaret ederek 1848 yılından kalma bu tarihi yapının görkemli havasını soluyabilirsiniz. 

  • Ladies Market

    Hong Kong’un haftanın belirli günlerinde kurulan sokak pazarları içerisinde en ünlü olanı Ladies Market’tir. İçerisinde 100’den fazla tezgahın bulunduğu bu sokak pazarında çeşit çeşit ürünü inceleyebilir, hatta satın alabilirsiniz. 

Ne Yapılır

Hong Kong, kendisini ziyarete gelen turistler için birçok seçenek sunmaktadır. Örneğin Hong Kong limanını gezdiren tekne turlarına katılabilir, Thai Chi yapan dövüş ustalarını izlemeye gidebilir, deniz mahsullerinden yapılan sandviçleri ülke mutfağında önemli yer tutan bitki çayları ile tadabilir, şehrin birçok köşesinde yer alan spa salonlarına giderek ayak masajı yaptırabilir ve dev gökdelenlerin gölgesinde kalan sokak pazarlarından alışveriş yapabilirsiniz.

Hong Kong’a gitmeyi planlayan herkese bu gündüz aktivitelerinin yanında, şehrin hareketli gece hayatını da keşfetmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü Hong Kong deyim yerindeyse hiç uyumayan, her daim ayakta olan bir şehir!

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Hong Kong’un uyumayan bir şehir olduğunu söylemiştik. İşte bu nedenle Hong Kong’un gece hayatının da son derece dinamik ve hareketli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Şehrin en görkemli gece kulüpleri ise Soho bölgesinde yer almaktadır. Burada hemen her yerde çeşitli bar ve discolarda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenen insanlara rastlayabilirsiniz. Ayrıca Kowloon Adası’nda yer alan Tsim Sha Tsui’de gece hayatını renklendirmek isteyenler için kaliteli seçimler sunmaktadır.

Hong Kong’a gelen turistlerin gece hayatı için tercih edebilecekleri kulüplerden bazıları ise şu şekildedir;

·         Bar 109,

·         Club 71,

·         Executive Bar,

·         Red Rock vb.

Alışveriş / Ne Alınır

Hong Kong’un başlı başına bir alışveriş merkezi cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle Hong Kong’da lüks markaların bulunduğu alışveriş merkezlerinden de, mütevazi hediyelikler satan sokak pazarlarından da bolca bulabilirsiniz.

Alışveriş yapma güdünüze zorlukla karşı koyabileceğiniz Hong Kong’da lüks markalardan hoşlananlar için Kowloon yarımadasının Canton caddesini öneriyoruz. Burada birçok dünya markasını bir arada görebilir, Uzak Doğu’nun moda anlayışını da yakından inceleyebilirsiniz. Ayrıca elektronik ürünler için de Central bölgesinde bulunan Wan Chai’yi tercih edebilirsiniz. Wan Chai’nin bir çeşit elektronik ürünler cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Burada dilediğiniz bilgisayar oyununu, dilediğiniz bilgisayarı ve telefonu bulabilirsiniz. Dostlarınıza alacağınız minik hatıralıklar için de mütevazi semt pazarlarından olan ünlü Ladies Market’in arka sokaklarının ideal seçimlerle dolu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Fakat yapacağınız alışverişlerde dönüş yolculuğunu da hesaba katmanızı öneriyoruz. Çünkü bagaj sınırlaması elbette ki Hong Kong’da da var. 

Festival / Fuar

  • Tin Hau Festivali: Nisan sonu – Mayıs başı

  • Dragon Bot Festivali: Haziran

  • Lantern Festivali: Eylül - Ekim

  • Asya Sanatları Festivali: Ekim – Kasım

  • Hong Kong Salsa Festivali: Ocak

  • Çin Yeni Yılı: Ocak sonu - Şubat başı

  • Moon Cake Festivali - 9 Eylül

  • Double Ninth Festivali - 2 Ekim

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 31 Ocak - 3 Şubat - Çin Yeni Yılı

  • 5 Nisan - Ching Ming Festivali

  • 18 Nisan - 21 Nisan

  • 6 Mayıs - Buda’nın doğum günü

  • 2 Haziran - Dragon Boat Festivali

  • 1 Temmuz - Hong Kong’un İngiltere’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne Devrinin Yıldönümü

  • 1 Ekim - Çin Halk Cumhuriyeti'nin milli günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Hong Kong’a gitmeden önce Çince – Türkçe el kitaplarından satın alarak günlük yaşamda ihtiyaç duyabileceğiniz cümle kalıplarını öğrenebilirsiniz. Hong Kong’a iner inmez de havaalanında hemen liralarınızı Hong Kong dolarına çevirmenizde fayda vardır. Çünkü Hong Kong şehir merkezine gitmek için bir ulaşım aracına para ödemek durumunda kalacaksınız. Ayrıca mümkünse bir GPS cihazı alarak kaybolma riskine karşı kendinizi korumaya çalışın. Aksi takdirde dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Hong Kong’da kaybolabilirsiniz. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Ulaşım açısından hemen hemen her aracın kullanılabildiği ender şehirlerden birisi de Hong Kong’dur. Bunda elbette şehrin kalabalıklığının da etkisi büyüktür. Bu nedenle ulaşım açısından herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız, ancak taksilerin Türkiye’ye göre biraz daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.

Hong Kong Uluslararası Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için otobüs, taksi, araç kiralama ve havalimanı ekspresi gibi ulaşım seçenekleri bulunmaktadır. Taksilerin pahalı olduğunu zaten belirtmiştik, ancak araç kiralamanın da böylesine kalabalık ve büyük bir şehirde pek iyi bir fikir olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle havaalanı ekspresi ya da otobüs seçeneğini kullanarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs ile yapacağınız 40 dakikalık yolculuk süresince Lantau Adası manzarasını seyredebilir, dünyanın en büyük yedinci köprüsü olan Tsing Ma Köprüsünden geçme şansını yakalayabilirsiniz.

Havaalanı ekspresini seçecek olanları ise daha kapsamlı bir yolculuğun beklediğini söyleyebiliriz. Çünkü bu trenle Tsing Yi, Kowloon ve Hong Kong adalarına ulaşma imkanınız bulunmaktadır. Şehir merkezine ise bu şekilde sadece 20 dakikada ulaşabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.