Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Almanya

Dil:Almanca

Nüfus:588.735 (2010)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:0211

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:CET (UTC+1)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Cecilienallee 41 40474 Düsseldorf, Deutschland

Genel Bilgiler / Rehber

Fuar denilince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Düsseldorf, Almanya’nın aynı zamanda Kuzey Ren eyaletinin de başkentidir. Fuarlarıyla pek çok sektörde yeni ürünlerin tanıtımında adından sıkça söz ettirir. Haliyle de oldukça büyük fuar merkezine de sahiptir. Tüm bu özellikler Düsseldorf’un aynı zamanda büyük bir havalimanına sahip olmasına yol açmıştır. Almanya'nın en büyük 3.havalimanı bu şehirdedir.

Dusseldorf’u gezmek için 1-2 gün yeterlidir ancak eğer fuarda gezmek istiyorsanız bu süre yetmeyece

ktir. Bir de fuar dönemlerinde konaklama sorunu yaşamamak ya da çok yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için rezervasyon yapmayı ihmal etmeyin.

Düsseldorf aynı zamanda Almanya’nın kültür sanat yaşamına da yön veren kentlerden biridir. Berlin, Münih gibi diğer Alman şehirlerinin aksine tarihi binadan çok modern binalar dikkat çeker.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Düsseldorf yaz kış yağış alan bir şehirdir bu yüzden yazın bile yağmurla karşılaşırsanız şaşırmayın. Kışları tabi ki biraz daha sert geçebilir. Gezmek için en uygun zamanların yaz ya dabahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Fuar için gidecekseniz o zaman fuar takvimine uymaktan başka çere yok.

Hava sıcaklıkları kış aylarında 0-10 derece arasında seyrederken bahar aylarında 20 dereceye yazın ise 25 dereceye kadar çıkar. Yıl boyunca yağış görülür. Eğer kış ayında gidecekseniz Şubat ayını tercih edin. Düsseldorf Karnavalının harika olduğunu söyleyebiliriz.

 

Nasıl Gidilir

Türkiye’nin İstanbul, İzmir, Antalya gibi havalimanlarından Düsseldorf’a uçuşlar vardır. THY, Lufthansa, Pegasus ve Sun Express’in bu şehre uçuşları bulunuyor. Düsseldorf Uluslararası Havalimanı, Almanya’nın en büyük 3. havalimanıdır ve havalimanından şehir merkezine tren seferleri vardır. 1 nolu istasyondan 15 dakikada bir havalimanına sefer yapılmaktadır. Ayrıca otobüs seferleri de var. Kent merkezine 8 km uzaklıktaki havalimanına taksi ilede gidebilirsiniz. Taksi ile şehir merkezine ulaşım yaklaşık 20 Euro tutuyor. Bir de Düsseldorf Weeze Havalimanı bulunuyor. Burası kent merkezine 80 km uzaklıkta genelde charter seferlerinin yapıldığı bir havalimanıdır.

Düsseldorf’un ulaşım açısından bir diğer artısı da Avrupa’nın önemli şehirlerine tren seferi sağlamasıdır. Belçika, Hollanda ve Fransa’ya tren seferleri bulunuyor. Almanya’da resmi olarak tren seferleri DB Bahn tarafından yapılıyor. Tren biletlerinizi internet üzerinden de satın alabilirsiniz. Ancak internet ile satın aldığınız biletleri istasyon girişlerinde mutlaka makinalara okutun cezaya maruz kalabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Düsseldorf fuar şehri olduğundan ve yıl boyu turist çektiğinden dünyanın önde gelen mutfaklarına ait restoranlar bulabilirsiniz. Alman yemeklerini tercih ederseniz de sosis, domuz eti ve tavuk ilk sırayı alır. Imbiss olarak adlandırılan kızartılmış patates ve tavuk satan yerler var. Ayrıca çok sayıda dönerci de bulabilirsiniz. Dönerler Türkiye’deki kadar lezzetli değil. İlle de yöresel yemek isterseniz bezelye çorbası Aazzeupp, hardal soslu pirzola mustard steak, kavrulmuş biftek Rhenish sauerbrateni deneyebilirsiniz. Kuru üzüm ile yapılan dana eti Flönz’ü de deneyebilirsiniz.

Alman mutfağında tatlılar meşhur. En meşhuru da kırmızı meyvelerden yapılan Rote Grütze. Yöresel Alman lezzetleri için Maximilian ve Brand’s Jupp restoranlarını tercih edebilirsiniz. Tatlı su balıkları, alabalık, turna ve sazan balığı da çok bulunuyor. Düsseldorf’a ait Alt birasını deneyin. Biraz sert ama lezzetli bir bira. Killepitsch likörü de yöresel bir lezzet.

Kahvaltılarında ise çok fazla bir şey beklemeyin. Genelde çay, kahve ve kruvasan ya da çörek tüketiyorlar. Eğer peynir ve zeytin konusunda ısrarcıysanız gitmeden yanınıza alın. Yurtdışı seyahatlerinde ben genelde yanıma peynir ya da bir miktar zeytin alıyorum. Fiyatlar konusunda da eğer ayak üstü bir şeyler yiyecekseniz çok pahalı değil, restoranlarda ise içki fiyatları bize göre ucuz. Özellikle de şarap fiyatları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Media Harbour

    Kentin modern ofis binalarının bulunduğu en popüler yerlerinden birisidir.

  • Rhine Kulesi

    Media Harbour Bölgesinde yer alan şehir manzarasını seyredebileceğiniz en iyi yerlerden biridir.

  • Parlamento Binası

    Kentin ilginç binalarından birisidir. Mimarisi dikkat çekici.

  • Benraht Sarayı

    Av köşkü olarak yapılmış bu sarayın oldukça geniş bir bahçesi var.

  • MarkPlatz

    Belediye sarayının olduğu ünlü meydandır. Meydanda Prens, Jan Wellem’in atlı heykeli bulunur.

  • Konigsalle Caddesi

    Ünlü markaların mağazalarının bulunduğu şehrin en işlek ve en popüler caddelerinden birisidir.

  • Tritononbrunnen Çeşmesi

    Konigsalle Caddesi üzerindeki gölün kenarında bulunan heykellerle süslü bir çeşmedir.

  • St.Andreas Kilisesi

    Barok tarzda yapılmış şehrin en eski kiliselerinden birisidir.

  • Rhine Opera Binası

    Kültür sanat yönünden gelişmiş bir şehir olan Düsseldorf’ta Rhine Opera Binası’nda bir gösteri izleyebilirsiniz.

  • Burgplatz Meydanı (Ren Kıyısı Yürüyüş Yolu)

    Düsseldorf’ta Ren nehri kıyısında uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüşe şehrin kalbinin attığı yer olan Burgplatz Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Yürüşünüzü dalga desenli taşları takip ederek yapabilirsiniz.

  • Şehir Müzesi

    Kentle ilgili ayrıntılı tüm tarihi bilgilere bu şehir müzesinden ulaşabilirsiniz.

Ne Yapılır

Düsseldorf’a fuar için gidiyorsanız zaten ünlü ve çok büyük olan fuar merkezinde vakit geçireceksiniz demektir. Ancak fuar için gitmemişseniz ve sizin hoşlanacağınız bir fuar varsa kaçırmayın. Kentin ortasından geç Ren Nehri turu, turistlerin ilk tercihi. Nehir kenarları yemyeşil parklarla kaplı. Zaten tur güzergahını kolayca takip etmeniz için dalga şeklinde parke taşlar yapılmış, bunları izleyerek yürüyüşünüzü tamamlayabilirsiniz.

Düsseldorf modern bir şehir çok sayıda da yeni yapılmış mimarisiyle dikkat çeken modern binalar var. Ren nehri yürüyüş yolu Burgplatz Meydanı’ndan başlıyor. Eski şehiri gezmek için Altstads Meydanı’na gitmeniz gerekir. Modern yapıların yer aldığı meydan ise Media Horbour. Şehri gezmeye başlamadan önce Turizm Danışma Bürosuna uğrayın. Size ücretsiz harita vereceklerdir. Kasım ayında ise çok renkli geleneksel bir karnaval düzenleniyor. Kadınlar Belediye Sarayı’na hücum edip iktidarı ele geçirmeye çalışıyor ve erkeklerde kravatlarını kesiyor. Temmuz ayı Nişancılar ayıdır ve kente çok sayıda bando takımı gelir. At arabalarına binerek gösteri yaparlar. Noel zamanı ise çok hareketli Noel pazarı kurulur. Konigsalle Caddesi’nde ise ünlü markaların yer aldığı mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Düsseldorf’un 'Dünyanın en uzun barı' olarak bilinen aslında yan yana pek çok bira evinin birleşmesinden oluşan barları meşhurdur. Bu barlar Altstadt semtinde bulunur. Bu barlarda aparetif bir şeyler yiyip bira çeşitlerini deneyebilirsiniz. Kent genelinde çok sayıda bar var. Gece kulüpleri de meşhur bunlar genelde hafta sonları doluyor. Bu şehirde eğlencenin bir diğer adresi de Hafen Bölgesi.

Alışveriş / Ne Alınır

Lüks markalara meraklıysanız Düsseldorf bu konuda iyi fırsatlar verecektir. Kentin en lüks bulvarı Königsallee (Kö) size bu imkanı sağlar. Şehrin en lüks bulvarıdır ve pek çok lüks mağazalar bulunur. Yine Schadow Sokağı alışveriş konusunda en iyi seçeneklerden birisidir. Burası aynı zamanda Almanya’nın en büyük alışveriş caddelerinden birisidir. Kentteki bir diğer önemli alışveriş merkezi de Stilwerk’tir. Eski şehir yani Altstadt bölgesinde yöresel hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Ama en güzel örneğini burada açılan Noel Pazarı’nda bulabilirsiniz. Noel Pazarı zamanı çok çeşitli hediyelikler satılır.

Festival / Fuar

  • Düsseldorf Festivali – Şubat

  • Japon Günü – Mayıs

  • Opera Days – Haziran – 6 gün süren Opera günleri festivalidir.

  • Grosste Kirmes am Rhein: Temmuz Ayı – Kadınlar Belediye Sarayını basar, erkekler kravatını keser sokaklarda eğlenceler düzenlenir.

  • Brasilianische Nacht – Ağustos – Latin müzik ve dans festivalidir.

  • Altstadtherbst Sanat Festivali – Eylül (Genç müzisyenler için düzenlenen müzik yarıması.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 6 Ocak - Kutsal 3 Krallar

  • 21 Mart - Kutsal Cuma

  • 24 Mart - Paskalya

  • 1 Mayıs - İşçi Günü

  • 1 Mayıs - Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi

  • 12 Mayıs - Pantkot Yortusu

  • 22 Mayıs - Katolik Yortusu

  • 15 Ağustos - Hz. Meryem’in Göğe Çıkışı

  • 3 Ekim - Almanya’nın Birleşmesi

  • 31 Ekim - Reform Günü

  • 1 Kasım - Azizler Yortusu

  • 16 Kasım - Hristiyan Festivali

  • 19 Kasım - Tövbe Günü

  • 25-26 Aralık - Noel Tatili

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Düsseldorf’da şehir içi ulaşım metro, otobüs ve tramvay ile yapılıyor bunun için de birkaç farklı bilet satın alabilirsiniz. Tek kullanımlık çift kullanımlık gibi. En pratiği ise Düsseldorf Welcome Card’tır. Biletlerinizi araca bindikten sonra atmayın denetleme sırasında biletiniz istenebilir ve size ceza kesilebilir.

Genel olarak güvenli bir şehir olan Düsseldorf’ta rahat gezebilirsiniz ancak benim konuşmalarımı kimse anlamıyor diye düşünmeyin. Kentte çok sayıda Türk vatandaşı yaşıyor. Özelilkle taksi şoförü, garson ve restoran çalışanı ve bady gaurdların Türk olduğunu söyleyebiliriz.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Düsseldorf’ta şehir içi ulaşımı sağlayan firma Rheinbahn’dır. Ulaşım için kısa mesafe uzun mesafe ya da tek çift kullanımlık gibi bilet seçenekleri mevcut. Bu biletleri otomatik makinelerden alabilirsiniz. Duraklardaki elektronik göstergelerden kaç dakika sonra nerede olabileceğinizi görüyorsunuz. Şehir içi toplu ulaşım ağı yaygın olduğu için her yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz trenle diğer Avrupa ülkeleri Fransa, Belçika ve Hollanda’ya da ulaşabilirsiniz. Ya da yine şehri rahat gezebilmek için Şehir Turlarını da tercih edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.