Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:22.403

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Türkiye’nin en sakin ve en huzur dolu tatil beldelerinden biri olan Datça; badem ve zeytin ağaçları, yeşil ve tertemiz deniziyle mavinin en güzel halini sunuyor. El değmemiş doğası ile kendine hayran bırakan Datça’da görebileceğiniz birbirinden güzel koylar ve bükler var. Bir kısmı sadece tekneyle gidilebilen bu koylar ve büklere doğru bir mavi yolculuğa çıkmak ise Datça’da geçireceğiniz tatilin en unutulmaz anları oluyor. Can Yücel’in güzelliğinden büyülenerek uğruna şiirler yazdığı Datça’da tüm yorgunluğunuzu atabileceğiniz bir doğa tatili yapmanız mümkün.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Datça’da Akdeniz ikliminin etkileri dolayısıyla kışın hava sıcakları çok fazla düşmez ve kar yağışı görülmez. Kış mevsiminde ılık ve yağmurlu olması dolayısıyla kışın da ziyaret edilebilecek bir belde. Özellikle badem çiçeklerinin açtığı ve doğal güzellikleriyle büyülediği şubat ayında birçok insan Datça’ya gelerek bu çiçekler eşliğinde baharı karşılıyor. Turizm sezonu ise nisan ayının sonunda canlanmaya başlıyor. Çevresindeki birçok tatil beldesinin aksine Datça’da yazın hava sıcakları bunaltıcı değil çünkü kuzey rüzgarları ve denizden gelen meltemler Datça’yı serin bir hale getiriyor. Bu nedenle de turist kalabalığı en fazla haziran, temmuz, ağustos aylarında görülüyor. Eylül ve ekim aylarında turist kalabalığı azalıyor ve Datça’da yaşayan yerli halk denizin tadını çıkarmaya başlıyor.

Nasıl Gidilir

Datça’ya hava yolu ve kara yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Datça’ya hava yoluyla ulaşmak istediğinizde Dalaman Havalimanı ve Milas Bodrum Havalimanı’ndan birini tercih etmeniz gerekiyor. 160 kilometre uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’nı tercih ederseniz Marmaris’e giden HAVAŞ servislerine binerek Marmaris Otogarı’na gelebilirsiniz. Otogardan Datça’ya minibüslerle bir buçuk saat sürecek bir yolculuk yapabilirsiniz. Milas Bodrum Havalimanı’na uçarsanız havalimanından Bodrum Marina’ya gelerek buradan kalkan Datça feribotlarını bulabilirsiniz. Feribot yolculuğu 2 saat sürüyor.

Datça’ya İstanbul, Ankara gibi şehirlerden direkt otobüs seferleri bulunuyor. Eğer yaşadığınız şehirden Datça’ya direkt otobüs seferi yoksa Marmaris ya da Muğla’ya gelen otobüsleri kullanabilirsiniz. Marmaris’ten Datça Koop minibüsleri ile Datça’ya varabilirsiniz. Bu minibüsler yazın 7.30’da hizmet vermeye başlıyor ve 19.00’a kadar saat başı çalışıyorlar. 20.30, 22.30, 00.30 ise Marmaris’ten Datça’ya akşam saatlerinde gitmek için kullanabileceğiniz minibüs seferleri. Datça’dan Marmaris’e dönmek isterseniz son minibüsler 20.00 ve 22.00’da. Muğla’dan Datça’ya ulaşım sağlayan minibüsler daha kısıtlı. Muğla’ya ulaşarak Datça’ya gitmek isterseniz minibüslerin saatlerine göre planlarınızı yapabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Datça’ya özgü lezzetler dediğimizde akla ilk olarak balık, bal ve badem geliyor. Bölgenin bademleri o kadar lezzetlidir ki bir kez yedikten sonra kendinizi durduramayabilirsiniz. Bu leziz bademler birçok yemekte de kullanılır. Bademli pilav ve bademli incir tatlısı, bademin kullanıldığı en güzel lezzetler olarak öne çıkar. Bölgenin balı da doğrudan kır çiçeklerinden organik arıcılık yoluyla elde edilir. Datça’nın balını tadanların bir daha bu bal tadını başka bir yerde bulmalarının zor olduğu dahi söylenir. Bir de simge lezzet balık ise Datça’nın sularında lezzetlenir ve mutfağa gelir. Deniz kenarına kurulmuş şık sahil restoranlarında Datça balıklarının farklı çeşitlerini tadabilirsiniz. Ekşili balık ve kefal dolmasını da mutlaka denemelisiniz. Beldenin en iyi balık restoranı ise Emek Restaurant.

Datça’nın yöresel lezzetleri arasında yılın ilk yağmurlarıyla ortaya çıkan salyangozlardan yapılan garaville yemeği bulunuyor. Fransız mutfağında bulunan escargot benzeri bir yemek olan garaville, salyangozların kabuklarıyla birlikte et sote gibi pişirilmesiyle hazırlanıyor. Turistler tarafından da çok sık tercih edilen bu lezzeti Datça’ya kadar gitmişken tadabilirsiniz. Bunun yanı sıra Datça otlar konusunda zengin bir bölge olduğu için farklı otlarla yapılan yöresel lezzetleri var. Ispanağa benzeyen labadanın sarılarak hazırlandığı labada dolması, iri papatyaların olgunlaşmamış yeşil kısımlarıyla yapılan dallampa dolması ve kabak çiçeği dolması denemek isteyebileceğiniz lezzetlerden. Kabak çiçeği dolması yemek için Culinarium en doğru adres. Hüsnü’nün Yeri, Fevzi’nin Yeri, Kekik Restoran, Yakamengen ve Cafe Inn Datça, çok sevilen mekanlar arasında.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Knidos Antik Kenti

Geçmişi milattan öncesine kadar dayanan Knidos Antik Kenti, Antik Çağ döneminde ticaret, bilim ve kültür sanat merkeziydi. Bulunduğu konum nedeniyle ticaret yollarının geçiş merkezinde bulunduğu için stratejik öneme sahip bir liman kentiydi. Şarap ticareti yapılan Knidos’ta ticaret sayesinde oluşan zenginlik tiyatrolar, konser salonları ve tapınaklar inşa etmek için kullanılırdı. Tarihi olarak Datça’nın önemini gözler önüne seren bu antik kenti mutlaka görmelisiniz. Ayrıca antik kentin bulunduğu noktada denize girebilirsiniz.

Eski Datça

Datça geziniz esnasında mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Eski Datça. Çiçek kokulu ve Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken kendinizi tamamen farklı bir atmosferin içerisinde bulacaksınız. Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın çünkü Eski Datça’yı fotoğraflamak oldukça keyifli. Ayrıca Datça’ya olan sevgisiyle bilinen Can Yücel’in evi de Eski Datça’da bulunuyor. Evin bulunduğu sokağa da Can Yücel Sokağı deniyor. Can Yücel Evi’ni gezdikten sonra Can Yücel’in sıklıkla gittiği Orhan’ın Yeri adıyla bilinen kahvede bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.

Kargı Koyu

Datça’da her biri diğerinden güzel birçok koy mevcut. En güzellerinden ve merkeze en yakın olanlarından biri Kargı Koyu. Datça merkezinden 3 kilometre uzakta olan koy dağların arasında kalmış. Dağlarla çevrili olduğu için diğer koylara kıyasla daha az rüzgâr alıyor. Bu yüzden de ılık bir denizi var. Plajı çakıl taşlarıyla kaplı olsa da ılık su birçok turist tarafından tercih ediliyor. Belediyenin minibüslerine binerek Kargı Koyu’na kolayca ulaşıp denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Ovabükü

Datça’nın en sakin ve en temiz koyları arasında yer alan Ovabükü, merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. Upuzun bir sahile sahip olan Ovabükü’nün denizi taşlı ancak Akdeniz’e açıldığı için gayet ferah ve temiz bir deniz. Ovabükü’nde birçok aile işletmesi var. Evinizin sıcaklığını hissedebileceğiniz Ovabükü pansiyonlarında konaklayarak buranın güzelliğinin tadını en güzel şekilde çıkarabilirsiniz.

Palamutbükü

Zeytin, badem ve çam ağaçlarının yemyeşil görüntüsüyle mavinin birleşiminin en unutulmaz halini sunan Palamutbükü, Datça’nın en güzel koylarından biri. Sakin ve dinlendirici bir tatilin en ideal adresi olan koyda köy hayatını da deneyimleyebilirsiniz. Denizi tertemiz ve berrak, sahili ise upuzun olan Palamutbükü, birçok turistin gözde koyu konumunda. Palamutbükü’ne gittiğinizde Yassı Tepe’den güneşin batışını da mutlaka izlemelisiniz.

Ne Yapılır

Datça’da birbirinden güzel birçok koy bulunuyor. Bilinen koylarının yanında karadan ulaşımı oldukça zor olan koylar da var. Bu koyların hepsini görmek isterseniz tekne turlarına katılabilirsiniz. Tertemiz denizlerde yüzerek göz alabildiğine maviliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Datça’nın denizi ve rüzgarları rüzgâr sörfü ve yelken sporları için ideal bir ortam sunuyor. Datça’nın birçok noktasında bu sporlar için kurslar veren merkezler bulabilirsiniz. Tecrübeniz yoksa bile tecrübe kazanıp Datça sularının keyfini su sporları ile çıkarabilirsiniz. Datça’da aynı zamanda bisiklet sürmek için keyifli parkurlar bulunuyor. Ormanların yeşilliği içerisindeki parkurlarda bisiklet sürmek için toplu gerçekleştirilen bisiklet turlarını deneyebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Ülkemizin popüler tatil destinasyonlarının aksine Datça’da daha sakin bir eğlence anlayışı yaygın. Datça’da akşamları keyifli vakit geçirmek için mezeleriyle damakları şenlendiren restoranları tercih edebilirsiniz. Hüsnü’nün Yeri, Emek Restaurant, Kekik Restaurant ve Fevzi’nin Yeri keyifli mezeler eşliğinde vakit geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği yerlerden. Canlı müzik dinlemek isterseniz de Datça’da kendinize uygun mekanlar bulabilirsiniz. Eclipse Cafe Bar ve A Jazz Bar, canlı müzik konusunda hem Datça yerlilerinin hem de turistlerin ilgisini çeken yerler. Gece hayatının daha canlı olduğu mekanlara gitmeden tatilini tamamlamak istemeyenlerdenseniz de Coop ve Club Barcode sizi bekliyor. Ayrıca Datça Amfi Tiyatro’da da önemli Türk sanatçılarının konserleri düzenleniyor. Datça tatiliniz esnasında böyle bir konsere denk gelirseniz mutlaka bu atmosferi yaşamanızı öneririz.  

Alışveriş / Ne Alınır

Datça’dan dönerken hem kendinize hem de sevdiklerinize Datça’ya özgü bir hediye almak isterseniz beldenin meşhur bal ve bademlerinden alabilirsiniz. Hem balı hem de bademi Datça’da kurulan tüm pazarlarda ve mağazalarda bulabilirsiniz. Farklı lezzetler ararsanız, bal ve bademin karıştırılarak yapılmasıyla ortaya çıkan ballı bademden ya da badem helvasından alabilirsiniz. Datça’nın iklimi nedeniyle birçok şifalı ot burada yetişiyor. Kekik, biberiye, adaçayı, karabaş otu, kantaron otu, sumak ve keçiboynuzu gibi şifalı bitkileri de Datça’dan almayı tercih edebilirsiniz. Datça’da kurulan pazarlarda yerli halkın el emeğiyle yaptığı takılar ve süs eşyalarından da alarak hediye olarak götürebilirsiniz.

Festival / Fuar

Datça Badem Çiçeği Festivali: Şubat ayının başında badem çiçeklerinin açtığı günlerde düzenlenen Datça Badem Çiçeği Festivali’nde baharın gelişini kutlayabilirsiniz.

Knidos’un Sır’ı Sanat Festivali: Knidos Kültür Sanat Akademisi tarafından düzenlenen festival, cam heykel, fotoğraf, heykel ve resim sergilerine ve hem amatör hem de profesyonel sanatçıların söyleşilerine ev sahipliği yapıyor.

Can Yücel Kültür Sanat Festivali: Datça Kültür Sanat Dayanışma Grubu’nun çalışmalarıyla düzenlenen ve belediyelerden de destek gören festivalde konserler, tiyatro oyunları, sergiler ve söyleşiler gerçekleşiyor.

Datça Tiyatro Festivali: “Deniz seviyesinde tiyatro” sloganıyla yola çıkan festival; oyunlar, atölyeler, konserler ve söyleşilerle beş günlük dolu dolu bir program sunuyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),

23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),

1 Mayıs (İşçi Bayramı),

19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),

30 Ağustos (Zafer Bayramı),

29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),

Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Datça denizi ve plajları genelde çakıl taşlı oluyor. Deniz tatilinizde ayağınızı kesme riskine karşın deniz ayakkabılarınızı yanınıza almanızı öneririz. Yaz mevsiminde hava sıcaklıkları bunaltıcı ve rahatsız edici olmuyor ama yine de bol bol su içmeyi ve güneşin altındayken bir şapka yardımıyla başınızı korumayı unutmayın.

Ulaşım

Datça içi toplu ulaşım minibüsler ile sağlanıyor. Oldukça gelişmiş bir minibüs ağı olduğu için Datça’da gitmek isteyebileceğiniz her yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Minibüs garajı şehir merkezinde konumlanıyor ve Eski Datça, Palamutbükü, Aktur, Mesudiye, Özbel, Mesudiye gibi noktalara akşam saatlerine kadar seferler düzenleniyor. Bazı noktalara yapılan seferler gecenin geç saatlerine kadar mevcut.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.