Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:536.483

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Anadolu'nun en eski başkenti Hattuşaş’ya ev sahipliği yapan ve 7000 yıllık uzun tarihinde birçok medeniyetin hakimiyetinde kalan Çorum, tüm dünyadan arkeoloji ve kültür meraklılarının ilgisini çeken tarihi bir şehir. Hititlerin önemli izler bıraktığı şehirde Hattuşaş Antik Kenti’nin yanı sıra Demir Çağı’na kadar uzanan hazineleri ile Alacahöyük gibi arkeolojik kazı alanları, İskilip Kaya Mezarları ve Çorum Kalesi de sıkça ziyaret ediliyor.

Karadeniz ve İç Anadolu şehirleri arasında bir bağlantı noktasında konumlanan 600.000 nüfuslu Çorum; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan tarihi yapıların sardığı merkezi, el değmemiş güzelliklerle çevrili doğa yürüyüş parkurları, etkileyici kanyonlar ve dağ eteklerinde uzanan yüksek oksijen seviyeli yaylaları ile her mevsim farklı doğal güzelliklere şahit olabileceğiniz bir yer.

Anadolu'nun keşfedilmeyi bekleyen gizli cennetlerinden biri olan Çorum, verimli tarım alanları ve hayvan çiftliklerinden gelen ürünlerinin kullanıldığı, binlerce yıllık yemekleri ile ülkemizin en zengin mutfaklarından birine sahip. Gezinizde Çorum’un et ve sebze ile hazırlanan onlarca çeşit yöresel yemeğin, ve enfes tatlılarını da deneme şansı bulacaksınız.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Çorum'da iki bölgenin iklim özellikleri hakim. Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise soğuk ve kar yağışlı geçtiği şehirde temmuz ve ağustos aylarında 30 dereceyi bulan yüksek sıcaklar yaşanıyor. En çok yağmuru ilkbahar ve sonbahar aylarında alan Çorum’da yıllık ortalama sıcaklık ise 10 derece. Soğuk kış günlerinde -4 dereceyi bulan sıcaklıkların yaşandığı şehirde sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğü gün sayısı ise 198. Çorum’u gezmek için en güzel zamanlar doğanın bütün renklerini görebileceğiniz, tarih ve doğa gezilerine çıkabileceğiniz ılık bahar ve sıcak yaz ayları.

Nasıl Gidilir

Çorum’a Türkiye’nin hemen her yerinden kara yolu ve hava yolu ile kolayca gidebilirsiniz. Fen Lisesi Caddesi üzerinde, şehrin çıkışında yer alan Çorum Otogarı’na bütün şehirler ve birçok ilçeden direkt otobüs seferi ile ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan 7 saat, Ankara'dan 3 saat, İzmir'den 10 saat, Konya’dan 5 saat, Kayseri'den 3,5 saat, Eskişehir’den 5 saat ve Samsun'dan 2 saatlik bir otobüs yolculuğuyla Çorum’da olabilirsiniz.

Uçak ile Çorum'a gitmek istiyorsanız ise şehir merkezine 65 kilometre uzaklıktaki en yakın havalimanı olan Amasya-Merzifon Havalimanı’na bilet alabilir ve buradan servisler, minibüsler veya taksiler ile Amasya Otogarı’na geçerek, her saat hareket eden minibüsler ve otobüslerle Çorum'a geçebilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Binlerce yıllık geçmişi bulunan ve onlarca medeniyetin etkilerini görebileceğiniz Çorum’da geleneksel Türk ve Osmanlı yemeklerinin yanı sıra Karadeniz ve İç Anadolu mutfaklarının sevilen lezzetlerini de tadabilirsiniz. Çok zengin bir mutfağa sahip şehirde ilk denemeniz gereken lezzetler ise pirinç, et suyu ve kuyruk yağı ile 15 saatte hazırlanan İskilip dolması ve sırık kebabı. Narlı kuzu budu, Çorum mantısı, kuru mantı, kömbe, tirit, tandır ve pastırmalı madımak da şehirde mutlaka denemeniz gereken yöresel yemekler arasında. Soğuk kış günlerinde çatal aşı çorbası ve mercimekli hamur aşı çorbası ile içinizi ısıtabileceğiniz şehirde tatlı severler ise sıkma baklava, gül baklavası ve kara çuval helvası gibi enfes tatlıları mutlaka denemeliler.

Tarihi atmosferleri ve geleneksel lezzetleri ile Veli Paşa Konağı ve Katipler Konağı, Söğütlüevler’de zengin menüleriyle İskilip Dolma Evi, Samsun Yolu üzerinde doğayla iç içe hizmet veren Hasan Zahir Et Lokantası, lezzetli tatlılarıyla Hand’e Made, özel kutlamalar ve davetler için de kullanılan Hanoğlu Konağı ve İkinci Bahar, Çorum’un en sevilen restoranları arasında yer alıyor.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Hattuşaş Antik Kenti: Çorum'a 84 kilometre uzaklıktaki Bozyaka ilçesine kısa bir sürüş mesafesinde yer alan Hitit İmparatorluğu'nun görkemli başkenti Hattuşaş, M.Ö. 17. ve 13. yüzyıllarda dünyadaki en önemli şehirlerinden biriydi. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen Hattuşaş Antik Kenti, tam 400 yıl boyunca imparatorluğa başkentlik yaptı.

1800'lü yıllardan beri kazı çalışmalarının yapıldığı ve dünyanın ilk yazılı anlaşmasının tabletinin de bulunduğu antik kentin sağlam kalmış tapınaklarını, aslan kapısı ve kral kapısı gibi simgesel yapılarını rehberli turlarla gezerek tarihte bir yolculuk yapabilirsiniz. Tüm dünyadan kültür ve tarih meraklılarının ilgisini çeken Anadolu'nun ilk başkentini Çorum gezinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Alacahöyük: Çorum merkezine sadece 45 kilometre uzaklıkta yer alan Alacahöyük, 1800'lü yılların ortalarında keşfedildi ve bölge 1900’lü yıllardan beri yapılan kazı çalışmalarıyla tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Bakır Çağı ve Eski Tunç Çağı’ndan Roma dönemine kadar onlarca medeniyete ait izlerin saptandığı alandaki etkileyici kral mezarları, antik heykeller ve büyüleyici sfenksli kapıları görülmeye değer güzellikte. Türkiye'nin en önemlisi sembollerinden biri olan Hitit güneşinin de bulunduğu bölgeden çıkarılan tarihi eserleri Alacahöyük Müzesi’nde inceleyebilirsiniz.

İskilip Kaya Mezarı: Kaleboğazı bölgesine hakim bir tepede inşa edilmiş, 100 metre yükseklikteki görkemli İskilip Kalesi'nin güney yamacında yer alan ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen bu çarpıcı kaya mezarları, Çorum’da turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden. İki kanatlı aslan figürleri ile ilgi çeken kaya mezarı günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış.

Çorum Kalesi: Şehrin en önemli tarihi simgelerinden biri olan ve M.S. 1577 yılında yapıldığı tahmin edilen Çorum Kalesi, şehir merkezinde kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Bazı kaynaklarda Bizans döneminde bazı kaynaklarda ise Sultan Kılıç Arslan tarafından yaptırıldığı söylenen kale, moloz kesme taş işçiliği ile dikkat çekiyor. Kalenin iç bölümünde yer alan tarihi evleri de gezebilirsiniz.

İncesu Kanyonu: Çorum'da doğa severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan ve Alan Dağları'nın eteğinde 12 kilometre boyunca uzanan İncesu Kanyonu, sarp kayaların oluşturduğu muhteşem manzarasının yanı sıra M.Ö. 2000 yılına ait duvar kalıntıları, su sarnıçları ve Anadolu'nun en bilinen tanrıçası Kibele’nin kabartmaları ile dikkat çekiyor. Doğa yürüyüş parkurları ve kamp alanlarının çevrelediği, yöre halkının uzun geçit olarak tanımladığı İncesu Kanyonu, akbabalar ve şahinlerden su samurlarına kadar zengin vahşi yaşam zenginliğiyle de görülmeye değer yerler arasında.

Çatak Tabiat Parkı: 387 hektar gibi geniş bir alanı kapsayan ve Çorum merkezine sadece 22 kilometre uzaklıkta yer alan Çatak Tabiat Parkı, hem yöre halkı hem de bölgeyi gezen turistlerin şehrin kalabalığından uzaklaşıp doğayla zaman geçirmek için ilk uğradığı yerler arasında. Tilki ve kurtların yanı yüzlerce çeşit kuş türüne de ev sahipliği yapan tabiat parkı, Türkiye'de çok nadir görülen sarıçam ağaçları ile çevrili. Mesire alanları ve kır bahçelerinin olduğu parkta kilometrelerce uzanan yürüyüş yollarında da temiz havada spor yapabilirsiniz.

Çorum Saat Kulesi: Şehrin merkezinde yükselen 27 metrelik Çorum Saat Kulesi, 1896 yılında yaptırılan simgesel bir yapı. İskilip, Gazi ve Osmancık caddelerinin birleşim noktasında yer alan tarihi saat kulesi, Osmanlı döneminin etkileyici taş mimarisi özelliklerini sergiliyor ve sarı kesme kum taşından inşa edilmiş.

Murat Rabi Ulu Camii: Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubad döneminde inşa edilen Murat Rabi Ulu Camii, Çorum merkezinde Osmancık Caddesi üzerinde ziyaret edilebilir. Yapıldığı döneme ait etkileyici taş ve ahşap işçiliği ile ünlü cami, Selçukluların son döneminde yapılmış. Huzurlu atmosferiyle dikkat çeken ve şehrin en önemli dini ve tarihi yapılarından biri olan camiye merkezi konumundan dolayı kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Çorum Müzesi: Cengiz Topel Caddesi üzerinde yer alan ve bölgenin en zengin müzelerinden biri olan Çorum Müzesi, Hattuşaş Antik Kenti’nin yanı sıra Alacahöyük, Kuşsaray, Ortaköy ve Boğazköy höyüklerinden yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik eserlerin sergilendiği koleksiyonlarıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Eski Tunç Çağı’ndan Bizans ve Osmanlı dönemine kadar pek çok paha biçilmez eseri inceleyebileceğiniz müzenin bahçesinde ise Helenistik döneme ait heykelleri görebilirsiniz.

Sıklık Tabiat Parkı: 2009 yılında koruma altına alınarak tabiat parkı ilan edilen Sıklık Tabiat Parkı, 50 dönümlük yemyeşil bir alanı kapsıyor. Yaban koyunlarından onlarca kuş türüne kadar zengin bir vahşi yaşam çeşitliliğine sahipliği yapan tabiat parkında 60'dan fazla ağaç ve bitki çeşidi de görülmeye değer manzaralar oluşturuyor. Kartal Tepesi olunan olarak bilinen seyir terasından sunduğu muhteşem panoramik mağazalarından dolayı da turistler tarafından ziyaret edilen tabiat parkında mesire alanları, kır bahçeleri ve yürüyüş yollarında güzle bir gün geçirebilirsiniz.

Gölpınar Hitit Barajı: Alacahöyük ilçesinde yer alan Gölpınar Hitit Barajı, özenle düzenlenmiş peyzajlı çevresiyle şehrin önemli gezi alanlarından biri haline geldi. Kır bahçeleri ve mesire alanlarının hizmet verdiği barajın çevresinde yöresel yemekler tadabileceğiniz restoranlar, yürüyüş ve bisiklet yolları da bulabilirsiniz.

Karayanık ve Kızılcaoluk Şelalesi: Fındıklı Deresi olarak da bilinen Karayanık Şelalesi, İskilip ilçesine bağlı Sorkun Köyü’nde yer alıyor. Birçok küçük şelalenin birleşiminden oluşan göletiyle ünlü şelale, bölgede yapılan doğa gezilerinin önemli adreslerinden. Karayanık Şelalesi ise Kargı ilçesine bağlı Başköy yakınlarında yer alıyor ve özellikle sonbahar aylarında sunduğu inanılmaz doğa manzaralarıyla fotoğrafçıları kendine çekiyor. İki şelaleyi de birlikte gezerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı: Hattuşaş Antik Kenti’nin en hareketli döneminde inşa edilmiş YazılıKaya Açıkhava Tapınağı, kayalara kabartma tekniğiyle oyulmuş tanrılar, tanrıçalar ve hayvan figürleri ile arkeoloji meraklılarının kesinlikle görmesi gereken antik yapılardan. Etkileyici kaya kabartmaları arasında uzanan iyi düzenleniş yollarla rahatça gezebileceğiniz devasa tapınağı, tarih ve kültür gezilerine katılarak rehberler eşliğinde keşfedebilirsiniz.

Ne Yapılır

Hitit Yolu doğa yürüyüşleri: Dönemin en büyük medeniyeti olan Hititlerin coğrafyasını kapsayan antik Hitit Yolu, 385 kilometrelik uzunluğa sahip. Tarihi göç ve kervan yolları boyunca uzanan yürüyüş rotası boyunca birbirinden güzel antik kentlere, Alacahöyük gibi Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerine ve büyüleyici doğa manzaraları arasında gezeceksiniz. Her zorluk derecesine göre düzenlenmiş parkurlarında yürüyüş yapabileceğiniz Hitit Yolu’nda 17 tane birbirinden farklı yürüyüş rotası ve 6 tane bisikleti rotası var.

Yayla gezileri: Çorum tarihi zenginliğinin yanı sıra büyüleyici yaylaları ile de ünlü. Özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek ve temiz havanın tadını çıkarmak için ziyaret edebileceğiniz yaylalardan Çorum'a 140 kilometre uzaklıkta yer alan ve geleneksel yayla evlerinin sıralandığı Kargı Yaylası, bölgenin en yüksek dağı olan Köse Dağı’nın eteğinde yer alan ve yüksek oksijen seviyesi ile dikkat çeken Abdullah Yaylası, 5 kilometreye yaklaşan yürüyüş parkuru ve donanımlı kamp alanları ile Karaca Yaylası, sarıçam ve köknar ağaçları ile çevrili kamp alanlarıyla ilgi çeken Bayat Kunduzlu ve Kuşçaçimeni yaylaları, keyifle gezebileceğiniz veya çaldınız kurup kamp yapabileceğiniz en güzel Çorum yaylaları arasında.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sakin bir gece ve eğlence hayatına sahip Çorum'da canlı müzik dinleyebileceğiniz türkü barları ve kafeler hizmet veriyor. Hitit Üniversitesi çevresinde yer alan kafe ve barların çok popüler olduğu şehirde yöresel türküler dinleyebileceğiniz Ata Türkü Bar, Kavukçu Sokak’ta nargile çeşitleri ve zengin içecek menüleri ile hizmet veren Kafe Her Telden, İnönü Caddesi'nde dünya mutfaklarından lezzetler sunan ve güzel manzarası ile ünlü Anitta Panku Roof Restaurant ve şık mekanıyla ilgi çeken Sakura Cafe & Bistro, şehirde güzel zaman geçirebileceğiniz, en sevilen eğlence mekanları arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Yüzlerce yıllık geçmişi olan Çorum leblebileri, şehrin simgesi olan en çok satılan hediyelikler. Bu lezzetli leblebileri şehir içindeki pek çok çarşıda ve dükkanda kolayca bulabilirsiniz. Osmancık ve Kargı ilçelerinin kaliteli pirinçleri, İskilip ilçesinde ustaların özenle hazırladığı ağaç oyması el sanat ürünleri, bastonlar, ahşap oyuncaklar, yöre kadınlarının el yapımı kilimleri, halıları ve sepetleri de Çorum’un en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.

Tarihi Çöplü Çarşısı, dünyanın en dar çarşısı olmasıyla ünlü Dikiciler Arastası, yöresel ürünler bulmak için şehirde ilk uğramanız gereken yerler arasında. Eskiciler Çarşısı, Eğridere Çarşısı, Ayakkabıcılar Çarşısı ve semt pazarlarında da hem yüzlerce çeşit hediyelik eşya hem de organik yiyecekler satın alabilirsiniz.

Festival / Fuar

Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali: Şehrin en köklü etkinliklerinden olan ve 2021 yılı temmuz ayında 37. kez düzenlenecek olan bu güzel festivalde açık hava film gösterileri, konserler, tiyatro oyunları ve folklor gösterileri gibi pek çok eğlenceli etkinliğin yanı sıra Hitit döneminden kalan tarihi yerlere yapılan gezilere de katılabilirsiniz.

Gökköy Yaz Şenliği: Çorum'un geleneksel etkinliklerinden biri de her yıl temmuz ayı sonunda düzenlenen Gökköy Yaz Şenlikleri, 2021 yılında 30. kez düzenlenecek olan şenliklerde halk oyunları gösterilerinden doğa gezilerine, yöresel yemek tanımlarından eğlenceli yarışmalara kadar pek çok etkinlikle güzel zaman geçirebilirsiniz.

Geleneksel Ceviz Festivali Kültür ve Sanat Etkinlikleri: Oğuzlar ilçesinde 2021 yılında 18. kez düzenlenen bu geleneksel festival, Oğuzlar Festival Alanı’nda düzenlenen halk oyunları, mehter performansları ve konserlerin yanı sıra yörede yetiştirilen cevizlerle hazırlanan tatlıların tadımları gibi pek çok etkinlikle yöre halkının büyük bir ilgisini çekiyor.

Pırlanta Pirinç Festivali: Tüm dünyaya ihraç edilen lezzetli pirinçleri ile ünlü Osmancık ilçesinde gerçekleştirilen bu yöresel festival, 10 yılı aşkın zamandır eylül ayında ay sonunda düzenleniyor. Yağlı güreş etkinliklerinden konserlere, atlı gösterilerden halk oyunlarına kadar pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği festivalde ilçenin pirinçleri ile hazırlanan yöresel yemekleri de tadabilirsiniz.

İskilip Dolma, Turşu ve Çilek Festivali: Çorum'un İskilip ilçesinde yöresel lezzetler tadabileceğiniz bu önemli festival, 2021 yılında 2. kez düzenlenecek. Gastronomi meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken yöresel festivalde ilçede yetiştirilen çileklerle yapılan tatlılar, onlarca çeşit dolma ve turşu çeşidini deneyebilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Çorum Kart alarak şehir içinde hizmet veren bütün toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz. Müze, ören yerleri ve antik kentleri gezmek için ise Müzekart almanız gerekiyor.

- Dağ eteklerinde yer alan yaylaları ve tabiat parklarını gezmeyi planlıyorsanız, yanınızda mutlaka kaymayan ayakkabılar, sıcak tutacak giysiler, böcek ilacı ve bolca su bulundurmalısınız.

Ulaşım

Belediye otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanan Çorum içi ulaşım oldukça gelişmiş durumda. Toplu taşıma araçlarının Hitit Üniversitesi, Çorum Belediyesi, Çorum Devlet Hastanesi, Ilıca Bağları, Küme Evleri, Dr. Sadık Ahmet Caddesi ve Osmancık Caddesi gibi pek çok merkezi noktada durakları bulunuyor. Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar Çorum'da belediye otobüsü ve minibüs bulabilirsiniz.

Çorum Otogarı içerisindeki peronlarından her yarım saatte bir hareket eden ilçeler arası minibüslerle İskilip, Alaca, Boğazkale, Mecitözü ve Laçin gibi 13 ilçeye ve köylere kolayca ulaşabilirsiniz. Araba kiralayarak da tarihi ve turistik noktalarını gezebileceğiniz Çorum'da İnönü Caddesi’nde Anitta Otel yanında hizmet veren Çorum Taksi durağına 0364 225 35 56 numaralı telefondan, Gazi Caddesi'nde durağı bulunan Acil Taksi’ye 0364 222 07 77 ve Bahabey Caddesi'nde hizmet veren Bahabey Taksi’ye 0364 222 01 06 numaralı telefon ulaşarak 24 saat taksi hizmeti alabilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.