Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:44.363

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Ege Bölgesi’nde yer alan Çeşme, İzmir’in en popüler tatil ilçelerinden biri. Mavi Bayrak ödüllü altın renkli kumları, tertemiz denizi, renkli gece hayatıyla Çeşme her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. İzmir’e yaklaşık 1 saatlik bir araç yolculuğu kadar uzaklıkta olduğu için İzmirlilerin hafta sonları keyifli vakit geçirmek için de uğrak noktasıdır. Kış mevsiminde de hava sıcaklıklarında çok fazla düşüş görülmediğinden kış aylarında da ziyaret edilebilen Çeşme’de Kasım ayında bile denize girilebilir. Aldığı rüzgarlarla rüzgar sörfü ve kitesurf gibi sporlara elverişli olan Çeşme’de aktivitelerle dolu eğlenceli bir tatil yapabilirsiniz.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Çeşme’de hava sıcaklıkları tüm yıl boyunca yüksek derecelerde seyrediyor. Yaz mevsimi sıcak geçerken en yüksek hava sıcaklığı 27,5 derece ile temmuz ayında ölçülmüş. Kışın kar yağışı görülmeyen Çeşme’nin en soğuk olduğu ay yaklaşık 10 derece ile ocak ayı. Kış aylarında bunalıp sakin bir tatil yapmak isterseniz de Çeşme’ye gidebilirsiniz. Haziran ayında kalabalıklaşmaya başlayan Çeşme’de turist yoğunluğu okulların açıldığı döneme kadar devam ediyor. Yaz aylarında kalabalıklaşan Çeşme’yi daha sakin olan günlerde keşfetmek isterseniz nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarını tercih edebilirsiniz. Çeşme’de Kasım ayına kadar deniz sıcaklıkları yüksek olduğu için sonbahar aylarında giderseniz de denize girebilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Ülkemizin en popüler tatil beldelerinden Çeşme’ye havayolu ve karayolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Çeşme’ye yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta konumlanan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuş bulabilirsiniz. Havalimanına indiğinizde HAVAŞ otobüslerine binerek 1 saat kadar sürecek bir yolculuk sonrasında Çeşme’ye ulaşabilirsiniz. Otobüsle ulaşım sağlamayı tercih ederseniz birçok büyükşehirden direkt Çeşme’ye otobüs seferleri düzenleniyor. Eğer bulunduğunuz ilden Çeşme’ye direkt sefer yoksa İzmir seferlerini tercih edebilirsiniz. İzmir Otogarı’ndan Çeşme’ye ulaşmak için Çeşme Seyahat seferlerini kullanabilirsiniz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Ege Bölgesi’nin birbirinden güzel zeytinyağlı lezzetleri ve farklı çeşitlerdeki otlarını bulabileceğiniz Çeşme mutfağının uğruna yollara düşüren ve en bilinen lezzeti, kumru. İzmir’e özgü susamlı ekmeğin sucuk ve salamla doldurulup üzerine taptaze domates ve eritilmiş İzmir tulumu konulmasıyla yapılan kumruyu yerken ikinciyi yemek istediğinizi düşünebilirsiniz. Kumrucu Erol, Kumrucu Şevki ve Kumrucu Hüseyin gibi mekanlar Çeşme’yi ziyaret edenlerin favori kumrucuları arasında.

Çeşme’nin en meşhur lezzetlerinden bir diğeri de sakızlı dondurma. Doğal keçi sütüyle yapılan dondurmalar bulabileceğiniz Rumeli Pastanesi, Çeşme tatilinizde günde en az iki kere uğramak isteyeceğiniz yerler arasına girecek. Sakızın sadece dondurmada değil, kurabiye ve muhallebilerde de kullanıldığını göreceksiniz. Bunların yanında damla sakızı reçelini de mutlaka deneyin. Eve dönerken kavanoz kavanoz almak isteyebilirsiniz.

İzmir bölgesinin sevilen lezzeti boyoz ve gevrek de Çeşme’de yapacağınız kahvaltıların lezzetini ikiye katlayacak. Yıldız Fırın’dan boyoz ve gevrek alıp plajda yiyebilir ya da Bazlama Kahvaltı & Brunch, Sedir Kahvaltı, Noni’s House gibi kahvaltı mekanlarında ağız sulandıran birçok kahvaltılığın yanında boyozu deneyebilirsiniz. Çeşme gezinizde buranın en eski pidecilerinden olan Dost Pide’de uygun fiyatlara karnınızı doyurabilirsiniz. Ayrıca İzmir’in çok meşhur sokak lezzetlerinden söğüşü Çeşme’deki Söğüşcüm’de tadabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Çeşme Kalesi ve Çeşme Arkeoloji Müzesi

Bölgeyi saldırılardan korumak için önemli bir noktada konumlanan Çeşme Kalesi, 1509 yılında inşa edilmiş. Yapıldığı günkü halini günümüzde de koruyamaya devam eden kale 1965 yılında silah müzesi olarak halkın ziyaretine açılmış. 1984 yılına kadar Topkapı Müzesi’nden alınan silahlar bu müzede sergilenmiş ancak silahlar oksitlenmeye başladığı için müze kapatılmış. Sonrasında kalenin içi Çeşme ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği Çeşme Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürülmüş. Çeşme tatiliniz esnasında kaleyi ziyaret edip bu müzeyi gezebilirsiniz.

Erythai Antik Kenti

Antik Çağ’da kurulmuş 12 İyon kentinden biri olduğu düşünülen Erythai Antik Kenti, ilçenin kuzeydoğusunda bulunan Ildır Mahallesi’nde keşfedilmiş. Tarih boyunca birçok farklı hükümdarın egemenliğinin görüldüğü antik kentin adı ise Yunanca’da “kızıl kent” anlamına geliyor. Bu ismin bölgenin kırmızı renkteki topraklarından ötürü verildiği söyleniyor. Kalıntılar arasında Kibele Kayalıkları, Athena Polias Tapınağı, Heroon ve Matrone Kilisesi görülebilir.

Alaçatı

Ülkemizin en çok sevilen tatil beldelerinden biri olan Alaçatı, Arnavut kaldırımlı sokaklarını süsleyen taş evleriyle Çeşme’nin en güzel yerlerinden. Çeşme’nin merkezinden Alaçatı’ya 10 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Butik otelleri ve farklı konseptlerdeki kafe ve restoranlarıyla Alaçatı, tatilinizden alacağınız keyfi ikiye çıkaracak. Rüzgar sörfü yapmaya merakınız varsa Alaçatı sahilleri rüzgar sörfüne de oldukça elverişli. Eğer deneyiminiz yoksa bile Alaçatı’da eğitim alacağınız merkezler bulabilirsiniz.

Eşek Adası

Çeşme’nin merkezinden kalkan teknelerle yaklaşık 1 saat süren bir yolculukla ulaşabileceğiniz Eşek Adası, tertemiz koyları ve adaya ismini veren eşekleriyle meşhur. Konaklama tesisi bulunmayan ada sadece yatların ve teknelerin demirlediği bir mola noktası olarak kullanılıyor. Sizde Çeşme’den teknelerle günübirlik Eşek Adası’na gidip tertemiz atmosferini görebilirsiniz. Ayrıca bu ada dalış severler tarafından çok seviliyor. Adada bulunan ve derinliği yaklaşık 60 metreyi bulan yarık, bir dalış noktası olarak kullanılıyor.

Germiyan Köyü

Çeşme’ye 23 kilometre uzaklıkta konumlanan Germiyan Köyü, gastronomi severler için önemli bir durak. Ülkemizin Slow Food hareketine katılan ilk köylerinden olan Germiyen Köyü’nde yiyeceğiniz lezzetleri başka bir yerde bulamayabilirsiniz. Organik ve doğal ürünler kullanılarak hazırlanan yemeklerin tadı damağınızda kalabilir. Çeşme tatilinizde bu köyü gezmek isterseniz merkezden kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.

Sakız Adası

Çeşme tatilinize çıkarken yanınıza pasaportunuzu alırsanız kapıda vize uygulamasından faydalanarak Sakız Adası’na gidebilirsiniz. Çeşme Limanı’ndan kalkan tekneleri kullanarak 1 saatte ulaşabileceğiniz adayı ziyaret ederek tatil keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz. Adada bulunan Pirgi Köyü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Orta Çağ’dan bugüne uzanan tarihiyle bu köyde zamanda yolculuk yapmış gibi hissedeceksiniz. Pirgi Köyü’nün yanında Mesta Köyü ve Avanatos Köyü’nü de gezebilirsiniz.

Ne Yapılır

Çeşme tatiliniz esnasında mutlaka kumru, boyoz, söğüş gibi lezzetlerin tadına bakmalısınız. Çeşme’nin rengarenk sokaklarında dolaşırken sakızlı dondurma size eşlik edebilir. Ayrıca sakız reçeli ve sakızlı kurabiye yemeden de dönmemenizi öneririz. Çeşme plajlarında deniz ve kumun tadını çıkarırken ilçenin meşhur midyelerinden yemelisiniz.

Çeşme’nin en bilinen özelliklerinden biri de rüzgâr sörfüne elverişli plajları. Özellikle Alaçatı, ülkemizin rüzgâr sörfü için en uygun yeri. Alaçatı’ya gittiğinizde bu deneyimi mutlaka yaşamalısınız. Eğer bu konuda tecrübeniz yoksa Alaçatı’da birçok eğitim merkezi de bulabilirsiniz. Rüzgar sörfü dışında Çeşme’de kitesurf de yapabilirsiniz. Pırlanta Plajı, Kitesurf aktivitesinin en eğlenceli gerçekleştirildiği noktalardan biri.

Çeşme’nin plajları ve eğlence hayatının yanında kaplıcaları da çok meşhur. Su sıcaklığı 42 ile 50 derece arasında değişen Şifne ve Ilıca Kaplıcaları’nın suyu romatizma, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Çeşme tatilinizde bu kaplıcalara uğrayarak şifa bulabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Ülkemizin en popüler tatil beldeleri arasında yer alan Çeşme’nin eğlence hayatı da sokakları kadar renkli. Her geçen yıl sayıları artan beach clublarda eğlenceler gündüz saatlerinde başlıyor. Ayayorgi Koyu’nda yoğunlaşan beach clublarda Türk müziğinin ünlü isimleri ve DJ’leri gün boyu eğlence vadediyor. Babylon Aya Yorgi, Sole Mare Beach Club ve Paparazzi Restaurant Bar Beach Club Çeşme’nin en popüler beach clubları arasında.

Beach clublarda gündüz saatlerindeki eğlenceler akşam saatlerinde de konsept farklılığıyla devam ediyor. Ancak akşam saatlerinde farklı mekanlara gitmek isterseniz Çeşme’de her isteğinize uygun pub, bar, disko ve gece kulübü bulabilirsiniz. Özellikle Alaçatı’da bulunan mekanlar çok eğlenceli dakikalar yaşamanız için ideal. Öküz Bar, Dusk Gece Kulübü, Jolly Joker, Tektekçi, Adı Memiş, Zilly ve Pico gibi mekanlar Alaçatı’da eğlence hayatını canlı tutan mekanlar arasında.

Çeşme aynı zamanda ülkemizden birçok sanatçının yaz döneminde düzenledikleri konserlere de ev sahipliği yapıyor. Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda ünlü sanatçılar şarkılarıyla turistleri eğlendiriyor. Ayrıca Çeşme’de daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz de harika Ege Denizi manzarasına karşı konumlanan meyhaneleri tercih edebilirsiniz. Balıkçı Niyazi, Meyhane Şerefe, Su Balık ve Varka Restaurant gibi mekanlarda hoş bir akşam geçirebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Çeşme’de kurulan pazarlar oldukça meşhur. Alaçatı’da cumartesi günleri kurulan pazara yerli ve yabancı tüm turistler mutlaka uğruyor. Hatta Sakız Adası’ndan sırf bu pazarı gezebilmek için ziyaretçiler geliyor. Taze sebze, meyve ve Ege Bölgesi’nin meşhur otlarını bulabileceğiniz pazarda yöresel ürünler ve kıyafetler de satın alabilirsiniz. Bu pazarda tezgahlarda yapılan otlu gözlemelerin de tadına bakabilirsiniz.

Çeşme’nin meşhur kavununu da Germiyan, Ovacık ya da Çiftlik’ten alıp evinize götürebilirsiniz. Uzun süre dayanan bir kavun olduğu için yolunuz uzunsa bile endişe etmeden alabilirsiniz. Çeşme’nin sakızlı kurabiyesini yemeye doyamayıp eve götürmek ve sevdiklerinize hediye etmek isterseniz de Çeşme’nin meşhur İmren Pastanesi, Yıldız Pastanesi ve Rumeli Pastanesi’nden satın alabilirsiniz. Ayrıca sakız reçelinden alıp sevdiklerinizi farklı bir lezzetle tanıştırabilirsiniz. Bunun yanında incir ve fıstık reçelini de tercih edebilirsiniz.

Festival / Fuar

Alaçatı Ot Festivali: Ülkemizde düzenlenen festivaller arasında önemli bir yeri olan Alaçatı Ot Festivali, her yıl nisan ayında bölgenin otlarını ve bu otlarla yapılan yemekleri tanıtmak amacıyla düzenlenir.

Ildırı Kültür Sanat Festivali: Ildırı’da yaşayan kadınların el emekleriyle yaptıkları ürünlerin ve yöresel eşyaların sergilendiği festival, bölgede konumlanan antik kentin tanıtımına katkı sağlamak için ağustos ayında gerçekleştiriliyor.

Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali: Eylül ayında Aya Haralombos Kilisesi’nde düzenlenen festival, dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarını bir araya getiriyor. 10 gün boyunca süren aktiviteler ve konserler halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşiyor.

Germiyan Festivali: Türkiye’de Slow Food hareketini benimseyen ilk köy olan Germiyan Köyü’nde ekim ayında düzenlenen festivalde Germiyan ekmeği, peynir ve evde şarap yapımı gibi atölyelere katılabilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Çeşme tatiliniz için hazırlık yaparken yanınıza topuklu ayakkabılarınızı aldıysanız Alaçatı sokaklarının Arnavut kaldırımlı olduğunu unutmayın. Akşam saatlerinde Alaçatı sokaklarında yürüyüşe çıkacaksanız zorlanabilirsiniz. Sokaklar yaz akşamlarında çok kalabalık olduğu için yürürken yanlış bir hareket yapıp ayağınızı incitmek istemezsiniz.

Çeşme tatilinizde kalabalık mekanlara ve sokaklara gittiğinizde değerli eşyalarınıza dikkat etmeye özen gösterin. Tatiliniz esnasında tadınızı kaçıracak bir aksilik yaşamak istemezsiniz. Ayrıca yaz aylarında gün içinde hava sıcakları çok yüksek olabildiğinden güneş kreminizi sürmeyi ve bol bol su içmeyi unutmayın.

Ulaşım

Çeşme içerisinde ulaşım minibüsler ve otobüsler ile sağlanıyor. Çeşme’nin merkezinde bulunan otogardan Çiftlik, Alaçatı, Dalyan, Germiyan Köyü gibi gezilecek yerlere minibüsler kalkıyor. Eşek Adası ve Sakız Adası’na gitmek isterseniz yine merkezden kalkan tekneleri kullanabilirsiniz. Ayrıca marinadan Çeşme açıklarında bulunan koylara turlar düzenleyen teknelerle keşfe çıkabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.