Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Macaristan

Bilinen İsimleri:Budapest

Dil:Macarca

Nüfus:1.702.297(2007)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+36

Para Birimi:Forint

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC)

Vize:Macaristan Konsolosluğu

Konsolosluk:1062 BudapestAndrassy ut 123 / Hungary

Genel Bilgiler / Rehber

Macaristan’ın başkenti Budapeşte Avrupa’nın en büyük kentlerinden birisidir. Tarihi yönü ağırlıkta olan Buda ve modern bir yapıya sahip olan Peşt şehirlerinin birleşmesinden oluşmuştur. İki şehrin birleşmesi 17 Kasım 1873 tarihinde olmuştur. 2 milyona yaklaşan nüfusuyla Macaristan nüfusunun büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapmaktadır. Peşt tarafı Buda tarafına oranla göre daha düz olduğundan dolayı gökdelenler, iş merkezleri ve diğer çalışma ofisleri bu tarafta gruplaşmıştır.

Şehir Osmanlı Devleti hakimiyetinde de bir süre kaldığından dolayı Türk ve İslam Kültürü'ne dair birçok eser bulabilirsiniz. Camiler, mescitler, medreseler ve hamamlar özellikle Buda tarafında yoğundur. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Budapeşte’nin iklimi için geçiş iklimidir diyebiliriz. Büyük Macaristan Ovası’ndan kaynaklanan karasal iklimin etkileri bazı bölgelerde etkin olarak görülmektedir. Şehrin havasını yumuşatan ve geçişe neden olan ise Tuna Nehri'dir. Şehrin kış aylarında sıcaklığı en düşük -5 derece oluyor. Genelde kış aylarında sıcaklık 5-10 derece arasında değişiyor. Karasal iklimin genel özelliği olan yazların kuru ve sıcak olması burada da geçerli olan bir durum. Yazın sıcaklık 28 dereceye kadar yükseliyor. Hava sıcaklıkları düşünüldüğünde ilkbahar gezmek için en uygun zaman fakat festivaller ve etkinlikler genelde yaz aylarında oluyor.

Nasıl Gidilir

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Budapeşte Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı’na Türk Hava Yolları’nın direkt; Lufthansa, Tyrolean Airways, Swissair, Pegasus, KLM gibi şirketler ile aktarmalı olarak gidebilirsiniz. 2 saatlik bir yolculuğun ardından Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye varabilirsiniz.

 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Macar mutfağı denildiğinde akla ilk gelen örneği macar salamıdır. Kahvaltı sofralarını süsleyen macar salamı şehrin yemek kültürünün bir göstergesi diyebiliriz. Budapeşte mutfağında et yemekleri öne çıkıyor. Osmanlı mutfağından kalma kebaplar ve dolmalar da yine şehrin geleneksel mutfağından bazı örnekler.

Güzel bir yemek isteyenler için Margit’te bulunan Trofea Grill Etterem’i önerebiliriz, Avrupa tarzı şık bir restoranda şarabını yudumlayıp makarna, tavuk yemek isteyenler için Raday’daki Soul Cafe ideal bir adres.

Strudel adı verilen elmalı turtaları, Gundel pancake denilen tatlıları meşhur. Macar mutfağının tek dezavantajı domuz eti yemeyenler ne yiyecekleri konusunda biraz zorlanabilir. Goulash çorbası buna iyi bir çözüm, sığır etinden yapılıyor. Vejeteryanlar için de çeşitli restoranlarda alternatifler var. Brandy ise Budapeşteye gidenlerin tatması gereken bir içki.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Tuna Nehri

    Almanya Karaorman'dan başlayıp, Karadeniz'e dökülen Tuna Nehri Budapeşte'nin içinden geçer. Nehir boyunca gezintilere çıkabilirsiniz.

  • Gellert Tepesi

    Ünlü Gellert Hamamları'nın da bulunduğu tepe Buda tarafındadır ve harika bir manzaraya sahiptir.

  • Margaret Adası

    Tuna Nehri'nin ortasında bulunan bu adada çok sayıda tarihi dini yapıyı bulabilirsiniz. Bisiklet ile turlamak için güzel bir mekan.

  • St. Michael Kilisesi

    Margaret Adası'nda bulunan kilisede çeşitli konserler de veriliyor.1230 yılında yapılmış sonra restorasyon görmüştür.

  • Balıkçılar Burcu

    Macaristan topraklarına ikamet etmek için gelen 7 kabileyi temsil eden 7 burcun bulunduğu yer.

  • Kale Tepesi

    UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiş kale Moğol ataklarına karşı kurulmuş ve uzunca bir süre yerleşim merkezi olarak kale ve civarı kullanılmış.

  • Andrassy Bulvarı

    Macaristan'ın en ünlü bulvarlarından birisi olan Andrassy'de restorandan barlara, hediyelik eşya sata dükkanlara hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz.

  • Gül Baba'nın Türbesi

    Bektaş-i dervişlerinden Gül Baba Kanuni'nin ordusu ile gittiği Budin'de 10 yıl yaşıyor ve burada birçok yere de onun adı veriliyor. Türbe de onlardan birisi.

  • Vişegrad

    Peşt tarafında merkezden biraz uzak olan bu bölge Kralı Matthias Corvinus döneminden kalan sarayı ile meşhurdur. Vakit sorunu olmayanlar için gezilebilecek tarihi bir nokta.

Ne Yapılır

Budapeşte hem tarihi dokusuyla kültür turlarına hem de gece hayatı ve Tuna Nehri manzarasıyla eğlenceli aktivite yapmak isteyenler için ideal bir şehirdir. Ulaşım, yemek gibi zorunlu masrafların da burada daha düşük fiyata karşılanabiliyor olması da şehri çekici kılıyor.

Türk hamamlarını da bulabileceğiniz şehrin genelde tarihi dokuları barındıran kısmı eski Budin yani Buda tarafıdır. Ünlü Gellert Hamamları’nın bulunduğu Gellert Tepesi mükemmel bir şehir manzarasına sahip. Margaret Adası adı verilen Tuna Nehri’ndeki ada da gezilmesi gereken yerlerdendir. Margaret Adası’nda çok sayıda dini ve tarihi kalıntı bulunmaktadır.  Fransisken, Dominik Kiliseleri ve St. Michael Kilisesi’ne de ev sahipliği yapan ada İstanbul’daki Adalar gibi bisikletseverlerin sevdiği bir adrestir.

Şehrin UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne 1987 yılında dahil edilen yapısı olan Kale Tepesi, Moğollara karşı yapılmıştır.  Kış aylarında buraya gidecekseniz yanınıza mont almayı unutmayın biraz soğuk olabiliyor. Ayrıca kesinlikle bir fotoğraf makineniz olsun şehrin çok güzel manzara fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Budapeşte, mağara turizmi ile de ünlüdür. Bunun nedeni şehirde 200 civarında mağara bulunmasıdır. Kale Mağarası, Palvogly Mağarası, Şapel ve Szemlohegy mağaraları da en önemlileridir.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Budapeşte özellikle Tuna Nehri’nin şehre kattığı hava nedeniyle geceleri başka bir kimliğe bürünür. Tuna boyunca yapılan ışıklandırmalar ile fotoğraf makinesi olanlar için harika bir manzara oluşur.

Şehrin gece hayatı da Tuna Nehri boyunca uzanan ışıklı yollar kadar renklidir. Yedinci Caddede bulunan Astoria Nightclub, Octogon ve Blaha Lujya üçgeni tam bir eğlence kaynağı. Yine Dolce Vita Bar ve Poco Jumbo da gece gezmeleri için ideal. Budapeşte’nin Soho’su olarak bilinen Raday Utca’da da restoranlar, barlar ve kafeler bulabilirsiniz.

Borozo isimli şarap barları da Budapeşte’ye özgü tatları deneyebileceğiniz iyi alternatifler.

Alışveriş / Ne Alınır

Budapeşte’nin Orta Avrupa hem de Osmanlı Kültürü'nden kalma en önemli alışkanlığı şehirde çok sayıda bulunan açık hava pazarları.  Büyük, Pazar Salonu denilen Great Market Hall en önemli pazarlardan biri. Hundayi Ter, Hold Utca ve Rakoczi Ter ise diğer önemli pazarlar.

AVM kültürü ülkemizdekine benzerlik gösteriyor buna fiyatlar da dahil alışveriş yapmak için buraya gidecekler fiyat değil çeşit için bakınsınlar. Burada alışveriş merkezlerine Plazas deniliyor. Caddelerde gezerek alışveriş yapmayı sevenler için ise birincil cadde Vaci Utca. Burada ünlü firmaların mağazalarını bulabilirsiniz. Önemli etkinliklere ev sahipliği yapan Andrassy Caddesi de yine alışveriş sevenler için lüks ve uygun fiyatlı ürünlerin bulunabileceği bir yer.

 

Festival / Fuar

  • Fringe Festivali - Mart

  • Bahar Festivali - Mart

  • Sziget Festivali - Temmuz

  • Macaristan Grand Prinx - Ağustos

  • Budapeşte Uluslararası Şarap Festivali - Eylül

  • Modern Drama Festivali - Kasım

  • Yılbaşı Fuarı - Aralık

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 15 Mart - Milli Bayram

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 20 Ağustos - Saint Stephen Günü

  • 20 Ağustos - Anayasa Bayramı

  • 23 Ekim - Cumhuriyet İlanı

  • 1 Kasım - Dini Bayram

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Budapeşte genel anlamda güvenlidir. Turist bölgelerinde her ülkede olduğu gibi yankesicilik vakaları yaşanabiliyor. Buna karşı turistik mekanlarda dikkatli olmanız yararınıza. Türkiye’den çıkarken yanınıza dolar veya euro almanız da sizin için faydalı olacaktır.

Budapeşte ucuz bir şehir olması ile ünlüdür bu sayede her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir. Özellikle kültür turizmi için gidecek yer arayanlar için idealdir. Şehirde ücretsiz turlar da bulabilirsiniz. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

 

Aralarında 25 kilometre mesafe bulunan Budapeşte Havalimanı’ndan kent merkezine gelmek için çok sayıda alternatifiniz var.  Bunlardan taksi pahalı bir yöntem tren yolculuğunun 10 katına denk gelen bir ücret ödüyorsunuz. Minibüse benzeyen ve dolmuş mantığındaki minibüsler ise birkaç kişi ile sizi minibüse bindiriyor ve taksinin yarı fiyatına otelinize götürüyor.

Şehir merkezine ulaşmanın en kolay yolu ise tren yolculuğu yaklaşık 25 dakika sürüyor. Trenin ilk durağı havalimanı değil bundan dolayı Ferihegy durağında beklerken bir yardım almanız veya tren hattını yazan şemalara bakmanızda fayda var.

Şehir içi ulaşım için en ideal yöntem metro ve tramvay, 3 farklı hatta çalışan metro ve 30 hatta sahip olan tramvayı kullanmak sizi trafikten kurtaracaktır.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.