Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Sırbistan

Bilinen İsimleri:Belgrade

Dil:Sırpça

Nüfus:1,339 milyon (2010)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+ 381(0)11

Para Birimi:Sirbistan Dinarı

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC+01:00)

Vize:Sırbistan Konsolosluğu

Konsolosluk:Krunska 73, 11000 Belgrade, Serbia

Genel Bilgiler / Rehber

Tuna ve Sava Nehirleri ile çevrili olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Türk turistlerden vize istemediğinden dolayı son yıllarda daha da popüler bir tatil noktası olmuştur. Beyaz Şehir olarak adlandırılan şehir 400 yıla yakın bir süre Osmanlı Devleti egemenliğinde kaldığından dolayı Osmanlı kültürüne dair çok sayıda tarihi eser bulabilirsiniz. Çoğu Avrupa kentine göre daha ucuz bir şehir olan Belgrad’da 16 adet nehir adası var. Şehrin yeşil yapısı da buraya gezmeye gidenler için rahatlatıcı bir neden oluşturuyor. Şehrin merkezi olan Stari Grad da oldukça güzel bir şehir merkezi.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Yağış açısından oldukça şanslı bir şehir. 4 mevsim de yağış alıyor. En soğuk mevsim ise kesinlikle Ocak ayını da kapsayan kış mevsimi, yaz sıcaklıklarının çok yüksek derecelere ulaşmaması ılıman bir tatil yeri arayanlar için güzel bir alternatif oluşturmasını sağlıyor. Şehirde sadece Ağustos ayında sıcaklık çok yüksek seviyelere ulaşıyor. Tatil için en güzel zamanlar ise ilkbahar ve sonbahar ayları.

Nasıl Gidilir

Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları ile İstanbul’dan Belgrad’a gidebilirsiniz. Alitalia, Lufthansa ve birkaç yabancı firma da aktarmalı olarak Belgrad’a uçuyor. Uçuş süresi ise yaklaşık olarak 1 saat 30 dakika.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Belgrad’da Sırp mutfağına ek olarak Osmanlı mutfağı, Slav Mutfağı ve dünyanın çeşitli mutfaklarından örnekler de bulabilirsiniz. Lezzetli ve bol seçeneğe sahip bir mutfak olduğunu söyleyebiliriz. Pilavlı sazan, Sırp salatası, şinitzele benzeyen karadordeva, köfteye benzeyen cevabcici, güveç gibi olan Sırpski Duvec şehre has tatlar.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Kalemegdan Kalesi

    Türkçe'deki kale ve meydan kelimelerinin birleşmesi ile oluşan bir isimdir. Antik dönemden beri varlığını devam ettirmekte olan Kalemegdan'daki en iyi görüşe sahip yere yapılmıştır.

  • Belgrad Hayvanat Bahçesi

    200'ün üzerinde canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

  • Prens Michael Heykeli

    Sırbistan Ulusal Müzesi'nde bulunan heykel her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

  • Nikola Tesla Müzesi

    Elektriğin mucitlerinden biri sayılan ünlü bilimadamının çalışmaları ve eşyalarının sergilendiği müze.

  • Aziz Sava Katedrali

    Ortodokslar için önemli bir şahıs olan Aziz Sava'ya ithafen yapılmış kilisedir.

  • Belgrad Sarayı

    Kraliyet Sarayı da olarak bilinen saray Dedinje'dedir.

Ne Yapılır

Tuna ve Sava isimli iki nehrin yanına kurulmuş bir şehir olan Belgrad, yeşille iç içe ve 70 civarında parka ev sahipliği yapıyor. Güzel vakit geçirmek için Kalemegdan Parkı’na gidebilirsiniz. Belgrad Hisarı Parkı’nda gerçekten görülmeye değer ve çok sayıda türde hayvanı içinde barındıran bir hayvanat bahçesi de var. Müze gezileri yapmak isteyenler için Nikola Tesla’ya ait eşyaların ve icatların sergilendiği Nikola Tesla Müzesi ve Ulusal Müze görülmeye değer yerler. Peki yaz aylarında Belgrad’a gidenler neler yapabilir diye düşünüyorsanız öncelikli olarak nehir gezintileri yapabilirsiniz. Ciganlija Adası’nda bulunan plajlarda yüzebilir ve su sporları aktivitelerine katılabilirsiniz. Aziz Sava Katedrali, Eski Saray ve Ljubice Sarayı gibi tarihi binaları da gezebilirsiniz. Tutkulu bir taraftar topluluğu görmek isterseniz şehrin takımlarından Partizan’ın maçlarına da gidebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sırbistan’ın başkenti Belgrad gece hayatıyla çoğu Avrupa ülkesinden ziyaretçi çekiyor. Özellikle dans ve müzik kulüpleri şehrin eğlence hayatına şekil veriyor. Tuna ve Sava Nehri büyüleyici görüntüsüyle barlara ve kulüplere ev sahipliği yapıyor. Kalamegdan Kalesi’nin hemen yakınında bulunan Andergraund burada bulunan en popüler mekanlardan birisi, aynı yerde Cvijeta ve Barutana da var. Exie ve Blaywatch ise tekno müzik için kesinlikle uğramanız gereken alternatif mekanlar. Belgrad’ın ünlü caddeleri de eğlence yerlerine ev sahipliği yapıyor, mesela Karadjordjeva, Makedonska ve Pariska gibi caddelerde de eğlenebileceğiniz yerler var.

Caz müzik sevenler için ise Big Dill, Plato Bar, Ptica ve Hemingvej güzel vakit geçirebileceğiniz caz kulüpleri.

Alışveriş / Ne Alınır

Belgrad’da alışveriş yapacaklar hem yerel markaların hem de uluslararası markaların ürünlerinin satıldığı birçok mağaza bulabilirler. Alışverişin kalbinin attığı yerler ise şehrin caddeleri. Aleksandra Bulvarı alışveriş için biçilmiş kaftan, çok sayıda mağaza ve yerel işletme bulabilirsiniz. Dekorasyon için bir şeyler arayanlar Biblioteka; kupa, kolye gibi taşıması kolay ürünler arayanlar Paspartu’ya uğrayabilirler. Ayrıca USCE, New Millenium ve Sava Center gibi alışveriş merkezleri de var.

Festival / Fuar

  • Belgrad Gitar Sanat Festivali - Şubat

  • Uluslararası Film Festivali - Şubat

  • Belgrad Dans Festivali - Nisan

  • In Vino Şarap Festivali - Mayıs

  • Belgrad Yaz Festivali - Temmuz

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 7 Ocak - Ortodoks Noeli

  • 15 Şubat - Sırbistan Devlet Günü

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Kiril Alfabesi kullanıldığından dolayı sokak ve adres isimlerinde zorluk yaşayabilirsiniz. Ana caddelerde genelde İngilizce tabelalar var. 

Kış aylarında hava oldukça soğuk oluyor, yanınıza sıcak tutacak bir şey almadan dışarı çıkmayın. Ayrıca buzlanmalara karşı da dikkatli olun.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine çok fazla mesafe yok, sadece 18 km ve rahatlıkla otobüs bulabilirsiniz. Otobüsle 2-3 Euro olan yolu taksi ile 10-15 Euro arasında bir fiyatla da gidebilirsiniz. Şehir içinde ise birçok noktaya yürüyerek gidebilirsiniz, zaten Belgrad sokakları gezmek için oldukça keyifli yerler. Tek dezavantaj ana yollar dışında Latin Alfabesine rastlamanın zorlaşması. Şehir içinde birkaç tramvay hattı çalışıyor, hem vatmandan hem de binmeden önce kiosklardan bilet alabilirsiniz. Bilet kontrolleri sık olmadığından bilet almamayı tercih edenler de oluyor ama bu oldukça riskli. İki kişiden fazlaysanız taksi tutmak kısa mesafelerde tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.