Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Tayland

Bilinen İsimleri:Krung Thep

Dil:Tayca

Nüfus:9.5 milyon (2010)

Din:Budizm,Animizm, İslam

Tel Kodu:+66 (Tayland)

Para Birimi:THB ( Baht)

Zaman Dilimi:UTC/GMT +7 saat

Vize:Schengen

Konsolosluk:61-1, Soi Chat San, Sutthisan Road, Huay Kwang, 10310 Bangkok – Thailand

Genel Bilgiler / Rehber

Bangkok, Tayland'ın başkenti ve en büyük şehridir. 1782 yılında başkent yapılan şehir Melekler Şehri olarak da anılır. Şehir gelişmekte olduğundan her sene şehirde daha fazla gökdelen görmek mümkün. 

Şehrin kurucusu Kral Rama'nın ismi de bir Hindu tanrısından gelmektedir. Ağırlıklı olarak inanç ekseni Budizm inancı şeklindedir. Zaten Bangkok'ta ünlü olan yapıların çoğu da Budist heykelleri ve tapınaklarıdır.

Krung Thep olarak da bilinen şehir, dünyanın en sıcak büyük şehridir. Ayrıca 10 milyona yakın insana da ev sahipliği yapan bir metropoldür.

Chao Phraya Nehri'nin doğusunda 35Thonburi'de ise 15 tane olmak üzere şehir 50 bölgeye bölünmüştür.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Bangkok’ta hava sıcaklığının çok değişmediği tropikal bir iklim vardır.  Yıl içerisinde genelde sıcaklık 30 derecedir. Sıcaklık konusunda dünyaca üne sahip olan Bangkok, en sıcak şehirlerden biridir. Bu sıcaklıklar ve bulunduğu coğrafi konum nedeniyle Mayıs’tan Ekim sonuna kadar muson yağmurları vardır.

Kasım – Nisan arası nem açısından daha rahat bir seyahat geçirebilirsiniz. Yağışın ve sıcaklığın daha az olduğu Kasım – Şubat ayları arası Bangkok’a gitmek için doğru tarih diyebiliriz. 

Nasıl Gidilir

Bangkok, Pattaya ve Phuket gibi tatil noktalarına gitmeyi planlayanların da uğrak noktası olduğundan dolayı Thai Airlines ve Türk Hava Yolları’nın direkt seferleri var. İstanbul’dan dokuz buçuk saatlik bir uçuşun ardından Bangkok’a ulaşıyorsunuz. Emirates ile Dubai, Singapur Havayolları ile de Singapur aktarmalı olarak da Bangkok’a ulaşabilirsiniz. Air Astana, Aeroflot, Malaysia Airliens ve Tyrolean Havayolları da Bangkok’a ulaşmak için kullanabileceğiniz diğer firmalar.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Bangkok mutfağı zengin bir menüye sahip ve bu menüde başrolü pirinç alıyor. Türkiye’de çok sayıda yerde Thai restoranları bulunduğundan dolayı soslu pilavlardan, tavuklu, sebzeli pilavlar gibi yemekler damak tadımıza çok uzak değil. Baharat ve soslar Bangkok mutfağının olmazsa olmazları. Çorbadan et yemeklerine kadar bol acılı bir menü ile karşılaşabilirsiniz.

Rüzel bir yerde yemek istiyorsanız, Sirocco, Eat me Restaurant ve Blue Elephant güzel alternatifler. Fakat daha ucuz bir şey yemek isyiyorsanız Maharat İskelesi’nde bulunan restoranları tercih edebilirsiniz.

La Cantina İtalyan Restoranı da yine size önerebileceğimiz Avrupalı damak tadını yansıtan bir mekan. Sukhumvit Caddesi'nde bulunuyor. İtalyan şeflerin harika iş çıkardığını söyleyebiliriz.

Pahurat'ta Hint, Çin Mahallesi'nde de Çin yemeği bulabilirsiniz. Sokakta yemek alışkanlığı da Bangkok'ta yaygındır. Size biraz garip gelebilir ama ızgarada çekirge de sevilen bir yemektir. Sokakta pilavdan tavuğa birçok yemeği bulabilirsiniz, çok da ucuz bir şekilde karnınızı doyurmuş olursunuz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Grand Palace

    1782 yılından beri kraliyet adına kullanılan saray oldukça görkemlidir.

  • Wat Phra Kaew

    16. yy'dan kalma bir tapınak.

  • Wat Traimit

    Saf altınla kaplı, 5.5 tonluk Budha heykeli görülmeli.

  • Ulusal Müze

    Asya tarihini anlamak için kesinlikle gezilmesi gereken bir müze.

  • Wat Pho

    Ülkede bulunan en eski ve en büyük tapınak.

  • Kwai Köprüsü

    İkinci Dünya Savaşı esnasında yapılmış olan köprü.

  • Rose Garden

    Yerel kültürleri öğrenmeye meraklılar burada filleri sevebilir ve yerel halkın adetlerini, danslarını görebilir.

Ne Yapılır

Bangkok’ta yapılan şehir içi turların çoğunda bisiklet kullanılır. Şehir içi sokakları gezdiğinizde fark edebileceğiniz üzere şehirde tapınaklar ve heykellerle kendini yapılarda gösteren din teması hemen hemen her yerdedir. Burada gezmeye Wat Phra Kaew tapınağının da bulunduğu ve Büyük Saray’a da ev sahipliği yapan saraylar bölgesinden başlayabilirsiniz. Wat Traimit isimli 5.5 ton ağırlığa sahip altından yapılma Buddha heykelini görebilirsiniz. En eski ve en büyük tapınak olan Wat Pho da yine Bangkok ziyaretinizde uğramanız gereken bir başka durak.

Thai masajı, sabun masajı ve spa masajları da mistik Uzak Doğu kültürünün bir parçası olarak Bangkok ziyaretinizin bir parçası olmalı. Yılanlardan korkmuyorsanız Snake Farm isimli çiftlikte farklı boyutlarda ve cinslerde yılanları görebilirsiniz. Yine Bangkok’ta timsah çiftliği ve Rose Garden isimli yerde filler de var. Müze gezmeyi sevenler için de önerimiz ise; Ulusal Müze.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Uzak Doğu'da gece hayatının en renkli olduğu yerlerin başında Tayland gelir. Khao San Yolu ve Royal City Avenue her tarzdan mekanı bulabileceğiniz, gece hayatının en renkli olduğu yerler.Müzik ağırlıklı bir yere gitmek istiyorsanız Onyx Bangkok isimli mekanı önerebiliriz. Genelde Taylandlı gençler burada takılıyor. Royal City Avenue'de olan bu mekana girişte para ödemiyorsunuz, konserli günlerde 300 baht gibi bir ücret karşılığında giriş yapıp, bir de içki içebiliyorsunuz. Daha elit bir yer ararsanız size Sathorn Meydanı'ndaki Ku De Ta Club'ı önerebiliriz harika kokteyller yapıyorlar.

Eğer Taylandlı güzel kızların dans gösterilerini izlemeyi seviyorsanız; Bangkok'ta Patpong 1 ve Patpong 2 olarak adlandırılan bölgelerde go-go barlara gidebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Uzak Doğu’nun kıymetli taşlar ve ipeklerle ilgili ününü duymayan yoktur. Bangkok da bu pazarda kendine önemli bir yer edinmiştir. Uygun fiyatlara hem mücevherat da denilen zümrüt, safir gibi taşları hem de ipek ürünleri bulabilirsiniz. Tayland’dan ürün alırken garanti belgesi olmasına dikkat edin sonra taklit bir ürün ile kendinizi ülkenize dönmüş olarak bulabilirsiniz.

Amarin Plaza, Siam Center gibi önemli alışveriş merkezleri olan şehirde eğer mağazalardan alışveriş yapıyorsanız; pazarlık düşük bir ihtimal fakat eğer pazardan alışveriş yapıyorsanız şart. Patpong gece pazarı taklit ürünleri ucuza bulabileceğiniz güzel bir alternatif. Chatuchak hafta sonu pazarı hediyelik eşya arayanlar için doğru adres, gök treni ile gidecekseniz; Mo Chit istasyonunda. Sukhumvit gece pazarı ve Pratunam pazarı kıyafet ve tekstil ürünleri bulmak isteyenlere tavsiye edeceğimiz yerler.

Festival / Fuar

  • Çin Yeni Yılı Kutlamaları - Ocak Ayı

  • Bangkok Songkran Festivali - Nisan ayı

  • Pirinç Ekim Festivali - Mayıs ayı

  • Kralın Doğumgünü Kutlamaları - 5 Aralık ( 3 gün öncesinden askeri geçişlerle başlayan etkinlikler bugün kutlamaya dönüşür.

  • Loi Krathong - Kasım ayında yapılır. Dilek balonlarının gökyüzüne uçurulduğu, ışık festivalidir.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 14 Şubat - Maka Buça Günü

  • 6 Nisan - Çakri Günü

  • 5 Mayıs - Taç Giyme Günü

  • 12 Ağustos - Kraliçenin Doğumgünü ve Anneler Günü

  • 5 Aralık - Kral'ın Doğumgünü ve Babalar Günü

  • 10 Aralık - Anayasa Günü

  • 31 Aralık - Yılbaşı Arefesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Bangkok’a gidenlerin şikayetçi olduğu konuların başında şehrin kirli havası ve dükkanlardan çıkan baharatlı yemek kokuları geliyor. Bol baharatlı yemek yaptıklarından dolayı özellikle işlek caddelerde nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Yemeklere uyum sağlamak herkesin başarılı olduğu bir iş değil. Dünyaca ünlü fastfood zincirleri size Avrupai tarzda yemek sunuyor. Taksilere, ulaşım araçlarına binerken gitmek istediğiniz noktadan emin olarak gidin. Şehir rehberinin yanı sıra tayca bir sözlük de bulundurun. Turistik bölgelerinde İngilizce bilmek işe yarıyor. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Bangkok biraz farklı bir şehir mesela dünyada yer altından giden metro burada sky train, yani gök treni adıyla bilinir ve yerden yukarıda gidecek şekilde tasarlanmıştır. Karmaşık Bangkok trafiğine girmeden güvenli ve rahat bir şekilde şehir merkezindeki çoğu noktaya bu yolla gidebilirsiniz. Havaalanına ise direkt raylı sistem var. Suvarnabhumi Havalimanı’ndan expres hat için 150-200 Baht, normal şehir treni için 20-50 baht arasında bir ücret vererek bu trenlere binebilir hatta Phaya Thai istasyonunda gök trenine, Makkasan istasyonunda metroya geçiş yapabilirsiniz.

Saen Saep Kanalı ve Chao Phraya Nehri’ne gidecekler teknelerden faydalanabilirler. Şehrin ulaşım yükünün bir kısmı da otobüs ve minibüsler tarafından çekilmektedir. Siam Square gibi bölgelere metro olmadığından dolayı klimasız olan kırmızı ve mavi beyaz otobüsler ile klimalı mavi-sarı renkteki otobüsleri kullanabilirsiniz. Klimasız otobüslerde 10 baht olan bilet fiyatı klimalılarda 15-30 arası değişiyor.

Sarı ve yeşil renkli olan taksiler bireyler tarafından işletiliyor, kırmızı – mavi olan taksiler ise firmalar tarafından bu yüzden daha güvenilir. Taksimetreye ek olarak takside minibüslerdekine benzer bir fiyat listesi de bulabilirsiniz.

Bangkok ve ulaşım demişken tuk-tuk'tan bahsetmemek olmaz. Bu etrafı açık araca binmeden önce biraz pazarlık etmelisiniz. Turistlere yüksek fiyatla hizmet veriyorlar, yine de farklı bir deneyim.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.