Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:70.720

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Balıkesir’in Ege Bölgesi sınırları içerisindeki ilçesi olan Ayvalık, Türkiye’nin huzur dolu bir tatil vadeden noktalarından biri. Yemyeşil ormanların manzarasıyla doğayla iç içe olabileceğiniz ve masmavi suların keyfini çıkarabileceğiniz Ayvalık, tarihi Rum evlerinin sıralandığı sokaklarıyla ve mutfağıyla da sizi büyüleyecek. Her yıl yerli turistleri ağırladığı kadar yabancı birçok turisti de karşılayan ilçenin tarihi de Antik Çağ’a kadar uzanıyor. Roma Çağı’nda en parlak günlerini yaşayan Ayvalık’ta nüfus mübadelesi sonrasında Makedonya, Girit ve Midilli Türkleri yaşamış. Bu kültürlerin etkisinin hala görüldüğü ilçe zeytin ve zeytinyağı üretimiyle de ülkemizde öne çıkıyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Ayvalık’a Kaz Dağları’ndan imbat ve meltem rüzgarları geliyor. Bu rüzgarlar sayesinde yazın çok yüksek hava sıcaklıkları görülmüyor ve bunaltıcı sıcakları sevmeyenler tarafından çok sık tercih ediliyor. Ayvalık’ta denize girmek için en uygun dönem haziran ve eylül ayları arası. Yaz tatilinizi Ayvalık’ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz. Yazın sıcak ama serin hava görülürken kışın ılık ama yağışlı bir hava durumu yaşanıyor. En fazla yağmuru ise aralık ayında alıyor. Huzur dolu bir tatil yapmak için nisan, mayıs, ekim ve kasım aylarında ve kış mevsiminde de Ayvalık’ı tercih edebilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Balıkesir’in ilçesi Ayvalık, Balıkesir il merkezine yaklaşık 140 kilometre kadar uzaklıkta bulunuyor. Ayvalık’a gitmek için Edremit’te bulunan Koca Seyit Havalimanı’na uçabilirsiniz. Bu havalimanı ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzakta ve havalimanından toplu taşıma araçları kullanarak Ayvalık’a gitmek mümkün. Ayvalık’a otobüsle gitmek isterseniz Ayvalık Otogarı’na direkt sefer düzenleyen firmalar arasından seçim yapabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirden Ayvalık’a direkt otobüs bulunmuyorsa Balıkesir Otogarı’na gidebilirsiniz. Balıkesir’de bulunan otogardan Ayvalık’a giden minibüsleri kullanabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Ayvalık denince akla ilk olarak Ayvalık tostu geliyor. Bölgenin sembolü haline gelmiş olan bu tost, yolu Ayvalık ve Balıkesir taraflarına düşenlerin mutlaka denedikleri bir lezzet. Özellikle tulum peyniriyle yapılan Ayvalık tostunun tadı bir başka oluyor. Hacıoğlu Aşkın Tost Evi, Mesut Büfe, Avşar Büfe, Sürçam Tost Evi, Tadım Tost Evi gibi yerlerde bu leziz tostu yiyebilirsiniz. Ayvalık’ın sevilen lezzetleri arasında damla sakızlı lorlu kurabiye ve lor tatlısı da bulunuyor. Ayvalık çarşısında hizmet veren Güler Pastanesi ve İmren Pastanesi, bölgenin en güzel lorlu kurabiyelerini yiyebileceğiniz yerlerden. Güler Pastanesi’nde kurabiyenizi yedikten sonra lor tatlısının da tadına bakabilirsiniz. Yanına kaymak ya da sakızlı dondurma konularak sunulan bu tatlı sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatacak hafif bir lezzet.

Ayvalık’ın yiyecekleri olduğu kadar içecekleri de meşhur. Koruk suyu, Ayvalık’a gidenlerin mutlaka denedikleri bir içecek. Sıcak havalarda serinlemek için kana kana içebileceğiniz koruk suyu, sindirim ve boşaltım sistemine çok fazla fayda sağlıyor. Ayvalık’ın birçok noktasında bu lezzeti bulabilirsiniz. Koruk suyunun ardından karadut suyu geliyor. Ege Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde yazın ferahlamak için başvurulan karadut suyu mayhoş tadıyla sizi de ferahlatacak. Ayvalık’ta çarşıda kurulan tezgahlarda bile bulabileceğiniz karadut suyunu mutlaka tadın.

Ayvalık’ta deniz ürünleri ağırlıklı sofralar kuruluyor. Nohutlu mezgit, otlu balık, ahtapot salatası, ahtapot sarma, zencefilli karides, isli midye ve lakerda gibi yemekler Ayvalık’ta kurulan balık sofralarının eksik olmazları arasında. Ayrıca sadece Ayvalık’ta yiyebileceğiniz papalinayı da mutlaka deneyimlemelisiniz. Küçük boyutuyla hamsiye benzeyen bu balık, temmuz ayından ekime kadar yenebiliyor. Ayvalık’ta Girit mutfağının etkilerini de göreceksiniz. Girit mutfağından miras kalan Girit ezmesi, Girit usulü çullama, Girit biberi gibi lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz. Tik Mustafa’nın Yeri, Lal Girit Mutfağı, Cunda Deniz Restaurant, Vino, Şimdi Rum Meyhanesi; bu lezzetleri tadabileceğiniz yerler arasında.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Ayvalık Çarşısı

Ayvalık’ın en renkli yerlerinden biri olan Ayvalık Çarşısı’nı hem gündüz saatlerinde hem de akşamları keyifle gezebilirsiniz. Tarihi Ayvalık evlerinin bulunduğu sokaklarda konumlanan Ayvalık Çarşısı’nda bulunan dükkanlardan hediyelik eşyalar satın alabilir, bölgeye özgü lezzetleri tadabileceğiniz restoranlara gidebilirsiniz. Çarşıda bulunan büfelerde ilçenin sembolü haline gelmiş olan Ayvalık tostunu da yiyebilirsiniz.

Cunda Adası

Ayvalık denince akla ilk gelen yer olan Cunda Adası, tatil severler arasında çok popüler. El değmemiş doğası ve tertemiz havasıyla hem yerli hem yabancı turistleri büyüleyen Cunda Adası’na özel aracınızla ya da feribot seferleriyle kolayca ulaşabilirsiniz. Cunda Adası’nda deniz kenarına kurulu restoranlarda leziz balıkları yiyebilir, sahil kenarında bulunan dondurmacılardan dondurma alabilirsiniz.

Şeytan Sofrası

Ayvalık’ın merkezinden 8 kilometre uzaklıkta bulunan Şeytan Sofrası, harika manzaralar sunan bir seyir tepesi. Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın yemyeşil doğasını 360 derece olarak görebileceğiniz Şeytan Sofrası günün her saati kalabalık. Ancak buranın en güzel olduğu saatler gün batımını izleyeceğiniz anlar. Ayvalık tatiliniz esnasında Şeytan Sofrası’na gitmek için gün batımı saatlerini tercih etmenizi öneririz.

Sarımsaklı

Küçükköy’e bağlı olan Sarımsaklı, Ayvalık ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta. 22 ayrı plajın bulunduğu bölgede denize girmek çok keyifli. Bu nedenle de Ayvalık’a gelen herkes Sarımsaklı’ya denize girmeye gidiyor. Yaz aylarında çok yoğun olan plajlara erken saatte gitmeniz daha iyi olacak.

Taksiyarhis Kilisesi

Ayvalık’ta bulunan en eski yapılardan olan Taksiyarhis Kilisesi, 1873 yılında inşa edilmiş. Deprem nedeniyle yıpranıp terk edilmiş. 2011 yılında Koç Vakfı, kilisenin restorasyonunu üstlenmiş. Restorasyon çalışmalarından sonra müze olarak yerli ve yabancı turistlere açılan kiliseyi Ayvalık tatiliniz esnasında mutlaka gezmelisiniz.

Ayazma Kilisesi

Ayvalık ilçe merkezinde bulunan Ayazma Kilisesi’nin adı kutsal su anlamına geliyor. Bunun nedeni ise kilise içerisinde bulunan kutsal su. Rivayetlere göre, Meryem Ana’nın buradaki suyu içtiğini rüyasında gören bir kızın söylemleri üzerine kazılar yapılmış ve kazılardan su çıkması üzerine kilise inşa edilmiş. Belli bir süre zeytinyağı fabrikası olarak kullanılan yapı Kültür Bakanlığı tarafından 2001 yılında kamulaştırılmış.

Saatli Camii

1850’li yıllarda Agios Yannis Kilisesi olarak inşa edilen yapı 1928 yılında camiye dönüştürülmüş. Kilisenin çan kulesi, saat kulesi olarak restore edildiği için caminin adı da Saatli Camii olmuş. Ayvalık’ın en yüksek yapılarından olan camiyi sokaklarda dolaşırken de görebilirsiniz.

Ne Yapılır

Ayvalık çevresinde 20’den fazla ada bulunuyor. Bu adalara da tekne turları düzenleniyor. Ayvalık merkezinden ve Cunda Adası’nda bulunan limandan tekneler kalkıp tura çıkıyorlar. Siz de Ayvalık tatiliniz esnasında bu turlara çıkarak çevredeki bakir koyları keşfedebilir ve tertemiz sularda denize girebilirsiniz. Tekne turunuzu seçerken kalabalık grupların bir araya geldiği turları tercih edebilir ya da kendinize özel tekne kiralayabilirsiniz. Tekne turuna 1 gününüzü ayırdıktan sonra Ayvalık’ın birbirinden güzel dalış noktalarında tüplü dalış yapabilirsiniz. Dalış konusunda hiç tecrübeniz olmasa bile Ayvalık’ta bulunan dalış okullarının deneme dalışlarına katılabilir, dalış eğitimi alabilirsiniz. Ayvalık’a gittiğinizde Şeytan Sofrası’nda gün batımı manzarasını izlemeden dönmemelisiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Ayvalık her yönüyle bir tatil ilçesi olmanın hakkını veriyor. Ayvalık Barlar Sokağı’nda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. Sokak boyunca dizilmiş barlar arasından sizin eğlence anlayışınıza uygun olanı seçerek eğlenebilirsiniz. White Knight Cafe & Bar, en meşhur eğlence mekanları arasında bulunuyor. Ayvalık Muhabbet Sokak’a giderseniz canlı müzik yapan birçok mekân bulabilirsiniz. Ayvalık merkezindeki eğlence mekanlarını tercih edebileceğiniz gibi Cunda Adası’nda bulunan barlar ve meyhaneleri de değerlendirebilirsiniz. Yunan müzikleriyle farklı bir akşam için Moshos Taverna, fasıl dinlerken leziz mezeleri yemek için Ela Meyhane tercih edilebilir. Cilveli Bar, Maşşa Bar ve Khaos Club Bar ise Cunda’nın gece hayatının nabzının attığı mekanlar. Ayrıca Sarımsaklı’da da Club Gossip ve Club Tropicana, gece hayatının renkli olduğu yerlerden.

Alışveriş / Ne Alınır

Ayvalık’ta hediyelik ürünler satın almak için birçok seçenek mevcut. Doğal gıdalar, el emeği ürünler, zeytinyağı ve zeytinyağı içeren ürünleri sevdikleriniz ve kendiniz için satın alabilirsiniz. Cunda sahilde bulunan çarşıdan kıyafet, takı, tatilinizden hatıra kalacak magnet ve biblolar arasından seçim yapabilirsiniz. Ayvalık Antikacılar Çarşısı da koleksiyon ve antika severlerin ilgisini çekiyor. Vintage giysiler, pikaplar bu çarşıda bulabileceğiniz ürünlerden. Ayvalık’ta perşembe günleri semt pazarı da kuruluyor. Bu pazarda en çok satılan ürünler ise zeytin ve zeytinyağı. Bölgenin en kaliteli zeytinleri ve bu zeytinlerle yapılan yağlarından mutlaka almak isteyeceksiniz. Zeytinyağlı sabun da hediyelik olarak çok tercih edilen ürünler arasında. Sepet peyniri ve lor peyniri de tatiliniz esnasında tadına bakıp evinizde de olmasını isteyeceğiniz lezzetler.

Festival / Fuar

Ayvalık Aıma Müzik Festivali: Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi öncülüğünde her yıl temmuz ayında düzenlenen festival, müzik sever gençlerin usta müzisyenlerle bir araya gelmesine olanak sağlıyor.

Ayvalık Zeytin Hasat Festivali: Ayvalık’ın en meşhur lezzeti zeytin ve zeytinyağını tanıtmak amacıyla her yıl ekim ayında düzenleniyor. Bu festivalde zeytin tadımı yapabilir, zeytinyağı atölyelerine katılabilir ve hediyelik ürünler alabilirsiniz.

Ayvalık Kültür Sanat Günleri: Ayvalık’ı tanıtmak için yapılan Ayvalık Kültür Sanat Günleri, her yıl ağustos ayında düzenleniyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Ayvalık tatiliniz yaz aylarına denk geliyorsa sıcak havalardan korunmaya dikkat etmenizi öneririz. Yanınızdan suyunuzu, güneş kreminizi ve şapkanızı eksik etmemelisiniz. Ayrıca Ayvalık yürüyerek gezmenin keyifli olduğu bir ilçemiz olduğu için ayağınızı acıtmayacak rahat spor ayakkabıları tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Ulaşım

Ayvalık ilçesinde gitmek istediğiniz her yere minibüs ve otobüslerle gidebilirsiniz. Minibüsler Cunda Adası’na sabah 06.30’dan 00.30’a kadar ulaşım sağlıyorlar. Cunda Adası’na gitmek için deniz yolunu da kullanabilirsiniz. Limandan saat başı kalkan feribotlara binebilirsiniz. Sarımsaklı Plajı’na da geç saatlere kadar ulaşım imkânı sunan minibüsler mevcut. Ayvalık’ta araç kiralama seçenekleri de oldukça geniş. Araç kiralamak, Şeytan Sofrası’na ulaşım konusunda da kolaylık sağlıyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.