Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:9.745

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Ege'nin incisi Alaçatı son yıllarda Türkiye'nin en gözde tatil yerlerinden biri haline gelmeye başladı. Özellikle Akdeniz'in sıcaklarından kaçmak isteyenlerin tercih ettiği Alaçatı yılın her dönemi rüzgarlı olduğu için yerli ve yabancı sörfçülerin vazgeçilmez noktalarından. İzmir'in Çeşme ilçesinin sınırları içerisinde yer alan sevimli tatil beldesi rüzgarlarıyla, soğuk ve az tuzlu sularıyla olduğu kadar renkli sokakları, tarihi evleri ve otantik havasıyla da dikkat çekiyor. Belde tarihsel sit alanı ilan edildiği için yöresel mimariye uymayan binaların yapılması yasaklanmış ve dokusunu koruyarak bugüne gelmeyi başarmış. Küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen ziyaretçilerine birçok aktivite sunan Alaçatı şehirden uzaklaşmak ancak eğlenceli zaman geçirmek isteyenler için ideal bir adres. 

Bugün deniz turizmiyle öne çıkan Alaçatı'nın tarihi Antik Çağ'a kadar uzanıyor. Antik Çağ'da isminin Agrilia olduğu düşünülen bölgeye dair ilk bilgilere 1300'lü yıllarda yazılan belgelerde rastlıyoruz. Geçmişte Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden olan Alaçatı bağcılık ve şarapçılık ile öne çıkmış. Bugünkü ismini Osmanlı döneminde alan Alaçatı'da Balkan Savaşı'na kadar Rum nüfusu yoğunluktaymış. Bugün hala Rumların izlerine rastladığımız beldede kış aylarında yaklaşık 8 bin kişi yaşarken nüfus yaz aylarında 40-50 binleri buluyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Akdeniz ikliminin tüm özelliklerini taşıyan Alaçatı'nın yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıman ve yağışlı geçer. Neredeyse yılın tamamında rüzgarlı olan bölgeye sörf yapmak veya öğrenmek istiyorsanız her mevsimde gidebilirsiniz ancak eğlence amaçlı seyahatlerinizi mümkünse Alaçatı'nın en yoğun olduğu yaz sezonunda gerçekleştirmelisiniz. Bölgede sessiz sakin bir tatil için en ideal zamanlar ise havaların ısınmaya başladığı ama sezonun henüz açılmadığı nisan-mayıs ayları olacaktır.

Nasıl Gidilir

İzmir şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alan Alaçatı'ya gitmenin en hızlı yolu Adnan Menderes Havalimanı'na uçmak. Havalimanına indikten sonra Havaş veya İzmir Otogarı'ndan kalkan otobüslerle yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. 

İzmir Otogarı'nda yılın her dönemi doğrudan Alaçatı'ya giden otobüsler bulmak mümkün. Yaz dönemlerinde bazı otobüs firmaları Alaçatı'ya direkt seferler de düzenliyor. Yolculuğunu daha ekonomik hale getirmek isteyenler için şehrin birçok noktasından Alaçatı'ya hareket eden belediye otobüsleri de seçenekler arasında.

Yola özel aracınızla çıkacaksanız İzmir-Çeşme Otoyolu'nun Çeşme'den bir önceki çıkışından Alaçatı'nın merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Ege yemeklerinin her çeşidini bulabileceğiniz Alaçatı oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Küçük bir belde olmasına rağmen yemek yiyebileceğiniz birçok mekan bulunuyor. Alaçatı otellerinin büyük bir kısmı dalından koparılmış domateslerin, yöresel peynirlerin ve çeşit çeşit doğal zeytinlerin olduğu kahvaltılar sunuyor ancak otelde kahvaltı etmek istemezseniz Hacı Memiş Sokağı'ndaki kahvaltıcılardan birini tercih ederek güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Kahvaltınızda mutlaka yöresel ekmekleri tatmalısınız. Kahvaltınızın üzerine serinlemek için yöreye özgü lavantalı limonatayı deneyebilirsiniz. 

Alaçatı'ya kadar gitmişken kumru yemeden dönmek olmaz. Kumruyu ülkenin birçok noktasında yiyebilirsiniz ancak yerinde yemenin tadı bir başka olacak. Alaçatı Kumru ve Kumrucu Şevket'in özel ekmeklerle hazırladıkları leziz kumruları tatmadan seyahatinizi sonlandırmayın.

Rakı-balık sofralarıyla ünlü olan Alaçatı'da yöresel otlarla hazırlanan mezelerden, et ve balık yemeklerine kadar geniş menülerin sunulduğu restoranlar var. Dostlarınızla keyifli bir akşam geçirirken yöresel yemekleri tatmak isterseniz Fava Alaçatı, Saki Alaçatı Meyhane gibi restoranlarda rezervasyon yaptırabilirsiniz. Yörenin en ünlü yemekleri arasında vişneli sarma, kabak çiçeği dolması, Arnavut ciğeri ve pancar turşusunu sayabiliriz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Alaçatı Yeldeğirmenleri

Alaçatı'nın sembolü haline gelen yeldeğirmenleri her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Restoran ve kafe olarak işletilen tarihi yapılarda kahvenizi yudumlarken gün batımını izleyebilirsiniz. 

Alaçatı Meydanı

Birçok restoran ve kafenin yer aldığı Alaçatı Meydanı'nın şehrin en işlek noktalarından olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle akşamları çok kalabalık olan meydan keyifli zamanlar geçirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden oluyor. Dostlarınızla güzel bir akşam yemeği yemek isterseniz mutlaka buradaki restoranlardan birini ziyaret etmelisiniz. 

Taş Evler

Geçmişte Rumların yaşadığı taş evlerin birçoğu bugün otel, restoran veya kafe olarak kullanılsa da kültürel dokusunu korumayı başarmış. Alaçatı'nın kültürünü anlamak için mutlaka taş evlerin olduğu bölgede eşsiz çiçek kokuları eşliğinde bir gezintiye çıkmalısınız. 

Kemalpaşa Caddesi

Alaçatı'nın popüler mekanlarından bir diğeri de Kemalpaşa Caddesi. Yöreye özgü el işlerinin, seramiklerin satıldığı dükkanları ve tasarım kıyafetlerin yer aldığı butikleriyle dikkat çeken caddede çeşit çeşit hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Hacı Memiş Sokağı

Sakin bir gün geçirmek ancak şehirden uzak kalmak istemiyorsanız tercih edebileceğiniz Hacı Memiş Sokağı, Kemalpaşa Caddesi kadar kalabalık değil. Meydana çok yakın olan sokakta kafe, var ve restoranların dışında seramik dükkanları ve sanat galerileri bulunuyor. 

Port Alaçatı

Alaçatı'nın eğlence merkezi olan Port Alaçatı'da ünlü restoranlardan, gece kulüplerine birçok seçenek var. Denize nazır mekanlarıyla ilgi çeken bölgedeki restoranlar genelde çok kalabalık olduğundan yer bulabilmek için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. 

Pazar Yeri Cami/Ayiyos Konstantines Kilisesi

Pazar Yeri Cami, 1874 yılında Yuhannes Halopas tarafından yaptırılan bir Rum Ortadoks kilisesiymiş aslında. Daha sonraları kilise aslına sadık kalınarak camiye dönüştürülmüş ve ibadete açılmış. Hala cami olarak hizmet veren kilisenin duvarlarındaki ikonalar ise ibadet esnasında örtülüyor. Farklı kültürlerin bir arada yaşadığına şahit olmak için bulunmaz bir fırsat olan tarihi yapıyı gezmeden Alaçatı'dan ayrılmamanızı öneririz. 

Yumru Koyu

Rüzgar sörfü diyince akla ilk gelen mekanlardan olan Yumru Koyu her sene uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapıyor. Neredeyse yılın tamamında rüzgar alan koyu ziyaret ederek sörf çılgınlığına katılabilir veya sörfçüleri izleyerek farklı bir aktivite gerçekleştirebilirsiniz. 

Alaçatı Plajları

Merkezinde sahil olmamasına rağmen deniz turizmiyle ünlü olan Alaçatı'dan yaklaşık 15-20 dakikalık yolculukla Ilıca Halk Plajı, Kleopatra Paljı, Çark Plajı gibi meşhur plajlara ulaşarak suyun tadını çıkarabilirsiniz. 

Ne Yapılır

Yılın büyük bölümünde rüzgarlı olan Alaçatı sörf diyince parmakla gösterilen yerlerden biri. Her mevsim sörf tutkunlarının ziyaret ettiği beldede sörf eğitimi alabileceğiniz okullar bulunuyor. Tatilinizi fırsata çevirerek yeni bir spor dalıyla tanışırken keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Sörf öğrenmek ilginizi çekmiyorsa Alaçatı'nın plajlarında gün boyu suyun tadını çıkardıktan sonra geceleri düzenlenen plaj partilerinde doya doya eğlenebilirsiniz. Ünlü şarkıcıların konser verdiği, DJ'lerin sahne aldığı partiler için Zio Beach veya Escape Beach'i tercih edebilirsiniz. 

Günübirlik tekne turlarına çıkarak Alaçatı'nın el değmemiş koylarını keşfedebilir, serin sularında yüzebilirsiniz. Delikli Koy farklı bir deneyim yaşamak isteyenlerin en çok ziyaret ettiği koylardan. Günübirlik gezi yeterli gelmezse koyun çevresinde kamp yaparak birkaç gün konaklayabilirsiniz. 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Gece hayatının renkliliğiyle ünlü olan Alaçatı'da herkes kendi anlayışına uygun bir eğlence bulabilir. Özellikle yaz sezonunda gece kulüpleri ve barlar akşamüstü saatlerinden günün ilk ışıklarına kadar DJ performanslarına ev sahipliği yapıyor. House 44 ve Göz Lounge gönlünüzce içip dans edebileceğiniz popüler gece kulüplerinden. 

Eğer bir yere kapalı kalmak yerine temiz havanın tadını çıkarmak istiyorsanız Tren Beach Aya Yorgi, Zio Beach, KafePi Beach Club veya Fly-Inn Beach Club gibi eğlence mekanlarında plaj partilerine katılabilir, ünlü sanatçıların konserlerini dinleyebilir ve fenomen DJ'lerin sizin için seçtiği müziklerle doyasıya eğlenebilirsiniz.

Daha sakin bir gece geçirmek için canlı müzik yapılan barları tercih edebilirsiniz. Hem müzik dinleyip hem dostlarınızla güzel sohbetler edebileceğiniz mekanlar arasında Nar, Tektekçi ve Köyün Delisi sayılabilir.

Alaçatı'da eğlence anlayışı daha geleneksel olanlar için de birçok alternatif var. Dutlu Kahve, Leblebili Meyhane, Esnaf ve Atiye gibi restoranlarda rakının, nefis balıkların ve Ege mezelerinin tadını çıkarabilirsiniz. Yer bulmakta zorlanmamak için rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Alışveriş / Ne Alınır

Butik dükkanları, pazarları ve çarşılarıyla otantik bir alışveriş deneyimi sunan Alaçatı'da ilk uğramanız gereken yer Antikacılar Çarşısı. Ülkenin her yerinden gelen antikaların, yetenekli sanatçıların eserlerinin, resimlerin ve heykellerin sergilendiği çarşıda zevkinize uygun birçok eşya bulabilirsiniz. Sevdiklerinize hediye almak için de uygun olan çarşı Pazar Yeri Camii'nin hemen yanında yer alıyor. 

Cumartesi günleri Alaçatı'nın meydanında büyük bir pazar kuruluyor. Kesinlikle kaçırmamanız gereken bu pazarda organik ürünlerden, yöresel sabunlara kadar aradığınız her şey var. Özellikle pazardaki el emeği işlemeli giysilere bakın deriz. Ara sokaklardaki butikleri gezerek tarzınıza uygun başka giysiler, takılar, tekstil ürünleri, seramik ürünleri ve dekoratif eşyalar da satın alabilirsiniz.  

Festival / Fuar

Alaçatı Ot Festivali: Her yıl düzenenlenen Alaçatı Ot Festivali'nde yörede yetişen otlarla hazırlanan nefis zeytinyağlılar sergileniyor. Yarışmaların düzenlediği festivale çok sayıda turist katılıyor. Alaçatı'yı nisan ayında ziyaret edecekseniz bu popüler festivale mutlaka katılmalısınız.

Alaçatı Uçurtma Festivali: Fly Me Kite Fest Alaçatı Uçurtma Festivali'nin gerçekleştirildiği tarihlerde Alaçatı birçok profesyonel uçurtmacıya ev sahipliği yapıyor. Çeşme Belediyesi'nin katkılarıyla organize edilen festivalden önce halka uçurtma dağıtılıyor ve İzmir'in birçok bölgesinden Alaçatı ve Çeşme'ye ücretsiz otobüs kaldırılıyor. Renkli görüntülere sahne olan festivalde çok eğlenebilirsiniz.

Alaçatı Sörf Şenliği: Rüzgarlarıyla ünlü Alaçatı'da her yıl sörf şenliği yapılıyor. Profesyonel sörfçülerin yarıştığı şenliği izlemek için Türkiye'nin her yerinden insanlar temmuz ayında bölgeye geliyor. Farklı bir etkinlik arayışındaysanız sörf şenliğini kaçırmayın.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),

23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),

1 Mayıs (İşçi Bayramı),

19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),

30 Ağustos (Zafer Bayramı),

29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),

Ramazan Bayramı,

Kurban Bayramı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Şehir içi ulaşımın genelde yürüyerek sağlandığı Alaçatı'ya giderken yanınıza rahat edebileceğiniz spor ayakkabılarınızı mutlaka almalısınız. Sıcaklardan korunmak için sık sık sıvı tüketmenizi tavsiye ederiz, mümkünse öğle saatlerinde dışarı çıkmayın. Cildinizi korumak için güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. 

Alaçatı'da sörf eğitimi alabileceğiniz birçok okul var. Okullarla iletişime geçerek size en uygun olanını seçebilirsiniz. Fiyatlar konusunda dikkatli olmanızı, iyi araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. 

Denizi dalgalı olan bölgede başınıza gelebilecek ufak kazalara anında müdahale edebilmek için yanınızda bir ilk yardım çantası bulundurmanız faydalı olacaktır. 

Ulaşım

Dar sokakları sebebiyle araba, motor ve taksi gibi araçları kullanmamanın pek de pratik olmadığı Alaçatı'da hemen hemen her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Eğer yürümek istemiyorsanız en iyi seçim bisikletinizi yanınıza almanız veya yakınlardaki dükkanlardan bisiklet kiralamanız olur. Bölgede en çok tercih edilen araç bisiklet olsa da sokaklar akşam saatlerinde kalabalıklaştığından kullanımı zorlaşabilir. 

Alaçatı'nın merkezinde konaklıyorsanız uzak koylarına ve plajlarına ulaşmak için mutlaka bir araca ihtiyaç duyacaksınız. Bu noktada eğer kişisel aracınız yoksa araba kiralayabilirsiniz veya taksiye binebilirsiniz. Küçük ve turistik bir yer olduğundan taksi fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu bilmenizde fayda var.

Çeşme'ye veya yakınlardaki tatil beldelerine gitmek için 07.00-22.00 saatleri arasında 10 dakikada bir kalkan dolmuşları tercih edebilirsiniz.  

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.