Gakgoşlar diyarı olarak bilinen Elazığ, 4000 yıldan uzun tarihi ve büyüleyici doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer pek çok özel yere sahip. M.Ö. 3000’li yıllarda Harput Antik Kenti’yle bölgenin en önemli yerleşimlerinden biri haline gelen ve uzun süre Harput olarak anılan Elazığ’da antik kentten günümüze kalan Anadolu’nun en güzel kalelerinden Harput Kalesi’nin devasa surlarında unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Her köşesinde Urartulardan Artuklu, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde uzanan paha biçilmez tarihi yapılarla karşılaşacağınız şehir, onlarca camisi ve türbesiyle inanç turlarının da en önemli adreslerinden biri.

Sıcak yaz günlerinde Hazar Gölü’nün masmavi sularında yüzmek için çevre şehirlerden binlerce insanın ziyaret ettiği Elazığ’da kış aylarında ise Hazarbaba Kayak Merkezi’nin deniz seviyesinden 2000 metre yükseklerdeki kayak pistlerinde bembeyaz kış manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz.  Hem tarih ve kültür gezileri hem de inanç turlarının ana merkezlerinden olan Elazığ, devasa kanyon ve gölleriyle doğa tutkunlarının da keyifle gezebileceği şehirlerimizden biri.

Elazığ neyi ile meşhur?
Elazığ pestili, dutu, üzümü, cevizli sucuğu ile ünlüdür. Elazığ'dan alınacak hediyelikler arasında bu lezzetleri düşünebilirsiniz.
 
Elazığ nasıl bir yer?
Elazığ turizm açısından oldukça gelişmiş bir kent. Doğal ve tarihi güzellikleri fazla olan Elazığ göl, baraj, dağ gibi coğrafi zenginliklere de sahip.
 
Elazığ'da ne yenir?
Elazığ'da yemek lezzetleri arasında Harput köftesi, kara kavurma, dolanger tatlısı, Balakgazi böreği, cevizli sucuk, pestil ilk sıralarda geliyor.
 

1- Hazar Gölü

hazar gölü

Sadece Elazığ'ın değil, Türkiye'nin de büyüleyici doğa harikalarından biri olan Hazar Gölü, Elazığ'a 20 kilometre uzaklıkta keyifli bir doğa gezisi sunuyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 1250 metre yükseklikte yer alan ve yeşil ile mavinin buluştuğu muhteşem manzaralara şahit olacağınız göl, çevresindeki huzurlu bir atmosferde tatil yapabileceğiniz turistik tesisler ve balık restoranları için de çok ziyaret ediliyor.

Sularının altındaki batık şehirle ünlü olan Hazar Gölü'nde batık şehir tekne gezilerine katılabilir veya dalış yaparak benzersiz su altı fotoğrafları çekebilirsiniz. Dağ eteklerindeki pistlerden yamaç paraşütü yaparak kuş bakışı manzaralarını da izleyebileceğiniz Hazar Gölü’nün tertemiz sularında ise sıcak yaz günlerinde doyasıya yüzerek güzel bir gün geçirebilirsiniz. Çevre şehirlerden de her yıl binlerce insanın tatil yapmak için uğradığı göl, masmavi sonsuz manzarasıyla halk arasında Hazar Denizi olarak anılıyor. İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabileceğiniz ve dağ eteklerinden panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz Hazar Gölü’nün mesire alanlarında da çocuklarınızla dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Bu muhteşem gölün tam olarak keyfini çıkarmak için bir gününüzü ayırmanızı öneriyoruz.

Uçak Bileti

2- Harput Kalesi

harput kalesi

Elazığ'ın en çok ziyaret edilen tarihi hazinesi olan Harput Kalesi, M.Ö. 8 yüzyıl Urartular döneminden günümüze kalan bir şaheser. Şehre hakim yüksek bir tepe üzerinde konumlanan devasa kale, uzun tarihi boyunca pek çok efsaneye konu olmuş. Dikdörtgen planlı olarak, iç kale ve dış kale bölümleriyle tasarlanan Harput Kalesi, yüzlerce metrelik kesme taşlarla inşa edilmiş kalın surlarıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Kaleye uzun tarihinde Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de çarpıcı eklemeler yapılmış.

Görkemli kaleler üzerindeki görülmeye değer manzarasıyla Anadolu'daki en güzel kalelerden biri olarak gösterilen ve surlarından panoramik Elazığ manzaralarının fotoğraflarını çekebileceğiniz Harput Kalesi’nin içinde gezerken farklı dönemlerde inşa edilmiş cephanelik, su sarnıcı, darphane, depo, hastane, cami ve yaşam alanları arasında unutulmaz bir tarih gezisi yapabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Mükemmel fotoğraflar çekebileceğiniz kaleyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız fotoğraf makinanızı yanınıza almanızı öneriyoruz.

3- Keban Barajı

keban barajı

Elazığ merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan ve Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrallerine ev sahipliği yapan Keban Barajı, çevresindeki turistik tesislerle şehrin sevilen gezi alanlarından biri konumunda. Türkiye'nin en büyük 2. yapay gölü olan Keban Barajı Gölü ile sıcak yaz günlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen barajın çevresinde çocuklarınızla piknik yapabileceğiniz mesire alanları, temiz havada yürüyüş yapabileceğiniz trekking parkurları ve panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz seyir terasları gibi imkanlar bulabilirsiniz. Balık tutma alanlarıyla da yılın yorgunluğunu atabileceğiniz Keban Barajı’nın seyir teraslarından Murat Nehri Vadisi'nin büyüleyici doğal güzelliklerine de şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

4- Elazığ Kültür Park

kültür park elazığ

2015 yılında tamamlanarak ziyarete açılan Elazığ Kültür Park, şehrin en büyük parkı ve en popüler rekreasyon alanlarından biri. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük şehir parkı olan ve deniz seviyesinden 1060 metre yükseklikte 245 hektarlık geniş bir alanı kaplayan Elazığ Kültür Park; kilometrelerce uzanan yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları ve çay bahçeleriyle güzel bir mola vermek için ideal.Geceleri rengarenk aydınlatılan süs havuzlarının fotoğraflarını çekebileceğiniz, spor alanlarında hafta sonu sporunuzu yapabileceğiniz park, yıl boyu pek çok kültürel ve sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Elazığ Kültür Park’a şehir merkezinden 20 dakikalık bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla gidebilirsiniz. Elazığ otelleri arasından tercihinizi de bu bölgeye yakın bir konumda planlayabilirsiniz.

Konum Linki

5- Çırçır Şelalesi

circir-selalesi

Elazığ gezilerinde her doğa severin mutlaka keşfetmesi gereken büyüleyici güzelliklerinden biri de Çırçır Şelalesi. Yaz aylarında düzenlenen trekking turları ve fotoğraf safarileriyle keşfe çıkabileceğiniz çarpıcı şelale, Erzurum'a sadece 5 kilometre uzaklıkta. Keban Barajı Gölü’nün sularıyla beslenen ve sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz sularıyla büyüleyici bir manzara sunan Çırçır Şelalesi, 1974 yılında doğal bir şekilde oluşmuş dünyanın en genç şelalelerinden biri olmasıyla da çok ilgi görüyor.

Çevresinde hizmet veren alabalık restoranları, kır bahçeleri ve mesire alanlarıyla yaz aylarının sevilen adreslerinden biri haline gelen Çırçır Şelalesi, sadece Elazığ'dan değil çevre şehirlerden gelen binlerce kişi tarafından da ziyaret ediliyor. Seyir teraslarından en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Çırçır Şelalesi’nde yöresel ürünler satın alabileceğiniz hediyelik eşya tezgahları gibi olanaklar da bulabilirsiniz.

Konum Linki

6- Hazarbaba Kayak Merkezi

hazarbaba kayak merkezi

Elazığ'ın en sevilen ve çok ziyaret edilen kış sporları cenneti olan Hazarbaba Kayak Merkezi, şehre yaklaşık 37 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve 1997 yılında açıldığından beri bölgedeki en önemli kış tatili adreslerinden biri. Deniz seviyesinden 2347 metre yükseklikteki Hazarbaba Dağı eteklerinde uzanan ve her zorluk derecesine göre düzenlenmiş pistlerinde tüm gün kayak yaparak eğlenebileceğiniz Hazarbaba Kayak Merkezi’nde dağ zirvelerine kadar çıkan telesiyej gibi olanaklar da sağlanıyor.

Bembeyaz dağlar arasında muhteşem kış manzaralarına şahit olabileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz Hazarbaba Kayak Merkezi’nde kaliteli kayak otelleri, ekipmanlar kiralayabileceğiniz turistik tesisler, restoranlar ve kafeler de hizmet veriyor. Gezinizde Hazarbaba Dağı eteklerinde düzenlenen rehberli kar yürüyüşlerine de katılabilir ve tablo güzelliğindeki kar manzaraları arasında tertemiz havada yenilenebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Hazarbaba Kayak Merkezi'nde pist kurallarına uyarak güvenli bir şekilde kayak yapmanızı öneriyoruz.

7- Kömürhan Köprüsü

kömürhan köprüsü

Elazığ’a yaklaşık 53 kilometre uzaklıkta inşa edilen etkileyici Kömürhan Köprüsü, Fırat Nehri üzerinde çarpıcı bir manzara sunuyor. Karakaya Barajı'nın suları altında kalan tarihi köprünün yenilenmesiyle tasarlanan ve Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerini birbirine bağlayan devasa köprü; çevresindeki seyir terasları, balık çiftlikleri ve yürüyüş parkurlarıyla şehrin çok sevilen gezi alanlarından biri haline geldi.

Özellikle gün batımlarında en güzel manzaralarına şahit olabileceğiniz, 660 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğiyle Türkiye’nin en büyük köprülerinden biri olan Kömürhan Köprüsü, dağ içinde uzanan bir tünele bağlanıyor. Büyüleyici baraj gölü ve köprü manzaraları eşlinde taze balıklar tatmak ve çayınızı yudumlayarak yorgunluk atmak için Kömürhan Köprüsü’ne uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

8- Saklıkapı Kanyonu (Kara Leylek Kanyonu)

saklikapi-kanyonu-kara-leylek-kanyonu

Sadece Elazığ'ın değil bölgenin de önemli doğa sporları merkezlerinden biri olan Saklıkapı Kanyonu, 4,5 kilometre boyunca el değmemiş arasında harika manzaralar sunuyor. 9 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen, 200 metre yüksekliği bulan dev kaya oluşumları ve benzersiz karstik mağaralarıyla dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz manzaralara şahit olabileceğiniz kanyonun derin vadilerinde ve mağaralarında da rehberli turlarla unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

Dünyada sadece 15.000 tane kaldığı tahmin edilen kara leylekler için de her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği ve Kara Leylek Kanyonu olarak da bilinen Saklıkapı Kanyonu’nun kaya seyir teraslarından milyonlarca yılda rüzgârlar ve yağmurlarla oluşmuş benzersiz kaya oluşumlarının en güzel fotoğraflarını çekebilir ve kara leylekleri yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

9- Palu Kalesi

palu kalesi

Bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerinde etkileyici bir manzaraya sahip olan ve Urartu Kralı Menuas tarafından inşa ettirilen Palu Kalesi, kesinlikle görmeniz gereken tarihi yapılardan biri. Kale çevresinde Urartu döneminden kalan 3000 yıllık büyüleyici çivi yazıtlarını da yakından görme şansı bulacaksınız. Murat Nehri'nin büyüleyici panoramik manzaraları eşliğinde keşfe çıkabileceğiniz kale, çivi yazılarının yanı sıra Urartu kaya mezarları, devasa taş merdivenler ve kale odalarıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Artuklu, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de güzel konumundan dolayı savunma ve gözetleme amacıyla kullanılmaya devam eden Palu Kalesi’nin özellikle gün batımında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzaralar görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

Yazar Notu: Palu Kalesi'ne gitmeyi düşünüyorsanız ayağınıza rahat ayakkabılarınızı giymenizi öneriyoruz.

10- Buzluk Mağarası

buzluk-magarasi

Elazığ'ın en bilinen ve çok ziyaret edilen tabiat harikalarından biri olan Buzluk Mağarası, şehir merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşlerinin en sevilen rotalarından biri olan ve bölgeye hakim bir konumda yer alan binlerce yıllık Buzluk Mağarası’nın 150 ile 200 metre derinliğe sahip olduğu düşünülüyor.

Kendine özgü jeomorfolojik özelliklerinden ve yer altı hava akımlarından dolayı kış aylarında sıcak, yaz aylarında soğuk havaya sahip olan mağaranın içinde devasa buz sarkıtları, milyonlarca yılda oluşmuş dikitler ve damlataş havuzlar arasında benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz. 110 metre boyundaki buzullarıyla ünlü olan ve isimin de burada alan Buzluk Mağarası, dünyanın az sayıdaki buzul mağaralarından biri olarak tüm dünyadan mağaracıları kendine çekiyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Yaz aylarında bile soğuk olan mağaraya gitmeyi düşünüyorsanız yanınıza hırkanızı almanızı öneriyoruz.

11- Sürsürü Cami

sursuru-cami

Osmanlı dönemine ait bir eser olarak bilinen cami 17. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Kesme taşlarla örülmüş olan cami Osmanlı mimarisinin etkilerini taşıdığı ve dönemin yapı tarzına uygun yapıldığı biliniyor. Osmanlı mimarisinin tipik özelliği olan yukarı doğru daralan minare bu camide de görülüyor. Sürsürü Camii, Elâzığ’ın tarihini yansıtan önemli dini yapı olarak bilinir ve şehrin kültürel kimliğine katkıda bulunuyor. Cami hem ibadet amacıyla hem de turistler ve tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

12- Elazığ Kapalı Çarşı

elazig-kapali-carsi

1928 yılından beri şehrin ticari hayatının kalbinin attığı yer olan Elazığ Tarihi Kapalı Çarşı, hem alışveriş hem de keyifli bir gezi yapmak için yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerler arasında. Otantik dokusu bozulmadan kalan ve 2013 yılında aslına uygun olarak restore edilen çarşıda şehrin ünlü leblebileri, menengiç kahvesi, dibek kahvesi, badem şekerleri, pekmezler ve çeşitli baharatları bulabilirsiniz. Yöreye özgü el sanatı ürünleri ve takıların yanı sıra Elazığ’ın simgelerinden biri haline gelen sekiz köşeli şapkaları da satın alabileceğiniz Elazığ Kapalı Çarşı’ya kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla uğrayarak harika bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 06.00-20.00 

Konum Linki

Yazar Notu: Yöresel olan kahvelerden mutlaka almanızı öneriyoruz.

13- Keban Barajı Gölü

keban baraj gölü

Sıcak yaz aylarında keyifli geziler yapabileceğiniz başka bir sevilen turistik yer olan Keban Barajı Gölü, şehre yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Türkiye'nin en büyük suni göllerinden biri olan ve 64.000 hektar gibi devasa bir alanı kapsayan gölün çevresindeki çam ormanları arasında çocuklarınızla piknik yapabileceğiniz mesire alanları, çocuk oyun parkları ve yürüyüş yolları gibi imkanlar sağlanıyor. Feribotlar ve sandallarla keyifli gezilere çıkabileceğiniz Keban Gölü Barajı’nın çevresindeki alabalık çiftliklerinde ise çarpıcı göl manzaraları eşliğinde taze balıklar ve yöresel mezeler tadarak güzel bir geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Baraja uğramışken alabalığın mutlaka tadına bakmanızı öneriyoruz.

14- Harput Ulu Camii

harput ulu camii

Elazığ'ın en eski ve simgesel yapılarından biri olan Harput Ulu Camii, 1156 ile 1157 yılları arasında Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa edilmiş bir mimari şaheser. 2000 metrekarelik geniş bir alan üzerine inşa ettirilen ve Anadolu'daki en eski camilerden biri olmasından dolayı tarih meraklılarının ilgisini çeken Harput Ulu Camii, aslına uygun olarak 1996 yılında da restore edildi.

Büyüleyici taş mimarisinin yanı sıra bir depremden dolayı 800 yıldır 7 derece eğimle duran minaresiyle de görülmeye değer bir manzara sunan Harput Ulu Camii’nin asırlık çınar ağaçlarıyla süslü bahçesinde keyifli bir mola verebilir, hem klasik Osmanlı mimarisini yansıtan caminin hem de eğik minaresinin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

15- Şefik Gül Kültür Evi (Harput Evi)

harput kültür evi

Harput Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan 18. yüzyıldan günümüze kalan tarihi Harput Evi’nin restore edilmesi ile hizmete açılan Şefik Gül Kültür Evi, çarpıcı mimarisi ve yıl boyu düzenlenen etkinliklerle dikkat çekiyor. Elazığ’ın en güzel konaklarından biri olarak gösterilen ve bölgeye özgü mimari özellikleri yakından görebileceğiniz Harput Evi’nin taş mimarili odalarında şehrin kültürel ve geleneksel yapısını yansıtan yüzlerce yıllık antika eşyalar ve şark köşeleri arasında gezerek güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Elazığ kültürünü tanıyabileceğiniz ilgi çekici etkinliklere de katılabileceğiniz Şefik Gül Kültür Evi’ni haftanın her günü 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

16- Tarihi Palu Köprüsü

palu köprüsü

Murat Nehri üzerinde İstanbul ile Bağdat yolunun birbirine bağlamak için tasarlandığı düşünülen Tarihi Palu Köprüsü, Elazığ'ın görülmeye değer tarihi hazinelerinden biri. Türkiye'nin en güzel 10 köprüsünden biri olarak gösterilen ve düz kesme taşlarla 10 kemerli olarak inşa edilen çarpıcı köprü, 4. Murat'ın Bağdat seferi sırasında inşa edilmiş. Çevresini saran büyüleyici doğal güzelliklerin ve Murat Nehri’nin her mevsim muhteşem fotoğraflarını çekebileceğiniz Tarihi Palu Köprüsü’nü hem kendi başınıza hem de tarih ve fotoğrafçılık gezileriyle yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Türkiye’nin en güzel 10 köprüsünden biri olan köprüyü görmek için yarım gününüzü ayırmanızı öneriyoruz.

17- Pertek Kalesi

pertek-kalesi

Tarihi bir kale olan Pertek Kalesi Elazığ’ın Pertek ilçesinde bulunuyor. Munzur Dağları'nın eteklerine konumlanmış olan kale, Bizans İmparatorluğu ve Selçuklu Devleti dönemlerinde yapıldığı biliniyor. Yüksek kayalık üzerine inşa edilen kale, döneminde hem savunma hem de gözetleme amacıyla kullanılmıştır. Pertek Gölü'nün muhteşem manzarasına karşı kurulmuş olan kale ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunuyor.

Konum Linki

18- Cip Barajı Mesire Alanı

cip-baraji-mesire-alani

1965 yılında sulama amacıyla inşa edilen ve Elazığ'a sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan Cip Barajı, günümüzde şehrin en sevilen mesire ve rekreasyon alanlarından biri. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonları hem Elazığlı aileleri hem de turistlerle dolan Cip Barajı mesire alanında çarpıcı göl manzaralı eşliğinde piknik yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Çocuk oyun parkları, yürüyüş parkurları, eğlence parkı, kır bahçeleri ve spor sahaları gibi olanaklar da bulabileceğiniz Cip Barajı’nın kış aylarında donan göletinde de muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

19- Elazığ Bakırcılar Çarşısı

elazığ bakırcılar çarşısı

Elazığ Kapalı Çarşı'nın hemen yanı başında yer alan tarihi Bakırcılar Çarşısı, yüzlerce yıldır hizmet veren onlarca bakır atölyesiyle el yapımı ürünler almak için şehirde gidebileceğiniz en güzel yerlerden. El yapımı cezveler, sürahiler, siniler, tabaklar ve onlarca çeşit süs eşyaları arasında keyifli bir tatil alışverişi yapabileceğiniz Elazığ Bakırcılar Çarşısı’nda ustaları iş başında izleyebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Elazığ’ın tarihi ve turistik yerlerine oldukça yakın bir konumda bulunan Bakırcılar Çarşısı’na kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

20- Elazığ Ağa Camii

elazig-aga-camii

Elazığ'da düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarının sevilen adreslerinden biri olan Elazığ Ağa Camii, 1559 yılında yapılmış şehrin en eski yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Pervane Ağa tarafından inşa ettirilen ve 1996 yılında aslına uygun olarak yenilenen taş mimarili camii, Harput ilçesi girişinde hemen dikkatini çekecek bir eser. 16. yüzyıl klasik Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan dış mimarisinin yanı sıra sade iç dekorasyonlarıyla da görülmeye değer bir tarihi hazine olan Elazığ Ağa Camii, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.

Konum Linki

21- Elazığ Alacalı Camii

elazığ alacalı camii

Elazığ'ın en eski ve mimari olarak en ilginç camilerinden biri de 1203 ile 1204 yılları arasında Artuklular döneminde inşa edilen Elazığ Alacalı Camii. Uzun tarihinde birçok kez onarım gören, dikdörtgen planlı olarak sağlam kesme taşlarla inşa edilen tarihi cami, siyah beyaz taşlarla tasarlanmış minaresiyle de görülmeye değer bir manzara sunuyor. İsmini de bu siyah beyaz minaresinden alan Elazığ Alacalı Camii, Harput Mahallesi'nde kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz güzel bir konumda bulunuyor.

Konum Linki

22- Balak Gazi Anıtı

balak gazi

Malazgirt savaşındaki ünlü komutanlarından Artuk Bey’in torunu ve ünlü bir Türkmen komutanı olan Balak Gazi adına tasarlanan devasa Balak Gazi Anıtı, Elazığ’ın en çok fotoğraflanan eserlerinden biri. Yaptığı kahramanlıklarla Türk ve İslam tarihinde özel bir yere sahip olan Balak Gazi’nin anıtı, 1964 yılında ünlü heykeltıraş Nurettin Orhan tarafından yapılmış. Şahlanan bir atın üstünde tasvir edilen Balak Gazi Anıtı, bulunduğu yüksek konumdan sunduğu büyüleyici doğa ve Harput Kalesi manzaraları için de fotoğrafçılar tarafından da sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

23- Dabakhane Mescidi

dabakhane mescidi

Harput Kalesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Elazığ'ın önemli Osmanlı dönemi yapılarından biri olan Dabakhane Mescidi, 17. yüzyıldan kalma bir mimari eser. Yüzlerce yıl kullanıldıktan sonra kaderine terk edilen ve 2019 yılında aslına uygun olarak restore edilerek tekrar ibadete açılan etkileyici mescit, Harput Kalesi'nin manzaraları eşliğinde keyifli bir ziyaret sunuyor. Tarihi İpek Yolu üstünde konumlanan ve düz kesme taşlarla klasik Osmanlı mimari tarzıyla tasarlanan Dabakhane Mescidi’ne Harput Kalesi gezinizde uğrayabilir veya kale surlarından bu tarihi mescidin güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

24- İzzet Paşa Camisi

izzet-pasa-camisi

19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen İzzet Paşa Cami, tarihi ve kültürel bir yapı olarak öne çıkarken aynı zamanda camide Osmanlı mimarisinin etkileri görülüyor. Kesme taşlarla inşa edilmiş olan cami, dikkat çekici bir cephe tasarımıyla ziyarete gelen misafirlerini adeta büyülüyor. Cami şehir merkezinde yer alıp, şehrin önemli dini ve tarihi mekanlarından biri olarak biliniyor. İzzet Paşa Camii hem dini ibadetlerin yapıldığı hem de tarih ve kültür meraklılarının ziyaret ettiği bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Caminin çevresinde ise şehrin tarihi dokusunu yansıtan mekanlar bulunuyor.

Konum Linki

25- Ölbe Vadisi

olbe-vadisi

Elazığ’da düzenlenen doğa sporu etkinliklerinin ana merkezlerinden biri olan Ölbe Vadisi, şehir merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı sunuyor. Buzluk Mağarası gibi bölgenin önemli tabiat harikalarına da ev sahipliği yapan etkileyici vadi; gizli mağaraları, devasa kaya oluşumları, irili ufaklı dereleri ve zengin bitki çeşitliliği ile her doğa severin keşfetmesi gereken yerler arasında. Yılın her mevsimi trekking, dağ bisikleti, tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi pek çok aktivitenin gerçekleştirildiği Ölbe Vadisi’nin birbirinden ilginç binlerce yıllık mağaralarında keşfe çıkarak harika fotoğraflar çekebilir; büyüleyici gün doğumu ve gün batımı manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

26- Palu Küçük Camii

palu küçük camii

Elazığ’ın tarihi ilçesi Palu'da Ulu Camii ile birlikte gezebileceğiniz başka bir etkileyici yapı olan Palu Küçük Camii, 16. yüzyıldan günümüze kalan bir eser. Tek kubbeli olarak inşa edilen, dikdörtgen planlı ve moloz taşlarla tasarlanmış bir klasik Osmanlı dönemi yapısı, Çarşıbaşı Mahallesi'nde kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda bulunuyor. İlçenin en eski camilerinden biri olan günümüze minarenin bir kısmı yıkılmış olan Palu Küçük Camii’nin tekrar ibadete açılması için restore çalışmaları hala devam ediyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Caminin hemen yanında eski dönemlerden kalma restore edilmiş bir hamam bulunuyor. Şehri tam olarak üstten görebileceğiniz hamama uğramanızı öneriyoruz.

27- Mansur Baba Türbesi

mansur baba türbesi

Elazığ'ın pek çok tarihi yapısına ev sahipliği yapan Harput Mahallesi’nde Nizamettin Caddesi üzerinde hemen dikkatinizi çekecek çok ziyaret edilen bir yer de Mansur Baba Türbesi. 16. yüzyılda inşa edilen yapılan bir kazı sırasında çürümemiş cesetler bulunmasından dolayı inşa edilen türbenin başka tarihi kaynaklarda Artuklu dönemine ait olduğu da söyleniyor. Kimin için ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen iki katlı anıtsal yapı, sekizgen planlı olarak sağlam kesme taşlarla inşa edilmiş ve sivri bir külahla süslenmiş. Mansur Baba Türbesi, özellikle dini bayramlarla yüzlerce kişi tarafında ziyaret ediliyor ve inanç turlarının ana adreslerinden biri konumunda.

Konum Linki

28- Palu Çarşıbaşı Hamamı

çarşı başı hamamı

Erzurum'un tarihi ilçesi ve sık ziyaret edilen yerlerden Palu ilçesinin başka bir tarih hazinesi olan Palu Çarşıbaşı Hamamı, Palu Ulu Camii ve Palu Küçük Camii arasında M.S. 619 yılında inşa edilmiş. Klasik Osmanlı hamam mimari tarzında tonozlu ve kare planlı tasarlanan hamam, büyük bir kubbe ile örtülmüş. Günümüze az bir bölümü ayakta kalmayı başaran ve aslına uygun restore çalışmalarının devam ettiği Palu Çarşıbaşı Hamamı’nı ilçenin diğer tarihi yapılarıyla birlikte yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

29- Arap Baba Mescidi ve Türbesi

arap baba türbesi

Alaca Mescit’in yanında Selçuklu döneminde 1279 yılında inşa edilen Arap Baba Mescidi ve Türbesi, şehrin tarih ve kültür turlarıyla sık ziyaret edilen yerlerinden biri. Kayalık bir alanda inşa edilen ve sivri külahlarıyla klasik Selçuklu mimari tarzını yansıtan mescit, şehrin evliyalarından biri olduğu düşünülen ve pek çok efsaneye konu olan Arap Baba adına tasarlanmış. Sağlam kesme taşlarla inşa edilmiş kalın duvarlarıyla günümüze sağlam ulaşmayı başaran ve aslına uygun olarak restore edilen Arap Baba Mescidi ve Türbesi’ni rehberli inanç turlarıyla da ziyaret edebilir, Elazığ’ın sel baskınlarını da anlatan efsaneleri dinleyebilir, klasik bir Selçuklu dönemi mescidini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

30- Hazarbaba Macera Parkı

hazarbaba-macera-parki

Hem çocuklu ailelerin hem de macera tutkunlarının Elazığ’da mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olan Hazarbaba Macera Parkı, Türkiye'nin en uzun zipline hattına sahip olmasıyla çok ilgi görüyor. 1100 metrelik zipline hattının yanı sıra Hazar Gölü manzaralarına hakim salıncaklar, seyir terasları, çocuklar için geniş oyun alanları, motor parkurları gibi pek çok bölümü bulunan macera Parkı, Hazarbaba Dağı eteklerindeki trekking parkurları ve seyir teraslarıyla da görülmeye değer bir yer. Çam ormanları arasında çocuklarınızla eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz ve uçurum kenarındaki salıncaklarında Hazar Gölü manzaraları eşliğinde harika fotoğraflar çekebileceğiniz Hazarbaba Macera Parkı’na Elazığ merkezinden 40 dakikalık bir yolculukla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 50 TL 

Konum Linki

Yazar Notu: Parka gelirken navigasyon yerine tabelaları takip etmenizi öneriyoruz. Navigasyon sizi toprak yola sokabilir.

31- Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

elazig-arkeoloji-ve-etnografya-muzesi

Elazığ'ın tarihi yapılarından biri olan Alacalı Mescit içinde 1965 yılında ziyarete açılan ve 1971 yılında Fırat Üniversitesi içerisine taşınan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, şehrin binlerce yıllık tarihini görmek için mutlaka uğramanızı önerdiğimiz yerler arasında. Zengin koleksiyonuyla dikkat çeken müzenin sergilerinde 15.000’den fazla arkeolojik eser, 5000’den fazla etnografik eser ve 10.000’den fazla sikkeyi inceleyerek unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Elazığ ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin yanı sıra şehrin yüzlerce yıllık kültürel yapısını ve geleneklerini yansıtan etnografya sergileriyle de çok ilgi gören müze, pazartesi günleri hariç 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Konum Linki

Yazar Notu: Müze geçici olarak kapalı.

32- Tarihi Kale Hamamı

elazığ tarihi kale hamamı

Her köşesi tarihi eserlerle süslü Elazığ'da tarih meraklılarının ilgisini çeken başka bir yapı da Harput Kalesi'nin giriş kapısının hemen yanında inşa edilmiş olan Kale Hamamı. Tarih meraklıları tarafından sıkça ziyaret edilen ve kalenin bir parçası olarak inşa edildiği düşünülen hamamdan günümüze az bir bölümü ayakta kalmayı başarmış. Kesme taş ve tuğla tekniği ile inşa edilen ve kemerli tasarımıyla klasik Osmanlı hamam mimarisi örneklerinden biri olan Kale Hamamı’na Harput Kalesi'ni gezdikten sonra uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

33- Üç Lüleli Çeşme

üç lüleli çeşme

Harput Kalesi girişinde Kale Hamamı’yla birlikte yakından görebileceğiniz başka bir Osmanlı dönemi eseri olan Üç Lüleli Çeşme, günümüze kalmış sağlam mimarisiyle dikkat çekiyor. 1324 yılında yaptırıldığı kitabesinde yazan ve mimarisinin eyvanlı ve kemerli olarak tasarlanan tarihi çeşme üstünde taşlara oyulmuş ay yıldız da çok ilgi görüyor. Çevresi çarpıcı taş motiflerle süslü olan ve yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de akmaya devam eden sularından tadabileceğiniz Üç Lüleli Çeşme’de küçük bir mola verebilir ve asırlar öncesinin klasik çeşme mimarisini inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

34- Harput Antik Kenti

harput antik kenti

Elazığ'da önemli hazinlerinin başında gelen Harput Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 20. yüzyıla kadar uzanıyor. Bölgenin en önemli kentlerinden biri olan ve yüksek bir tepe üzerinde inşa edilen Harput Kalesi ile ünlü antik kent, 2018 yılında UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’ne de dahil ediliyor. Bölgede uzun süre hüküm süren Hurriler döneminde kurulan ve Hititler, Urartular, İskitler tarafından da kullanılan Harput Antik Kenti’nin gezerken Selçuklular döneminden izlerle karşılaşmanız mümkün. Uzun tarihinde 14 farklı devletin etkisinde kalan Harput Antik Kenti’nin günümüze kalan bölümlerini gezdikten sonra Harput Kalesi’nin devasa surlarından da Elazığ’ın kuş bakış manzaralarını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

35- Hazar Gölü Plajı

hazar gölü plajı

Masmavi suları ile halk arasında Hazar Denizi olarak anılan Hazar Gölü’nün tertemiz plajı, Elazığ’ın en popüler turistik merkezlerinden biri. İnce kumlu uzun sahiliyle Akdeniz ve Ege plajlarını aratmayan Hazar Gölü Plajı’nın masmavi sularında Hazarbaba Dağı ve Mastar Dağı'nın büyüleyici manzaraları eşliğinde denizin tadını çıkarabilirsiniz. Plajda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler; rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü ve kano gibi su sporları yapabileceğiniz işletmeler gibi zengin olanaklar da sunuluyor. 30 dakikalık kısa bir minibüs yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Hazar Gölü Plajı'na sıcak yaz günlerinde uğrayabilir ve çocuklarınızla eğlenceli bir deniz günü yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

36- Üryan Baba Türbesi

uryan-baba-turbesi

Elazığ merkezinde Mansur Baba Türbesi ile birlikte ziyaret edebileceğiniz kutsal mekanlardan biri de Üryan Baba Türbesi. İlk olarak bir mağara içinde inşa edilen ve sonra çevresine türbe eklenen yapı, kare planlı olarak Osmanlı mimarisi ile tasarlanmış. Halk arasında Tesbihli Baba olarak da bilinen Üryan Baba, Haçlı Seferleri sırasında şehit düşen bölgenin önemli ve çok sevilen evliyalarından biri, türbe de bu tarihi karakter için inşa edilmiş. Pek çok efsaneye konu olan Üryan Baba Türbesi, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

37- Cimşit Bey Külliyesi ve Türbesi

cimşit bey türbesi

Palu Kalesi yanında ve 1500'lü yıllarda inşa ettirilen Cimşit Bey Külliyesi ve Türbesi, Elazığ'ın ilgi çeken tarihi hazinelerinden biri. Palu Kalesi gezilerinin önemli duraklarından biri olan ve kalenin fethi sırasında önemli bir rol oynayan Cimşit Bey tarafından inşa ettirilen küllüye, siyah kesme taşlarla klasik Osmanlı mimari tarzıyla tasarlanmış. 16 pencere ile aydınlatılan iç bölümlerinde yüzlerce yıllı dini motifleri inceleyebileceğiniz, kubbeli mimarisi ve taş odalarının fotoğraflarını gezebileceğiniz külliyenin el yapımı taş işçilikleri de görülmeye değer güzellikte. Cemşit Bey Külliyesi’ni cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

38- Palu Alacalı Mescit

palu alacalı mescit

Palu Kalesi'nin batı tarafında yer alan etkileyici Alacalı Mescit, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz oldukça küçük bir yapı. Kitabesi olmadığı için kimin adına ve hangi dönemde yapıldığı tam olarak bilinmeyen mescit, siyah beyaz düz kesme taşlarla tasarlanmış ve ismini de buradan alıyor. 2017 yılında restore edilerek tekrar kullanıma açılan Alacalı Mescit, Palu Kalesi ile birlikte bölgenin en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri. Palu Kale’siyle birlikte gezebileceğiniz tarihi mescit, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerini bir arada inceleme şansı sunuyor.

Konum Linki

39- Sori Şelalesi

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta yer alan Sori Şelalesi, bölgenin keşfedilmeye değer gizli tabiat harikalarından biri. Yılın her dönemi huzurlu ve sakin atmosferini koruyan büyüleyici şelaleler özellikle ilkbahar aylarında akarsuların erimesiyle oluşan bembeyaz manzaralarıyla dikkat çekiyor. Kayalar arasından dökülen ve yaz aylarında buz gibi sularla dolan kaya göletlerinin çevresinde piknik yapabileceğiniz, kendinizi soğuk sulara bırakarak serinleyebileceğiniz şelalenin en güzel fotoğraflarını ise çevredeki doğal kaya teraslarından çekebilirsiniz.

Konum Linki

40- Hoca Hasan Hamamı

Harput Mahallesi’nde Ahmet Kabaklı Bulvarı üzerinde güzel bir konumda yer alan Hoca Hasan Hamamı, kısa bir yürüyüşle ulaşarak yakından görebileceğiniz bir tarihi eser. Klasik Osmanlı tipi hamam örneklerinden biri olan ve 1632 yılında inşa edilen tarihi yapı, aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldı. Çarpıcı kubbesi ve sağlam kesme taşlarla inşa edilmiş dış cephesiyle dikkat çeken Hoca Hasan Hamamı, Elazığ'ın en güzel hamamlarından biri olarak aslına uygun olarak restore ediliyor. Hoca Hasan Hamamı’nın içerisinde soyunmalık, ılıklık ve yıkanma bölümlerini de gezebilirsiniz.

Konum Linki

41- Ekinözü Manastırı ve Kilisesi

Elazığ'da gezebileceğiniz en eski tarihi hazinelerden biri olan Ekinözü Manastırı ve Kilisesi, M.S. 1200'lü yıllarda Venk Dağı’nın eteklerinde inşa edilmiş. 8000 metrekarelik büyük bir alan üzerine yükselen ve günümüze kadar az bir bölümü ayakta kalmayı başaran tarihi manastır, hem tarih hem de doğa gezileri ile sıkça ziyaret ediliyor. Bakir doğal güzelliklerin arasında gizlenen taş mimarili bölümlerini gezebileceğiniz ve harika fotoğraflarını gezebileceğiniz antik manastırın kaya üzerine yapılan taş oymalarını da yakından görebilirsiniz. Yüzlerce yıllık manastırın turizme kazandırılması için çalışmalar günümüzde de devam ediyor.

Konum Linki

42- Palu Urartu Yazıtı

Tüm dünyadan tarih, kültür ve arkeoloji meraklarını kendine çeken Palu Kalesi’nin en ilgi çeken noktası olan Urartu çivi yazıtları, Elazığ’ı gezinizde görmenizi önerdiğimiz etkileyici eserler arasında. Palu Kalesi'nin kuzeybatı surlarındaki kayalar üzerine, 3,5 metre ile 4,5 metre boyutlarında iki bölümle tasarlanan çivi yazılarında Urartu seferleri, Anadolu'da yapılan fetihler ve anlaşmalarla ilgili bilgiler veriliyor. M.Ö. 800’lü yıllardan günümüze kalan paha biçilmez yazıtları inceledikten sonra büyüleyici doğa manzaraları izleyebilir ve Palu Kalesi’nin iç bölümlerini de keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

43- Cimşit Bey Hamamı

Elazığ'ın pek çok tarihi hazineye ev sahipliği yapan Harput Mahallesi'nde Sara Hatun Camii ile birlikte gezebileceğiniz başka bir önemli yapı da Osmanlı dönemi hamam mimari özelliklerini görebileceğiniz Cimşit Bey Hamamı. Yavuz Sultan Selim döneminde Cimşit Bey tarafından inşa ettirilen ve ismini de buradan alan tarihi hamam, kare planlı ve kubbeli olarak tasarlanmış. 16. yüzyıl başlarından inşa edilen ve günümüze kadar sağlayan kalmış çarpıcı taş mimarisiyle dikkat çeken hamam, günümüzde otantik atmosferde Doğu Anadolu mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz bir restoran olarak hizmet veriyor.

Konum Linki

44- Maden Saat Kulesi

Elazığ merkezine sadece 1 saat uzaklıktaki tarihi Maden ilçesinin simgesel yapılarından biri olan Maden Saat Kulesi, güzel mimarisiyle günümüze kadar ulaşmayı başarmış etkileyici bir mimari eser. Osmanlı döneminde 1898 yılında inşa ettirilen ve 2018 yılında aslına uygun olarak yenilenen etkileyici yapı, hükümet konağının hemen yanında çarpıcı bir manzara sunuyor. Siyah ve kahverengi taşlarla süslenerek kare planlı olarak inşa edilen Maden Saat Kulesi, ilçenin en çok fotoğraflanan yerlerinden de biri.

Konum Linki

45- Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi

Tarihi kayıtlarda Meryem Ana Kilisesi, Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi isimleriyle de geçen Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, Harput Kalesi'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde görülmeye değer bir manzara sunuyor. İlk olarak M.S 179 yılında putperestler tarafından tapınılan putların korunması amacıyla tasarlanan ve bölgeye göç eden Yakubi Hristiyanları tarafından kiliseye çevrilen yapı, yüksek bir kaya üstünde çarpıcı bir manzaraya sahip.

Anadolu’da inşa edilmiş en eski kutsal alanlardan biri olduğu için tarih ve kültür meraklılarını kendine çeken Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi; Süryanice yazılmış kitabesi, taş kapıları, dilek taşlarıyla inşa edilmiş duvarları ve çevresindeki lahitleriyle antik dünyadan günümüze kalan önemli bir şaheser olarak ziyaret edilmeye değer yerlerden. Uzun tarihinde pek çok kez onarım gören ve Elazığ’ı gezen yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden olan Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, ülkemizin gizli tarihi hazinelerinden biri.

Konum Linki

46- Elazığ İzzet Paşa Camii

Şehir merkezinde hükümet Konağı'nın hemen karşısında yer alan yüzlerce yıllık İzzet Paşa Camii, 1866 yılında Elazığ Valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi yapılardan biri. Aslına uygun olarak yenilenen ve günümüzde de kullanılmaya devam edilen etkileyici İzzet Paşa Camii, aynı zamanda Türkiye'nin ilk asansörlü minareye sahip olan camisi olmasıyla da dikkat çekiyor.

Klasik Osmanlı mimari özelliklerini görebileceğiniz, çift minareli ve çift şerefeli olarak inşa ettirilen tarihi yapı; 20 metre çapındaki ana kubbesi, bitki motiflerle süslü duvarlarıyla Elazığ’ın en güzel ve en büyük camilerinden biri. Dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen dolan Elazığ İzzet Paşa Camii’ne şehri gezerken mutlaka uğramalısınız.

Konum Linki

47- Sultan 4. Murat Camii

4. Murat'ın Bağdat seferi sırasında 1635 yılında inşa ettirilen 4. Murat Camii, Elazığ merkezinde ziyaret edebileceğiniz önemli tarihi hazinelerimizden biri. Diyarbakır yolu üzerinde yer alan ve aslına uygun olarak restore edilen görkemli cami; devasa pencereleri, kesme taş ve ahşap tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Elazığ inanç, kültür ve tarih gezileriyle sıkça ziyaret edilen, Köyiçi mevkiinde şehir merkezine sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan Sultan 4. Murat Camii, yüzlerce yıllardır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.

Konum Linki

48- Sara Hatun Camii

Elazığ ve çevresinde pek çok tarihi yapı inşa eden Akkoyunlular döneminden günümüze kalan başka bir etkileyici yapı da 15. yüzyıl dönemi eseri olan Sara Hatun Camii. 1415 yılında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi Sara Hatun adına inşa ettirdiği ve ismini de buradan alan etkileyici yapı, ilk olarak mescit olarak tasarlanmış ve 1843 yılında Osmanlı döneminde eklemeler yapılarak camiye çevrilmiş. Kare planlı olarak tasarlanan ve büyüleyici taş işçilikleriyle dikkat çeken Sara Hatun Camii; siyah taşlarla süslenen görkemli minaresi, huzurlu atmosferi ve dini motiflerle süslü iç dekorasyonlarıyla inanç turlarının önemli noktalarından biri konumunda.

Konum Linki

49- Golan Kaplıcaları

Hazar Gölü ile yaz turizmi, Hazarbaba Kayak Merkezi ile kış turizmi açısından ilgi gören Elazığ, Golan kaplıcaları ile ise sağlık turizmi açısından insanları kendine çekiyor. Peri Çayı’nın büyüleyici manzaraları eşliğinde tadını çıkarabileceğiniz kaplıcaların mineraller bakımından çok zengin olan şifalı suları, cilt sorunlarından romatizma ve kadın rahatsızlıklarına kadar pek hastalığın tedavisine yardım amaçlı kullanılıyor.

Hem içme suyu hem de banyo kürü olarak faydalanabileceğiniz Golan kaplıcalarının şifalı suları, Osmanlı dönemlerinden beri binlerce insana şifa dağıtıyor. Peri Çayı çevresindeki yürüyüş parkurlarında oksijen seviyesi yüksek havada doğa gezilerine çıkarak yılın yorgunluğunu da atabileceğiniz Golan kaplıcalarına Elazığ Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz minibüslerle 1,5 saat içinde ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

50- Misland Alışveriş Eğlence ve Yaşam Merkezi

2014 yılında Elazığ'ın ilk büyük alışveriş merkezi olarak faaliyete geçen Misland Alışveriş Eğlence ve Yaşam Merkezi; içerisindeki hizmet veren onlarca mağazası, çocuk oyun parkları, restoranları ve kafeleri ile şehirde hem alışveriş yapmak hem de keyifli zaman geçirmek için ilk gidilen yerler arasında. Bölgeye özgü tarihi mimarili bölümleriyle de dikkat çeken Misland, sadece Elazığ’dan değil, çevre şehirlerden de alışveriş yapmak isteyenleri kendine çekiyor. Onlarca farklı büyüklükteki su kaydırağıyla hizmet veren su parkı, yüzme havuzları, bowling ve sinema salonlarında da güzel zaman geçirebileceğiniz alışveriş merkezinde yıl boy düzenlenen eğlenceli etkinliklere de katılabilirsiniz.

Konum Linki

51- Ekinözü Çeşmesi

Hem şehir merkezi hem de ilçeleri birbirinden güzel tarihi çeşmelerle süslü olan Elazığ'da görülmeye değer başka bir etkileyici eser de Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü Köyü’nde yer alan Ekinözü Çeşmesi. Doğa yürüyüşlerinin önemli mola noktaları arasında yer alan ve 1634 yılında inşa edildiği düşünülen tarihi çeşme, sağlam mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Buz gibi kaynak sularının aktığı Ekinözü Çeşmesi’nde ilçenin turistik eserlerini gezdikten sonra küçük bir mola verebilir ve yüzlere yıldır hizmet veren bu etkileyici çeşmeyi inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

52- Fatih Ahmet Baba Türbesi

1313 yılında Harput sınırlarında Ermenilerle yaşanan savaşta şehir düşen İlhanlı ordusu komutanı Fatih Ahmet Baba adına inşa edilen ve Harput Mahallesi’nde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Fatih Ahmet Baba Türbesi, şehrin çok ziyaret edilen kutsal alanlarından biri. 1523 yıllarında yapıldığı tahmin edilen, tek katı ve sekizgen planlı olarak inşa edilen tarihi türbe, çarpıcı taş mimarisi ve mazgal pencereleriyle dikkat çekiyor. Sadece Elazığ’dan değil çevre illerden çocuğu olmayan kişiler tarafından da sıkça ziyaret edilen türbe, Elazığ inanç ve kültür turlarının da ana noktalarından biri.

Konum Linki

53- Harput Saat Kulesi

Harput Saat Kulesi, Elâzığ’ın tarihi Harput ilçesinde yer alan, Selçuklu dönemine ait bir kule olarak karşımıza çıkıyor.1156 yılında inşa edilen bu kule, Harput Kalesi'nin bir parçası olarak tasarlanıyor. Dikdörtgen bir plana sahip olan kule, üç katlı olup, her katında farklı geometrik desenler ve kabartmalar bulunmaktadır. Kule, tarihi Harput şehrinin simgelerinden birisi olan saat kulesi, tarihi dokuyu yansıtan önemli bir yapı olarak biliniyor.

Konum Linki

54- Harput Şehitliği

Harput Şehitliği, Elâzığ’ın tarihi Harput ilçesinde yer alan bir anıt mezarlık ve şehitlik alanı olup, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Malazgirt Meydan Muharebesi'nde hayatını kaybeden askerlerin anısına yapılmıştır. Harput Şehitliği, Türk ve Alman askerlerinin yanı sıra diğer Osmanlı müttefiklerinin de anıldığı bir şehitlik olarak karşımıza çıkıyor. Bu şehitlik, savaşın ve tarihin önemli bir hatırası olarak korunmakta ve ziyaretçilerine tarihin kapılarını aralamakta.

Konum Linki

55- Ağaçlı Mağarası

Türkiye'nin Elazığ iline bağlı Maden ilçesinde yer alan doğal bir mağara olup, adını içinde bulunan ağaç köklerinden almaktadır. Mağara içerisinde yer alan ve çatısından sızan suyun yarattığı kireçtaşından oluşmuş damlataşlar, yer yer ağaç köklerini kaplamış ve oldukça ilginç bir görsel oluşmuştur. Ağaçlı Mağarası, yeraltı sularının oluşturduğu geçitler, damlataş oluşumları ve doğal güzellikleri ile tanınır. Ziyaretçilere mağara içinde rehber eşliğinde turlar düzenlenir ve mağaranın ilginç yapısını görmeleri sağlanır. Mağara içindeki damlataş oluşumları, sarkıt ve dikitler, sızan suyun etkisiyle yaratılmıştır ve ziyaretçilere ilgi çekici bir doğa harikası sunar.Mağarayı ziyaret ederken rehberin yönlendirmelerine uymak, doğal yapının korunması için önemlidir. Aynı zamanda mağara içindeki güvenlik önlemlerine dikkat etmek ve ziyaretin keyfini çıkarmak da önemlidir.

Konum Linki

56- Doğukent Parkı

Doğukent Parkı, şehir merkezine yakın olup, yeşil alanları, oyun parkları, yürüyüş yolları ve dinlenme alanlarıyla ziyaretçilerine güzel bir gün geçirme fırsatı sunuyor. Sevdikleriniz ile birlikte güzel zamanlar geçirebileceğiniz park aynı zamanda özel günlere, festivallere ve konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

57- Şehit Fethi Sekin Parkı

Şehir merkezine yakın olan park; yeşil alanları, çay bahçeleri ve çocuk oyun alanlarıyla hem yöre halkı hem de turistler tarafından çok seviliyor. Şehit Fethi Sekin'in anısına yapılan bu park spor alanları ve yürüyüş yollarıyla da gelen misafirlerine park içinde keyifli zaman geçirme olanağı sunuyor.Ziyaretçiler, doğal güzellikler içinde sevdikleri ile birlikte güzel vakitler geçirirken aynı zamanda spor yapma ve dinlenme imkanı da buluyor.

Konum Linki

Elazığ'da gezilecek yerler listemiz sona erdi. Elazığ gezinizden sonra Diyarbakır'da gezilecek yerler yazımızı okuyup yeni seyahat planınızı yapabilirsiniz.


ipekincir
İpek İncir
352 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN