İzmir’in tatil merkezi Alaçatı, aynı zamanda Türkiye'nin rüzgâr sörfü cenneti. Öyle ki her yıl su sporları yapmak için dünyanın her yerinden gelen binlerce insanı misafir ediyor. Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını süsleyen ve her biri sanat eserini andıran taş evleriyle huzurlu tatillerin değişmez adreslerinden biri haline gelen Alaçatı’da bazıları restore edilerek butik otel haline getirilen yüzlerce yıllık taş evlerde keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Tatil esnasında gezip görmeniz gereken pek çok yer sizleri bekliyor. Alaçatı’da mutlaka görmeniz gereken 45 yeri belirlerken Instagram etiketlerinden faydalandık. En çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde hazırladığımız yazımızı okuyarak Ege’nin incisi Alaçatı’yı keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz. Üstelik her yerin konum linklerini de kolayca bulmanız için yazımıza ekledik.

1- Delikli Koy

delikli koy

Etkileyici güzelliğiyle Alaçatı ile Çeşme’nin simgelerinden biri haline gelen Delikli Koy, binlerce yılda sert rüzgârlar ve dalgalarla delinen devasa bir kayadan ismini alıyor. Çok az yerde görebileceğiniz benzersiz manzarası, akvaryumu andıran berrak denizi, el değmemiş doğasıyla tekne ve yatların önemli uğrak noktalarından biri haline gelen Delikli Koy’un masmavi sularına kendinizi bırakarak doyasıya yüzebilir; şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak büyüleyici su altı zenginliğini yakından görebilirsiniz.

Alaçatı'ya sadece 11 kilometre uzaklıkta, Çeşme Yarımadası’nın güney ucunda uzanan Delikli Koy, gün doğumu ve gün batımlarında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzarasıyla da binlerce insanı kendine çekiyor. Fotoğrafçıların bölgede en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Delikli Koy’da isterseniz çadırınızı kurup modern dünyanın karmaşasından uzakta yorgunluk da atabilirsiniz.

Konum Linki

Uçak Bileti

2- Ilıca Plajı

ılıca plajı

Şifalı olduğuna inanılan tertemiz sularıyla antik çağlardan beri insanları kendine çeken Ilıca Plajı, Türkiye'nin en güzel plajlarından biri olarak gösteriliyor. Alaçatı merkezine sadece 10 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan ve her mevsim ılık kalan sığ deniziyle çocuklu ailelerin de en sevdiği plajlardan biri olan Ilıca Plajı, ismini ise denize karışan sıcak termal sulardan alıyor.

Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan Ilıca Plajı, Ege’nin en güzel plajlarından biri ve Alaçatı gezinizde denizin tadını çıkarmak için ilk uğramanız gereken yer. Çevresini saran butik oteller, kaliteli restoranlar, kafeler, su sporu ve eğlence merkezleriyle bölgenin turizm olanakları açısından en gelişmiş noktalarından biri olan plajın tertemiz şifalı sularında gün boyu keyifle yüzebilir; rüzgâr sörfü, yelken, deniz paraşütü ve uçurtma sörfü gibi onlarca su sporu yaparak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

3- Çeşme Kalesi

çeşme kalesi

Alaçatı gezilerinde ilk uğranılan yerlerden biri de beldenin bağlı olduğu Çeşme’nin simgesi haline gelen görkemli Çeşme Kalesi. II. Beyazıt döneminde 1508 yılında denize hakim bir konumda inşa edilen Çeşme Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş bir mimari şaheser.

Günümüze kadar sağlam kalmış onlarca metrelik surlarıyla Çeşme’nin manzarasını tamamlayan kale, binlerce yıllık tarihi hazineler saklayan Çeşme Müzesi'ne de ev sahipliği yapıyor. İç kale bölümü ve taş odalarını gezebileceğiniz; surlarından büyüleyici Ege Denizi ve Çeşme fotoğrafları çekebileceğiniz Çeşme Kalesi’nde Uluslararası Müzik Festivali ve Çeşme Festivali gibi pek çok önemli etkinliğe katılarak da tarihi atmosferde güzel zaman geçirebilirsiniz. Çeşme'ye uğradığınızda keyifle vakit geçirebileceğiniz birçok etkinlik var, merak ediyorsan Çeşme'de mutlaka yapmanız gereken 10 şey yazımıza bakarak plan yapabilirsiniz.

Konum Linki

4- Alaçatı Taş Evleri

alaçatı taş evleri

Alaçatı, dar sokaklarında sıralanan birbirinden güzel taş evleri ile ünlü. Hem Çeşme hem de Alaçatı'nın sembolü haline gelen taş evlerin büyük çoğunluğu Rum ustalar tarafından özenle inşa edilmiş. İki katlı, yöreye özgü taş ve ahşap malzemelerle inşa edilen Alaçatı taş evleri, yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için sıkça uğradığı yerler arasında. Türkiye'nin pek çok yerinden her mevsim fotoğraf safarileri düzenlenen, tarihi dokularını kurmayı başarmış Alaçatı’nın çarpıcı evleri arasında keyifli akşam yürüyüşlerine çıkabilir; bazıları butik otel, kafe ve restoran olarak hizmet veren taş evlerin iç bölümlerini gezerek harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

5- Altınkum Plajı

altınkum alaçatı

Çeşme Yarımadası’nın en güzel plajlarından biri olan ve ismini aldığı altın renkli kumsalıyla ünlü Altınkum Plajı'na Alaçatı merkezinden sadece 25 dakikalık kısa bir yolculukla kolayca ulaşabilir ve bu ünlü plajın serin sularında yüzebilirsiniz. Rengarenk balık sürülerini bile görebileceğiniz berrak denizinden dolayı dalış yapmak için en çok tercih edilen noktalardan biri olan Altınkum Plajı, rüzgâr almayan özel konumuyla aynı zamanda bölgenin en dalgasız denizine de sahip.

Sakin sularıyla çocuklu aileler ve acemi yüzücüler için ideal olan plaj, yaz aylarında bile serin kalan deniziyle ise soğuk sularda yüzmeyi tercih eden tatilcileri kendine çekiyor. Turizm olanakları açısından oldukça gelişmiş olan Altınkum Plajı’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesislerden donanımlı kamp alanlarına kadar pek çok olanak sağlanıyor.

Konum Linki

6- Şifne Termal Kaplıcaları

şifne kaplıca

Alaçatı'ya komşu turistik belde Şifne, tertemiz plajının yanı sıra termal otelleri ve kaplıcalarıyla da her yıl binlerce kişiyi kendine çekiyor. Çeşme’nin sağlık merkezi konumundaki Şifne’nin onlarca rahatsızlığa iyi geldiği bilinen, mineraller bakımından zengin sularında hem gezinizin yorgunluğunu atabilir hem de rahatsızlıklarınız için şifa bulabilirsiniz.

İsterseniz cilt sorunlarınız için Şifne’nin ünlü çamur banyolarını da deneyebilir ve şifalı çamur havuzlarında eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Kaliteli balık restoranları, otelleri, plaj kulüpleri ve su sporu olanaklarıyla turizm imkanları açısından da çok gelişen Şifne’de termal sularda rahatladıktan sonra kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde bölgenin en sevilen balık restoranlarında güzel bir akşam da geçirebilirsiniz.

Konum Linki

7- Alaçatı Pazarı

alaçatı pazarı

Hem keyifli bir gezi yapmak hem de onlarca çeşit yöresel ürün bulmak için ilk uğramanız gereken yer, her cumartesi günü belde merkezinde kurulan ünlü Alaçatı Pazarı. El yapımı rengarenk takılardan yöresel tekstil ürünlerine, Alaçatı temalı hediyelik eşyalardan organik yiyecekler ve Ege otlarına kadar pek çok ürün alabileceğiniz Alaçatı Pazarı’nda el dokuması kilimler de özellikle yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Bölgede üretilen organik zeytin ve zeytinyağı ürünlerini de mutlaka incelemenizi önerdiğimiz Alaçatı Pazarı, akşam saat 18:00 saatlerine kadar hareketli ve pazara belde merkezinden kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

8- Aya Yorgi Koyu

aya yorgi koyu

Alaçatı gezinizde mutlaka uğramanız gereken başka bir özel nokta da Türkiye'nin en güzel koylarından biri olarak kabul edilen Aya Yorgi Koyu. Büyüleyici gün batımı manzarasıyla turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen koy; mavi bayraklı masmavi denizi, ince kumlu sahili, hareketli plaj kulüpleri ve geceleri düzenlenen eğlenceli partileriyle gençlerin de en sık ziyarete ettiği Ege koyları arasında.

Kaliteli butik oteller, eğlence mekanları, su sporu merkezleri, balık restoranları ve hediyelik eşya dükkanları ile çevrili Aya Yorgi Koyu, doyasıya yüzmek ve eğlenceli bir gece geçirmek için ilk uğramanız gereken adreslerden. Alaçatı'ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan Aya Yorgi Koyu’na yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle veya 15-20 dakikalık yürüyüşlerle ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

9- Germiyan Köyü

germiyan köyü çeşme

Alaçatı gezinizde doğal yapısı bozulmamış ve otantik atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış güzel bir Ege köyünü gezmek istiyorsanız ilk uğramanız gereken yer, Ege'nin incisi olarak kabul edilen Germiyan Köyü. Alaçatı'ya sadece 11 kilometre uzaklıkta yer alan ve yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşleriyle de gezebileceğiniz Germiyan Köyü, slow food akımının da başladığı yerlerden biri.

Organik ürünlerle hazırlanan yöresel yemekleriyle gastronomi meraklılarının en çok ziyaret ettiği Ege köylerinden biri olan Germiyan Köyü; iki katlı köy evleri, yemyeşil meyve bahçeleri, organik ürün çiftlikleri, asırlık çınar ağaçları altında kahvenizi yudumlayabileceğiniz tarihi kahvehaneleri ve tertemiz Germiyan Plajı ile keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Her yıl ekim ayı başında düzenlenen Germiyan Köyü Festivali’ne de katılarak hem organik ürünler alabilir hem de eğlenceli etkinliklerle güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

10- Çiftlik Koyu

çiftlik koyu

Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan Çiftlik Koyu, her mevsim rüzgâr alan konumuyla Alaçatı'da rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü ve yelken gibi su sporları yapmak için ilk uğramanız gereken yerlerden. Kristal berraklığındaki deniziyle her yaz binlerce insanı kendine çeken plaj; kaliteli otelleri, balık restoranları, kafeleri ve eğlence merkezleri ile turizm olanakları bakımından da oldukça gelişmiş durumda. Kilometrelerce uzanan sahil yolunda akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz ve büyüleyici gün batımı manzaralarının fotoğraflarını çekebileceğiniz Çiftlikköy Plajı’ndaki su sporları okullarında ise kısa eğitimler alarak siz de Alaçatı’nın ünlü rüzgâr sörfünü deneyebilirsiniz.

Konum Linki

11- Kleopatra Koyu (Sığacık Plajı)

çeşme kleopatra plajı

Çeşme'de denize girebileceğiniz en güzel noktalardan biri olan Kleopatra Koyu, her iki tarafını çevreleyen kayalardan dolayı sert rüzgâr ve dalgalardan korunuyor. Her zaman sakin kalan suları ve ince kumlu sahiliyle tam bir doğa cenneti olan koy, Çeşme ve Alaçatı'nın diğer koylarına göre yaz aylarında bile oldukça sakin.

Şnorkelli dalışlar yaparak balık sürülerini görebileceğiniz ve harika su altı fotoğrafları çekebileceğiniz Kleopatra Koyu’nda birbirinden ilginç kaya oluşumları eşliğinde kendinizi masmavi sulara bırakabilirsiniz. Güzelliğiyle tekne ve yat gezilerinin de en sevilen mola noktalarından biri haline gelen koy, yarımadanın güney ucundaki Delikli Koy’un hemen yanında yer alıyor. Alaçatı’ya yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki Kleopatra Koyu’nu ve çevre koyları doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

12- Kara Ada

Çeşme Yarımadası’nın hemen kuzeyinde yer alan ve Yunanistan'ın ünlü Sakız Adası’nın yanı başında uzanan Kara Ada, ev sahipliği yaptığı Bandırma Koyu Plajı’nın el değmemiş bakir güzelliği ve balık sürüleriyle birlikte yüzebileceğiniz berrak deniziyle Alaçatı tekne turlarının değişmez adreslerinden biri. Alaçatı ve Çeşme yat limanlarında her saati bulabileceğiniz tekne turlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz sessiz ada, çevresindeki balık bolluğundan dolayı Karaburun Yarımadası’ndan düzenlenen balık avlama turlarının da ana merkezlerinden biri.

Sessiz ve huzurlu koylarda, kalabalıklardan uzakta masmavi denizin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en ideal noktalardan biri olan Kara Ada’nın tertemiz denizinde profesyonel dalgıçlarla birlikte tüplü ve tüpsüz dalış turlarına da katılarak çarpıcı su altı manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

13- Alaçatı Yel Değirmenleri

yeldeğirmeni alaçatı

Yüzlerce yıllık taş evleri ve rüzgâr sörfü okullarının yanı sıra Alaçatı'nın başka bir önemli simgesi de taş mimarili tarihi yel değirmenleri. Beldeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için mutlaka uğradığı, Alaçatı’nın simgesi haline gelen şirin yel değirmenleri, 1800'lü yılların ortalarında inşa edilmiş ve bulundukları konumdan sundukları büyüleyici gün doğumu ve gün batımı manzaraları ile kartpostalları süslüyor.

Günümüzde bazıları restore edilerek restoran ve kafe olarak hizmet veren Alaçatı yel değirmenleri, çevrelerini saran rengarenk çiçeklerle beldenin en çok ziyaret edilen turistik gezi alanlarından biri haline gelmiş durumda. Yel değirmenlerinde büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde romantik akşam yemekleri tadabilir, gezinizin en güzel fotoğraflarını burada çekebilirsiniz.

Konum Linki

14- Alaçatı Marina

Alaçatı merkezine sadece 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan Alaçatı Marina, Ege Bölgesi’nin önemli yat ve tekne destinasyonlarından biri konumunda. Akşam yürüyüşleri yapmak için de en çok tercih edilen yerlerden olan marina, toplamda 330 tekne bağlama kapasitesine sahip.

Taş iskeleleri, restoranları, kafeleri ve onlarca çeşit ürün bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkanlarıyla Alaçatı’nın en sevilen gezi alanlarından olan Alaçatı Marina’nın çevresinde kaliteli oteller de hizmet veriyor. Marinada büyüleyici gün batımı ve yat manzaraları eşliğinde, uluslararası lezzetlerden Ege ve Akdeniz mutfaklarına kadar pek çok seçenekle romantik akşam yemeklerinin de tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

15- Hacımemiş Mahallesi

hacımemiş mahallesi

Alaçatı'nın tablo güzelliğinde manzaralara sahip ünlü mahallelerinden biri olan Hacımemiş Mahallesi, bütün gün denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra akşam yürüyüşü yapmak için ilk uğramanız gereken yer. Alaçatı'nın ünlü taş evlerinin süslediği turistik mahalle; yol üstü kafeleri, yöresel Ege mutfağından lezzetler tadabileceğiniz restoranları ve butik otelleri ile beldenin en hareketli noktaları arasında.

Mevsimlik Ege Denizi balıkları ve yöresel mezeler tatmak için de Alaçatı'da ilk uğramanız gereken yerlerden olan Hacımemiş Mahallesi'nin her biri sanat eserini andıran taş evleri arasında harika fotoğraflar çekebilir; mahalle boyunca sıralanan hediyelik eşya dükkanlarında ise güzel bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Konum Linki

16- Pırlanta Plajı

pırlanta plajı çeşme

Hem Alaçatı'nın diğer plajlarına göre sakin suları hem de çam ormanları arasında uzanan donanımlı kamp alanlarıyla bölgenin en sevilen plajlarından biri haline gelen 500 metre uzunluğundaki Pırlanta Plajı’na Alaçatı gezdiğinizde uğramanızı ve havuzu andıran masmavi sularda doyasıya yüzmenizi öneririz. Alaçatı merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, Çeşme merkezine yakın olmasına rağmen sessiz ve huzurlu atmosferini yıl boyu korumayı başarıyor.

Marketlerden şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik işletmelere kadar pek çok imkan bulabileceğiniz Pırlanta Plajı’nın çevresinde yürüyüş parkuru, karavan alanı, duş ve tuvalet gibi olanaklar da var. Yıl boyu ılık kalan sularıyla çocukların da keyifle denizin tadını çıkarabileceği Pırlanta Plajı, ismini ise pırlantayı andıran ve ışıl ışıl parlayan tertemiz denizinden alıyor.

Konum Linki

17- Uzunkuyu Mesire Alanı

Doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek için Alaçatı merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan Uzunkuyu Mesire Alanı’na uğrayabilirsiniz. Hem çocuklarınızla piknik yapmak hem de doğa yürüyüşlerine çıkmak için en çok tercih edilen yerlerden olan mesire alanı, kızılçam ormanları içinde 20 hektarlık büyük bir alanı kapsıyor. Günlük 1000 kişi ziyaretçi kapasitesine sahip Uzunkuyu Mesire Alanı’nda çocuk oyun alanlarından piknik masalarına ve kızılçam ağaçları arasında uzanan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarına kadar pek çok imkan bulabilirsiniz.

Konum Linki

18- Sakızlı Koy Plajı

Çeşme Yarımadası’nın en kuzey ucundaki Sakızlı Köyü Sitesi’nin halka açık plajına Alaçatı merkezinden 15-20 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Kalabalıklardan uzakta güneşlenmek ve denizin tadını çıkarmak istiyorsanız uğrayabileceğiniz Sakızlı Koy Plajı, çevresinin butik oteller, restoranlar ve kafelerle çevrili olmasına rağmen yaz aylarında bile huzurlu atmosferini korumayı başarıyor. Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kafeteryalar ve su sporu olanakları da bulabileceğiniz küçük plajın çevresindeki gün batımı manzaraları eşliğinde Ege lezzetli tadabileceğiniz restoranlar da çok popüler.

Konum Linki

19- Kocakarı Plajı

kocakarı plajı

Çeşme Yarımadası'nda kuzey ucunda yer alan Kocakarı Plajı; cam berraklığındaki denizi, serin suları, huzurlu atmosferi ile Alaçatı ve Çeşme’nin yaz kalabalıklarından uzakta denizin tadını çıkarmak için tercih edebileceğiniz plajlardan biri. Saatlik ve günübirlik tekne turlarıyla da kolayca ulaşabileceğiniz, Alaçatı merkezine sadece 13 kilometre uzaklıktaki Kocakarı Plajı’nın çevresinde butik oteller, balık restoranları ve aile pansiyonları da hizmet veriyor. En sıcak yaz aylarında bir serin kalan suları için çok ilgi gören plaj, sığ ve dalgasız deniziyle ailelerin tercih edebileceği Alaçatı plajlarından biri.

Konum Linki

20- Çark Plajı

Alaçatı'nın en hareketli ve popüler plajlarından biri olan Çark Plajı; rüzgâr sörfü, yelken, uçurtma sörfü ve deniz paraşütü gibi su sporları yapmak istiyorsanız ilk uğramanız gereken yerler arasında. Tam bir su sporları cenneti olan ve yılın her mevsimi rüzgâr alan Çark Plajı’nın çevresinde sörf okullarından dalış merkezlerine kadar pek çok olanak bulmanız mümkün. Kısa bir eğitim alarak rüzgâr sörfü veya uçurtma sörfü yaparak eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz plajın çevresinde hizmet veren 5 yıldızlı otellerden butik oteller ve pansiyonlara kadar pek çok tesiste de güzel bir Ege tatili yapabilirsiniz.

Konum Linki

21- Aqua Toy City

Alaçatı’da yaz aylarında çocuklu ailelerin sıkça uğradığı yerlerden biri de her yaş grubu için onlarca çeşit su kaydırağı sunan Aqua Toy City. Alaçatı merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz su parkı; eğlence havuzları, güvenlikli çocuk havuzları, şişme havuz oyuncakları ve gün boyu düzenlenen etkinlikleriyle sıcak yaz günlerinde eğlenceli bir gün geçirmek için ideal. Ege ile Akdeniz mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ve kafeleri ile yetişkinlerin de keyifli zaman geçirebileceği Aqua Toy City, haftanın her günü 11:00 ile 17:00 saatleri arasında açık.

Konum Linki

22- Oasis Aquapark

Çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirebileceğiniz başka bir sevilen su parkı olan Oasis Aquapark, aynı zamanda Alaçatı'nın en büyük eğlence merkezlerinden de biri. Farklı büyüklüklerdeki su kaydırakları, güvenlikli çocuk havuzları ve çocuk oyun alanlarıyla tüm gün doyasıya eğlenebileceğiniz Oasis Aqua Park’ında gün boyu çocuklara yönelik etkinlikler ve animasyonlar da düzenleniyor. Ayak tenisinden su topuna kadar onlarca çeşit aktiviteyle eğlenebileceğiniz 180 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan Oasis Aquapark, güzel bir gün geçirmek için uğrayabileceğiz Alaçatı’nın popüler eğlence merkezlerinden biri.

Konum Linki

23- Tekke Plajı

tekke plajı

Alaçatı'da tertemiz denizinin tadını çıkarabileceğiniz başka bir sevilen plaj da Çeşme merkezine en yakın ücretsiz plaj olduğu için özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olan Tekke Plajı. Çam ağaçlarının sardığı küçük plaj, ince uzun sahili ve akvaryum berraklığındaki sığ deniziyle hem acemi yüzücüler hem de çocuklu ailelerin keyifli zaman geçirebileceği Ege plajları arasında.

Kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ve kafelerin hizmet verdiği plajın çevresindeki dağ eteklerinde sıralanan deniz manzaralı butik otellerde de unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz. Çeşme merkezinden 5 dakikalık bir yürüyüşle, Alaçatı merkezinden ise 10 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla Tekke Plajı’na kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum Linki

24- Ardıç Plajı

Alaçatı ile Karaburun arasında uzanan Ardıç Plajı, bölgedeki en büyük kum plajlardan biri olmasından dolayı çok ilgi görüyor. Kilometrelerce uzanan ince kumlu sahiliyle akşam yürüyüşleri yapmak için bölgedeki en çok tercih edilen yerlerden olan Ardıç Plajı, Alaçatı merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Çevresindeki tatil köyleri ve butik oteller ile yaz aylarında oldukça hareketli olan plajda sahil bahçelerinden balık restoranlarına, su sporları merkezlerinden eğlence mekanlarına kadar pek çok imkan bulabilirsiniz. Halk Plajı ve plaj kulüpleri olarak iki bölüme ayrılmış olan Ardıç Plajı’nın tertemiz sularında tüm gün yüzdükten sonra akşamları da serin deniz havası eşliğinde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Konum Linki

25- Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti

Ege bölgesinde kurulan 12 büyük İyon kentinden biri olan ve 1960'lı yıllardan beri arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı Erythrai Antik Kenti’nde Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait pek çok paha biçilmez tarihi hazine bulundu. Alaçatı'da bahar ve yaz aylarında düzenlenen rehberli doğa gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Erythrai Antik Kenti, Çeşme’nin Ildırı Köyü sınırlarında uzanan tarihi hazineleriyle görülmeye değer yerler arasında.

Alaçatı'ya sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve turların yanı sıra minibüslerle de kolayca gidebileceğiniz antik kentte günümüze ulaşmayı başarmış antik tiyatro, etkileyici surlar ve mozaiklerle süslü tapınaklar arasında keyifli bir tarih gezisi yapabilir; kentin bulunduğu konumdan harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Erythrai Antik Kenti’nde yapılan kazılarda çıkarılan paha biçilmez eserleri ise Çeşme Kalesi içinde hizmet veren Çeşme Müzesi’nde yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

26- Çeşme Müzesi

çeşme müzesi

Çeşme’nin simgesi ve en eski yapılarından biri olan Çeşme Kalesi’nin içinde paha biçilmez eserlere ev sahipliği yapan Çeşme Müzesi, binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip Çeşme’nin tarihi ve kültürel zenginliğini görmek için ilk uğramanız gereken yer. İhtişamlı Çeşme Kalesi'nin taş odalarında Cenevizlilerden Osmanlı dönemine kadar pek çok tarihi eser sıralanıyor.

Bölgenin en ünlü İyon kentlerinden biri olan ve tarih meraklıları tarafından sıkça ziyaret edilen Erythrai Antik Kenti kazılarında elde edilen eserleri de görebileceğiniz Çeşme Müzesi’nde antik çağ sikkelerinden el yapımı silahlara, tanrı ve tanrıça heykellerinden amforalara kadar pek çok tarihi eseri inceleyebilirsiniz. Çeşme merkezinde Musallam Mahallesi'nde yer alan ve kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz Çeşme Müzesi’ni haftanın her günü 08:30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilirsiniz.

Konum Linki

27- Kemalpaşa Caddesi

kemalpaşa caddesi

Alaçatı'nın tablo güzelliğinde manzaralar sunan başka bir sevilen gezi alanı olan Kemalpaşa Caddesi, özellikle akşam saatlerinde yerli ve yabancı turistlerle doluyor. Rum ustaların inşa ettiği klasik taş evlerin sıralandığı Arnavut kaldırımlı küçük sokaklarını yol üstü kafeleri, rengarenk yöresel ürün alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları, Ege lezzetleri sunan restoranlar ve canlı müzik dinleyerek eğlenebileceğiniz barların süslediği Kemalpaşa Caddesi, Alaçatı’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Rengarenk çiçeklerle süslü sokaklarında tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğiniz caddenin yol üstü kafelerinde ise mola vererek güzel manzaranın tadını çıkarabilir veya akşam bir meyhanede canlı müzik eşliğinde doyasıya eğlenebilirsiniz.

Konum Linki

28- Çeşme Sahili

çeşme sahili

Keyifli akşam yürüyüşleri yapabileceğiz başka birçok sevilen gezi alanı da Alaçatı merkezine sadece 15 kilometre uzaklıktaki Çeşme sahili. Masmavi Ege Denizi manzaraları eşliğinde sahil boyunca uzanan yürüyüş yolunda yaz akşamlarının serin havasında keşfe çıkabileceğiniz Çeşme sahili; balık restoranları, canlı müzik dinleyebileceğiniz kafeleri, hediyelik eşya dükkanları ve sokak satıcılarıyla özellikle yaz aylarında çok hareketli. Alaçatı'nın mavi bayraklı plajlarında eğlenceli bir gün geçirdikten sonra 5-10 dakikalık kısa bir minibüs yolculuğuyla Çeşme sahili uğrayabilir, hem alışveriş yapabilir hem de kahvenizi yudumlayarak güzel manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

29- Boyalık Plajı

boyalık plajı

Çeşme’ye 4 kilometre, Alaçatı merkezine ise yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Boyalık Plajı, bölgenin sevilen ince kumlu plajlarından biri. 4 kilometre uzunluğu ile bölgenin en büyük plajlarından biri olan ve Çeşme'ye en yakın kum plaj olduğu için özellikle yaz aylarında tatilcilerle dolan Boyalık Plajı, rengarenk balıkların yüzdüğü berrak deniziyle Alaçatı'da mutlaka uğramanızı önerdiğimiz güzel plajlar arasında.

Yumuşak kumlu sahili ve çabuk derinleşmeyen sığ deniziyle çocuklu ailelerin de güvenli bir deniz günü yaşayabileceği plajdan ücretsiz olarak faydalanabilir; plaj çevresinde güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kafeler, restoranlar ve her bütçeye uygun oteller bulabilirsiniz. Alaçatı’da her yarım saatte bir bulabileceğiniz Çeşme minibüsleriyle Boyalık Plajı’na rahatça geçebilir; 4 kilometre boyunca uzanan sahil yolunda keyifli akşam yürüyüşlerine çıkarak büyüleyici gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

30- Ali Bostan Plajı

Üç tarafı birbirinden güzel plajlarla çevrili Alaçatı'da tadını çıkarabileceğiniz başka bir sakin plaj da Çeşme Dalyanköy’de bulunan Ali Bostan Plajı. Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz halk plajında uygun fiyatlı turistik tesisler, restoranlar, kafelerin yanı sıra plaj çevresinde her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve pansiyonlar da bulabilirsiniz.

Hem ailenizle güzel bir tatil yapabileceğiniz hem de günübirlik uğrayarak tertemiz denizin tadını çıkarabileceğiniz Ali Bostan Plajı, rüzgârlardan korunan bir koyda yer aldığı için sert rüzgâr ve dalgalardan da korunuyor. İnce kumlu sığ deniziyle çocuklu ailelerin tercih edebileceği plajlardan biri olan Ali Bostan Plajı, Alaçatı merkezinden sadece 12 kilometre uzaklıkta.

Konum Linki

31- Alaçatı Çarşısı

alaçatı çarşısı

Hem akşam yürüyüşlerine çıkmak hem de tatil alışverişi yapmak için gidebileceğiniz Alaçatı Çarşısı, beldenin başka bir popüler gezi alanı. Özellikle yaz akşamları yerli ve yabancı turistlerle dolan çarşıda antika eşyalar veya el yapımı sanat ürünleri bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkanından yol üstü kafelerine, dondurmacılardan restoranlara kadar pek çok işletme hizmet veriyor. Rengarenk takılarla süslü Alaçatı Çarşısı’nda alışveriş yaptıktan sonra bir yol üstü kafesinde mola vererek çayınızı yudumlayabilir ve hareketli atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

32- Gerence Körfezi

Balık çeşitliliği ve bolluğu bakımından çok zengin olan Ege Denizi'nde balık avlama turlarına katılarak huzurlu atmosferde yılın yorgunluğunu atmak istiyorsanız, Alaçatı’ya yaklaşık 19 kilometre uzaklıktaki Gerence Körfezi’ne uğrayabilirsiniz. Tekne gezileri ve balık avlama turlarının ana merkezlerinden biri olan masmavi körfez, balık çeşitliliğinin yanı sıra her mevsim esen sert rüzgârlarıyla su sporları yapmak isteyen dünyanın her yerinden insanları kendine çekiyor.

Mehtap tekne turlarına katılarak büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde dalışlar yapabileceğiniz ve kendinizi berrak sulara bırakarak yorgunluk atabileceğiniz Gerence Körfezi’nin çevresi ise iyi düzenlenmiş trekking parkurlarıyla doğa yürüyüşlerine çıkmak ve dağ eteklerinden panoramik körfez manzaralarının fotoğraflarını çekmek için ideal.

Konum Linki

33- Pazaryeri Camii (Ayios Konstantinos Kilisesi)

pazaryeri camii

1874 yılında bir Ortodoks Rum Kilisesi olarak inşa edilen Ayios Konstantinos Kilisesi'nin 1900’lü yıllarda camiye çevrilmesi ile hizmete başlayan Pazaryeri Camii, klasik kilise mimarisine sahip bir cami olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Alaçatı’nın en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden olan cami, üç nefli çarpıcı mimarisinin yanı sıra renkli taşlarla yapılmış taban mozaikleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden ve kilise olduğu zamandan kalan çarpıcı iç süslemelerini koruyan Pazaryeri Camii’nin mistik atmosferinde güzel bir mola verebilir ve bu ilginç caminin süslemelerini yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

34- Paşalimanı Koyu

Turkuaz denizi, ince uzun sahilini saran çam ormanları, deniz manzaralı kaliteli otelleriyle Çeşme ve Alaçatı'nın en özel noktalarından biri olan Paşalimanı Koyu, tekne gezileriyle de keşke çıkabileceğini bir tabiat cenneti. Doğal bir liman olarak rüzgârlardan korunan küçük koyun bir tarafı oteller, diğer tarafı ise çam ormanlarıyla sarılı. Yılın her mevsimi sakin kalan sularıyla çocuklu aileler ve acemi yüzücülerin de keyifli zaman geçirebileceği Paşalimanı Koyu’nun denizi 150 metre boyunca derinleşmiyor. Alaçatı merkezinden her yarım saatte bir minibüs bulabileceğiniz koya isterseniz bisiklet kiralayarak veya tekne turlarıyla da ulaşabilir; bölgenin en güzel koylarından birinde unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

35- Aya Haralambos Kilisesi

aya haralambos kilisesi

Nüfus mübadelesine kadar Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı Çeşme'de ziyaret edebileceğiniz başka bir etkileyici Rum yapısı da 1832 yılında inşa edilen Aya Haralambos Kilisesi. 2012 yılında aslına uygun olarak restore edilerek kültür ve sanat merkezi haline getirilen tarihi kilise, Rum ustaların özenle tasarladığı taş dış mimarisi ve etkileyici iç mekan süslemeleriyle özellikle yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Büyüleyici taş oymalarıyla tarih meraklıları kadar sanat severlerin de ilgisini çekebilecek bir yapı olan Aya Haralambos Kilisesi, 200 kişilik salonunda yıl boyu sergi, konser, söyleşi gibi pek çok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Sanat merkezinin etkinlik takvimini inceleyerek, otantik atmosferde kültürel faaliyetlere katılarak Alaçatı gezinizde keyifli bir akşam yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

36- Memiş Ağa Camii

memiş ağa camii

Alaçatı’da gezebileceğiniz başka bir ilgi çekici tarihi yapı da 1812 yılında inşa edilen Memiş Ağa Camii. 19. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisini yansıtacak şekilde inşa edilen cami, bölgede sıkça görülen yığma moloz taş tekniğiyle ve dikdörtgen planlı olarak tasarlanmış. Alaçatı merkezinde Mithat Paşa Caddesi’nde kesme taşlarla inşa edilen minaresi ile hemen dikkatinizi çekecek olan Memiş Ağa Camii, günümüze kadar sağlam kalmış doğal yapısı ve huzurlu atmosferiyle ziyaret edilmeye değer tarihi hazinelerimizden biri.

Konum Linki

37- Dalyan Yat Limanı

dalyan yat limanı

Ev sahipliği yaptığı onlarca yat ve tekneyle gün batımında çarpıcı manzaralar sunan Dalyan Yat Limanı, akşam yürüyüşleri yapmak için sıkça ziyaret edilen yerler arasında. Alaçatı’dan sadece 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer alan yat limanında saatlik ve günübirlik tekne turlarına da katılarak Ege’nin birbirinden güzel koyları keşfe çıkabilirsiniz. Dalyan Yat Limanı boyunca uzanan yürüyüş yolunda rengarenk balıkçı tekneleri ve sandalların harika fotoğraflarını çekebilir; yorulduğunuzda yat limanı manzaralı restoranlarda romantik akşam yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

38- Alaçatı Halk Plajı

alaçatı halk plajı

Belde merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta, Çeşme Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Alaçatı Halk Plajı, kalabalıklardan uzakta denizin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz başka bir özel nokta. Bölgedeki diğer plajlardan farklı olarak çevresinde ağaç bulunmayan, binlerce yılda rüzgârlar ve dalgalarla şekillenmiş ilginç kaya oluşumlarıyla çarpıcı bir manzara sunan plajda mavinin her tonunu görebileceğiniz berrak denizin tadını çıkarabilirsiniz. Alaçatı Halk Plajı’nın çevresindeki kayalar üzerinde veya küçük mağaralar içinde çadırınızı kurarak turist kalabalığından uzakta dinlendirici günler de geçirebilirsiniz.

Konum Linki

39- Piyade Koyu

Çark Plajı ile Delikli Koy arasında uzanan büyüleyici Piyade Koyu, bölgenin turizm olanakları açısından en gelişmiş koylarından biri olarak çok ilgi görüyor. İnce kumlu uzun sahilinde onlarca plaj kulübüne ev sahipliği yapan koyun çevresinde de pek çok kaliteli otel hizmet veriyor. En sıcak yaz aylarında bile serin kalan sularında keyifle yüzebileceğiniz Piyade Koyu’nun rüzgâr sörfü okullarında eğitim alarak su sporları yapabilir veya geceleri düzenlenen plaj partilerine katılarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

40- Babür Koyu

Yarımadanın güney ucunda, Delikli Koy’un hemen yanında uzanan Babür Koyu, Alaçatı merkezine yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta ve sessiz atmosferiyle kalabalıklardan uzakta yüzmek isteyenler için ideal bir yer. Rüzgâr sörfü ve uçurtma sörfü yapmak için de su sporu meraklıları tarafından ziyaret edilen küçük koyun sakin ortamında güneşlenebilir ve kristal berraklığındaki sularda yüzebilirsiniz. Çark Plajı ve Piyade Koyu’ndan kısa yürüyüşlerle ulaşabileceğiniz Babür Koyu’na tekne veya yat gezileriyle de uğrayabilir; koyun berrak sularında uzman dalgıçlarla tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altı zenginliklerini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

41- Alaçatı Meydanı

alaçatı meydanı

Alaçatı’yı keşfetmeye başlamak için en ideal olan Alaçatı Meydanı, begonvillerle süslü taş konakların sıralandığı çarpıcı manzarasıyla hem güzel fotoğraflar çekmek hem de akşam yürüyüşlerine çıkmak için ilk uğramanız gereken yerlerden. Uluslararası mutfaklardan yöresel lezzetlere kadar pek çok seçenek bulabileceğiniz kaliteli restoranların sıralandığı meydanda taze deniz ürünlerinden tatlıcı ve dondurmacılara kadar farklı seçenekler de bulabilirsiniz. Yol üstü kafeleri ve eğlence mekanlarının yaz aylarında turistlerle dolduğu meydanda ilkbahar ve sonbahar aylarında da rengarenk çiçeklerle süslü taş evler arasında dinlendirici bir gezi yapabilirsiniz.

Konum Linki

42- Alaçatı Antikacılar Çarşısı

Alaçatı gezinizde birbirinden ilginç ürünler bulmak ve güzel bir tatil alışverişi yapmak için Alaçatı Antikacılar Çarşısı’na da uğrayabilirsiniz. Beldenin dar bir sokağında onlarca yıldır kurulan antika pazarında çok az yerde bulabileceğiniz kıymetli antikalardan eski basım kitaplara, el örgüsü giysilerden rengarenk takılara kadar pek çok seçenek bulabilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin hem yürüyüş yapmak hem de farklı ürünler almak için sıkça uğradığı Alaçatı Antikacılar Çarşısı’na beldenin her yerinden kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

43- Tanay Tabiat Parkı

Alaçatı merkezinden sadece 10 dakikalık kısa bir yürüyüşle gidebileceğiniz Tanay Tabiat Parkı, panoramik deniz manzaraları sunan yürüyüş parkurlarıyla 30 hektardan büyük bir yeşil alanı kapsıyor. Doğanın içinde güzel bir gün geçirmek, tertemiz havada yürüyüşe çıkmak veya çocuklarınızla piknik yapmak için uğrayabileceğiniz tabiat parkı, el değmemiş güzelliğinden dolayı 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış durumda.

Ağaçkakanlardan atmacalara, bülbüllerden gelinciklere kadar zengin bir vahşi yaşam çeşitliliğine ev sahipliği yapan ve bu nedenle doğa fotoğraflarının da çok ilgisini çeken tabiat parkında mesire alanlarında mola verebilir, seyir teraslarından yeşil ve mavinin birleştiği büyüleyici manzaraların harika fotoğraflarını çekebilir veya donanımlı kamp alanlarında çadırınızı kurarak dinlenebilirsiniz. Kızılçam, servi, meşe, ardıç, zeytin, karaçalı ve zakkum ağaçları ile çevrili trekking parkurlarında yılın her mevsimi doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin düzenlendiği Tanay Tabiat Parkı’na yaz aylarının kalabalığından uzaklaşmak için de uğrayabilirsiniz. 

Konum Linki

44- Şifne Plajı

şifne plajı

Termal otelleri ile ünlü Şifne beldesinin tertemiz plajına Alaçatı'dan 10-15 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Masmavi denizi, rüzgârlar ve dalgalarla oluşmuş etkileyici kaya oluşumlarıyla Ege’nin tadını çıkarmak için en güzel noktalardan biri olan Şifne Plajı’nın çevresinde ise yılın her mevsimi şifa arayan insanlar tarafından ziyaret edilen termal oteller sıralanıyor. Şifalı olduğuna inanılan berrak sularında doyasıya yüzebileceğiniz küçük plajın çevresinde restoran ve kafe gibi olanaklar da bulabilirsiniz. Tüm gün denizin tadını çıkardıktan sonra kaplıcalara veya şifalı çamur banyolarına uğrayarak günün yorgunluğunu atmayı unutmayın.

Konum Linki

45- Havacılar Uçurumu

Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız, Sakız Adası’na kadar uzanan büyüleyici panoramik manzaraların en güzel fotoğraflarını çekmek için Havacılar Uçurumu’na kesinlikle uğramalısınız. Alaçatı merkezine yaklaşık 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde yarımadanın kuzey ucunda yer alan seyir terası, etkileyici gün doğumu ve gün batımı manzaralarından dolayı romantik fotoğraflar çekmek isteyen balayı çiftlerini ve turistleri kendine çekiyor. Çayınızı yudumlayarak Ege Denizi’ni izleyebileceğiniz kır bahçelerinin de hizmet verdiği Havacılar Uçurumu’nda gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilir ve serin havada dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Alaçatı'ya gitmişken İzmir'deki diğer gezilecek yerleri de görmek isterseniz İzmir'de gezilecek yerler yazımızı da okuyabilirsiniz.


bengisarihan
Bengi Sarihan
59 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN