Türkiye’nin en şifalı kaplıcası hangisi?

bengisarihan

Ülkemiz yerli ve yabancı turistler için adeta bir turizm cenneti. Çünkü gerek iklimi gerek doğal ve tarihi güzellikleri ile bünyesinde çok farklı turizm seçenekleri barındırıyor. Bu alternatiflerden biri de termal turizm. Birbirinden şifalı kaplıca sularına sahip olan Türkiye’de termal turizm oldukça ilgi görüyor. Romatizma, kalp ve damar rahatsızlıkları, cilt hastalıkları ve daha pek çok rahatsızlığa iyi gelen kaplıca sularının faydası saymakla bitmiyor. Peki ama Türkiye’nin en şifalı kaplıcası hangisi? İşte ülkemizin çok farklı rahatsızlığa iyi gelen, her daim ilgi çeken en şifalı 10 kaplıcası.

İçindekiler

1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Türkiye’nin önde gelen kaplıca şehirlerinden biri olan Afyon’un en ünlü kaplıcası olan Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Afyon il merkezine 65, ilçe merkezine ise 8 km uzaklıkta yer alıyor. Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası’ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları. Bölgede bulunan çamur banyolarında ise şifalı çamurlar termal su ile yöre toprağının karıştırılması ile elde ediliyor. Elde edilen bu şifalı çamurun sıcaklığının da 40-45 derece olduğu biliniyor.

Kardelen Çamur Banyoları kadın ve erken ayrı olmak üzere hizmet veriyor. Kaplıcaların iyi geldiği rahatsızlıkların başında ise romatizma, sinir ucu iltihapları, eklem kireçlenmeleri, tenden zedelenmesi, selulit, siyatik, kas ağrıları, omurga kireçlenmesi, kadın hastalıkları, polip sekeli, hemipleji, parapleji, bağırsak rahatsızlıkları, cilt ve deri hastalıkları, böbreklerde taş ve kumun düşürülmesi geliyor. (Kaynak)

2 – Termal Kaplıcaları / Yalova

Yalova Termal Kaplıcaları

Kaplıcalarıyla ünlü bir yer Yalova. Termal Kaplıcaları ise Yalova’ya 12 km uzaklıkta yer alan Termal ilçesinde yer alıyor. Suları kalsiyum, sülfatlı ve florürlü miks termomineral sular sınıfında yer alan Termal Kaplıcaları’nın suyu hem banyo kürü hem de içme kürü olarak kullanılabiliyor. Sıcaklığı ise 62 dereceye kadar çıkıyor. Termal suyun özellikle banyo kürü olarak kullanımının romatizmal hastalıklara iyi geldiği biliniyor. (Kaynak) Mide ve bağırsak rahatsızlığı ve safra kesesi sıkıntılarında içme kürü olarak kullanılması öneriliyor. Kaplıcaların faydalı olduğu hastalıklar ise şu şekilde; iltihabi olmayan romatizmal hastalar, kırık sekelleri dolaşım sistemi bozuklukları, idrar yolları ve safra kesesi taşları, cilt hastalıkları, ameliyat sonrası oluşan yaralar, kadın hastalıkları, siyatik ve her türlü nevarji çeşitli felçler adale hastalıkları ve atrofilleri.

Bursa-Termal arası 75 km, İstanbul-Termal arası ise 183 km. Kaplıcaların bu şehirleri oldukça yakın konumda yer alması onu Bursa ve İstanbul’da yaşayanlar için de sıklıkla ziyaret edilir konuma getiriyor. Ulaşım için dilersen araç kiralama hizmetinden faydalanabilirsin. Böylece ilçeye oldukça kolay ulaşım sağlayabiliyorsun.

3 – Oylat Kaplıcası / Bursa

Bursa Oylat Kaplıcası

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan Oylat Kaplıcası, Türkiye’nin şifa dağıtan kaplıcalarından biri. İnegöl ilçe merkezine 27 km uzaklıkta yer alan Oylat Kaplıcası faydalı sularıyla olduğu kadar doğa ile iç içe olan konumuyla da dikkat çekiyor. Kaplıca ziyaretçilerinin neredeyse tamamı da bölgedeki Oylat Şelalesi ve Oylat Mağarası’nı görmeden seyahatini bitirmiyor. Oylat Kaplıca suyunun şifası bir hayli fazla. Hatta halk arasında bu suların ölüm döşeğindeki bir hastaya bile iyi geleceği gibi bir rivayet dolaşıyor.

Oylat Kaplıcası suyunun özellikle sinir sisteminin vücut dengesi ve çalışmasının bozulması durumunda iç salgıların kontrolü, sinir ağrıları, sinir iltihapları, sinir uyuşukluğu siyatik, karıncalanmadan oluşan sinir iltihabı gibi sinir rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca kaplıcalar sinir rahatsızlıklarına ek olarak romatizmal rahatsızlıklar, kadın hastalıkları, kireçlenme, cilt hastalıkları, reflü, taş ve kum düşürme gibi rahatsızlıklar için de sıklıkla ziyaret ediliyor. (Kaynak) Termal suların sıcaklığı ise 40 dereceye sahip. Eğer Bursa’da bir termal tatil yapmak istiyorsan İnegöl otelleri içerisinden sana en uygun tesis ile iletişime geçerek rezervasyonunu yaptırabilir, Oylat Kaplıcası’nın tadını çıkarabilirsin.

4 – Kızılcahamam Kaplıcaları / Ankara

Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları

Ülkemizin termal turizmi için oldukça önemli olan şehirlerinden biri de Ankara. Şehirde kaplıca turizmi denince ise ilk akla gelen yer hiç şüphesiz Kızılcahamam. Tarihi Roma ve Selçuklular dönemine kadar uzanan Kızılcahamam Kaplıcaları şifa kaynağı olduğu kadar tarihi bakımdan da önemli konumda. Dolayısıyla da yıl boyunca çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Kızılcahamam Kaplıcaları Büyük Kaplıca ve Küçük Kaplıca olmak üzere ikiye ayrılıyor. Büyük kaynakta su sıcaklığı 47 derece iken, küçük kaynakta ise 44 derece olduğu biliniyor. Bölgede bulunan konaklama tesislerinden hem içme hem de banyo kürü olarak yararlanılabiliyor. Karaciğer, safra kesesi, metabolizma hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına içme kürlerini iyi geldiği söyleniyor. Kalp, dolaşım bozuklukları ve romatizma gibi rahatsızlıklar için de banyo kürlerinin etkili olduğu biliniyor. (Kaynak)

5 – Ilıca Kaplıcaları / Çeşme

Çeşme Ilıca Kaplıcaları

Yaz tatillerinin vazgeçilmez destinasyonu Çeşme, aynı zamanda Çeşme Ilıca otelleri ile termal turizme de oldukça katkı sağlıyor. İlçe merkezine yalnızca 5 km uzaklıkta yer alan Ilıca Kaplıcaları, deniz kenarında yer alması ile hem termal hem de deniz tatilini yapmak isteyenler için uygun bir destinasyon. Ilıca kaplıcalarındaki termal suyun özellikleri arasında klorür, sodyum, magnezyum bromür ve florür bakımından zengin olması yer alıyor. Ayrıca bölgedeki su içme kürü ve banyo kürü olarak kullanmaya elverişli. Termal sulardan romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları ve metabolizma bozuklukları gibi rahatsızlıkların tamamlayıcı tedavisinde faydalandığı biliniyor. (Kaynak)

Deniz seviyesinde konumlanan kaplıcalar, bol bol şifa dağıtırken Çeşme turizmine büyük bir katlı sağlıyor. Deniz kıyısında yer alması onu deniz kıyısında bulunan sayılı kaplıcadan biri konumuna getiriyor. Ilıca’ya ulaşmanın en kolay yolu ise hava yolu. Bunun için uçuşunu en yakın havalimanı olan Adnan Menderes Havalimanı’na gerçekleştirebilirsin. Havalimanı ile Ilıca Kaplıcaları arası 85 km. O halde hemen bir İzmir uçak bileti alarak, termal tatilini planlamaya ne dersin?

6 – Gönen Kaplıcası / Balıkesir

Gönen Kaplıcası

Balıkesir’in Gönen ilçesinde, merkezi bir konumda yer alan Gönen Kaplıcası sularının 300 yılı aşkın süredir şifa kaynağı olarak kullanıldığı biliniyor. Sodyum, sülfat ve sodyum bikarbonat yoğunluğunun yüksek olan kaplıca suları; kireçlenme, sinir ve damar sıkışmaları, eklem romatizmaları, bel kayması, bel ve boyun fıtığı, bazı ortopedik rahatsızlıklar, migren, az ölçülü böbrek taşı rahatsızlıkları gibi hastalıklar için tedavisinde kullanılabiliyor. Kaplıca suyunun sıcaklığı da 38-46 derece arası değişkenlik gösteriyor. (Kaynak)

Bilindiği üzere kaplıca sularının sıcaklığı oldukça yüksek bu nedenle de sular soğutuluyor. Kaplıca suyunun içilmesi durumunda da hazımsızlık, mide rahatsızlıkları ve bağırsak problemlerine iyi geldiği söyleniyor. Sen de şifası saymakla bitmeyen Gönen Kaplıcası’nda keyifli bir termal tatil geçirmek için hemen Gönen otobüs bileti alabilirsin. Özellikle Erdek ve Bandırma gibi doğal güzellikleriyle ünlü tatil beldelerine de yakın olan Gönen’de seyahat planına dahil edebileceğin çok sayıda durak var.

7 - Karahayıt Kaplıcası / Denizli

Karahayıt Kaplıcası

Denizli’de yer alan Karahayıt Kaplıcası meşhur Pamukkale Travertenleri’nin bir parçası olmakla birlikte hayli farklı bir görünüme sahip. Karahayıt Kaplıcası’nı diğer kaplıcalardan farklı kılan özelliklerinden biri şüphesiz kırmızı renge sahip olması. Buradaki travertenlerin kırmızı renk oluşu çıkan kaplıca suyunun kırmızı oluşundan kaynaklanıyor. Ayrıca bölge toprağının kırmızı olmasının etkisiyle kaplıcalarda kırmızı çamur havuzları da bulunuyor.

Karahayıt Kaplıcası’nda hem içme suyu hem de banyo uygulamaları ile tedavi edilen rahatsızlıklar bulunuyor. Banyo uygulaması ile tedavi edilen rahatsızlıkların başında; romatizmalı hastalıklar, siyatik, bel-boyun fıtığı, kireçlenme, dolaşım sistemi hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt ve deri hastalıkları geliyor. İçme suyunun ise; mide ve yemek borusu rahatsızlıkları, kemik erimesi, ürolithiasisde ve kalsiyum ihtiyacının tamamlayıcı tedavisi için kullanılabildiği biliniyor. (Kaynak)

8 – Eynal Kaplıcaları / Kütahya

Kütahya Eynal Kaplıcaları

Kütahya’nın Simav ilçesinde yer alan Eynal Kaplıcaları’nın tarihi Frigya dönemine kadar uzanıyor. Sıcaklığının 70-80 derece olduğu Eynal Kaplıcaları suyunun çeşitli tedavi edici özelliklere sahip olduğu biliniyor. Romatizmal hastalıklar, kronik bel ağrısı, eklem rahatsızlıkları, ortopedik, genel stres bozukluğu, yumuşak doku hastalıkları ve spor yaralanmalarında tedavi edici unsura sahip olduğu; böbrek taşlarının dökülmesi, cilt ve deri hastalıkları, siyatik, kireçlenme ve kadın hastalıklarına ise iyi geldiği biliniyor. (Kaynak)

Kaplıcalarda konaklama için çok sayıda apart daire mevcut. Sen de tedavi ya da yalnızca gevşemek için tercih edebileceğin Eynal Kaplıcaları’nda termal tatil planlayabilir, konaklama için bölgedeki apart daireleri tercih edebilirsin.

9 – Karacasu Kaplıcaları / Bolu

Bolu Karacasu Kaplıcaları

Ülkemizin doğal güzellikleriyle hayranlık uyandıran noktalarından biri de Bolu. Doğasının yanı sıra geniş mutfak kültürü ve termal olanakları da Bolu’nun en dikkat çeken özellikleri arasında. Şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer alan Karacasu Kaplıcaları da doğa ile iç içe bir termal tatil geçirmek isteyenler için harika bir nokta. Üstelik bir de kaplıcalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi de bulunuyor. Bu nedenle bölgeye tedavi için gelenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Kaplıca suyu 42 ile 44 derece arasında değişebilen bir sıcaklığa sahip. İyi geldiği rahatsızlıklar arasında ise; metabolizma bozuklukları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, romatizma, sindirim sistemi, kalp ve solunum yolu gibi rahatsızlar yer alıyor. Kaplıca sularından bu tür rahatsızlıklar için hem banyo hem de içme kürü olarak faydalanılıyor. (Kaynak)

10 – Çermik Kaplıcaları / Diyarbakır

Çermik Kaplıcaları

Çermik Kaplıcaları Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yer alıyor ve ülkemizin şifalı kaplıcalarından biri. Bölge için önemli bir şifa kaynağı olarak görülen kaplıcalar, Çermik ilçesine yalnızca 3 km mesafede yer alıyor. İyi geldiği hastalıkların başında ise iltihaplı romatizmalar, üst solunum yolu enfeksiyonları ve kadın hastalıkları geliyor. Kaplıcanın iyi geldiği rahatsızlıklar İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan analizler sonucu saptanmış. (Kaynak)

Ayrıca bölge hakkında bulunan bir rivayete göre kaplıcalarda bulunan Belkıs Hamamı’nın çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bu hamamda yıkanması durumunda çocuk sahibi olabileceği yönünde. Dolayısıyla çok sayıda kadın yıl boyunca kaplıcalarda bulunan Belkıs Hamamı’nı ziyaret ediyor. Sen de ilk fırsatta bir Diyarbakır uçak bileti alarak Çermiş Kaplıcaları’nı ziyaret edebilirsin.


bengisarihan
Bengi Sarihan
52 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN