İstanbul’un fethi tarih sahnesindeki en önemli olaylardan biri. Dünyanın değerli metropollerinin başında gelen İstanbul’un fethi ile birlikte günümüze ulaşan birçok kültür varlığı bulunuyor. Fetih ile inşaasına başlanan Topkapı Sarayı da onlardan biri. Eski adıyla Sarây-ı Cedîd-i Âmire, günümüzdeki adıyla Topkapı Sarayı hakkında bilmen gereken detayları bu yazıda keşfedebilirsin.
Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırıldı. Bugünkü halini ise daha sonraları yapılan eklemelerle aldı. Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl imparatorluğun konutu oldu.
19. yüzyılın ortalarına kadar yaşanılan ve devlet yönetiminin yapıldığı yer olan sarayın mimarisinde Osmanlı İmparatorluğu’nun felsefesi yatarken Fatih Sultan Mehmed’in babası olan Sultan II. Murad’ın Edirne’de yaptırdığı Edirne Sarayı da esin kaynağı oldu. Tek bir mimarı bulunmayan Topkapı Sarayı’nın mimarları arasında Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Acem Ali, Davud Ağa ve Sarkis Balyan gibi isimler yer aldı. Tarihi Yarımada’da konumlanan Topkapı Sarayı, Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerinde bulunan 700.000 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Saray, 3 Nisan 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine müzeye dönüştürüldü. Ve cumhuriyetin ilk müzesi olarak tarihe geçti.
Topkapı Sarayı dört avlu, bir haremden oluşuyor. Bunlar arasında hizmet ve koruma alanı olan bîrun, idari merkez olan Dîvân-ı Hümâyun, eğitim alanı olan enderûn ve padişahların özel yaşam alanı olan harem bölümleri bulunuyor. Sarayın ayrıca giriş kapısı olan bâb-ı hümâyun ile bâbüsselâm ve bâbüssaâde adlı üç adet kapısı bulunuyor. Topkapı Sarayı’nı gezerken avlu avlu gezeceğini söyleyerek rotanı oluşturalım;
Birinci avlu: Alay meydanı adıyla bilinen ve sarayda halka açık tek avlu özelliğine sahip olan birinci avlu Aya İrini, cellat çeşmesi, babüsselam kapısı, bab-ı hümayun kapısı gibi yapılara ev sahipliği yapıyor. İşlemeli bir kapı olması ile diğer kapılardan ayrılan bâb-ı hümâyun ayrıca saraya at ile girilen tek kapı olma özelliğine sahip.
İkinci avlu: Divan meydanı olan ikinci avlu devlet yönetiminin yapıldığı bölüm. Törenlerin yapıldığı kısım olan ikinci avlu, orta kapı olarak da adlandırılıyor. Adalet kulesi, divan-ı hümâyûn ve hazinesi burada yer alıyor.
Üçüncü avlu: Üçüncü avlu olan enderun avlusu padişahın kullandığı selamlık bölümüne ev sahipliği yapıyor. Arz odası, enderun hazinesi, has oda (mukaddes emanetler dairesi) gibi önemli bölümler bu avluda yer alıyor. Fatih Sultan Mehmed’in has odası olan bu bölüm şehzade ve vezirlerin kabul edildiği, eğlencelerin düzenlendiği bölümdü. Tahta geçen padişah da ilk burada tahta otururdu. Günümüzde kutsal emanetlerin sergilendiği teşhir salonu olarak kullanılıyor. Buradayken Hz. Muhammed'e ait kılıç ve yay, sakal-ı şerif, dört halifeye ait kılıçlar, Kâbe’ye ait emanetler, hırka-i saadet ve sancak-ı şerif göreceklerin arasında.
Dördüncü avlu: Asma bahçelerinin yer aldığı dördüncü avluda lale bahçesi ve sofa-i hümayun adlı teras bulunuyor. Ayrıca Osmanlı klasik köşk mimarisinin seçkin örneklerinden Bağdat ve Revan Köşkleri ile İftariye Kameriyesi de burada yer alıyor.
Harem: Padişah ailesinin yaşadığı harem bölümü yaklaşık 400 odaya sahip. Hünkar sofrası ve hamamı, Mimar Sinan tarafından yapılan ve İznik çinileri ile kaplı III. Murad’ın has odası harem dairesinde göreceklerin arasında.
Topkapı Sarayı İstanbul’da nadiren kapalı olan ender müzelerden biri. Ayrıca gece açık olan birkaç önemli müze arasında yer alıyor. Bu noktada ziyaretlerini esnek tutabilirsin. Sarayı gezmenin uzun zaman alacağını da söyleyelim.
Topkapı Sarayı girişi
MüzeKart ile ücretsiz
MüzeKart’sız giriş: 72 TL
18 yaşından küçük T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için ücretsiz.
Engelli ziyaretçi ve birinci derece yakını olan bir refakatçi ücretsiz.
Topkapı Sarayı Kombine Bilet (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem)
Yerli ziyaretçi: 250 TL
Yabancı ziyaretçi: 1.500 TL
İndirimli: 75 TL
Harem
Yerli ziyaretçi: 100 TL
Yabancı ziyaretçi: 500 TL
İndirimli: 50 TL
Aya İrini
Yerli ziyaretçi: 90 TL
Yabancı ziyaretçi: 500 TL
İndirimli: 40 TL
Gece Turu
Yerli ziyaretçi: 1000 TL
Yabancı ziyaretçi: 5000 TL
Açık olduğu saatler
Gişe açılış: 09.00
Gişe kapanış: 17.30
Her cumartesi 21.00-23.00
Salı günleri, yılbaşı ve Ramazan Bayramı 1. günü kapalı
Bu kadim kentin görülmesi gereken kültürel miraslarını keşfetmek için İstanbul’da gezilecek yerler rehberin hazır.