Tax free, yurt dışında yapılan alışverişlerde sıkça merak edilen bir konu. Tax free için en kısa tanımla alışveriş iadesi diyebiliriz. Bu yazımızda belirli şartlara ve limitlere göre değişkenlik gösteren tax free hakkında detaylı bilgiler bulabilirsin. Eğer yurt dışı alışverişlerinde para iadesi almak istersen tax free ne demek, tax free vergi iadesi nasıl alınır gibi soruların yanıtlarını keşfetmeye başla. 

İçindekiler

Tax free ne demek?

mağaza vitrininde vergiden muaf metin gümrüksüz mağaza tabelası

Yurt dışında ürün satın alırken tasarruf etmenin bir yolu olan “vergisiz alışveriş” terimini duymuşsundur. “Tax free” olarak adlandırılan bu yöntem, Türkçeye direkt olarak “vergisiz” şeklinde çevrilebiliyor. Vergisiz alışveriş (tax free shopping), uluslararası turistlerin yerel halk için geçerli olan katma değer vergisini (KDV) ödemeden mal satın alma olanağını ifade ediyor. 

Bir diğer ifadeyle yurt dışında seyahat eden turistler, gezdikleri ülkelerde ürün/mal satın alırken ödedikleri vergi miktarını geri alabiliyor. Vergi iadesi sayesinde satılan ürünler ucuzlarken turistlerin daha çok alışveriş yapması da teşvik ediliyor. Tax free, yani vergisiz alışveriş yaptığın zaman bu vergileri genellikle satın alma aşamasında ödüyorsun. Ancak turist olarak gezdiğin ülkeden ayrılırken, çıkış noktasında (gümrükte) vergi tutarlarının iadesini talep edebilirsin. Bazı yerler ve durumlarda ise iade formları aracılığıyla vergi iadesi doğrudan satış noktasında düzenlenebiliyor. 

Tax free şartları neler?

  • Vergisiz alışveriş yapılacak ülkede ikamet edilmemesi

  • Vergisiz alışveriş yapılacak ülkede oturum izni olmaması

  • Turistik amaçlı ziyarette bulunulması

  • Belirli bir limitin üstünde alışveriş yapılması

  • Tax free sistemine dâhil olan ürünlerin satın alınması

Yazar Notu: Bir ülkede vergisiz alışveriş yapmak isteyen turistlerin, genel olarak bu şartlara uyması bekleniyor. Bunun yanı sıra ülkeler bazında farklı şartlar aranabileceğini hatırlatalım.

Tax free nereden alınır?

Tax free kapsamında KDV iadeleri denildiğinde daha çok akla havaalanları geliyor. Evet, bu bölgelerde de vergi iadesi uygulaması var, ancak bununla sınırlı değil. Ek olarak sınır kapılarında ya da seçili bazı büyük alışveriş merkezlerinde de bu uygulama mevcut. Bazı aracı firmalar ise işlem gereği komisyon talep edebiliyor.

Tax free parası nasıl alınır?

tax free iadesi masa üstünde görünümü

  1. Mağazada tax free formunu doldur. (Bunun için vergisiz alışverişin geçerli olduğu bir mağaza seçmelisin.)

  2. Ürünün faturasını al.

  3. Ülkeden ayrılırken tax free formun, pasaportun, faturan ve ürünün ile gümrüğe ya da ilgili diğer noktaya başvuru yap.

  4. Faturan onaylandıktan sonra aracı kuruma iletilir. Aracı kurumdan da vergi iadesi alınır.

Tax free alışveriş iadelerinde gümrük incelemesinin ardından uygun bulduğu takdirde fatura ile vergi iadesini onaylıyor. Daha sonra aracı kurum da faturayı gümrükten alıyor ve KDV iadesi gerçekleşiyor. İade ise banka hesabına ya da kredi kartına yapılabiliyor. İstersen de nakit olarak alabilirsin. Bu iade işlemlerine göre de farklı miktarlarda komisyon talep edilme durumu da olabilir.

Yazar Notu: Tax free işlemin sonrası iade edilen para cinsi dolar, euro ya da bazı ülkelerde TL cinsinden olabiliyor.

Tax free alışveriş limiti ne kadar?

euro para birimi üzerinde büyüteç görünümü

Vergisiz alışverişlerdeki limit, ülkeden ülkeye çeşitlilik gösterebiliyor. Örneğin, Türkiye özelinde 100 TL+KDV alt limit kabul ediliyor. Yani Türkiye’de tax free kapsamında satın alınan malın/ürünün değeri KDV hariç en az 100 TL olmalı. Bu değer de döneme göre değişebilir. Bunun dışında vergisiz alışveriş limitinin diğer ülkelerde de farklı oranlarda uygulandığını görmek mümkün. 25 ya da 50 euro gibi. Örneğin Almanya’da 25 euro olan minimum harcama tutarı; Yunanistan’da 50 euro, İtalya’da ise 154,95 euro. Turist olarak gittiğin ülkedeki belirtilen limitlerin üzerinde alışveriş yaptıysan, ürün satın aldığın mağazaya tax free istediğini belirterek işlemlerini başlatabilirsin.

İpucu: ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilir, dilediğin yeri uygun fiyatlarla keşfedebilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan uçak bileti almak için tıkla.

 

Tax free vergi iadesi hesaplama

Hesap makinesi kullanan ve yazı yazan işadamı

Türk vatandaşlarının sık seyahat ettiği noktalardan biri olarak Almanya’yı ele alalım. Almanya’da standart KDV oranı %19. Ülke, bu standart KDV oranına sahip pek çok üründe %11.4 ile %13.6 arasında geri ödeme yapıyor. Almanya’da tax free kapsamında minimum harcama tutarı ise 25 euro. Ülkede 2000 euro tutarında alışveriş yaptıysan, bunun %19’u (yani 380 euro kadarı) ödediğin vergi oluyor. Ülkenin %11.4 ila %13.6 arasında geri ödeme yaptığını belirtmiştik. Buna göre 2000 euro harcamanın %11.4 ila %13.6 kadarlık bir kısmını geri alabilirsin.

Tax free uygulamasına sahip ülkeler

Almanya berlin köprü manzarası

Almanya, Arjantin, Avusturya, Bahamalar, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Estonya, Fas, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Japonya, Kore, Kıbrıs, Letonya, Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Meksika.

Yurt dışı seyahatlerin ile ilgili olabilecek bilgileri senin için hazırlıyoruz. Yurt dışı çıkış harcı hakkında bilmen gereken her şey başlıklı yazımıza da mutlaka göz atmalısın.


ipekincir
İpek İncir
586 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN