Sicilya hakkında bilmen gereken 14 şey

busraguzeller

İtalya sahip olduğu büyülü atmosferiyle, doğal güzellikleriyle ve tabii ki gezilmesi gereken eşsiz yerleriyle neredeyse hepimizin görmek istediği yerlerden biri. Tiramisuyu yerinde tatmak, Aşk Çeşmesi’ne bozuk para atmak, Milano Katedrali’nin önünde güzel bir fotoğraf çekilmek istiyoruz. Peki İtalya’nın 20 bölgesinden biri olan Sicilya Adası ilgimizi ne kadar çekiyor?

Roma, Venedik, Milano gibi şehirler varken Sicilya belki de henüz radarımıza girmemiş durumda. Fakat Alman yazar Goethe’nin de dediği gibi “Sicilya’yı görmeden İtalya’yı anlamak mümkün değildir.” Bu içerikte daha önce Sicilya’ya gitmeyi hiç düşünmeyen kişiler için de zaten seyahat planları arasında bu adayı görmek olanlar için de Sicilya ile ilgili önemli bilgileri derleyeceğim. Dünyaca ünlü The Godfather serisine de mekan olmuş Sicilya'yı keşfetmeye hazırsan başlıyoruz.

Sicilya nerede?

Sicilya

Akdeniz’in en büyük adası ve İtalya’nın 5 özerk bölgesinden biri olma unvanlarına sahip Sicilya, ülkenin güneyinde yer alıyor ve ondan Messina Boğazı ile ayrılıyor.

Sicilya’ya nasıl gidilir?

Sicilya

Akdeniz’in en yüksek nüfusa sahip adası Sicilya’ya gitmenin birden fazla yolu var. Bunlardan ilki İtalya’ya gidip Roma, Venedik ve Milano istasyonlarından tren ya da hızlı trenle Sicilya’ya geçmek. Bu trenlerle Messina Boğazı’nı tren feribotuyla geçmek mümkün. Sicilya’ya gitmek için bir diğer popüler yöntem de Roma ve Napoli şehirlerinden kalkan otobüslere binerek Sicilya’nın Katanya ve Palermo şehirlerine varma seçeneği. Yolculuk Napoli şehrinden yaklaşık 9 saat, Roma’dan ise 11 saat sürüyor.

Çok tercih edilmese de Sicilya’ya gitmenin bir yolu daha var. O da Akdeniz’deki adalar ülkesi Malta’dan bölgeye feribotla geçmek. Eğer bir Malta seyahati planladıysan ve ülkede dilediğin bölgeleri keşfettikten sonra Sicilya’ya geçmek istersen bu yolu deneyebilirsin.

İpucu: Uçakla gitmek isteyenler İstanbul’dan bölgenin Katanya ya da Palermo şehirlerine direkt uçabilir. Kısacası bölgeyi keşfetmek sana Palermo uçak bileti ve 2,5 saatlik bir uçuş gerekli.

Uçak Bileti

Sicilya’ya gitmek için vize gerekli mi?

Sicilya

Sicilya özerk bir bölge olsa da vize söz konusu olduğunda İtalya ile aynı kurallar geçerli. Yani Sicilya’ya gitmek için Bordo Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İtalya vizesi almak adına İtalya Konsolosluğu’na başvurmak zorunda. Schengen vizesi bulunan kişiler, ülkeye giriş şartlarını yerine getirerek Sicilya’yı gezebilir. Yeşil, gri, siyah ya da kırmızı pasaportu olan kişilerse 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek seyahatlerinde İtalya vizesi başvurularından muaf.

Sicilya’ya ne zaman gidilir?

Sicilya ne zaman gidilir

Akdeniz’de bulunan Sicilya’da yaz mevsiminde hava çok sıcak olabiliyor. Bu nedenle bölgeyi ziyaret için yaz mevsimi dışındaki bir zamanı seçmek daha keyifli bir gezi yapmanı sağlayacak. Sicilya Adası’ndaki şehirleri görmek için en ideal zaman nisan ve haziran aralığıyla ekim ve kasım ayları diyebilirim. Bu aylarda kan ter içerisinde bir gezidense bir kot bir tişörtle keyifle keşif yapabilirsin.

Sicilya’daki en popüler şehirler hangileri?

Katanya

Adaya gitmişken gezilecek yerleriyle ünlü popüler şehirler Palermo, Katanya, Taormina ve Messina’yı gezmeni öneririm. Özellikle The Godfather serisini severek izlediysen Palermo’ya bağlı komün Corleone’ye de gitmelisin.

Sicilya kültürü hakkında bilgiler

Katanya 1

  • Sicilya’nın tarih boyunca Yunan, Roman, Aragon ve Arap medeniyetleri başta olmak üzere farklı medeniyetler tarafından yönetildiği dönemler var. Yani adanın kültüründe; bağlı olduğu İtalya’nın, Yunanların, Arapların ve İspanyolların etkilerini gözlemlemek mümkün.
  • Farklı kültürlerin etkisini özellikle adadaki farklı şehirlerin mimari eserlerinde görebilirsin. Özellikle İspanyol mimarisinin özelliklerini yansıtan Sicilya barok akımı etkisindeki eserler adadan yaşamış farklı kültürlerin varlıklarının en iyi kanıtları.  
  • Hem doğu medeniyetlerinden hem de batı medeniyetlerinden izler taşıyan Sicilya’nın mutfağında bu zengin kültür mozaiğinin izlerini gözlemlemek mümkün.
  • Adada konuşulan dil de Sicilya’nın geçmişinden izleri bugüne taşımış diyebiliriz. Çünkü İtalya’nın Sicilyaca lehçesinde Arapçanın ve Yunancanın etkisi açıkça görülüyor.  

Sicilya güvenli bir bölge mi?

Corleone

Sicilya denince akla gelen ilk şeylerden biri de mafya. Çünkü geçmişte ada çok fazla saldırıya uğramış ve bu nedenle de adadaki kişiler silahlanmak zorunda kalmış. Sonra da uzun yıllar bu mafya kültürü devam etmiş. Mafya konumundaki kişiler halktan kişileri öldürmüş ya da onların paralarını almış. Bugün ise durum bir hayli farklı. Şu an Sicilya’da mafya dendiğinde bile ortam geriliyor ve yerel halk bu konuyla ilgili herhangi bir espri ya da şaka kaldıramıyor. Hatta bu mafya olayı onların o kadar alındığı bir nokta ki; The Godfather serisinin mekanlarından Corleone’nin girişinde Türkçesi “Legal olan her şeyin başkenti” olan bir cümle yazıyor.

Kısacası Sicilya diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok da güvenli olmayan bir bölge ama bu durum bölgedeyken sürekli gergin olmanı gerektirecek bir düzeyde değil. Yalnızca eşyalarına biraz dikkat ederek ya da bilmediğin ve tehlikeli görünen yerlere gece vakitlerinde girmeyerek kendini koruyabilirsin.

Sicilya’da hangi diller konuşuluyor?

Sicilya’da İtalyancanın Sicilyaca lehçesi konuşuluyor. Konuşulan dilde Arapçanın ve Yunancanın etkilerini de görmek mümkün.

Sicilya’nın para birimi nedir?

İtalya’nın özerk adasında kullanılan para birimi Euro.

Sicilya’da gezilecek yerler nereleri?

Sirakuzu

Görülmesi gereken yerlerle dolu birkaç şehri bünyesinde bulunduran adada haliyle gezmen gereken çok yer var. Gezmen gereken şehirleri daha önceki bölümlerde anlatmıştım. Şimdi de bu şehirlerde görmen gereken yerleri tek tek anlatacağım.

Palermo

İtalya’nın en güneyinde yer alan şehir Palermo, mimarisi ve gastronomisiyle öne çıkan yerlerden. Özellikle gezilecek yerleriyle öne çıkan şehirde tarihi bir atmosfer söz konusu. Buraya gitmişken görmen gereken yerler;

Monreal Katedrali

İçerisindeki mozaikler nedeniyle adadaki en görülesi alanlardan biri olan Montreal Katedrali’nde 6,500 metrekarelik bir alan cam mozaiklerle kaplı. Bu mozaiklerin farklı bir özelliği de var. Şöyle ki; katedralin sağ tarafındaki mozaikler milattan önceyi, sol tarafındaki mozaikler ise milattan sonrayı simgeliyor. Sağ taraftaki mozaiklerden Adem ve Havva ile Nuh Tufanı hakkında bilgiler, sol taraftaki mozaiklerdense İncil hakkındaki bilgiler öğrenilebilir. Katedralle ilgili aklında bulundurman gereken dışarıdan sade görünen bir yapı olsa da içinin çok ihtişamlı olduğu.

Cappuccini Yeraltı Mezarlığı İskelet Müzesi

Catacombe dei Cappuccini | kirjakauppa

İsminden de anlaşılacağı gibi bu müze bir hayli korkunç. Hatta müze dünyanın en korkunç 7. müzesi olma unvanına da sahip. 16. yüzyılda kurulan müzede rahiplerin 1599 yılında mumyaladığı 8000 mumyadan 2000 tanesi sergileniyor. Müzenin en ilginç özelliği ise mumyalamanın Sicilya’ya özgü olması. Bu sayede ölü bedenler korunabilmiş ve oldukça temiz görünüyorlar.

Norman Sarayı

Vakti zamanında Sicilya kralının ikamet ettiği Norman Sarayı günümüzde şehrin yönetim merkezi. Avrupa’nın en eski yapılarından Norman Sarayı aynı zamanda Palermo’nun eski şehir bölümünün de zirvesinde yer alıyor. Arap kültüründen izleri de görmenin mümkün olduğu Norman Sarayı’na altın rengi hâkim ve bu rengin ziyaretçilere hissettirdiği sıcaklık ise yapıyı görmeyi keyifli kılan etmenlerden. Palermo’da görmen gereken diğer yerler arasında Cefalu, Teatro Massimo, Porta Nuova ve Piazza Polietama var.

Katanya

Adanın doğusunda yer alan şehir Palermo’nun ardından bölgedeki en büyük ikinci şehir. Etna Yanardağı ile bilinen şehir aynı zamanda yaz turizminin de İtalya’daki başkentlerinden. Katanya’da görmen gereken yerler;

Sant’Agata Bazilikası

İç tasarımıyla Roma’daki Pantheon’u andıran Sant’Agata Bazilikası, Saint Agatha’ya adanmış. Etna Dağı’nın eteklerinde bulunduğu için patlamalar ve depremler nedeniyle sık sık restore edilen bazilikanın içerisinde ünlü operacı Vincenzo Bellini’nin de mezarı bulunuyor.

Katanya Duomo Meydanı

Katanya Duomo Meydanı

Görenlerin hayran kaldığı barok tarzdaki yapılarla bezeli Duomo Meydanı şehrin zarafetine zarafet katan özel bir alan. Kentin sembolü Fontana dell F’elefante’yi de içerisinde bulunduran meydan, ünlü mimar Vaccarini’nin eserleriyle dolu. Yapıtlarıyla bir döneme damga vurmuş yetenekli bir mimarın eserlerini keşfetmek için bu meydana gitmeni öneririm. Katanya’da gezilecek yerler arasında Roma Tiyatrosu ve Ursino Kalesi de var.

Messina

Sicilya’nın en büyük üçüncü şehri Messina da adaya gitmişken görmen gereken bir diğer yer. Anakaraya çok yakın bir konumda bulunan şehir aynı zamanda adadaki en iyi korunmuş limana da sahip. Bu şehirde görmen gereken yerler;

Çan Kulesi ve Astronomik Saat

Üzerindeki altın renkli heykeller sayesinde görenlerin beğenisini kazanan 60 metre uzunluğundaki Çan Kulesi ve Astronomik Saat, Messina şehrindeki en görülesi yerlerden biri. Kulede, rakamlarla animasyonun birleştirildiği şovlar hazırlanıyor. 15 dakika süren bu şov oldukça görülesi.

Santissima Annunziata dei Catalani

Santissima Annunziata dei Catalani

Messina’nın en ünlü kiliselerinden Santissima Annunziata dei Catalani, 12. yüzyılda inşa edilmiş bir yapı. Savaş sırasında büyük hasar gören kilisenin batı tarafı 13. yüzyılda yenilenmiş. Zarif sütunları ve üzerindeki dekorlarla beğeni kazanan kilise Messina şehrine gitmişken görülmesi gereken yerlerden.

Regional Museum

İçinde barındırdığı heykel koleksiyonu, resim galerisi ve arkeoloji bölümüyle öne çıkan Regional Museum hemen her sanatseverin mutlaka görmesi gereken bir yer. Heykel bölümünde mutlaka görmen gerekenler arasında St. Antonius, Francesco Laurana ve Antonelle Gagini’nin yaptığı eşsiz eserler var.

Yazar Notu: Panoramik Yol ve Kral Mesih Tapınağı ve Madonnina var. Tekrar belirteyim. Eğer The Godfather hayranıysan tüm bu yerlerin yanı sıra Corleone’ye mutlaka gitmelisin.

Sicilya’da nerede kalınır?

Sicilya otel

Adanın şehirlerinin hemen hepsinde beğenini kazanacak oteller olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kalınacak bölgelerden kısa kısa bahsedeceğim. İçlerinden sana uygun olanı tercih ederek Sicilya'yı keşfedebilirsin.

Palermo: Şehir otellerinde kalmak isteyen seyahat severlerin tercih edebileceği Palermo’da zincir otellerden ziyade tek şubesi olan konaklama birimleri hizmet veriyor. Sadece oda ya da oda kahvaltı konseptleriyle hizmet veren bu oteller, şehirdeki gezilecek yerlere yakın bir konumda. En büyük şehir olmasına rağmen sakin bir tatil için ideal olan Palermo, beğenini kazanacak çok sayıda kiliseye ve şapele de oldukça yakın.

Cefalu: Gezilecek yerleriyle öne çıkan Cefalu, konaklamak için de Sicilya’daki en ideal bölgelerden. Romantik bir gün batımına sahip olmasıyla öne çıkan Cefalu’da da oteller oda kahvaltı ve sadece oda konseptlerinde hizmet veriyor. 

Katanya: Etna Dağı’nın eteklerine kurulmuş Katanya’da kalabileceğin çok sayıda otel seçeneği var. Güney İtalya kültürünü en iyi şekilde yansıtan şehirde merkezdeki otellerden birinde kalırsan tüm şehri kolayca keşfedebilirsin. Popüler tüm tarihi yapılara yakın bir mesafede konumlanmış Duomo Meydanı, Katanya’da kalmanı önerdiğim bölgelerden biri.

Bu üç yer dışında konaklamak için Siracusa, Messina ve Taormina konaklamayı tercih edebileceğin diğer güzel yerler.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Sicilya otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

Sicilya gece hayatı nasıl?

Sicilya gece hayatı

Sicilya’da gece hayatı dendiğinde akla ilk olarak en büyük iki şehir Palermo ve Katanya gelir. Diğer şehirlerde de eğlenceli bir gece hayatı var. Özellikle minik şehirlerde oteller, misafirlerinin keyifle vakit geçirmesi için etkinlikler düzenliyor ve bu organizasyonlar da Sicilya gece hayatını keyifli kılan önemli etkenler oluyor.

Palermo ve Katanya ise özellikle yaz aylarında gece hayatının çok keyifli olduğu iki ayrı destinasyon. Bu şehirlerde kafeler yazları sabaha kadar açık. Canlı müzik dinlemenin mümkün olduğu barlar çok popüler. Doyasıya dans etmek isteyenler için gece kulüpleri, kaliteli müzik dinlemek isteyenler içinse caz barlar ideal tercihler. Tabii daha sert müziklerden hoşlananlar için rock barlar da bu iki şehirde yok değil.

Sicilya içi ulaşım

Sicilya ulaşım

Sicilya o kadar büyük bir ada ki, bir şehrinden bir şehrine gitmek için uçak seçeneğini tercih etmen bile mümkün. Yani Sicilya içi ulaşım oldukça detaylı bir konu.

Öncelikle eğer ki seyahate 4-5 kişilik bir arkadaş grubuyla çıktıysan ve adada keşfedebildiğin kadar çok yer keşfetmeye niyetliysen bence ada içi ulaşım için araç kiralama seçeneğini değerlendirmelisin. Uçakla gittiysen havaalanından araç kiralayabilir ve hem kalacağın şehrin merkezine hem de diğer şehirlere bu araçla kolayca gidebilirsin. Ama tek başına ya da daha küçük bir grupla seyahate çıktıysan yani araba kiralamak seni maddi olarak zorlayacaksa kaldığın şehrin farklı bölgelerini otobüsle ya da yürüyerek keşfedebilirsin.

Kalmayı tercih ettiğin yer Katanya ise tüm cazibe merkezlerine yürüyerek ulaşabileceğin hatta metro hattı sayesinde çok rahat bir şekilde keşif yapabileceğin aklında olsun. Eğer Katanya’dan başka şehirlere geçmek istersen Katanya Merkez Tren İstasyonu’ndan trene binebilir ya da tam karşısındaki otobüs durağından gideceğin şehir için bir bilet satın alabilirsin.

Eğer The Godfather’ın çekildiği Corleone’ye gideceksen özel aracın olması gerekiyor.

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Araç Kiralama

Sicilya'da ne yenir?

Sicilya Geldik, şimdi en içeriğin en keyifli kısmına. Yani hem İtalya mutfağı hem de yıllar içerisinde etkisinde kaldığı Yunan, İspanyol ve Arap kültürünün etkilerini yansıtan Sicilya mutfağı kısmına. Klasik Akdeniz mutfağının kuru kayısı, safran gibi oryantalist ögelerle harmanlanmasının bir sonucu olan Sicilya mutfağı, eşsiz yemeklerle dolu.

Bu yemeklerin başında kızarmış ekmekle kaplanmış haşlanmış pirinç topu Arancini geliyor. İçerisinde kızarmış havuç da bulunduran bu lezzeti yolun Sicilya’ya düşerse mutlaka tatmalısın. Bir diğer popüler yemek de lezzetli İtalyan tatlılarından Cannoli. Her ne kadar henüz tiramisu kadar çok bilinmese de bu tatlı da her geçen gün etki alanını artırıyor.

Kızartılarak sarılmış hamurun içerisine ricotta konularak hazırlanmış bu eşsiz lezzet fıstık, çikolata ya da fındıkla servis ediliyor. Yaz mevsiminde yemenin daha keyifli olduğu patlıcanlı, fesleğenli ve ricotta peynirli makarna Pasta Alla Norma ise adanın en ünlü ürünlerinden. Kesinlikle tatmalısın. Adeta kokorecin Sicilya yorumu diyebileceğim sokak yemeği Stigghiola ise birbirinden lezzetli otların ızgara bağırsak ile buluşmasıyla hazırlanan bir yemek. Palermo sokaklarındaki satıcılardan satın alarak bu yemeği yemeni tavsiye ediyorum.

İtalya'da gezilecek yerler için tüm keşif duraklarına linkteki yazıdan ulaşabilirsin.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN