Sarıyer, İstanbul'un kuzeyinde yer alan güzide ilçelerimizden birisidir. Belgrad Ormanı ve Atatürk Arboretumu gibi huzurlu yemyeşil alanların yanı sıra, Emirgan Korusu ve Rumeli Hisarı gibi turistik merkezleriyle de burası İstanbulluların en sevdiği ilçeler arasında yer alıyor. Sarıyer, ayrıca kahvaltı yapılabilecek ve yemek yenebilecek mekanlarıyla da gurmelere hitap eden, her yönüyle gezip görülmesi gereken yemyeşil bir semt. Böreği de oldukça meşhur olan Sarıyer'de şehirden uzak kaçamak yapmak isteyenler için bu içeriğimde Sarıyer'in mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerini derledim.

Sarıyer nerede?

Sarıyer İstanbul ilinin Avrupa yakasındadır. İlçenin güneyinde Kağıthane ve Beşiktaş yer alır. Batısında Eyüp Sultan ve doğusunda ise İstanbul Boğazı ilçeye misafirlik ediyor.  Bahçeköy Belediyesi'nin 2009-2010 yıllarında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.

Konum Linki

Uçak Bileti

Sarıyer'e nasıl gidilir?

Sarıyer’e gitmek isteyenlerin izleyebileceği yollar şöyle:

Kara yolu ile Sarıyer’e ulaşım

Sarıyer

Sarıyer’e otobüs ile gitmek istersen 40B, 25A, 41C, 150, 152, 151, 25E, 59RS, 42KT, 25G, 42T, 22, 22RE, 40T, 42HM numaralı İETT hatlarına binip Sarıyer’e ulaşabilirsin.

İlçeye otobüs ile ulaşım sağlayabileceğin bölgeler sırasıyla Beşiktaş, Hacıosman, Ayazağa, Rumeli Feneri, Beşiktaş, Zekeriyaköy, Kilyos, Kabataş, Taksim bölgeleri. 

Otobüs ile ulaşım ücreti 10 TL ve İstanbul Kart’ının olması gerekiyor. İstanbul Kart’ın yoksa, akbil dolum makinelerinden ortalama 20 TL ödeyerek tek seferlik geçiş sağlayan kartlardan satın alabilirsin. 

İstersen İstanbul’dan istersen İstanbul dışı illerden gel, benim tavsiyem Sarıyer’e kendi aracınla gelmen ya da araç kiralaman olacak çünkü Sarıyer’de gezilecek diğer lokasyonlara hızlıca ulaşabilmen adına toplu taşımayla aktarma zahmetine girmene gerek yok. Ayrıca gün boyu aktarmalar arasında harcayacağın kart dolum ücreti yerine araç kiralama hem daha hesaplı hem de daha konforlu olacak. Eğer özel aracın yoksa fakat yine de Sarıyer ve çevresiyle ilgili tüm detayları keşfetmek istersen araç kiralama seçeneğinden yararlanabilirsin.

Metro ile Sarıyer’e nasıl gidilir?

Sarıyer ilçesine metro ile doğrudan ulaşım seçeneği maalesef bulunmuyor. 

Sarıyer’e metro bağlantısını kullanarak gitmek istersen; M2 Yenikapı- Hacıosman metro hattını kullanarak aktarma yapabilirsin. 

Bu hat; Yenikapı, Haliç, Taksim, Şişli, Gayrettepe, Levent, Seyrantepe, Ayazağa bölgelerinden geçerek Hacıosman’a ulaşıyor. 

Bu hattı kullanacaksan, son durak olan Hacıosman durağında inmen gerekiyor. 

Hacıosman metro durağında indikten sonra 25 no’lu Hacıosman Metro / Sarıyer- Havantepe İETT hattına aktarma yaparak ilçenin merkezine ve semtlerine ulaşım sağlayabilirsin. 

Deniz yolu ile Sarıyer’e ulaşım

İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakası kıyısında yer alan ilçelerden biri olan Sarıyer’e deniz yolu ile ulaşım mümkün. 

Sarıyer’e vapur ile gitmek istersen; Kadıköy- Sarıyer, Sarıyer-Rumeli Kavağı- Anadolu Kavağı ve Rumeli Kavağı- Eminönü vapur hatlarını tercih edebilirsin. 

  • Kadıköy- Sarıyer vapur hattı; Kadıköy, Beşiktaş, İstinye ve Sarıyer vapur iskelelerine ulaşım sağlanıyor. 
  • Sarıyer-Rumeli Kavağı- Anadolu Kavağı vapur hattı; 06.40 ile 22.45 saatleri arasında düzenleniyor. 
  • Rumeli Kavağı- Eminönü vapur hattı; Rumeli Kavağı, Sarıyer, İstinye, Emirgan, Arnavutköy, Beşiktaş’a uğrayarak Eminönü’ne ulaşıyor. Bu hat; 07.20 ile 18.30 saatleri arasında düzenleniyor. 

Sarıyer’de gezilecek yerler

Garipçe Köyü

Garipçe

Rumeli Feneri ve Rumeli Kavağı arasında güzel bir konumda yer alan bu şirin ve küçük köy, şehrin stresinden uzaklaşmak, doğal yaşamı çok daha yakından hissetmek istiyorsan gezi rotana ekleyebileceğin yerler arasında. Güzel bir hafta sonu kahvaltısının da popüler adreslerinden biri olan Garipçe Köyü‘nün genel geçim kaynağı ise balıkçılık.

İster deniz kenarında istersen de tarihi bir konakta keyifli bir kahvaltı yapabilir, taze balıklarıyla ünlü mekanlarda eşsiz bir öğle veya akşam yemeğinin keyfini çıkarabilirsin.

Bu köy, kahvaltısı ve balıklarıyla gurmelere, doğası ile fotoğraf tutkunlarına hitap ediyor. Ayrıca burası Garipçe Kalesi ve  Hasan Paşa Kulesi gibi tarihi yapılarıyla da tarih severlerin sıkılmadan birkaç saatini geçirebileceği bir yer.

Konum Linki

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı sadece Sarıyer’in değil İstanbul’un da mutlaka görülmesi gereken semtleri arasında. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un Fethi’nden önce 9 gün gibi kısa bir sürede inşa edilen bu yapı Boğaz’ın en dar noktasında yer alıyor. Hisar, coğrafi ve tarihi olarak da önemli bir yere sahip. Manzarası muhteşem olan Rumeli Hisarı bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor. Tiyatro bölümü, özellikle yazın yerli ve yabancı müzik organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor.

2023 giriş ücreti: 50 TL (MüzeKart ile Rumeli Hisarı’nı ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin)

Ziyaret saatleri: Açılış Saati: 09.00- Kapanış Saati: 18.30 (Pazartesi günleri kapalı)

Konum Linki

Kilyos plajları

Kilyos

Güneş, deniz ve kum keyfi dendiğinde akla ilk gelen yerlerden olan Kilyos plajları, İstanbulluların müdavimi olduğu yerlerden. Kilyos, yaz aylarında tıka basa dolu Tırmata Plajı ile ünlü olsa da Kilyos Halk Plajı, Uzunya Plajı, Solar Beach ve Burç Plajı gibi plajlara da ev sahipliği yapıyor.

Çok sayıda beach cluba da sahip olan bu güzel tatil beldesinde plaj voleybolu, sörfgibi birçok plaj aktiviteleri bulunduğu gibi restoran, cafe ve barlar da çok sayıda. Ayrıca Kilyos plajlarının yaz konserleriyle de ünlü olduğunu unutma.

Konum Linki

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

 Osmanlı ve Bizans döneminde şehrin su ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak olarak kullanılmış Belgrad Ormanı, günümüzde birbirinden güzel mesire alanları, yürüyüş parkurları, piknik olanakları ve çok daha fazlasıyla eşsiz bir doğa turu sunuyor.

Huzurlu atmosferi ve doğal yaşamı ile şehrin karmaşasından az da olsa uzaklaşmak isteyenlerin müdavimi olduğu ormanda birçok hayvan ve ağaç çeşidi de var.

Belgrad Ormanı’nda gezip görülecek çok sayıda yer var. Büyük Bent’ten Sultan Mahmut Bendi’ne ve Neşet Suyu Mesire Alanı’na kadar birçok güzelliğe sahip bu orman içerisinde birbirinden güzel ve geniş piknik yerleri de bulunuyor. Burada yapılacak en güzel şeylerden biri de 6,5 km uzunluğa sahip yürüyüş yolunda tertemiz hava eşliğinde hafta sonu yürüyüşü yapmak.

Fotoğraf tutkunlarının da popüler seyahat güzergahlarından biri olan Belgrad Ormanı, özellikle ilkbahar ve sonbaharda muhteşem bir renge bürünüyor. Her mevsimde her haliyle görülecek bu ormanı da Sarıyer gezilecek yerler listene mutlaka eklemeni öneririm.

2023 giriş ücreti: Yaya 6,5 TL motosiklet ve ATV 18 TL, otomobil 25 TL, minibüs 65 TL.

Ziyaret saatleri: Orman 24 saat açık, fakat içerideki işletmeler 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Konum Linki

Rumeli Feneri

Rumeli Feneri

Gözünün alabildiği kadar Karadeniz manzarasını seyredebileceğin Rumeli Feneri, eski bir deniz feneridir. Bir diğer ismi de Türkeli Feneri olan 1986 yapımlı bu yer, ismini de aldığı Rumelifeneri Köyü'nde bulunuyor. O dönemlerde savaş sırasında gemilere yol göstermek adına yapılan Rumeli Feneri, balıkçı barınaklarının arasında yer alıyor. Yaklaşık 60 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğundaki Fener, sana harika bir seyir keyfi sunmaya hazır.

Konum Linki

Emirgan Korusu

Emirgan

İstanbul Boğazı’nın kıyılarındaki bu koruya ilk zamanlar “Feridun Bahçeleri” denirmiş. Zamanla el değiştiren bu doğal güzelliğin içine 1871- 1878 yılları arasında Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk adında üç köşk inşa edilmiş. Günümüzde park olarak gelip ziyaret edebileceğin Emirgan Korusu’nda her yıl nisan ayında lale festivalleri düzenlenmekte. 120’den fazla ağaç türünün bulunduğu bu alanda istersen sevdiklerinle piknik de yapabilirsin.

2023 giriş ücreti: Ücretsiz

Konum Linki

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu

Doğayı ve yeşili seven biriysen Atatürk Arboretumu‘na muhakkak gelmelisin. Atatürk Arboretumu, Belgrad Ormanı’na komşu 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuş. Arboretum'a girişlerde su haricinde herhangi bir içecek veya yiyecek içeri alınmıyor. Evcil hayvan, drone, tripod kullanımı yasak. Yere düşmüş bile olsa tohum, çiçek, yaprak ve benzeri şeylerin toplanması yasak.

2023 giriş ücreti: Sarıyer’de fotoğraf çekilecek yerler arasında en güzel spotlardan olan Atatürk Arboretumu’na giriş ücreti ise hafta içi yetişkin 7,5 TL, öğrenci 2,5 TL, hafta sonu ise yetişkin 20 TL, öğrenci ise 7,5 TL

Ziyaret saatleri: 08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Sadece pazartesi günleri kapalı.

Konum Linki

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi

Şehrin ortasına gizlenmiş bir vaha. Baltalimanı Japon Bahçesi halka açık bir park. İki ülke arasındaki dostluğu temsil eden giriş kapısı hem Japonya hem de Türkiye'de bulunan boğazlar düşünülerek tasarlanan bir mimariye sahip. Doğal malzemeler kullanılarak yapılan bahçede Japon bahçelerinde kullanılan özgün bitkiler bulunuyor. Bahçede şelale ada, doğal gölet, adayı kıyıya bağlayan taş ve tahta köprünün yanı sıra Japon çayevi de bulunuyor. Bahçede 4.850 adet ağaç ve bitki mevcut. Doğal taştan imal edilmiş fenerler bahçeyi süsler. Bahçenin çevresini Japon stili duvarlar çevreliyor.

2023 giriş ücreti: Ücretsiz

Ziyaret saatleri: Haftanın her günü açık olan bahçe yazın 19.30, kışın ise 17.00 saatlerine kadar ziyarete açık.

Konum Linki

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi

Osmanlı Hat sanatının birbirinden değerli örneklerine sahip olmasıyla dünya çapında ünlü Sakıp Sabancı Müzesi, Sarıyer’de gezi rotana ekleyebileceğin ilgi çekici bir diğer nokta.

Müzenin bulunduğu binanın tarihi 1925 yılına kadar uzanıyor. Edouard De Nari tarafından inşa edilmiş olan bina, 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmış.

Uzun yıllar boyunca Sakıp Sabancı’nın ikamet ettiği bir yer olan köşk, 1998 yılında bir müzeye dönüştürülmesi için Sabancı Üniversitesi’ne bağışlandı. Halk arasında atlı köşk olarak da bilinen bu tarihi yapı, 2002 yılında ziyaretçilerine bir müze olarak kapılarını aralamış. Kurulduğu günden günümüze şehrin en önemli çekim merkezlerinden biri olmayı sürdüren müze içerisinde kalıcı ve geçici sergilerin yanı sıra, seminer ve konferans gibi çeşitli kültürel faaliyetler de düzenleniyor.

2023 giriş ücreti: Yetişkin 80 TL, öğrenci 50 TL. MüzeKart ile müzeye indirimli olarak girebiliyorsun.

Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Diğer günler 10.00-18.00

Konum Linki

Sarıyer kamp alanları nerelerdedir?

Şehrin kalabalığından bir an olsun uzaklaşmak isteyenler ve kendini doğaya bırakmak isteyenlerin tercihleri arasında Sarıyer kamp alanları yer almaktadır. Doğa ile iç içe, temiz hava ve çeşitli aktivitelerin olduğu kamp alanları Sarıyer ilçesinde oldukça fazla. Bu kamp alanları şu şekilde sıralanabilir:

Solar Beach Kamp Alanı

Doğada Yaşam

Kısırka Göl Bölgesi

Camp Rumeli Feneri

Sarıyer'de ne yenir? 

Sarıyer böreği

Merkez ve Sarıyer sahil lokasyonunda bulunan restoran ve kafeleri ile hem eşsiz manzarası hem de lezzetli menüleri ile Sarıyer yemek tutkunlarının da uğrak yeri olmuş durumda.

Kıyma, kuş üzümü, fıstık ve çeşitli malzemelerin bir araya getirildiği enfes lezzete sahip Sarıyer böreği mutlaka tadılmalı. Yanında çay ya da ayran ile iyi giden bu börek, gurmelerin hayır diyemeyeceği bir lezzete sahip.

Dönüş yolunda mutlaka uğraman gereken Pideman için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Buranın İstanbul’un belki Türkiye’nin en iyi Karadeniz pidecisi olduğunu söyleyebilirim. İncecik ve çıtır çıtır pidenin içinde bütün ürünlerin Karadeniz’den geldiği, lezzetin tavanda olduğunu göreceksin. Yanında gelen çıtır çıtır turşu ve bir sürahi ayran buranın müdavimi olmanı sağlayacak öncelikli etmenler. Pideci, Çayırbaşı mevkisinde benzincinin arkasında üst katta yer alıyor. İçerisi eski eşyalarla güzelleştirilmiş. Boğaz manzarası da güzel.

Konforlu konaklama seçenekleri, keyifli aktiviteleri ve doğanın içinde geçireceğiniz eşsiz bir tatil için Sarıyer otelleri arasından bütçene uygun olanı tercih edebilirsin.


osmankapusuz
Osman Kapusuz
36 Yazı
İstanbul Kent Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak öğrenimine devam ediyor. Öğrencilik hayatında ilk olarak yabancı bir moda dergisinde stajyer editör olarak çalışmaya başladı. İlerleyen zamanlarda küresel bir marka danışmanlık şirketinde dijital strateji stajyeri olarak çalışma hayatına devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Osman tenise, tiyatroya, seyahat etmeye, kitaplara ve sinemaya bayılıyor.
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar