Pisa Kulesi hakkında merak edilenler

ipekincir

Dünyaca ünlü eğik Pisa Kulesi'ni keşfetmeye hazır mısın? Eğik yapısıyla yer çekimine meydan okuyan kule İtalya’nın kuzeyinde Toskana Bölgesi'ndeki Pisa şehrinde yer alıyor. Dünyanın ‘Eğilen Pisa Kulesi’ (Torre Pendente di Pisa) olarak bildiği ve İtalya’nın simgelerinden olan Pisa Kulesi her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor.

Pisa Kulesi ayrıca yanında bulunan katedral, vaftizhane ve mezarlığın yanı sıra Mucizeler Meydanı ile birlikte1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilen önemli bir durak. 

Pisa Kulesi her yıl ne kadar eğiliyor?

Pisa Kulesi her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğiliyor.

Pisa Kulesi neden eğik?

1173 yılında inşa edilmeye başlanan Pisa Kulesi tamamlandıktan 5 yıl sonra güneye doğru eğilmeye başladı. Sebebi ise temelin oturduğu zeminin çökme yapması ve temelde bulunan killerin zayıf olması.

Pisa Kulesi'nde kaç tane basamak var?

Yüksekliği 56 metre olan kule birbirinin üzerine binmiş olan 6 adet sütundan oluşuyor. Kulenin en üst katına kadar toplam 294 basamak bulunuyor.

Pisa Kulesi'nin tarihi

Pisa kulesinin hikayesi

Dünyanın en tanınmış yapılarından biri olan Pisa Kulesi'nin inşasına 1173 yılında başladığı biliniyor. Kule, 12. yüzyılda Pisa kentinin başarılarını ve zenginliğini göstermek için, şehrin ileri gelenleri tarafından Miracolli Meydanında 3 anıt şeklinde yapılmaya karar veriliyor. Yapıların ilki ve en büyüğü olan Duomo Katedrali ikinci olarak Vaftizhane ve son olarak da Çan Kulesi inşa ediliyor.

Zeminin yumuşaklığı ve yetersiz temel, kulenin daha inşa aşamasındayken eğilmeye başlamasına neden oluyor. Kule 3. kata ulaştığında kulenin eğilmeye başladığı görülüyor. Bu durum inşaatın durmasına yol açsa da çalışmalar 13. yüzyılda yeniden başlıyor ve kule 1399 yılında tamamlanıyor.

Pisa Kulesi neden eğik?

pisa kulesi

Pisa Kulesi'nin eğriliğinin sebebinin bir mühendislik hatası olduğu biliniyor. Yumuşak ve kaygan Arno Nehri'nin alüvyonlu toprakları, kulenin temelinin çökmesine neden oluyor. Giovanni di Simone ve Giovanni Pisano'nun önderliğinde çalışmalar tekrardan başladığında, mimarların, kulenin eğriliğini telafi etmek için üst katları daha kısa inşa ederek kuleyi stabilize etmeye çalıştıkları biliniyor.

Pisa Kulesi 20. yüzyılın sonlarına doğru artan eğriliği sebebiyle kapatılmak zorunda kalınıyor. 1990 yılında başlayan kapsamlı ve uzun bir restorasyon sonrasında kule, 11 yıl aradan sonra 2001 yılında yeniden ziyarete açılıyor. Restorasyon çalışmaları sırasında, kule temeli sağlamlaştırılmaya ve kayma engellenmeye çalışılıyor. Buna rağmen kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar eğilmeye devam ediyor.

Yazar Notu: Kapanış saatinden 30 dakika öncesine kadar kuleye girişlere izin veriliyor.

Pisa Kulesi'ne gittiğinde görmen gereken yerler

camposanto anıt

Mucizeler Meydanı (Campo dei Miracoli) veya Duomo Meydanı (Piazza del Duomo) olarak bilinen bu meydan Pisa’da görmen gereken tüm şaheserleri bir arada bulunduruyor.

Pisa Kulesi: Pisa Kulesi veya Eğik Kule olarak bilinen kule Duomo Meydanındaki Pisa şehrinin katedrali için bir çan kulesi görevi görmesi için inşa ediliyor. Her müzik notası için bir tane olmak üzere yedi çanı bulunuyor.

Vaftizhane: Vaftiz ayinlerinin burada yürütülmesi için Diotisalvi tarafından inşa ediliyor. İnanca göre kişi Hristiyan inanç yoluna böyle giriyor. Vaftizhane 107,24 metrelik çevresi, 2,63 metre kalınlığındaki duvarları ve 54,86 metre yüksekliğiyle İtalya'nın en büyük vaftizhanesi olarak biliniyor. Eşsiz Mimari tasarımı sayesinde Pisa'da ki Vaftizhanenin olağanüstü bir akustiği bulunuyor. Her otuz dakikada bir, görevli, ziyaretçilere sadece birkaç nota söyler ve gerisini silindirinin muhteşem yankılanmasına bırakır.

Camposanto: Kuledeki son anıt olup, kuzey sınırını çevreleyen ve şeklini tamamlayan uzun mermer duvarlarıyla dikkatleri çekiyor.

Katedral: 1064 inşa edilen ve Romanesk mimari tarzının en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Katedralin dış cephesi beyaz mermerden inşa edilmiş olup, dış cephe sütunlar, kemerler ve mozaiklerle bezeli.

Opera del Duomo Müzesi (Campo dei Miracoli): Müze, Pisa Kulesinin yanında yer alıyor ve Pisa Katedralinin sanat eserlerini bünyesinde korurken aynı zamanda tarihi hakkında da bilgiler veriyor. Müze içerisinde Nicola Pisano ve Giovanni Pisano'nun heykelleri ve katedralin inşası ile ilgili önemli bilgiler bulunuyor. Katedral hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için seyahatin sırasında müzeyi mutlaka görmeni öneriyoruz.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Pisa otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

En iyi tatil ve şehir otelleri Enuygun’da!

Pisa’ya ne zaman gidilir?

pisa kulesi güneşli günde görünümü

Bize göre kulenin en güzel zamanı sonbahar ve ilkbahar ayları. Yaz aylarında artan kalabalık ve sıcak nedeniyle rahat gezebileceğini düşünmüyoruz. Daha sakin olan ayları seçerek dilediğince fotoğraf çektirebilirsin.

Pisa’ya nasıl gidilir?

pisa konaklama

Pisa şehrine gitmek için Roma, Bologna, Floransa veya Milano gibi şehirlere uçuş yaptıktan sonra trenle Pisa’ya ulaşım sağlayabilirsin. Şehre geldikten sonra ise kuleye ulaşmak oldukça kolay. Tren istasyonunda indikten Pisa Kulesi'ne, herhangi bir araca ihtiyaç duymadan yürüyerek gidebilirsin.

İpucu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan İtalya uçak bileti almak için tıkla.

Pisa Kulesi ücretli mi?

Pisa Kulesi'ne giriş biletini tek başına alabilir veya Mucizeler Meydanı'nda bulunan diğer yapıların giriş bileti ile kombine olarak satın alabilirsin.

Giriş ücreti

  • Kule 20 euro
  • Kule + meydanda bulunan tüm açık anıtlar 27 euro
  • Vaftizhane 7 euro
  • Camposanto 7 euro
  • Opera Del Duomo Müzesi 7 euro
  • Sınopie Müzesi 7 euro
  • Opera Del Duomo Müzesi için sesli hizmet 5 euro

Açık olduğu saatler

  • Kasım-şubat 09.45 -17.15, 1 Kasım'da 9.00-18.00
  • Aralık-ocak: 10.00-17.00i 5-8 Aralık 09.00-18.30, 21 Aralık-6 Ocak 10.00-19.00
  • 23 Mart'a kadar 09.00 -18.00, 23-29 Mart 09.00-19.00, 30 Mart'tan itibaren saat 08.30-20.00
  • Nisan-eylül 09.00-20.00, 17 Haziran ile 31 Ağustos arası 08.30-22.00 arası, 16 Haziran'da 08.30-17.30
  • Ekim 09.00-19.00

Yazar Notu: Kule biletleri belirli saatlerde ve sınırlı olup, bilet alırken mutlaka bir saat aralığı seçmen gerekiyor. Eğer biletini çevrimiçi alırsan +10 euro daha ödeyerek sıra beklemeden geçiş yapabilirsin.

Pisa Kulesi'ni gördükten sonra sana bir sonraki rota önerimiz modanın adresi Milano. Milano’da gezilecek yerler için tıkla!


ipekincir
İpek İncir
641 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN