60 milyon yıl önce volkanik patlamalarla oluşmuş ve doğal süreçlerle şekillenmiş Nevşehir, peribacaları ve tüf kayalara oyulmuş kiliseleri ile nam salmış. Her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen bu turistik şehir özellikle Kapadokya ile turizm odağı haline gelmiş. Nevşehir yer altı şehirleri, kaleleri ve Kızılırmak manzaraları ile de dikkat çekmekle kalmaz ve her köşesinde keşfedilecek bir hazine barındırır.
Nevşehir’de mutlaka görmeniz gereken 72 yeri hazırlarken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir sıralama yaptık. Yazımızı okuyarak milyonlarca yıllık doğal güzellikleri, ilginç müzeleri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren tarihi yapılarıyla ülkemizin görülmeye değer çok özel yerlerinden biri olan Nevşehir’i hemen keşfe çıkabilirsiniz.
Nevşehir, pek çok büyüleyici tarihi konağa ev sahipliği yapıyor ve bu yapılar içine en ünlülerinden biri de Asmalı Konak. Birçok ünlü dizi ve filmin çekildiği bu nedenle de çok ziyaret edilen tarihi konak, Ürgüp'e sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kapadokya bölgesine özgü geleneksel taş ve ahşap mimarili konakların en güzellerinden biri olarak kesinlikle görmenizi ve dönem mobilyaları ile süslenmiş odalarını gezmenizi öneririm.
2023 Ücretleri
Güvercinlik Vadisi, Nevşehir ve Kapadokya'nın popüler yürüyüş, bisiklet ve ATV ve safari rotasıdı. Bu vadi, Göreme ve Uçhisar arasında yer alır ve güvercin yuvaları, nazar boncuklarıyla süslenmiş dilek ağaçları, kaya kiliseleri ve peribacaları ile benzersiz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Fotoğrafçıların sıklıkla ziyaret ettiği vadi, kışın karla kaplandığında da büyüleyici manzaralara kucak açıyor. Ayrıca vadi, hala kaliteli üzüm bağları ve şaraplarıyla tanıyor, bu nedenle gezinizde bölgede üretilen şarapları da satın alabilirsiniz.
Nevşehir ve Kapadokya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çavuşin, Göreme ile Avanos arasında yer alıyor ve Nevşehir merkeze sadece 16 kilometre uzaklıkta. Onlarca tarihi kiliseye ev sahipliği yapan Rahipler Vadisi ve en güzel peribacası oluşumlarını görebileceğiniz yürüyüş yollarıyla ünlü Çavuşin’i rehberli yürüyüşler ve at safarilerinin yanı sıra sıcak hava balon turlarıyla da keşfe çıkabilirsiniz.
İlk Hristiyanlık dönemlerinde inşa edilen ve yumuşak tüf kayalar içine oyulan devasa Çavuşin Kilisesi’ni mutlaka görmeniz gereken gezinizde Aziz Yahya Kilisesi, Üç Haçlı kilise, Aziz Jean Kilisesi, Azize Meryem Kilisesi, Kolonlu Kilise, Üzümlü Kilise ve Saklı Kilise gibi onlarca etkileyici kaya kilisesini de gezme şansı bulabilir, kiliselerin duvarlarını süsleyen dini sahnelerin tasvir edildiği freskleri yakından inceleyebilirsiniz.
Kapadokya’nın simgelerinden biri haline gelen ve büyüleyici manzarasıyla turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen Üç Güzeller, şapkalı peribacalarının en güzel örnekleri arasında gösteriliyor. Pek çok efsaneye konu olan Üç Güzeller, iki büyük peribacasının arasında duran küçük peribacasıyla bir aileyi andırıyor ve ismini de buradan alıyor.
Kızılçukur Vadisi'nde yer alan ve vadi gezilerinin en sevilen mola noktası olan Üç Güzeller’i özellikle gün doğumu, gün batımı veya gece aydınlığında ziyaret ederseniz, Nevşehir gezinizin en güzel fotoğraflarını burada çekebilirsiniz.
Göreme'nin popüler beldesi Aşk Vadisi, romantik manzarası ve uzun yürüyüş rotasıyla ünlü. Milyonlarca yılda şekillenen gün batımında kırmızı ve pembe tonlarıyla parlayan kaya oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Seyir teraslarından peribacalarının en güzel fotoğraflarını çekebilir, balayı ve evlilik teklifleri için ideal bir mekan olarak tercih edebilirsiniz. Nevşehir merkezine 14 km uzaklıkta olan Aşk Vadisi, minibüs veya rehberli yürüyüş turlarıyla kolayca ulaşılabilir. Ayrıca sıcak hava balonlarıyla kuş bakışı manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
2023 Ücretleri
Sadece 5 km uzaklıktaki Uçhisar Kalesi, Nevşehir'in ve Uçhisar'ın simgesi ve Kapadokya'nın en büyük peribacası olarak da biliniyor. Fotoğrafçıların ve turistlerin ilgisini çeken bu görkemli kale, dev bir peribacasının oyulmasıyla oluşturulmuştur.
M.Ö. 4. ve 1. yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülen kale, tarih boyunca sığınak ve gözetleme yeri olarak kullanılmış. Tüneller, gizli geçitler ve odalarla dolu olan kale, Göreme Açık Hava Müzesi ve Erciyes Dağı'na kadar panoramik manzaralar sunar. Uçhisar Kalesi'ni ziyaret ettikten sonra, taş konakları gezebilir ve manzaraya karşı restoranlarda Nevşehir'in ünlü testi kebaplarını deneyebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Nevşehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Acıgöl ilçesi, M.S. 3. yüzyılda Kapadokya bölgesine gelen rahip ve keşişlerin yerleşerek Hristiyanlığı bölgede yaymaya çalıştığı yerlerden biri. Uzun tarihinde Asur, Hitit, Frig, Pers, Bizans, Roma, Anadolu Selçuklu, Osmanlı egemenliğinde kalan ve her köşesinde bu zengin tarihi yansıtan eserleri görebileceğiniz Acıgöl, ismini ise volkanik bir göl olan ve günümüzde su seviyesi 1 metrenin altına düşerek bir çukur haline gelen Acıgöl’den alıyor.
İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kapadokya bölgesindeki en büyük yer altı şehirlerinden biri olan Tatlarin Yeraltı Şehri için de sıkça ziyaret edilen Acıgöl’de bu devasa yapının içindeki manastırlar, kiliseler ve yaşam alanlarını keşfe çıkabilirsiniz. Acıgöl, aynı zamanda donanımlı kamp alanları ve zengin kuş çeşitliliği ile Nevşehir’de kamp yapmak veya kuş gözlem turlarına çıkmak için de en çok tercih edilen yer.
76 km uzaklıktaki Kozaklı, Nevşehir'in tarihi ve doğal güzelliklerle dolu şifa merkezi. Mineral içerikli Kozaklı Kaplıcaları, yıl boyunca dinlenmek ve şifa aramak için binlerce kişinin akınına uğruyor. Kozaklı'dan sadece 10 km uzaklıktaki Kaymaklı Yeraltı Şehri'ni ziyaret edebilir, devasa yeraltı yapısının kiliselerini ve yaşam alanlarını keşfedebilirsiniz.
Panoramik manzaralar sunan Kozaklı Seyir Tepesi ve gül bahçeleriyle çevrili Gül Parkı da ziyaret etmeye değer. Seyfe Gölü ve Karasu Çayı'nın piknik alanları, Kozaklı'nın doğa güzelliklerini keşfetmek için idealdir. Kozaklı, termal otelleri ve tarihi güzellikleriyle yıl boyunca keyifli bir gezi vadediyor.
Volkanik patlamalarla oluşmuş kırmızı tüf kayalarının güneş ışığı altında sunduğu büyüleyici kızıl manzarasından ismini alan Kızılçukur Vadisi, halk arasında Kızıl Vadi olarak da biliniyor. Yürüyüşler, at ve ATV safarilerinin önemli bir rotası olan vadi, Çavuşin ile Ortahisar arasında uzanıyor.
Özellikle gün doğumu ve gün batımında ziyaret ederek benzersiz manzaralara şahit olacağınız Kızılçukur Vadisi’ni fotoğraf safarileri ve sıcak hava balon uçuşlarıyla da keşfe çıkabilirsiniz. Tarihi hazineler bakımından da çok zengin olan vadide Üzümlü Kilise, Direkli Kilise ve Haçlı Kilise gibi ilk Hristiyanlık döneminde inşa edilen kaya kilisesini de gezme şansı bulacaksınız.
Her yıl yüz binlerce insan tarafından ziyaret edilen ve Nevşehir’in en popüler gezi alanlarından biri olan Göreme Açık Hava Müzesi, Ürgüp'ün Göreme beldesinde Nevşehir'e sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen açık hava müzesi, ev sahipliği yaptığı onlarca kilise, manastır, şapel, kayalar içine oyulmuş yaşam alanıyla arkeoloji ve tarih meraklılarının kesinlikle görmesi gereken yerler arasında.
4. yüzyılda dini eğitim ve düşünce merkezi olan Rahipler Manastırı, Aziz Vasil Şapeli, Elmalı Kilisesi, Aziz Barbara Kilisesi, Azize Katerina Şapeli ve Tokalı Kilisesi gibi onlarca tarihi hazineyi gezme şansı bulabileceğiniz açık hava müzesinde devasa peribacalarının da harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi Çalışma Saatleri
Avanos ilçesine 5 km mesafedeki Saruhan Kervansarayı, Selçuklu dönemi eserlerinden biri ve görülmeye değer. II. İzzeddin Keykavus döneminde 1249 yılında inşa edilen bu yapı, 2000 m2'lik büyük bir alana yayılıyor.
Yumuşak Kapadokya taşlarıyla inşa edilen ve etkileyici taş mimarisiyle dikkat çeken kervansaray, 1991'de orijinaline sadık kalınarak restore edildi. Şu anda kültür ve kongre merkezi olarak hizmet veren Saruhan Kervansarayı, birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Kapadokya, görkemli yer altı şehirleriyle meşhur ve bunların en büyüklerinden biri Derinkuyu Yeraltı Şehri. Roma İmparatorluğu'ndan kaçan Hristiyanların oyduğu bu yeraltı şehri, misyoner okulları, haç şeklinde kiliseler, antik mezarlar, şaraphaneler ve yaşam alanları gibi çeşitli bölümlerden oluşuyor.
Muhteşem manzarası ve atmosferiyle dünya çapında ilgi çeken Derinkuyu, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 8 katlı tarihi yapıda bulunan 6 metre derinliğindeki havalandırma tünelleri görülmeye değer. Kaymaklı Yeraltı Şehri'ne 10 km'lik bir tünel ile bağlandığı söylenen Derinkuyu, Nevşehir'de ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Ziyaret Saatleri
Avanos ilçesi sınırlarında yer alan ve milyonlarca yılda oluşmuş birbirinden ilginç şekillere sahip benzersiz kaya oluşumlarından dolayı Hayal Vadisi olarak bilinen Devrent Vadisi, gün batımında oluşan pembe ve kırmızı manzaralarla sizi bir masal dünyasında yolculuğa çıkaracak.
Kapadokya gezilerinin ve fotoğrafçılık turlarının en sevilen adreslerinden biri olan Devrent Vadisi, Meryem Ana’nın yanı sıra deve, tavşan ve kuş gibi pek çok hayvana benzeyen peribacalarından dolayı çok ilgi görüyor. Vadiye rehberli turlarla veya Avanos minibüsleriyle kolayca ulaşabilir; birbirinden ilginç şekillere sahip kayalar arasında at safarilerine çıkabilir veya sıcak hava balon turlarıyla bütün vadinin panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Derinkuyu Yeraltı Şehri ile birlikte bölgesindeki en etkileyici ve büyük yer altı yapısı olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, 5000 kişinin bir arada yaşadığı 8 kattan oluşuyor. Nevşehir merkezine sadece 20 kilometre uzaklıktaki Kaymaklı beldesi sınırlarında yer alan ve 8 katının sadece 4 katını gezebileceğiniz Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin 10 kilometre uzunluğundaki bir tünelle Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne bağlandığı düşünülüyor.
Her katında etkileyici kiliseler, sunak alanları, yaşam odaları, şarap mahzenleri ve yemek salonları bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri de bölgedeki diğer yer altı şehirlerinde olduğu gibi benzersiz havalandırma sistemleriyle donatılmış, bu nedenle tünellerin için her zaman temiz havayla dolu. Rehberli turlarla birlikte keşfe çıkabileceğiniz ve ilginç bilgiler alabileceğiniz Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni yakın konumdaki Derinkuyu Yeraltı Şehri’yle birlikte de gezebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Nevşehir merkezine 20, Avanos'a 5 km uzaklıktaki Zelve Açık Hava Müzesi, kayalara oyulmuş kiliseler, tüneller ve yaşam alanları ile Kapadokya'nın büyüleyici atmosferini hissedeceğiniz bir yer. Bölgenin en güzel peribacalarına ev sahipliği yapan Zelve, üç vadiden oluşuyor.
Kapadokya'nın simge peribacalarının yoğun olduğu bu müze, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde önemli bir yerleşim ve kutsal mekan olmuştur. Balıklı, Üzümlü, Geyikli, Kutsal Haç ve Direkli gibi çeşitli kiliseleri görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Büyüleyici peribacaları, tarihi kiliseler ve kayaların içine oyulmuş evleri ile ünlü Ürgüp’ün inanılmaz manzaralarını kuş bakışı izlemek için Temenni Tepesi’ne kesinlikle uğramalısınız. Nevşehir gezilerinin değişmez adreslerinden olan ve Erciyes Dağı'na kadar uzanan etkileyici bir Kapadokya manzarası sunan tepede Kılıçarslan Gazi Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Nazar boncuklarıyla süslü dilek ağaçlarının sardığı ve Ürgüp merkezinden 80 metre yükseklikte yer alan Temenni Tepesi’nin zirvesine kayalar içine oyulmuş ve uzunluğu 100 metreyi bulan kanallardan geçerek ulaşılıyor. Günün her saati yerli ve yabancı turistlerle çok hareketli olan tepeye kış aylarında uğrarsanız, Ürgüp’ün kar altındaki çarpıcı manzaralarının da fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Kızılırmak Nehri'nin ortasından aktığı tarihi Avanos ilçesinin simgelerinden biri haline gelen Tahta Köprü, Sultan Abdülhamit döneminde 1898 yılında yapımına başlanan ve 1900 yılında nehir üzerinden geçiş sağlamak amacıyla açılan bir köprü.
180 metre uzunluğunda olan ve her iki yakasında kır kahveleri, dinlenme alanları ve yürüyüş yollarının bulunduğu köprü, halk arasında Avanos Asma Köprü olarak da biliniyor. Sonsuz sevgiyi simgeleyen asma kilitler ile süslenmiş tarihi köprüden hem Kızılırmak Nehri manzaralarını hem de nehirde yüzen ördek ve kazları izleyebilir, köprü kenarındaki kır bahçelerinde ise çayınızı yudumlayarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, 13. yüzyılın önemli İslam düşünürlerinden ve Bektaşilik öğretisinin kurucusu Hacı Bektaş-ı Veli'ye ait. Şehir merkezine 45 km uzaklıkta olan türbeye, Hacıbektaş minibüsleri ile ulaşılabilir.
Gezi sırasında türbenin yanındaki 1964'ten bu yana etnografya müzesi olarak hizmet veren Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi'ni de görebilirsiniz. Osmanlı ve Selçuklu mimarisi özelliklerini bir arada bulabileceğiniz müze, hat sanatı örnekleri ve Bektaşilerin günlük hayatta kullandığı eşyalar gibi çeşitli objeleri sergiliyor.
Nevşehir Kalesi, şehir merkezinin Eskili Mahallesi'nde bulunan ve büyük bir yer altı şehri üzerine inşa edilmiş etkileyici bir tarihi yapı. 1100 yılında ticaret yollarını korumak amacıyla yapıldığı düşünülen bu görkemli kale, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış.
Kale, moloz ve kesme taşlarla inşa edilmiş devasa surlarıyla şehre hakim bir noktada konumlanıyor. Yamaçlarında oyulmuş yaşam alanları ve çeşitli dönemlere ait tarihi eserler bulunuyor. Ziyaret sırasında kalenin üzerine inşa edildiği yer altı şehri kalan kaya oyması manastırları da görmeniz gereken yerlerden.
Göreme Açık Hava Müzesi’ne yürüyüş mesafesinde yer alan ve Kapadokya'nın en popüler yürüyüş rotalarından biri olduğu için sık ziyaret edilen Zemi Vadisi, ismini vadinin içinden güzel manzaralar oluşturarak akan Zemi Deresi’nden alıyor. Bölgedeki diğer vadilere göre oldukça kolay bir yürüyüş parkuru olan Zemi Vadisi’nin girişinde ise yöreye özgü el sanatı ürünleri alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları ve kır bahçeleri hizmet veriyor.
Çarpıcı kaya oluşumları ve meyve bahçeleri arasında ilerleyen yürüyüş parkuru boyunca Görkündere Kilisesi, Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi ve El Nazar Kilisesi gibi iç süslemeleriyle ünlü kiliseleri gezebilirsiniz. Zemi Vadisi’nin 5,5 kilometre uzunluğundaki yürüyüş parkuru yaklaşık olarak 4 saatte tamamlanıyor.
Onlarca benzersiz kaya oyması kiliseye ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesinde mutlaka görmeniz gereken en önemli kiliselerinden biri de o Ihlara Vadisi'nde yer alan Yılanlı Kilise. Yunan haçı şeklinde tasarlanan kilise; 9. ve 11. yüzyıllarda yapılmış dini motifler, İncil’den sahnelerin tasvir edildiği duvar resimleri ve el oyması taş süslemeleri ile yabancı turistler tarafından da çok ilgi görüyor.
Pek çok antik efsaneye konu olan Yılanlı Kilise’de Hz. İsa'nın göğe yükselişi, son akşam yemeği ve Meryem Ana'nın gömülmesi gibi pek çok sahnenin canlandırıldığı freskler ise görülmeye değer güzellikte.
Sadece 20 km uzaklıktaki Ürgüp, Kapadokya'nın eşsiz peribacalarına ev sahipliği yapıyor ve bu yüzden yılda yüz binlerce turisti ağırlıyor. Güllüdere ve Kızılçukur Vadileri'nde 60 milyon yıl önce oluşan ve milyonlarca yıl süren doğal süreçlerle şekillenen peribacalarını görebilirsiniz. Hallaç Manastırı ve Aziz Theodore Kilisesi gibi tarihi kaya kiliseleri de burada yer alıyor.
Ürgüp, Kapadokya'nın atmosferini yaşayabileceğiniz ve sıcak hava balon turlarının başladığı bir yer. Temenni Tepesi'nden panoramik manzaraları fotoğraflayabilir ve anıt mezarları inceleyebilirsiniz.
Ürgüp Müzesi ve Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi tarihi zenginlikleri keşfedebileceğiniz yerler arasında. Ünlü şarapları ve restoranlarıyla da bilinen Ürgüp'te, teras manzarası eşliğinde geleneksel Nevşehir yemeklerini deneyebilirsiniz. Balayı tatilleri için popüler bir destinasyon olan Ürgüp'te, Kapadokya manzaralı bir dizi konaklama seçeneği bulabilirsiniz.
Kapadokya bölgesinde gezebileceğiniz onlarca kilise arasında en ünlülerinden ve etkileyicilerinden biri de dini sahnelerin tasvir edildiği çarpıcı freskleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Karanlık Kilise. Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde yer alan ve 11. veya 12. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilen Karanlık Kilise, küçük pencerelerinden çok az ışık almasından ismini alıyor.
Karanlık ve gizemli atmosferde tavanı süsleyen İncil'den önemli sahneler ve Hz. İsa tasvirleri arasında keyifle gezebileceğiniz kilisede Hz. İsa çarmıhta, Hz. İsa’nın doğumu, son akşam yemeği ve Hz. İsa'nın göğe yükselişi gibi duvar resimleri de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Nevşehir inanç ve kültür turlarının önemli adreslerinden biri olan Karanlık Kilise’yi rehberli turlarla da gezebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
4 kilometreyi aşkın geniş bir alana yayılan ve 5 tane tarihi kiliseye ev sahipliği yapan Güllüdere Vadisi, peribacaları ve etkileyici kaya oluşumlarıyla bölgenin en sevilen yürüyüş rotalarından biri. Ayvalı Kilise, Üç Haçlı Kilise ve Aziz Agathangelus Kilisesi ve Sütunlu Kilise gibi 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kiliseleri gezebileceğiniz vadi, 6. yüzyıl Roma döneminde antik mezarlık alanı olarak da kullanılmış.
11. ve 13. yüzyıllar arasında Hristiyanlar için önemli bir dini merkez haline gelen Güllüdere Vadisi’nin Göreme Açık Hava Müzesi ile birlikte rehberlerle gezebilir, kaya oyması kiliselerin duvar resimlerini inceleyebilir ve ilginç kaya oluşumları arasında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Güllüdere Vadisi’ni kuş bakışı izlemek için ise her sabah düzenlenen sıcak hava balonu turlarına katılabilirsiniz.
Kapadokya bölgesinin en özel noktalarından biri olan ve Nevşehir gezilerinde kesinlikle ziyaret etmeniz önerdiğimiz Gomeda Vadisi, Bey Deresi Vadisi olarak da biliniyor. Kapadokya’nın diğer vadilerinden farklı ve ürkütücü kaya oluşumlarına şahit olabileceğiniz, gizemli atmosferinden dolayı Şeytan Deresi olarak da anılan Gomeda Vadisi; korku filmlerini anımsatan manzaraları, gizli tünelleri, karanlık mağaraları ve ilginç kiliseleri ile her yıl yüz binlerce insanı kendine çekiyor.
Ürgüp merkezine sadece 5 kilometre uzaklıktaki Mustafapaşa beldesinde yer aldığı için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz benzersiz vadiyi iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla keşfe çıkabilir, milyonlarca yılda şekillenmiş ilginç kayalar ve peribacalarının özellikle kızıl gün batımlarında harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Gomeda Vadisi gezinizde Alakara Kilisesi ve Aziz Vasilyos Kilisesi’ni ziyaret edebilir veya şifalı kaynak suları tadabileceğiniz Üzengiçay İçmesi’ne de uğrayabilirsiniz.
Nevşehir'in Kapadokya bölgesinde en ilgi çeken vadilerinden biri de Paşabağ Rahipler Vadisi olarak da bilinen Rahipler Vadisi. Ürgüp, Ortahisar ve Avanos arasında yer alan vadi, Göreme Açık Hava Müzesi’ne 7 kilometre, Zelve Açık Hava Müzesi’ne ise sadece 5 kilometre uzaklıkta. Bölgenin ortasında yer aldığı için kolayca ulaşarak keyifli bir gezi yapabileceğiniz Rahipler Vadisi, benzersiz kiliseleri ve manastırlarıyla Kapadokya'nın en kendine özgü ve güzel yerlerinden biri olarak gösteriliyor.
Etkileyici peribacalarını görebileceğiniz Rahipler Vadisi, ilk Hristiyanlık döneminde burada inzivaya çekilen keşişlerin kayaları oyarak inşa ettiği onlarca kiliselerinden ismini alıyor. 15 metreyi bulan peribacalarından dolayı fotoğrafçıların da en sevdiği yerlerden olan vadide Balıklı Kilise, Üzümlü Kilise ve Geyikli Kilise gibi ünlü kaya kiliseleri inceleyebilir; 15’den fazla kilisenin sıralandığı sarp kayaların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Sadece 18 km uzaklıkta olan ve antik dönemde Venessa adıyla bilinen Avanos, Kızılırmak Nehri'nin manzaraları ve el sanatı atölyeleriyle ünlüdür. Nehirdeki kırmızı kumdan yapılan çömlekler ve seramiklerle bilinen Avanos, alışveriş sever turistler için popüler bir duraktır.
Nehir manzaralı otelleri, kafeleri ve restoranlarıyla Avanos, Nevşehir'den günübirlik geziler için ideal. Yaz aylarında nehirdeki gondol ve sandal turları oldukça popüler. Avanos'ta çömlek atölyelerini ziyaret edebilir, ustaları izleyebilir ve atölyelere katılabilirsiniz. Güray Müze ve Avanos Saç Müzesi, ilçedeki görülmeye değer müzelerden.
Tarihi Avanos evlerini gezebilir ve Kapadokya'nın popüler yürüyüş rotalarından olan Paşabağ Vadisi, Zelve Vadisi, Özkonak Yeraltı Şehri ve Güllüdere Kilisesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
Nevşehir’in turistik ilçesi Avanos'un ortasından geçen ve sunduğu büyüleyici manzaralarla çok popüler bir gezi alanı olan Kızılırmak Nehri, şehri gezerken mutlaka görmeniz gereken güzelliklerden. Bahar ve yaz aylarında sandallar ve gondollarla geziler yapabileceğiniz nehrin çevresi ise kır bahçeleri, mesire alanları, kafeler, yöresel ürünler alabileceğiniz dükkanlar,
Nevşehir ve dünya mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ile çevrili. Nehir manzaralı butik oteller ve apart oteller de bulabileceğiniz Avanos'ta Kızılırmak Nehri'nin kırmızı kumlarından yapılan çömlekler ve seramikleri da satın alabilirsiniz.
Avanos'a sadece 14 kilometre mesafede Helenistik dönemde 3000 rahibe ev sahipliği yaptığına inanılan Özkonak Yeraltı Şehri bulunur. 1972'de açılan bu dört katlı yer altı şehri, hava bacaları, su kuyuları, sürgü taşlarıyla inşa edilmiş büyük tapınakları ve yaşam alanlarıyla ziyaretçileri büyülüyor.
İdiş Dağı'nın kuzey yamacında yer alan bu yer altı şehrinin, M.Ö. 400'lü yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Roma döneminden kaçan Hristiyan rahipler buraya yerleşmiş ve yapının genişlemesine katkıda bulunmuş.
2023 Ücretleri
Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi sınırlarında yer alan ve bölgedeki en yeni kiliselerden biri olan Üzümlü Kilise, 19. yüzyılda inşa edilen bir Rum kilisesi. Kare planlı olarak tasarlanan ve iç bölümlerini süsleyen üzüm resimlerinden ismini alan kilisenin Hz. İsa ve Meryem Ana tasvirleri görülmeye değer güzellikte.
Çevresinde şarap evleri ve hediyelik eşya dükkanlarının hizmet verdiği Üzümlü Kilise, Kapadokya bölgesinin son yapılan kiliselerden bile olmasından dolayı tarihi bir öneme sahip. 1856 yılında Abdülmecit Han döneminde Islahat Fermanı’nın bir parçası olarak inşa ettirilen kilise, aynı zamanda her yıl mayıs ayında düzenlenen bahar ayini için de binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kızılçukur Vadisi’ni gezerken kolayca ulaşabileceğiniz Üzümlü Kilise, Ortahisar'a da sadece 3 kilometre uzaklıkta.
2023 Ücretleri
Milyonlarca yıllık büyüleyici peribacaları arasında uzanan Göreme beldesi, Kapadokya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri. Binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip olan, onlarca etkileyici kilise ve manastıra ev sahipliği yapan Göreme, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edildi.
Her yıl dünyanın pek çok ülkesinden gelen yüz binlerce kişi tarafından gezilen Göreme Açık Hava Müzesi ile ünlü beldede Aziz Basil Kilisesi, Yılanlı Kilise, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Malta Haçlı Kilise, Karanlık Kilise ve Tokalı Kilise gibi onlarca kaya kilisesini yakından inceleyebilirsiniz. Rehberli turlara katılarak ilk Hristiyanlar tarafından bölgeye özgü yumuşak kayalar oyularak inşa edilen bu etkileyici Göreme kiliseleri hakkında detaylı bilgiler de alabilirsiniz. Göreme Açık Hava Müzesi’nin seyir teraslarında ise Kapadokya’nın güzelliğini izleyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Göreme'nin bir diğer popüler gezi alanı da özellikle gün doğumu ve gün batımında sunduğu romantik manzaralarla ünlü Aşıklar Tepesi. Kapadokya'nın en çok ziyaret edilen vadilerinden biri olan ve kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından ismini alan Güvercinlik Vadisi ve vadiyi süsleyen nazar boncukları bağlanmış dilek ağaçları da Göreme’de mutlaka görmeniz gereken güzellikler arasında.
Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden Çavuşin Köyü’nün simgesel yapısı olan Çavuşin Kilisesi, Göreme'ye sadece 2,5 kilometre uzaklıkta. Kapadokya'nın en eski kilisesi olmasıyla da ünlü Çavuşin Kilisesi’nin M.S. 964 ile 965 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.
1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen kilise, tavanlarını ve duvarlarını süsleyen İncil'den tasvirler, kayaların içine oyulmuş sunaklar ve yaşam alanları ile görülmeye değer güzellikte. Yumuşak tüf kayalar oyularak tasarlanan en güzel kiliselerden biri olarak çok ziyaret edilen Çavuşin Kilisesi, Göreme ile Avanos yolu üzerinde kolay ulaşabilir bir konumda yer alıyor.
3 saatlik bir yürüyüşle tamamlanan yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş parkuru ile Kapadokya'nın en sevilen gezi rotalarından biri olan Meskendir Vadisi, aynı zamanda sunduğu büyüleyici kaya oluşumları ile sıcak hava balon turlarının da sıkça ziyaret ettiği yerler arasında. Sedir ağaçları ile çevrili devasa peribacaları, ilginç tüneller ve zengin bitki çeşitliliği ile ünlü vadi, Ürgüp ile Ortahisar arasında uzanıyor.
Bölgenin en güzel kiliselerinden olan Meskendir Kilisesi için de çok ilgi gören vadiyi rehberli yürüyüşler, at ve ATV safarilerine katılarak Kızılçukur Vadisi ve Güllüdere Vadisi ile birlikte keyifle gezebilirsiniz.
60 milyon yıl önce Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasan Dağı’nın volkanik patlamalarıyla püsküren lavların ve küllerin milyonlarca yılda rüzgârlar ve yağmurlarla şekillenmesi ile doğal yollarla oluşmuş büyüleyici kaya oluşumları olan peribacaları; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerini kaplayan Kapadokya bölgesinin neredeyse tamamına yayılmış durumda.
En güzel örneklerini Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Ortahisar gibi Nevşehir ilçeleri ve beldelerinde görebileceğiniz peribacaları, Türkiye'nin dünyada en bilinen doğa güzellikleri arasında yer alıyor ve etkileyici şekilleriyle turizm dergilerinin kapaklarını süslüyorlar. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Nevşehir peribacaları, özellikle gün doğumu ve gün batımında sundukları büyüleyici manzaralarıyla ünlü. Kapadokya yürüyüşleri, fotoğrafçılık gezileri, at ve ATV safarileri ile keşfe çıkabileceğiniz peribacalarını sıcak hava balon turlarına katılarak kuş bakışı da izleyebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Kapadokya'nın en büyük ve eski kaya kilisesi olması ile ünlü Tokalı Kilisesi, yer altındaki kilisesi ve çarpıcı şapelleriyle 4 farklı bölümden oluşuyor. 10. yüzyılın başlarında yapıldığı ve sonraki dönemlerde genişletildiği tahmin edilen kilise, tek nefli ve beşik tonozlu olarak tasarlanmış.
Tokalı Kilisesi’ni süsleyen Hz. İsa'nın yaşamından sahnelerin canlandırıldığı duvar resimleri ise özellikle yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.Tokalı Kilisesi kayalara oyulmuş taş basamaklı ulaşılabilen yer altı kilisesi, devasa salonları, büyüleyici duvar süslemeleri ve taş oymaları ile mutlaka görmeniz gereken Kapadokya kiliselerinden biri.
2023 Ücretleri
Nevşehir'in kültürel merkezi konumundaki Hacıbektaş ilçesinin çok ziyaret edilen yerlerinden biri de Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nda yer alan Balım Sultan Türbesi. Bektaşi inanışına göre 2. pir olan Balım Sultan, Bektaşiliğin yayılmasında önemli katkıları olan çok önemli bir kişi ve türbesi, Yavuz Sultan Süleyman'ın önemli komutanlarından Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1519 yılında inşa ettirildi.
Sekizgen taş bir külahla süslenen Balım Sultan Türbesi, hem etkileyici mimarisi hem de Bektaşi kültürü açısından öneminden dolayı dini bayramlar ve kutsal günlerde yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Nevşehir'in en önemli müzelerinden biri de Ürgüp'e sadece 10 kilometre uzaklıktaki Mustafapaşa beldesinde yer alan Kapadokya Sanat ve Tarihi Müzesi. Bebek Müzesi olarak da bilinen ve 3000’den fazla el yapımı bebeğin sergilendiği müze, aynı zamanda Türkiye'nin ilk el yapımı bebek müzesi olmasından dolayı da ilgi görüyor.
Nasrettin Hoca, Dede Korkut, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Osmanlı padişahlarının el yapımı bebeklerini görebileceğiniz müzenin hediyelik eşya dükkanında da hatıra bebekler satın alabilirsiniz. Müzede aynı zamanda Kapadokya'nın yöresel giysileri ve günlük yaşamda evlerde kullanılan eşyalar da sergileniyor.
M.S. 1050 yılında inşa edildiği düşünülen bir mağara kilisesi olan Elmalı Kilisesi, içindeki dini süslemelerle Kapadokya’yı gezen yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yapıları arasında. Haç şeklinde ve dört sütunlu olarak tasarlanan kilisenin tavanı ile duvarları Kudüs'e giriş, son akşam yemeği, Hz. İsa çarmıhta gibi onlarca sahneyle çarpıcı bir dekorasyona sahip.
Göreme Açık Hava Müzesi’nde yer aldığı için kolayca ulaşarak inceleyebileceğiniz kilise, güzelliği ve dini öneminden dolayı Nevşehir inanç ve kültür turlarının da değişmez adreslerinden biri.
Nevşehir ve Kapadokya’nın gizli cenneti olarak bilinen Üzengi Vadisi, Ortahisar ve Ürgüp ilçeleri arasında uzanıyor. Devasa kayalar üzerine oyulmuş kilise ve mabetlerin yanı sıra etkileyici güvercinlikleriyle de görülmeye değer manzaralar sunan vadi, ismini de ortasından akan Üzengi Deresi’nden alıyor.
Dere kenarındaki mesire alanları ve yürüyüş yolları ise Nevşehir’de doğanın içinde zaman geçirmek için de en çok tercih edilen yerler arasında. Üzengi Vadisi'nin pek çok noktasından fışkıran gazlı maden sularının sindirim ve böbrek taşı sorunlarına iyi geldiği biliniyor ve vadi bu şifalı kaynak suları için de yıl boyu binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Bölgedeki en büyük peribacalarından birinin oyulmasıyla inşa edilen ve bölgedeki en etkileyici kaya kiliselerinden biri olan El Nazar Kilisesi’ni Göreme Açık Hava Müzesi'ni gezerken kolayca ulaşarak ziyaret edebilirsiniz. Çarpıcı manzarasının yanı sıra kilise, içindeki dini süslemelerle de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Çevresinde ilginç kaya mezarlarının da sıralandığı kilisenin 10. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.
El Nazar Kilisesi’nin içerisinde Hz. İsa'nın çocukluğu ve gençliği, yaptığı mucizeler, İncil'den sahnelerin tasvirler edildiği duvar ve tavan süslemelerini sanat meraklılarının kesinlikle görmesini öneririz. Göreme ile Zemi Vadisi arasında yer alan kiliseyi peribacasının içerisine oyulmuş taş merdivenlerle ulaşarak gezebilir ve masallardan çıkmış gibi görünen manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Nevşehir'e sadece 7 kilometre uzaklıkta yer alan ve her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle 10-15 dakikada ulaşabileceğiniz Uçhisar, Kapadokya bölgesinin en yüksek noktalarından biri ve devasa peribacaları ile ünlü. Özellikle kış aylarında kar yağdığında sunduğu çarpıcı manzarasıyla tüm dünyadan fotoğrafçıları kendine çeken Uçhisar, etkileyici İshak Kalesi ve bölgenin en güzel vadilerinden Güvercinlik Vadisi için de sıkça ziyaret ediliyor.
Gün doğumlarında sıcak hava balon uçuşlarına katılabileceğiniz Uçhisar’ın teras restoranlarında ise organik ürünlerle hazırlanan kahvaltıları tadarken balonları ve güneş ışıklarıyla parlayan büyüleyici peribacalarını izleyebilirsiniz. Dağ yamaçlarına sıralanmış taş evler arasında yükselen Uçhisar Kalesi’ne uğrayarak panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz ilçenin sokaklarında sıralanan dükkanlarda ise yöreye özgü el dokuması halılar, çömlekler, seramikler, yöresel yiyecekler, peribacası bibloları ve magnetleri satın alabilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi ile Zemi Vadisi arasında yer alan ve 1957 yılında keşfedilen bölgedeki en yeni kiliselerden biri olan Saklı Kilise, ismini de gizli konumundan alıyor. Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış etkileyici duvar süslemeleri, geometrik desenleri ve dini sahnelerin canlandırıldığı freskleri ile bölgenin en güzel kiliselerinden biri olarak gösterilen Saklı Kilise’nin 11. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı tahmin ediliyor.
Bizans dönemi kiliseleriyle benzer mimari özellikler taşıyan Saklı Kilise’nin içerisinde Hz. İsa'nın doğumu, Hz. Meryem'e müjde, Vaftizci Yahya'nın görevlendirilmesi, Hz. İsa'nın vaftizi ve Hz. İsa çarmıhta gibi pek çok etkileyici duvar resmini yakından inceleyebilirsiniz.
Kapadokya bölgesinin en sevilen yürüyüş rotalarından ve kamp alanlarından biri de Pancarlık Vadisi. Hem Ürgüp'e hem de Ortahisar’a oldukça yakın olduğu için çok ziyaret edilen vadi, Kapadokya’da düzenlenen at safarileri ve fotoğrafçılık turlarının da başlangıç noktalarından biri.
Muhteşem gün batımı fotoğrafları çekebileceğiniz çarpıcı kaya oluşumları ile ünlü Pancarlık Vadisi, aynı zamanda bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olan Pancarlık Kilisesi için de sıkça ziyaret ediliyor. Günümüze kadar sağlam kalmış duvar resimleriyle keyifli bir tarih gezisi sunan Pancarlık Kilisesi’nin yanı sıra Sarıca Kilisesi’ni de vadiyi gezerken ziyaret edebilirsiniz.
Kapadokya'nın en bilinen kiliselerinden biri olan ve tarihi Çavuşin Köyü sınırlarında yer alan Vaftizci Yahya Kilisesi’nin M.S. 964 ile 965 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Bölgedeki en eski kiliselerden olan ve zaman içinde bir bölümü yıkılan yapı, kayalar içine oyulmuş 3 tane bazilikası ile hala görülmeye değer bir manzaraya sahip.
Hz. İsa’nın hayatından ve İncil’den sahnelerin canlandırıldığı duvar resimlerinin yanı sıra Bizans döneminin önemli azizlerinden biri olan Aziz Hieron’nun kutsal emanetlerini sakladığı yer olmasıyla da ünlü Vaftizci Yahya Kilisesi, Çavuşin gezilerinin değişmez adreslerinden biri.
Nevşehir, sadece Kapadokya'nın büyüleyici tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, yöresel el sanatı ürünleri ile de ünlü. Özellikle Kızılırmak Nehri çevresinde yüzlerce yıldır yapılan seramikler ve çömleklerinin dünya çapında ilgi görüyor ve bu ürünlere adanmış Güray Müze de zengin koleksiyonlarından dolayı turistler tarafından çok ziyaret ediliyor.
Avanos ilçesi Dereyamanlı Caddesi'nde yer alan ve Türkiye'nin ilk seramik müzesi olan Güray Müze’de 5000 yıldan eski seramik ve çömlekleri yakından görebilir, antik çağlardan günümüze uzanan yüzlerce el sanat ürününü inceleyebilirsiniz. Heykel, fotoğraf ve resim sergilerini de gezebileceğiniz müzenin canlı müzik dinlenebileceğiniz kafesinde yorgunluk atabilir ve hediyelik eşya dükkanında Nevşehir'in ünlü seramik, çömlek ve el sanatı ürünlerini satın alabilirsiniz.
2023 Ücretleri
Nevşehir'in tarihi yeraltı şehirlerinden biri olan Mazı Yeraltı Şehri, 1995'te bir çoban tarafından keşfedildi. 8 katlı ve 4 farklı girişi olan bu yeraltı şehri, Roma dönemine uzanıyor. Kaya mezarları ve kiliselerle dolu bu yeraltı şehri tarih boyunca Frigya, Lidya, Bizans ve Roma dönemlerinde yerleşim alanı olarak kullanıldı.
Bu antik şehir bölgedeki mazı ağaçlarından ismini alıyor ve yaklaşık 6000 kişinin burada yaşadığı tahmin ediliyor. 20 metre derinlikteki kuyuları ve havalandırma tünelleri ile etkileyici bir gezi rotası. Kaymaklı Yeraltı Şehri'ne sadece 10 kilometre uzaklıkta olan Mazı Yeraltı Şehri'ni gezebilirsiniz.
Nevşehir merkezinde ziyaret edebileceğiniz en önemli tarihi yapılar ve etkileyici mimari eserler arasında yer alan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Belediye Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda.İsmini Lale Devri'nin ünlü sadrazamı Damat İbrahim Paşa’da alan ve 1726 ile 1727 yılları arasında inşa edilen külliyenin içerisinde cami, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve 2 tane de tarihi çeşme bulunuyor.
Geleneksel Osmanlı külliye mimarisi ile tasarlanan, asırlık çınarlar ile süslenen ve günümüze kadar sağlam kalmış çarpıcı mimarisiyle dikkat çeken Damat İbrahim Paşa Külliyesi, tarih ve kültür turlarının en önemli duraklarından biri.
Ev sahipliği yaptığı pek çok tarihi manastırdan ismini alan Manastırlar Vadisi, Kapadokya'nın uzak bir köşesinde Ihlara Vadisi’ne 20 kilometre uzakta yer aldığı için az ziyaret edilen ama büyüleyici manzaralarından dolayı Nevşehir’in görülmeye değer yerlerden biri. Güzelyurt ilçesine sadece 6 kilometre uzaklıkta bulunan vadi, 8 tane kaya oyması manastırı ve gizli yer altı şehirleri ile Küçük Ihlara Vadisi olarak da biliniyor.
Rehberli tarih turları ile gezerek hakkında ilginç bilgiler alabileceğiniz Manastırlar Vadisi'nde Sivişli Kilise, Büyük Kilise, Kalburlu Kilise ve Kömürlü Kilise gibi pek çok etkileyici yapıyı yakından görme şansı bulacaksınız.
Nevşehir’de gezebileceğiniz en ilginç yapılardan biri de Acıgöl ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Tatlarin beldesi sınırlarında yer alan Tatlarin Yeraltı Şehri. 1975 yılında keşfedilen ve 1991 yılında ziyarete açılan yer altı şehrinin içerisinde kayalara oyulmuş pek çok kilise sıralanıyor.
8 kat olarak inşa edilen ve sadece 2 bölümünün gezilmesine izin verilen Tatlarin Yeraltı Şehri’nin kiliselerinden çokluğundan dolayı bir manastır kompleksi olarak inşa edildiği düşünülüyor.İçerisinde Roma dönemine ait mezarlıklar ve Bizans döneminden kalan depoların da bulunduğu yapı, birbirinden güzel manastırlarından dolayı Nevşehir inanç ve kültür gezilerinin önemli bir parçası.
Nevşehir'in tarihi ilçelerinden Mustafapaşa'nın merkezinde, önemli bir Osmanlı dönemi eseri olan Mehmet Şakir Paşa Medresesi yer alıyor. 1900 yılında inşa edilen ve kapısındaki etkileyici Osmanlı tuğrası ile dikkat çeken medrese, sekiz kenarlı sütunlar üzerine inşa edilmiş. Kesme taş mimarili medresede uzun yıllar boyunca dini eğitimler verilmiş ve günümüzde de yapı, meslek yüksek okulu olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Etkileyici mimarisi günümüze kadar sağlayan kalmış Mehmet Şakir Paşa Medresesi’ni hemen karşısındaki 1601 yılı yapımı tarihi Camii Kebir ve Sipahi Camii ile birlikte gezebilirsiniz.
Tarihi hazineler konusunda tam bir cennet olan Nevşehir ve Kapadokya bölgesinde yapılan kazılarda elde edilen binlerce yıllık paha biçilmez hazineyi görmek için Nevşehir Müzesi'ne uğramalısınız. Şehir merkezinde Türbe Caddesi üzerinde yer alan müzenin zengin koleksiyonlarında 1960 yılından beri bölgede yapılan kazılarda çıkarılan milyon yıllık hayvan fosilleri ve kemiklerin yanı sıra Urartu, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yüzlerce objeyi de inceleyebilirsiniz. Cilalı Taş Devri ve Eski Tunç Çağı'na ait eserleri de görmenizi öneririz.
Göreme Açık Hava Müzesi’nin girişinde yer alan ve yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği kutsal mekanlardan biri olan Aziz Basil Şapeli, 11. yüzyıldan günümüze kalmış bir şaheser. Hz. İsa portreleri, Hz. Meryem ve çocuk İsa, at üstünde Aziz Theodore, bir ejderha ile savaşan Aziz George ve diğer önemli azizlerin tasvirleri ile süslenmiş şapeliyle ziyaretçilerini büyüleyen yapı, hem etkileyici süslemeleri hem de kayaların içine oyulmuş mekanları ile görülmeye değer güzellikte. Göreme Açık Hava Müzesi'ni gezerken Aziz Basil Şapeli’ne de uğramayı unutmayın.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde gezebileceğiniz başka bir önemli kilise de 9. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Kepez Vadisi'ndeki diğer kaya kiliselerini görebilecek bir konumda tasarlanan Sarıca Kilisesi. Üç yapraklı yonca planlı olarak inşa edilen, aşı boyalarıyla yapılmış dini motiflerle süslenmiş duvar resimleri ile ünlü kilise, aslına uygun restore edildikten sonra Avrupa Kültür Mirası Komisyonu tarafından Kültürel Miras Bayrak Ödülü Kazandı. Ürgüp gezilerinin sevilen adreslerinden biri olan Sarıca Kilisesi’ni Pancarlık Vadisi'ni gezerken de kolayca ziyaret edebilirsiniz.
Hacıbektaş ilçesinde Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ile birlikte en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Atatürk Evi Müzesi, 19. yüzyıl başlarında inşa edilmiş kerpiç bir konağı restore edilmesiyle 2011 yılında ziyarete açıldı. Sivas Kongresi’ni gerçekleştirdikten sonra Ankara'ya dönerken Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı konağın döneme uygun olarak dekore edilmiş odalarında Atatürk'ün kişisel eşyaları, fotoğrafları ve tarihi belgeler arasında tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Ürgüp'teki önemli duraklardan biri Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Ürgüp Müzesi. 1971'den beri hizmet veren bu müze arkeolojik ve etnografik iki bölüme sahip. Arkeoloji bölümünde Tunç Çağı'ndan Osmanlı'ya dek dönemlere ait mamut dişleri, madalyalar, sikkeler, el yapımı sanat eserleri ve silahlar gibi objeler bulabilirsiniz.
Etnografya bölümüyse Nevşehir bölgesinin kültürünü yansıtan el yapımı seramikler, çömlekler, gümüş takılar, el yazmaları ve mağara mutfak aletleri gibi objelerle dolu. Müze hem yürüyerek hem de toplu taşıma ile kolayca ulaşılabilir bir konumda yer alıyor.
Ortahisar'a sadece 10 dakika yürüyüş mesafesinde yer aldığı için sıkça ziyaret edilen ve Aynalı Kilise olarak da bilinen Fırkatan Kilisesi, Kapadokya bölgesinin en önemli kiliselerinden biri. İlginç mimarisiyle bölgedeki diğer yüzlerce kaya kilisesinden ayrılan ve kayalar içinde oyulmuş gizli geçitler, tüneller, devasa sütunlar, büyüleyici süslemelere sahip olan kilisenin dönemin üst düzey yöneticileri tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.
Haç şeklinde oyulmuş duvarları ile çarpıcı bir manzaraya sahip olan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Fırkatan Kilisesi’ni rehberli turlarla gezebilir, hem kilise hem de dönemin yaşam tarzı hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Kapadokya'nın önemli simgelerinden biri olan devasa Ortahisar Kalesi’nin hemen karşısına inşa edilen İshak Kalesi, Nevşehir'in başka bir görülmeye değer tarihi hazinesi. Hem 2. Beyazıt hem de 2. Mehmet'in sadrazamlığını yapan İshak Paşa tarafından yaptırılan etkileyici kale, ticaret yollarının ve Ortahisar’ın korunması amacıyla yüksek bir tepe üzerinde inşa ettirilmiş.
Karşısındaki Ortahisar Kalesi ile arasında gizli bir tünelin olduğu İshak Kalesi, sunduğu benzersiz manzaralarından dolayı yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için sık uğradığı yerler arasında.
Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar, Kapadokya'nın en büyük peribacası olan Ortahisar Kalesi ile öne çıkıyor. Yumuşak kayalara oyulan bu görkemli kale Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde gözetleme kulesi ve sığınak olarak kullanılmış. Kaleden Ortahisar, Ürgüp ve Göreme'nin büyüleyici manzaralarını görebilirsiniz. 86 metre büyüklüğündeki kale ve çevresi, mağara oteller, kafe ve restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ile popüler bir gezi alanı.
Ortahisar yüzlerce yıllık Sarıca Kilise, Tavşanlı Kilise ve Balkan Deresi Kilisesi gibi tarihi hazineleriyle de ziyaretçilerini çekiyor. Ayrıca Kapadokya bölgesindeki ilk ve tek etnografya müzesine sahip olan belde, Nevşehir ve Kapadokya'nın binlerce yıllık tarihini, kültürünü ve yaşam tarzını sergileyen Ortahisar Etnografya Müzesi'ni ziyaret etmenizi öneririz.
Rehberli yürüyüş turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz en eski rotalardan biri olan Balkan Deresi Vadisi, ortasında akan ve Balkan Deresi ile tarihi ve doğal güzellikleri bir arada görme şansı sunuyor. Diğer Kapadokya vadilerine göre oldukça sakin olan Balkan Deresi Vadisi, 3,5 kilometreden uzun bir yürüyüş parkuruna sahip.
Parkur boyunca sıralanan peribacaları, devasa kayalar içine oyulmuş kiliseler, yaşam alanları, güvercinlikler ve tarihi köyleri inceleyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ortahisar, İshak Kalesi ve Pancarlık Vadisi rotasını kapsayacak şekilde at veya ATV safarileriyle de vadiyi keşfe çıkabilirsiniz.
Nevşehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kapadokya’nın en önemli yürüyüş rotalarından biri olan Ihlara Vadisi, volkanik patlamalardan sonra binlerce yılda şekillenen peribacaları ve kaya oluşumlarıyla mutlaka keşfetmeniz gereken yerler arasında.
Vadiye hayat veren Melendiz Nehri’nin çevresindeki sarp kayalara oyulmuş şapelleri, kiliseleri, sığınakları ve anti mezarları ile tüm dünyadan tarih meraklılarını kendine çeken Ihlara Vadisi, aynı zamanda içinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olmasıyla da ünlü. İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında gezebileceğiniz 18 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi, 200 metreyi bulan kanyon duvarları arasındaki tarihi ve doğal güzellikleriyle size unutulmaz bir gün sunacak.
Nevşehir'e sadece 45 kilometre uzaklıktaki tarihi Hacıbektaş ilçesi, hem Nevşehir'in hem de Kapadokya'nın en önemli kültürel merkezlerinden biri konumunda. 13. yüzyılın ünlü Türk düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli’nin yaşadığı ve Bektaşilik öğretilerinin Anadolu’ya yayıldığı yer olan Hacıbektaş, günümüzde de Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi için binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Bektaşi geleneğinin 2. piri olan Balım Sultan Türbesi’ni ve tarihi bir konakta hizmet veren Atatürk Evi Müzesi’ni de gezebileceğiniz ilçenin yüzlerce yıllık taş konaklarla süslü sokaklarında yürüyüşler yaparak harika fotoğraflar çekebilir, yüzlerce yıllık kahvehanelerde kısa bir mola vererek ise manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Nevşehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Gülşehir ilçesi, Asurlular ve Hititler dönemine uzanan zengin tarihi ile sık ziyaret edilen turistik noktalardan biri. Kaba Taş Devri’nden kalan mağaraları gezebileceğiniz ilçenin her köşesinde Asur, Hitit, Roma, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan çarpıcı eserlerle karşılaşabilirsiniz.
Nevşehir'in pek çok ilçesinde görebileceğiniz milyonlarca yıllık kaya oluşumları ve yumuşak kayaların içine oyulmuş kiliseleri de gezebileceğiniz Gülşehir’de ilginç şekliyle ünlü Mantar Kaya ve Karavezir Külliyesi’ni de mutlaka görmenizi öneririz. Kızılırmak Nehri kıyısında sıralanan otelleri, kafeleri ve restoranları ile turizm olanakları açısından oldukça gelişmiş olan Gülşehir’de rehberli tarih ve arkeoloji turlarına katılarak 5000 yıllık hazineler hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.
1954 yılına kadar otel olarak işletilen tarihi bir konağın restore edilmesi ile ziyarete açılan Kapadokya Kültür Merkezi, Nevşehir bölgesinin kültürel yapısı ve geleneksel yaşam tarzını anlamak için uğrayabileceğiniz en güzel yerler arasında. 2002 yılında hizmete açılan, gelin odası ve köy odaları gibi pek çok farklı bölümü gezebileceğiniz kültür merkezi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Yüzlerce kitaplığa sahip bir kütüphanesi de olan merkezde yılın her dönemi düzenlenen Kapadokya tarihi hakkındaki bilimsel paneller ve konferanslara katılabilirsiniz. Açıldığı günden bu yana 100.000’e yakın kişi tarafından ziyaret edilen Kapadokya Kültür Merkezi, Uçhisar Kalesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Nevşehir'in en çok ziyaret edilen ilçelerinden Ürgüp’te yer alan Kadıkalesi, Kapadokya bölgesinin en büyük yapılarından biri olmasıyla tanınıyor. Panoramik manzarasıyla ünlü Temenni Tepesi’ne sadece 2 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan ve Kadınlar Kalesi olarak da bilinen bu etkileyici yapı, Selçuklular döneminde kadınlar ve çocukların saldırı durumlarında sığınmasından ismi alıyor. İçerisinde Damsa Çayı’na kadar uzanan devasa tünellerin bulunduğu Kadıkalesi, gizli geçitleri ile de Nevşehir'de görmeniz gereken çarpıcı yapılardan biri.
Ortahisar'a sadece 1 kilometre uzaklıkta yer aldığı için kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz Hallaç Manastırı, tüm dünyadan gelerek Kapadokya’yı gezen yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği etkileyici manastırlardan biri. Devasa bir kaya kütlesinin oyulmasıyla 11. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Hallaç Manastırı, bir dönem kilise olarak da kullanılan özel tarihi yapılarından biri.
Bölgenin şifa merkezi olan ve yüzlerce yıl boyunca hastaların tedavi edildiği Hallaç Manastırı, bu özelliğinden dolayı halk arasında Hastane Manastırı olarak da biliniyor. Kayalara özenle oyulmuş güvercin yuvalarıyla harika bir manzara sunan manastırın içindeki kızıl boyalarla süslenmiş duvar resimleri de görülmeye değer güzellikte.
Nevşehir'in turistik beldesi Göreme merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta yer alan ve devasa bir kayaya oyularak inşa edilen Roma Kalesi, Göreme’yi gezerken mutlaka karşınıza çıkacak etkileyici yapılardan biri. İpek Yolu'nun kontrolü amacıyla inşa edildiği düşünülen kale, çarpıcı mimarisiyle fotoğrafçılar tarafından da sıkça ziyaret ediliyor.
Nevşehir'den sadece 10 dakikalık bir yolculuk ulaşabileceğiniz ve harika fotoğraflarını çekebileceğiniz Göreme Roma Kalesi’nin çevresinde Roma komutanlarının olduğu tahmin edilen anıt mezarlar da görülmeye değer güzellikte.
Nevşehir merkezinde yaklaşık 77 kilometre uzaklıkta yer alan Kozaklı ilçesi, termal kaplıcaları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı misafiri ağırlıyor. Sodyum, klorür, kalsiyum, mineraller bakımından çok zengin olan ve 80 derecede çıkarak soğutularak kullanılan şifalı sularının başta romatizma ve kas sorunları olmak üzere kireçlenmelerden cilt rahatsızlıklarına, böbrek ve idrar yollarından sindirim sistemi hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.
Kozaklı ilçesinde 4 ve 5 yıldızlı oteller, apart oteller, sağlık tesisleri ve termal otellere gibi pek çok olanak bulabilir; açık ve kapalı termal havuzlar, aile havuzları ve ortopedik masajlar ile hem şifa bulabilir hem de yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Nevşehir'den her saat bulabileceğini Kozaklı minibüsleriyle veya otellerin servisleri ile 1 saatlik yolculukla kaplıca bölgesine ulaşabilirsiniz.
Nevşehir'in görülmeye değer en ilginç müzelerinden biri de sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da tek saç müzesi olan Avanos Saç Müzesi. Dünyanın en ilginç 15 müzesinden biri olarak gösterilen ve 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren müzenin çanak ustası Galip Körükçü'nün oluşturduğu koleksiyonunda 16.000’den fazla kadın saçı sergileniyor. Fransız bir kadın turistin bıraktığı saç tutamıyla başlayan koleksiyon, 40 yıldan fazla zamandır büyüyor.
Müzede ayrıca Kapadokya yöresine özgü el sanatı eserleri, çömlek ve seramik ürünlerinin yanı sıra bölgedeki dilek ağaçlarına bağlanan birbirinden güzel mendiller de sergileniyor.
2023 Ücretleri
Kapadokya tarih gezilerden sonra doğanın içinde yorgunluk atmak ve yeşil ile mavinin buluştuğu güzel manzaranın tadını çıkarmak için Damsa Barajı Gölü’ne uğrayabilirsiniz. Nevşehir'in içme suyunu da karşılayan gölün çevresi, mesire ve kamp alanları ile çok sevilen bir gezi alanı.
Çam ormanları arasındaki kır bahçeleri, hamaklar ve salıncaklarda keyifli bir gün geçirebilir, yürüyüş parkurlarından ise gölün harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Barajın kurulduğu Damsa Çayı ise zengin balık çeşitliliğinden dolayı olta balıkçılığı yaparak için Nevşehir’de en çok tercih edilen yerler arasında.
Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'ne ait Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi, 2019'dan beri Avanos'ta, taş ve ahşap mimarisiyle bilinen Hacı Nuri Bey Konağı'nda ziyaretçilere açık. Balmumu heykeller, antikalar ve el sanatlarıyla süslü, yerel dekorasyonlara sahip odalarında keyifli bir gezi yapabilirsiniz.
Müze, Karagöz ve Hacivat oyunları, Dede Korkut dinletileri, dokuma kursları, geleneksel yemek yapım atölyeleri, ebru sanatı kursları, türkü geceleri ve meddah gösterileri gibi çeşitli etkinlikler düzenliyor.
2023 Ücretleri
Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesinde yer alan ve ilçe merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta kolayca ulaşabileceğiniz bir konumda bulunan Belha Manastırı, Nevşehir’in gizli tarihi hazinelerinden biri. İlk Hristiyanlık dönemlerinde inşa edildiği tahmin edilen ve 1997 yılında aslına uygun olarak restore edilen manastırda uzun süre temel din eğitimleri verilmiş.
Ne zaman yapıldığı tam bilinmeyen ve gizemli yapısını hala koruyan Belha Manastırı devasa kapıları, kayaların içine oyulmuş odaları ve mabetleri ile harika fotoğraflar çekmek için ziyaret edilebilecek yerler arasında. Manastırı gezerken kutsal olduğuna inanılan ayazma suyunu tadabilir ve gözetleme kulesinden panoramik manzarayı da izleyebilirsiniz.
Ürgüp'te gezebileceğiniz önemli tarihi yapılardan bir diğeri de 14. yüzyılın ortalarında yapıldığı tahmin edilen Ürgüp Taşkın Paşa Camii. Taşkın Paşa Külliyesi’nin bir parçası olan ve hemen yanında medrese ile bir türbenin bulunduğu caminin kitabesinden 1342 ile 1355 yılları arasında inşa edildiği anlaşılıyor.
Karamanoğulları Beyliği dönemi tarzını yansıtan bir mimariyle, kesme taşlarla ve dikdörtgen biçimli olarak inşa edilen cami, aslına uygun olarak restore edilerek ziyarete açıldı. Beylik döneminin etkileyici cami mimarisini yapılan görebileceğiniz Taşkın Paşa Camii’ni gezdikten sonra yanındaki Hızırbey Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Nevşehir gezisi bittikten sonra size önerimiz Ankara'da gezilecek yerler olacak.