Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yer alan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dolu şehirlerden biri Karabük. Bu güzel şehir, tarihi mirası, doğal güzellikleri ve ilginç cazibe merkezleriyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim vadediyor. Karabük'te gezilecek yerler hem tarih severler hem de doğa tutkunları için geniş bir yelpazede sunuyor. Bu yazıda, Karabük'ün en önemli ve ilgi çekici yerlerini sizin için derledik.
Gezilecek yerlere başlamadan önce Karabük’e gezmeye gidecek kişilerin en çok merak ettiği birkaç konuya kısaca değinelim;
Karabük’te ne yenir?
Karabük’te yemeden dönmemeniz gerekenler; yaprak dolması, kuru çörek, dilme fasulye, zerde, höşmerim, delioğlan sarığı, oklava dolaması ve çingene baklavasının tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.
Karabük’ten ne alınır?
Safran lokumunun mutlaka tadına bakmalı ve sevdiklerinize hediye olarak almalısınız.
Karabük’te kaç gün kalınmalı?
Karabük’ün tam olarak tadını çıkarmak ve her yerini keşfetmek için en az 2-3 gününüzü ayırmanızı öneriyoruz.
Karabük’e gelip de ünü tüm dünyaya yayılan Safranbolu’yu ziyaret etmemek olmaz. Meşhur Safranbolu evleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulmuş durumda. Bölgede yaklaşık 2.000 tane tarihi ev bulunsa da yalnızca 800 tanesi koruma altına alınmış. Evler geleneksel Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olarak kabul ediliyor. Bu otantik ortamda konaklamak isterseniz Safranbolu evleri arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.
Safranbolu’ya tepeden bakmaya hazır mısınız? Manzara karşısında büyüleneceğinize inandığımız tepede safran çayınızı yudumlarken şehri seyre dalabilirsiniz. Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’ya yerleşen ilk Türklerin yağmur duasına çıkarak Hıdırellez kutlamaları yaptıkları yer olarak biliniyor. Tepede anıt mezarlar ve türbeler bulunuyor. Bize göre Hıdırlık Tepesinin en güzel zamanı gün batımı. Şehrin tarih kokan sokaklarını, Safranbolu'nun kendine özgü atmosferini yansıtan çarşıları ve camileri de tepeden seyredebilirsiniz. Yılın her günü ve her saati ziyaret edebileceğiniz Hıdırlık Tepesine Karabük seyahatiniz sırasında uğramanızı öneriyoruz.
Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve yöresel ürünleriyle adını duyuran Eski Çarşı yerli ve yabancı turistlerin alışveriş yapmak için ilk uğradığı yer olarak biliniyor. Tarihi ve otantik atmosferini korumayı başaran ve tarihin her döneminde ilçede ticaretin kalbinin attığı yer olan Eski Çarşıda safran çiçekleriyle yapılan kozmetik ürünlerini, yöresel baharatları, çeşit çeşit giysileri ve el yapımı hediyelik eşyalar gibi binlerce ürünü bir arada bulabilirsiniz. Çarşının içerisinde bulunan tarihi kahvelerde kahvenizi yudumlayabileceğiniz, restoranlarda geleneksel Osmanlı yemekleri tadabileceğiniz Eski Çarşıya seyahatiniz sırasında mutlaka uğramanızı öneriyoruz.
Ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden birinin kalıntılarına ev sahipliği yapan Hadrianapolis Antik Kenti Eskipazar’ın Budaklı Köyü sınırlarında konumlanıyor. Tarihinin 1. yüzyıla dayandığı bilinen kent Antik Çağ döneminin ruhunu yansıtıyor. Bölgede halen aktif bir kazı çalışması yürütülüyor.
Açık olduğu saatler: Halka açık, müzeleştirilmemiş bir ören yeri olduğu için daima ziyarete açık.
Aşağıdana Köyü sınırlarında yer alan Nostalji Gezi Evi hem otantik Safranbolu yaşamını ve kültürünü yakından tanımak isteyenler hem de geçmişe yolculuk etmeyi seven nostalji tutkunları için oldukça dikkat çekici bir müze. Bahattin Tunç adlı bir yerliye ait olan bu evde zaman makinesinde gibi hissedeceksiniz.
Açık olduğu saatler: 09.00 – 21.00 Perşembe günleri kapalı
Bir zamanlar Hükümet Konağı olarak kullanılan bina bugün Kent Tarihi Müzesi olarak ziyarete açılmış durumda. Üç katlı binada Safranbolu ve Karabük tarihinin somutlaşmasına tanık olabilirsiniz. Merkezde yer alan müze tarihi saat kulesinin arkasında.
Açık olduğu saatler: 09.30-17.30 pazartesi günü kapalı
Safranbolu’nun en eski tabakhanesi 800 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor. Bugün müze olarak ziyarete açılan tabakhane ülkemizde benzeri bulunmayan bir müze. Müzenin üst katında da ülkemizin ilk kahve müzesi kurulu, çeşit çeşit kahveleri tadımlayarak zamanda yolculuk yapabilirsiniz.
Giriş ücreti: 10 TL
Açık olduğu saatler:
Doğayla iç içe olmayı sevenler için eşsiz bir cennet olan Karabük’te en çok ilgi gören destinasyonlardan biri de Tokatlı Kanyonu. Öyle ki kanyonda yer alan cam teras da bölgenin ününe ün katan cinsten. Üç kanyonun bir araya geldiği bölgede 9 metrelik bir trekking rotası bulunuyor.
Dünya çapında bir başka benzerinin Gürcistan ve Arizona’da bulunduğu cam teras farklı bir deneyim ve heyecan hissetmek isteyenler için harika bir adrenalin kaynağı. Tokatlı Kanyonu’nda bulunan terastan etrafa ve aşağı bakarken ayaklarınız yerden kesilecek.
Açık olduğu saatler: 07.00-22.00
Karadeniz’in batısında konumlanan en yüksek tepede yer alan bu gölet aslında bir tür yapay balık gölü olarak düşünülebilir. Doğa yürüyüşü ve kamp severler için ideal bir destinasyon. Manzarası ve temiz havası ile eşsiz bir güzellik.
Bulak Köyü’nde yer alan Mencilis Mağarası’nın diğer adı Bulak Mağarası’dır. Geçmişinin 3 milyon yıl öncesine dayandığı bilinen mağara Türkiye’nin en uzun beş mağarası sıralamasında beşinci sırada.
Açık olduğu saatler: 09.00-17.00
Ulaşım:
Özellikle de çocuklarınızla yollara düşüp Safranbolu’yu keşfe çıkacaksanız klasik ve otantik tarihi Safranbolu konaklarından birinin özel olarak tasarlandığı bu keyifli müzeyi ziyaret edin deriz. Öyle ki bu evdeki her şey ters.
Açık olduğu saatler:08.00-22.00
Su kemerinin 1794-1798 tarihleri arasında Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yenilendiği biliniyor. Su kemeri 116 metre uzunlukta ve yerden 60 metre yükseklikte bulunuyor. Kemerlerin tamamı taştan ve Horasan harcı ile yapılmıştır. Kanal içerisinden su geçmekte ve bu suyu akış hızının dengelenmesi için su kemerinin yapısı üç kıvrımlı olarak inşa edilmiştir. Asmazlar Konağı'nın bahçesinde bulunan su terazisinden kentte bulunan çeşmeler dağıtılırken halk arasında bu suya paşa suyu denilir.
Zamanda yolculuk yapmaya ne dersiniz? 17. yüzyılda kurulan köy, ismini, geçmişte bölgeye yerleşen Yörük Türkmenlerinden alıyor. Köyün en dikkat çekici özelliklerinden biri olan tarihi taş evler, Osmanlı dönemine ait mimari özellikleri koruyarak günümüze kadar ulaşırken köyün sokaklarında gezdiğinizde tarih öncesi bir döneme adım atmış gibi hissedeceğinize inanıyoruz.
Köyde 450 yıllık bir konak bulunurken köydeki en yeni ev ise 90 yaşında. Yüzyıllık bir geçmişin izlerini göreceğiniz bu köyde ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer’in bir büstü de bulunuyor.
1797 yılında Anadolu'nun ilk saat kulesi olarak İzzet Mehmed Paşa tarafından yaptırılan kule 20 metre uzunluğunda ve kesme taş ve molozdan inşa edildiği biliniyor. Londra’dan özel olarak getirtilen saat ile süslenen kule günümüzde çalışmaya devam etmekte. Karabük seyahatiniz sırasında kuleye giderek değişik fotoğraflar çekilebilir ve şehrin tarihi dokusunu inceleyebilirsiniz.
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 09.00-17.30
Han, eski dönemlerde Safranbolu’ya iş amacı ile ziyaret eden tüccarların dinlenmek için kullandığı yer olarak biliniyor. Yapı, geniş avlusu ve avlusunda bulundurduğu havuzu ile dikkat çekiyor. Han aynı zamanda Unesco tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edildi. Hamam da Cinci Hanı ile yapılmış çok özel bir yapı olup hanın üst katında yer almaktadır. Karabük seyahatiniz sırasında bu tarihi yeri mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Haftanın her günü 09.00-22.30