Gebze, Marmara Bölgesi’nin Kocaeli iline bağlı, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzelliklere de sahip yerlerden. Aynı zamanda sanayi ve ticaret merkezi. Çevre illere olan yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesinin de başlarında geliyor.
 
Gebze bulunduğu konum nedeniyle birçok ulusun da iz bıraktığı bir yer. Osmanlı ile Bizans arasında yapılan anlaşma ile 1330 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Gebze’nin kurucusu Orhan Gazi burada kendi adına cami de yaptırmıştır. Orhan Gazi, Gebze tarihinde önemli yer tutan ilk Türk ileri gelenlerinden.
İçindekiler

1- Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Ünlü Türk ressamlarından, Türk müzeciliğinin kurucusu Osman Hamdi Bey’in evi ona ait eşyalarını ve çeşitli eserlerini sergileyen müzeye dönüştürülmüş. Osman Hamdi Bey’in yazlık evi olan bu müze hem mimarisi hem iç tasarımı ile görülmeye değer. Osman Hamdi Bey, 1842 yılında doğmuş 1910 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.  Ressam olmasının yanı sıra aynı zamanda arkeolog, müzeci ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanıdır. Sadece Osman Hamdi Bey Müzesi’ni ziyaret etmek bile sanatseverler için Gebze’ye gitme sebebi olabilir.

Osman Hamdi Bey Müzesi 2023 giriş ücreti: Ücretsiz.

Açık olduğu saatler: Her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Restorasyon sebebiyle geçici olarak ziyarete kapalı.

2- Eskihisar Kalesi

Eskihisar Kalesi

Eskihisar Kalesi Gebze’nin tarihi simgelerinden biri. Bizans dönemine uzanan bir tarihe sahip. Osmanlı döneminde kullanılmış. Bölgenin tarihini yansıtan önemli yapılardandır. Kale, deniz kenarındaki konumuyla huzurlu bir atmosfer sunar.

Eskihisar Kalesi 2023 giriş ücreti: Ücretsiz.

Açık olduğu saatler: Her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

3- Ballıkayalar Tabiat Parkı ve Kamp Alanı

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Gebze’ye yakın bir yerde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı doğal güzellikleriyle göz kamaştıran birinci derece doğal sit alanı olarak varlığını sürdürüyor. İstanbul’a 1 saat mesafede bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı özellikle maceraperestlerin uğrak noktası.

Burada trekking yapabilir, doğal kayalıklar arasında gezebilir, kaya tırmanışı ve kamp yapabilir, Ballıkaya Kanyonu’nu ve mağaraları keşfedebilirsiniz. Türkiye’nin en çok tercih edilen tırmanış alanlarından biri olduğunu da söyleyebiliriz.

Ballıkayalar Tabiat Parkı 2023 giriş ücreti:

  • Otomobil ücreti: 60 TL
  • Motosiklet Ücreti: 40 TL
  • Yaya-Bisiklet ücreti: 19 TL
  • Öğrenci ücreti: 10 TL
  • Minibüs ücreti: 175 TL
  • Midibüs ücreti: 285 TL
  • Otobüs ücreti: 570 TL

Açık olduğu saatler: 24 saat açık.

Konum Linki

Yazar Notu:  Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda restoran, kafe veya büfe bulunmuyor. Yiyecek-içecek gibi tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Ateş sadece piknik alanında yakılabilir, dolayısıyla mangal da yapılabiliyor.

4- Annibal Mezarı

Annibal Mezarı

Annibal ünlü Kartacalı askeri dehası ve cesareti yüksek bir komutandır. M.Ö. 247-183 yılları arasında yaşamıştır. Romalıları defalarca yenmiş bir komutan olan Annibal, bazı bilgilere göre bir savaşta yenilgiye uğramış ve Bitinya Krallığı tarafından Romalılara teslim edilmek istenmiştir. Esir düşmek istemeyen Annibal, yüzüğündeki zehri içer ve hayatına son verir.

Konum Linki

5- Gaziler Dağı Tabiat Parkı

Gaziler Dağı Tabiat Parkı

Gaziler Dağı Tabiat Parkı, muhteşem doğal güzelliklere sahiptir. Park içinde yemyeşil ormanlık alanlar, doğal göletler, şelaleler ve doğal kaynak suları bulunmaktadır. Doğaseverler için harika bir gezi noktasıdır. Tabiat parkı içerisinde Gebze Belediyesi tarafından işletilen atlı eğitim merkezi bulunmaktadır. Burada kamp yapılamamaktadır. Burada piknik alanlarında piknik ve barbekü yapabilir, yürüyüş yapabilir, voleybol, basketbol, futbol sahalarında bu sporları yapabilirsiniz.

Gaziler Dağı Tabiat Parkı 2023 giriş ücreti:

  • Otomobil ücreti: 24 TL
  • Motosiklet Ücreti: 16 TL
  • Yaya-Bisiklet ücreti: 8 TL
  • Öğrenci ücreti: 4 TL
  • Minibüs ücreti: 72 TL
  • Midibüs ücreti: 120 TL
  • Otobüs ücreti: 240 TL

Açık olduğu saatler: Her gün 10:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

6- Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi

Çoban Mustafa Paşa Camii

Çoban Mustafa Paşa tarafından 1523 yılında yaptırılan bu külliye, cami, medrese, imaret, türbe ve hamamdan oluşuyor. Osmanlı mimarisine sahip olan bu külliye huzurlu ve dingin bir atmosfere sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman dönemine aittir.

Çoban Mustafa Paşa aslında Bosnalı genç bir çobanken Yavuz Sultan Selim ile Mısır seferine katılır ve zamanla çeşitli mevkilere yükselir. Yavuz Sultan Selim’in kızı ile evlenir.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında Vezirlik görevini yürütür. İstanbul’da 1529 yılında vefat eden Çoban Mustafa Paşa, kendi adına yaptırmış olduğu İstanbul Gebze’deki külliyede caminin kıble tarafında yer alan türbesine gömülür.

Açık olduğu saatler: Her gün 07:00-19:30 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

7- İbrahim Paşa Çeşmesi (Eskiçarşı Çeşmesi)

İbrahim Paşa Çeşmesi

Gebze’nin merkezinde bulunan İbrahim Paşa Çeşmesi Gebze’de görülecek yerler arasındadır. Köprülü Mehmet Paşa’nın vezirlerinden İbrahim Paşa tarafından 1664 yılında yapılmıştır. Eni boyu yaklaşık 6 metre ve kare şeklindedir.

Suyun akışı terazi sistemiyle sağlanıyor. 1933 yılında bir restorasyon geçirmiş ve günümüzdeki haline gelmiştir. Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nden bulunan Çoban Mustafa Paşa Hamamı’nın hemen yanında. Eğer yolunuz Gebze'ye düşerse tüm durakları keşfe çıkıp İstanbul gibi civar illere yayılan bir rota oluşturabilirsiniz. Bunun için de özellikle kalabalık bir grupla ya da çocukla seyahat eden aileler için hem konforlu hem de toplu taşımadan daha ekonomik bir seçenek olarak araç kiralama hizmeti almanızı öneririz.

Konum Linki

8- Fatih Sultan Mehmet Han Camii

Fatih Sultan Mehmet Han Camii

Gebze’nin merkezinde yer alan Fatih Sultan Mehmet Camii Osmanlı dönemi mimari özelliklerini taşıyor. Hem tarihi bir yapı olarak hem de ibadet yeri olarak Gebze’de en çok ziyaret edilen yapılardan.

9- Sultan Orhan Camii

Sultan Orhan Camii

Gebze’nin merkezinde bulunan Sultan Orhan Camii Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılardan. Sultan Orhan tarafından yaptırılmış. Camii hem tarihi önemi hem de mimari özellikleriyle görülmeye değer.

Konum Linki

10- Hünkar Çayırı

Hünkar Çayırı

Fatih Sultan Mehmet’in son otağını kurduğu yer Hünkar Çayırı’dır. 27 Nisan 1481 yılında İtalya’ya yapacağı seferi sırasında mola verdiği diğer bir deyişle otağını kurduğu çayırlık alana Hünkar Çayırı denmiş.

Buraya 4.Mehmet Dönemi’nde 1659 yılında Sadrazam İbrahim Paşa tarafından Fatih Sultan Mehmet’in anısına kitabeli bir çeşme yaptırılmış. Daha sonra Fatih’in anıtı da dikilmiş. 1995 yılında yapılan düzenlemelerle park haline getirilen Hünkar Çayırı her yıl İstanbul Fethi kutlamalarında geleneksel güreş yarışmaları düzenleniyor.

Konum Linki

Kampanyalar

11- Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi

Dünya sıralamasında 4. Türkiye'nin ise en büyük hayvanat bahçesi olan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak açıldı. Darıca Hayvanat Bahçesi, yaban hayatı koruma ve bakımının üstlenildiği 200’ün üzerinde türe ev sahipliği yapıyor. Burada hem çocuklar hem de yetişkinler eğlenceli bir gün geçirirken, birçok hayvan türünün yanı sıra botanik parkta birçok bitki türü de görülebilir.

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi 2023 giriş ücreti:

  • Yetişkin: 395 TL
  • Çocuk (3-17 yaş): 195 TL
  • Öğrenci: 195 TL
  • Engelli: 75 TL
  • 65 yaş üstü: 215 TL
  • Bebek (0-36 ay): Ücretsiz

Açık olduğu saatler: Her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

12- Gebze Halk Plajı

Gebze Halk Plajı

Gebze Halk Plajı taşlı bir plaj. Yaz aylarında serinlemek ve İstanbul’a yakın ekonomik deniz keyfi yapmak isteyenler tercih edebilir.

Gebze Halk Plajı 2023 giriş ücreti: Ücretsizdir.

Konum Linki

13- Tatlıkuyu Vadisi Mesire Alanı

Doğayla iç içe, huzurlu bir gün geçirmek isterseniz Tatlıkuyu Vadisi Mesire Alanı’nı tercih edebilirsiniz. 16 bin bitkiye ev sahipliği yapan, 370 bin metrekareye yapılan bu piknik alanı Gebze’nin en büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Burada ailece piknik yapabilir, çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Tatlıkuyu Vadisi Mesire Alanı 2023 giriş ücreti: Ücretsiz.

Açık olduğu saatler: Her gün 24 saat açık.

Konum Linki

14- Kargalı Tabiat Parkı-Kargalı Şelalesi

Geniş bir alana yayılmış olan Kargalı Tabiat Parkı, Gebze’nin doğal güzelliklerinden bir diğeridir. Burada piknik yapabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, yağış alan bir dönemse akan Kargalı Şelalesi’nin güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:  Bahar ve yaz başında yoğun yağış alırsa haziran ayına kadar şelalede su görebilirsiniz.

Gebze, tarih ve doğa severlerin kesinlikle görmesi gereken bir yer. Bu güzel bölgenin sunduğu zenginlikleri keşfederken keyifli anılar biriktireceğinize eminiz.Gebze’nin tarihi, doğası ve kültürüyle dolu bu harika rota sizlere keşif dolu yerler sunmayı bekliyor.

Dilerseniz rotanızı İstanbul'a çevirebilirsiniz, bunun için de İstanbul'da gezilecek yerler yazımıza göz atmadan geçmeyin.


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
122 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN