Çanakkale Boğazı'nın kıyısında, yakın dönem tarihi ile doğanın iç içe geçtiği Eceabat, Çanakkale Savaşı’nın izlerini taşıyan alanlara ev sahipliği yapıyor. Dönemin en çetin cephelerinden biri olduğu için Eceabat’ta pek çok anıt, şehitlik ve döneme ayna tutan müze ile karşılaşman mümkün.
İlçe içinde Şehitler Anıtı, Conkbayırı ve 57. Alay Şehitliği başta olmak üzere pek çok alanda kahramanlık öykülerine daha yakından bakma şansı bulabilirsin. Hem görsel açıdan etkileyici hem de derin bir anlama sahip olan yerleriyle Eceabat’ı mercek altına aldık.
Hisarlık Tepe üzerinde kendine yer bulan Şehitler Anıtı, Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısını yaşatmak amacıyla yapılmış. Her sene binlerce kişinin ziyaret ettiği anıt, yakın dönem tarihimizde dökülen kanların ve verilen mücadelelerin bir sembolü. Tarihimizdeki en kritik savaşlardan birinin izlerini taşıyan Şehitler Anıtı, 42 metrelik yüksekliğiyle dikkat çekiyor.
Dört sütun ve üzerindeki kubbe ile tasarlanmış olan bu ihtişamlı yapıya uzaktan baktığında “M" harfi şeklinde bir siluetle karşılaşabilirsin. Bu harf, “Mehmetçik” sözcüğüne bir gönderme olarak biliniyor. 21 Ağustos 1960 tarihinden itibaren ziyaret edilebilen anıt, Mehmetçik Anıtı, Mustafa Kemal Çanakkale'de Anıtı, Türk Bahçesi ve Meçhul Asker Kabri gibi önemli noktalarla da komşu.
İlçenin en turistik yerlerinden biri olan Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı, her yaştan ziyaretçiye hitap ediyor. Eceabat’ın ciddi bir bölümünü kaplayan Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı, Gelibolu Yarımadası'nın güney ucunda konumlanıyor. Park, Eceabat’ın en sevilen köylerinden olan Behramlı, Beşyol, Bigalı, Kocadere ve Küçük Anafartalar gibi köylere de ev sahipliği yapıyor.
Eceabat ilçe merkezine yaklaşık 9 kilometre mesafede bulunan Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı’na ulaşım dolmuşlarla kolayca sağlanıyor. Yalnızca Türk askerlerinin değil, aynı zamanda savaşta yer alan İngiliz, Fransız, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin de anılarını yaşatan pek çok anıt, park içinde mevcut. Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı’nda 56’sı yerli, 35’i yabancı olmak üzere 91 anıt mezarla karşılaşabilirsin. 1973 yılında milli park statüsü kazanan bu yer, 33 bin hektarlık bir alana yayılıyor.
Eceabat içinde görmeye değer yerlerden biri olan bu şehitlik, hiç savaşa dahil olmamış bir birliğin Anzak Çıkarması’nda elde ettiği zaferin anısına yapılmış. Alayın askerlerinin, büyük bir direniş sergileyerek düşmanı geri püskürttüğü biliniyor.
57. Piyade Alayı Şehitliği'nde sembolik mezarlar mevcut. Kesik Dere Şehitliği, Çatal Dere Şehitliği, Karayörük Dere Şehitliği, bu şehitliğin hemen etrafında bulunuyor. 57. Alay’ın şehit olan askerlerinin isimlerinin yazılı olduğu mermer plakalar, büyük bir incelikle hazırlanmış. Kahramanların fedakarlıklarını hatırlatmak ve onurlandırmak amacıyla yapılan 57. Piyade Alayı Şehitliği’nde Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in de mezarı yer alıyor.
Eceabat ilçesinin sembollerinden biri olan Kilitbahir Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli askeri yapılarından biri olarak geçiyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462’de tasarlanan ihtişamlı kalenin, İstanbul'un fethi sonrasında Çanakkale Boğazı'nı kontrol altına almak amacıyla yaptırıldığı belirtiliyor. Aynı bölgede yer alan Çimenlik Kalesi de benzer bir amaca sahip.
Zamanla aşınan yapı, 1541 yılındaki büyük restorasyon sayesinde bugünkü görünümüne ulaştırılmış. 7 katlı iç kalesi ve üçgen yapısıyla öne çıkan Kilitbahir Kalesi, daha sonra Sultan Abdülaziz ve II. Abdulhamit zamanlarında da çeşitli onarımlardan geçirilmiş. Çanakkale Savaşları'nda önemli bir role sahip olan Kilitbahir Kalesi’nin günümüzde Kültür Bakanlığı tarafından korunma altına alındığını görüyoruz.
İlçedeki pek çok yer gibi Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısına inşa edilen Havuzlar Şehitliği ve Anıtı, ilçe merkezinin 8 km uzağında. Kerevizdere bölgesinde şehit düşen II. Tümen Yüzbaşı Kemal Bey ve 126. Alay Yaveri Selanikli Teğmen İsmail Efendi’nin de mezarlarının yer aldığı bu yerin savaş döneminde hastane olarak kullanıldığı biliniyor.
Hem askeri hem de sağlık hizmeti açısından kritik bir rol üstlenen bu yer, savaş boyunca stratejik önemini korumuş. 1941 yılında Çanakkale Şehitlere Yardım Derneği tarafından bir anıt haline getirilen bu alan, çam ağaçlarının gölgesinde yükseliyor. Kilitbahir’e giden minibüsleri değerlendirerek Havuzlar Şehitliği ve Anıtı’na kolayca ulaşabilirsin.
İlçe sınırları içindeki tabiat güzelliklerinden biri olan Kabatepe Orman Kampı, Anzak Koyu’nu hemen güneyinde yer alıyor. Merkeze 12 km uzaklıkta olan Kabatepe Orman Kampı, oldukça huzurlu bir atmosfere sahip. Tam anlamıyla denizin dalga sesiyle kuş cıvıltılarının birleştiği bu kampta hem dinlenebilir hem de yüzebilir ya da su sporlarına dahil olabilir. Ayrıca kamp çevresinde bulunan çam ormanlarının arasında uzun yürüyüşler yapmak mümkün.
Hem çadır hem karavan kampı için uygun bir altyapı sunan kamp alanı, ismini kıyısında bulunan Kabatepe Sahili’nden alıyor. Kamp alanı ve deniz arasında birkaç dakikalık yürüme mesafesi bulunuyor. Sadece ilçenin değil tüm şehrin en popüler kamp yerlerinden biri olan Kabatepe Orman Kampı’na ilgi mayıs ayı ile beraber başlıyor.
Eceabat’ın yüksek bir noktasında konumlanan olan Conkbayırı, ilçeye yaklaşık 6 km uzaklıkta. Doğal zenginlikle dolu bölgeye minibüslerle kolayca ulaşılıyor. 268 metreye kadar yükselen bu etkileyici yer, etkileyici bir deniz manzarası ile dikkat çekiyor. Conkbayırı sayesinde Çanakkale Boğazı’nın tamamını karşına alman mümkün. Bu güzelliği ölümsüzleştirmek adına buraya fotoğraf makinenle gelebilirsin.
Bilindiği üzere Conkbayırı, 1915’teki Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol üstleniyor. Bu bölge, tarihte Mustafa Kemal Atatürk’ün şarapnel parçası ile yaralanmasının yaşandığı yer olarak da geçiyor. Conkbayırı Anıtları’nın ise 1993 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından tamamlandığını ifade edebiliriz. 2015 yılında onarım işlemlerinden geçirilen Conkbayırı Anıtları, 10 Ağustos 1915 tarihindeki Conkbayırı taarruzunu yaşatmayı amaçlıyor.
Çanakkale Savaşı denildiği zaman pek çok kahramanlık hikâyesinden söz etmek mümkün. Bunlar arasında elbette Seyit Onbaşı’nın hikâyesine apayrı bir vurgu yapmak gerekiyor. Bilindiği üzere Çanakkale Savaşı esnasında Seyit Onbaşı’nın da görev yaptığı tabya, yoğun bir bombardımana tutuluyor. Bu saldırı sonrasında birlik içindeki pek çok asker şehit olurken Seyit Onbaşı hayatta kalmayı başarıyor.
Seyit Onbaşı, saldırı sırasında 276 kiloluk devasa mermiyi sırtlayarak topa yerleştirerek İngilizlerin “HMS Ocean” olarak bilinen zırhlı gemisini etkisiz hale getiriyor. “Onbaşı” ünvanı kendisine bu kahramanlığından sonra veriliyor. Azmi ve yarattığı mucizeyle adeta savaşın seyrini değiştiren bu büyük yürekli kahramanın anıtı, İlçeye 6 km uzaklıkta yer alıyor. Eceabat otogarından hareket eden Kilitbahir minibüsleri sayesinde anıtı ziyaret edebilirsin. Heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan tarafından tasarlanan anıtta, Seyit Onbaşı’nın top mermisini kaldırma anı tasvir edilmiş.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, isminden de anlaşılacağı üzere yakın tarihimizin bu önemli kahramanlık hikayesine dair ziyaretçileri bilgilendirmeyi amaçlıyor. Sene boyunca ziyarete açık olan tanıtım merkezi 2012 senesinde faaliyete geçti. Tanıtım merkezine geldiğinde, tarihsel olayları daha iyi kavramanı sağlayacak birçok görsel ve işitsel öğe ile karşılaşacaksın. Ayrıca savaşın önemli anları slaytlar ve 3D görüntülerle ziyaretçilere aktarılıyor. Burada pek çok dil seçeneğinin mevcut olduğunu da belirtelim.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Salı hariç 09.00 ile 16.15 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Seddülbahir Köyü'nde bulunan 1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi, Çanakkale Savaşı'nın izlerini taşıyan 8 bin civarında tarihi objeyi ziyaretçilerle buluşturuyor. Savaşın dramatik atmosferini yakından hissedebileceğin müze, geniş bir koleksiyona sahip. Bu koleksiyonda savaşın farklı cephelerinden, askerlerin kullandığı günlük eşyalarından madalyalara dek pek çok önemli materyal bulunuyor.
Özellikle de Ahmet Uslu'nun emekleri ile ortaya çıkarılan 1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi, üç ayrı kattan meydana geliyor. Bu arada Ahmet Uslu’nun “Mobil Tır Müzesi" isimli özel bir projesi ile bu değerli koleksiyon, yılın belli dönemlerinde çok daha geniş kitlelere ulaşıyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 08.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Çanakkale Yarımadası'nda, Anzak Koyu ile Kabatepe bölgelerinin tam arasında yer alan Lone Pine Mezarlığı ve Anıtı, ilçe merkezine 13 km uzaklıkta. Tam olarak Kocatepe Köyü’ne bağlı olan bu yere gitmek için Anzak Koyu'na hareket eden minibüslere yönelmelisin.
Avustralyalı askerlerin muharebe sonrası bölgeye geldiklerinde gördükleri tek büyüyen çam ağacı, buranın böyle bir isme sahip olmasının nedeni. Lone Pine Mezarlığı ve Anıtı içinde toplamda 72 ayrı mezar yer alıyor. İsimsiz askerlerin yer aldığı bölüm ise “Özel Anıtlar” adıyla biliniyor.
İlçenin kuzey kısmındaki Bigalı Atatürk Evi, Bigalı isimli köyde yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasında karargâh olarak da değerlendirdiği bu bina, günümüzde bir müze olarak değerlendiriliyor.
Sarı renkteki bu ahşap yapı, bölgeye özgü olan pek çok mimari detayı bünyesinde taşıyor. Atatürk’ün evde kaldığı dönemlerde aktif biçimde kullandığı çalışma masası ve diğer eşyalar, orijinal halleri ile sergileniyor. İki katı ve 5 ayrı odası bulunan Bigalı Atatürk Evi, 1973 senesinden bu yana ziyarete açık.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Listemizin son sırasında Eceabat ilçesinin değerli noktalarından biri olan Tarihe Saygı Parkı bulunuyor. Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Savaşları'nın anısını yaşatıp dönemin ruhunu ziyaretçilere hissettirmeyi başarıyor.
Top mermilerinden savaş kahramanlarına kadar pek çok figürün işlendiği büyük bir anıt, Tarihe Saygı Parkı’nın odağında yer alıyor. Özellikle de Seyit Onbaşı, Mustafa Kemal Atatürk ve bir anne figürünü temsil eden etkileyici kompozisyonları yakından inceleyebilirsin. Parkın farklı bir kısmında ise muharebeyi topoğrafik bir platform üzerinde canlandıran sergiyle karşılaşabilirsin.
Çanakkale’nin en güzel yerlerini keşfetmeye devam etmek için Çanakkale’de gezilecek yerler yazımıza da mutlaka göz atmalısın.