İstanbul’da yaşayanlar ve İstanbul’u ziyarete gelenlerin özellikle güzel havalarda gitmeyi tercih ettiği alternatif destinasyonlardan olan Çatalca, İstanbul’un batı sınırında yer alıyor. Yeni yerler keşfetmek için çok uzaklaşmaya vakti olmayan gezginlerin sevdiği Çatalca’da gezilip görülecek pek çok alan var. Hadi gel Çatalca'da gezilecek yerleri keşfedelim ve sık sorulan birkaç soruya yanıt bulalım.

Çatalca’da denize nerede girilir?

Sıcak yaz günlerinde ferahlamak ve denizin tadını çıkarmak için Çilingoz Plajı en çok tercih edilenler arasında.

Çatalca hangi ilçelere yakın?

Çatalca, Büyükçekmece ve Silivri’ye oldukça yakın bir ilçe.

Çatalca pazarı hangi gün?

Yöresel ürünlerin satıldığı, köylülerin kendi emekleri ile ürettikleri veya topladıkları ürünleri satmak için kurulan Çatalca pazarı pazar günleri kuruluyor.

1. Mübadele Müzesi

Mübadele Müzesi dış bina görünümü

Çatalca, İstanbul’un yoğun Rum nüfusuna sahip yerlerinden biriydi. Bu müze de Türkiye’nin ilk göç temalı müzesi. Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından kurulmuş. 2010 yılında kapılarını açan müzede el işi çeyizlikler, tarihi önem taşıyan müzik aletleri, mutfak ve ev eşyaları, fotoğraflar ve belgeler sergileniyor. Yakın tarihi yerinde öğrenmek için oldukça değerli bir durak.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günü kapalı.
  • Diğer günler 10.00-17.00 

Otobüs Bileti

2. Çatalca Ters Ev

Mimari olarak ters tasarlanmış mekân

Çatalca’da keyifli bir kahvaltı ve eğlenceli bir gezi ile güne başlamak için en ideal yer Ters Ev. Mimari olarak ters tasarlanmış mekânda mobilyalardan otomobile kadar her şey baş aşağı duruyor! Özellikle çocuklu ailelerin severek ziyaret ettiği Ters Ev’de ilginç fotoğraflar çekilebilirsin. Eğer Ters Ev ziyaretin kahvaltı saatini geçtiyse hiç üzülme, burada şahane bir mangal alanı da bulunuyor. 4000 metrekarelik alanı diğer Ters Ev yapılarına göre çok daha sade tasarlanmış. 100 araçlık otoparkı bulunan Ters Ev’de ailelere özel hizmet veren 36 adet loca da mevcut.

Konum Linki

 Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-22.00

3. Flamingo Köyü

kırsal yaşamın güzelliklerini yaşaman için tasarlanan Flamingo Köyü

Şehir hayatından uzaklaşarak kırsal yaşamın güzelliklerini yaşaman için tasarlanan Flamingo Köyü, Çatalca’nın Gökçeali Mahallesi’nde konumlanıyor. Burası 1990 yılında satın alınan 20.000 metrekarelik bir arazinin üzerine kurulmuş. Arazinin içerisinden geçen Karasu deresinde yunus bisikletleri pedallayabilir, hem dere tarafında hem de arazinin çeşitli yerlerinde dolaşan kaz, ördek, flamingo gibi hayvanları görebilirsin. Flamingo Köyü’nde 3 büyük barbekü alanı bulunuyor. Bu alanlarda mangal yapabilir ve doğal köy kahvaltısının keyfini çıkarabilirsin. Hafta sonu kaçamağı için sevilen adreslerden biri olan Flamingo Köyü’ne ister toplu taşıma istersen özel araçla gelebilirsin.

Konum Linki

 Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-20.00 

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

4. İnceğiz Mağaraları

İnceğiz mağara giriş kısmı görünümü

Yeşilçam filmleri seyrettiysen İnceğiz Mağaraları’nı da mutlaka görmüşsündür. Türk sineması için doğal bir set olan mağaraların 5000 yıllık bir tarihi var. İnsan eliyle yapılması ve bin yıllar önce yaşam alanı olarak kullanılması sebebiyle İnceğiz Mağaraları, İstanbul’un ilk apartmanı olarak da biliniyor. M.S. 4. yüzyıldan sonra manastır olarak da kullanılan İnceğiz Mağaraları’na gittikten sonra İnceğiz Köyü’ne uğrayabilirsin. Mağaralardan çıkarılan eserleri görmek için İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

5. Yalıköy Plajı

Yalıköy Plajı  kum deniz ve mavi gökyüzü

Karadeniz kıyısında konumlanan Yalıköy Plajı, kısa mesafeli doğa kaçamakları için tercih edebileceğin yerlerden biri. Piknik, mangal ve kamp için de uygun noktaları bulunan sahil boyunda duş ve şezlong hizmetleri de bulunuyor. Çakıllı kum plajı, dalgalı ve çabuk derinleşen denizi çocuklu ailelere pek önerilmese de yeterli önlemler alınarak kullanılabiliyor.

Eski adı “Podima” olan Yalıköy, eski bir Rum köyü. Yalıköy Plajı’nı ziyaret ederken tarihi köye de uğramayı ihmal etmeyin. Günübirlik ve hafta sonu kaçamakları için tercih edilse de uzun dönemli konaklamalar için de uygun bir alan burası. Yalıköy Plajı yakınlarında az sayıda market vb yer bulunuyor. Bu yüzden gitmeden önce alışveriş yapmanda fayda var.

Konum Linki

6. Çilingoz Tabiat Parkı

Çilingoz Sahili

Kamp tatili sevenlerin gözde noktalarından olan Çilingoz, yeşillikler içerisinden denize girme imkânı tanıyan yerlerden biri. Günlük, haftalık veya aylık konaklama yapabileceğin park içerisinde günübirlik gelenler için piknik alanı da mevcut. Ormanlık alanı ve sahili ile İstanbul’un saklı cennetleri arasında anılan Çilingoz Tabiat Parkı, 2005 yılından beri yaban hayatı koruma programına dahil.

Tabiat parkı içerisinde su sporları, voleybol ve futbol alanları bulunuyor. Doğa yürüyüşü sevenlerin değerlendirebileceği doğal parkurları hem ekip hem solo trekking için uygun. Çilingoz sahilindeki işletmenin sunduğu şezlong ve şemsiyelerden yararlanabilir; kafe, restoran ve marketten rahatlıkla alışveriş yapabilirsin.

Konum Linki

 Açık olduğu saatler

  • 7/24 açık 

7. Çatalca Kaleiçi Mahallesi

Kaleiçi Mahallesi

Çatalca’nın merkezi yerleşimi olan Kaleiçi Mahallesi, Balkan Savaşları sonrası yanmayan tek yer. Hem lokasyonu hem de görülecek yerleri barındırması sebebiyle Çatalca gezine buradan başlayabilirsin. Mahalle içerisinde tur atarken aşağıda okuyacağın yerleri ziyaret etmeyi, yerel lokantalarına ve çaycılarına oturmayı ve bol bol fotoğraf çekmeyi unutma!

Konum Linki

8. Ferhatpaşa Camii

Ferhat Paşa Camii, Çatalca'da 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yaptırılmıştır.

Mimar Sinan tarafından sadrazam Ferhat Paşa adına inşa edilen cami, aslında bir külliye. Çatalca dağının eteklerine kurulmuş olan yapının içerisinde sıbyan mektebi ve çeşme de bulunuyor. 1575 yılında yapılan camii, Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde de yer alıyor. Klasik Osmanlı mimarisinin bir örneği olan yer, ibadete açık.

Konum Linki

9. Topuklu Çeşmesi

Topuklu Çeşmesi Osmanlı padişahı II. Ahmet’in yaptırdığı çeşme

Osmanlı padişahı II. Ahmet’in yaptırdığı çeşme, Çatalca’nın merkezi noktası olan Kaleiçi Mahallesi’nde bulunuyor. Yığma taştan yapılan çeşme günümüzde hala bütünlüğünü koruyor. Hafif sivri kemerli yapısı ve süslemeli kilit taşı ile dikkat çeken çeşmenin yanında heybetli bir çınar ağacı da bulunuyor. Topuklu Çeşmesi, Çatalca merkez gezinde soluklanmak için sevimli bir nokta.

Konum Linki

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Çatalca otobüs bileti almak için tıkla!

10. İstanbul Hezarfen Havalimanı

Türkiye’nin ilk uluslararası tescile sahip havalimanı olan Hezarfen

Türkiye’nin ilk uluslararası tescile sahip havalimanı olan Hezarfen, şu anda yalnızca özel uçuşlar ve uçuş eğitimleri için kullanılıyor. İsmini ünlü Hezarfen Ahmet Çelebi’den alan havalimanında motokros parkuru, 120 metre uzunluğunda model uçak pisti ve helikopter pisti de mevcut. Havalimanı son yıllarda özel uçuş eğitimi almak, özel günlerde helikopter veya özel uçak turu ile şehri gezmek ve hava taksi hizmetinden yararlanmak için sıklıkla kullanılıyor.

Alanda ayrıca açık hava konserleri ve etkinlikler de düzenleniyor. Hezarfen Hobbyland isimli alanında sporcular ve çocuklar için bisiklet sürüş parkuru, oyun alanı, paten sahası ve model araba pisti var. Burayı ziyaret etmek için etkinlikleri takip edebilir veya sana özel aktiviteler için alanı değerlendirebilirsin.

Konum Linki

11. Gökçeali Köyü

Gökçeali Köyü çıkışındaki rüzgar türbinleri

Yukarıda da anlattığım İnceğiz ve Subaşı köylerine komşu olan Gökçeali Köyü, sakinliği ile biliniyor. Son zamanlarda kentten kırsal hayata kaçış için değerlendirilen lokasyonlardan olan Gökçeali’de piknik, kahvaltı ve mangal yapabileceğin geleneksel mekanlar bulunuyor. Bu mekanlar içerisinde futbol, voleybol, çocuk oyunları gibi aktiviteler için de uygun tesisler var.

Konum Linki

12. Evcik Plajı

Çilingöz Tabiat Parkı’nın Doğu sınırında konumlanan Evcik Plajı,kapalı havada görünümü

Çilingöz Tabiat Parkı’nın Doğu sınırında konumlanan Evcik Plajı, özellikle günübirlik ziyaretçiler tarafından çok seviliyor. Yeşillikler içerisinden geçen yolun sonu temiz denize ve kumlu plaja açılıyor. Çatalca merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Evcik Plajı’na giderken Uzun Duvar (Anastasius Surları) ve Georgios Kilisesi kalıntılarını görebilirsin.

Ücret ödemeden yüzebileceğin Evcik’te denizin çabuk derinleştiğini aklında tutmalısın. Evcik, Karadeniz kıyısında olduğu için gitmeden önce rüzgâr durumunu kontrol etmeni de öneririm. Burada tesis bulunmadığı için yol üzerinde alışverişini tamamlamalısın. Tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği Evcik’te konaklamak istersen çadırını getirip kamp yapabilirsin.

Konum Linki

13. Ormanlı Köyü

Ormanlı

Listenin son ismi İstanbul’a yakın doğa kaçamakları için tercih edilen noktalardan biri. Çatalca merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta konumlanan Ormanlı Köyü, sakin ve sessiz bir tatil için sevildiği kadar ekstrem spor severlerin de dikkatini çekiyor. ATV kiralama, paraşütle atlama, bisiklet turu gibi aktiviteleri deneyimlemek istersen İstanbul’dan uzaklaşmadan buraya uğrayabilirsin.

Ormanlı Köyü civarında yer alan deniz ve plaj oldukça temiz ve çoğunlukla sakin durumda. Deniz ve plaja alternatif bir gezi seçeneği arıyorsan Terkos Gölü de buraya oldukça yakın. Ormanlı Köyü içerisinde kuş gözlemi ve trekking yapabileceğin noktalar da mevcut.

Konum Linki

14. Antikköy

Çatalca’da köy deneyimi yaşayabileceğin bir diğer yer Antikköy. Aile ve arkadaşlarla keyifli bir hafta sonu deneyimi yaşayabileceğin Antikköy’de düğün, nişan, doğum günü gibi etkinlikler de düzenlenebiliyor. Yeşillikler altındaki alandaki nostaljik tema çok seviliyor.

Antikköy’de doğal köy kahvaltısı ve “kendin pişir kendin ye” konsepti alabileceğin gibi menü üzerinden de lezzetli yiyecek ve içecekleri sipariş edebilirsin. Özellikle semaverde çay keyfi yapmanın tadı bir başka oluyor. Yeme-içme faslından sonra alanı gezerken kirpi, lama, eşek, tavus kuşu gibi hayvanları görebilirsin. Geri dönüş yoluna düşmeden önce doğal ürünler satılan marketine uğramanı öneririm.

Konum Linki

15. Dağyenice Alaiye Şehitliği

1912 yılındaki I. Balkan Savaşı sırasında Alaiye (Alanya)’dan yola çıkan askeri tabur, burada gece baskını ile pusuya düşürülmüştü. Şehit düşen tabur anısına yapılan şehitlikte geçtiğimiz sene müze için kazı yapılırken bir toplu mezarla karşılaşıldı. Buradaki kazı çalışmaları bu sebeple hala devam ediyor. Alaiye Şehitliği’nde her sene anma töreni düzenlenerek şehitlerimize saygı duruşunda bulunuluyor.

Konum Linki

16. Anastasius Surları (Uzun Duvar)

Türkiye’nin en uzun sur duvarı olan Anastasius Surları, Uzun Duvar adıyla da biliniyor. “İstanbul’un Çin Seddi” ve “Çatalca’nın Çin Seddi” olarak da anılan surlar M.S. 6. yüzyılda Bizans imparatoru I. Anastasius yaptırmış. Şehri Trakya tarafından gelen saldırılardan korumak amacıyla inşa ettirilen surların kalıntıları Karacasu Mevkii’nden Silivri’ye kadar uzanıyor.

Konum Linki

17. Çatalca Subaşı Köyü

Kırım Hanlığı’ndan Giray Han’ın kurduğu düşünülen Subaşı Köyü, yaklaşık 700 yıllık bir tarihe sahip. Toprakların son mirasçısı olan Fatma Sultan’ın borçları karşılığı satmak zorunda kaldığı toprakları sonrasında köyün yerlileri birleşerek satın almış. Güneyi tarım, kuzeyi orman arazisi olan Subaşı Köyü’nün ana geçim kaynağı hayvancılık ve tarım.

Çatalca’nın önemli tarihi yerlerinden olan Subaşı gezinde Subaşı Camii, Selim Giray Sultan Çeşmesi, Han Camii ve tarihi köy evlerini görebilirsin. Bölgede ayrıca trekking turları ve tabiat gezileri de yapabilirsin.

Konum Linki

18. Anıt Çınarlar (Çatalca Subaşı Tabiat Anıtı)

Subaşı merkezine 500 metre mesafede konumlanan anıt, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından korumaya alınan tarihi ağaçlar arasında yer alıyor. Hem buradaki 2 tarihi çınar hem de Subaşı-Havuzlar bölgesindeki diğer çınar ağaçlarının 900 ila 1000 yaş aralığında olduğu düşünülüyor. Çatalca’ya sıcak bir günde geldiysen ve gezmek seni biraz yorduysa bu heybetli ağaçların gölgesinde dinlenmeni öneririm.

Konum Linki

İpucu:En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'daÇatalca otelleriaraştırmasına başlayabilirsin.

19. Kabakça Köy Müzesi

Çatalca merkezine yaklaşık 20 dakikalık mesafede yer alan Kabakça Köyü, müzesi ile dikkat çeken bir yerleşim yeri. Ücretsiz gezebileceğin Kabakça Köy Müzesi, köyün girişinde konuşlanıyor. Hobi odası, antikalar, el sanatı eserleri, plak ve eski radyolarla birlikte müze sahibi Seyfullah Oktay’ın aile fotoğrafları da bulunuyor. Çatalca gezinde ilginç bir müze gezmek istersen Kabakça Köy Müzesi’ni ziyaret etmeni öneririm.

Konum Linki

20. Kestanelik Köyü

Köy yaşantısını deneyimlemek ve doğal ürünler almak için uğrayabileceğin duraklardan bir diğeri Kestanelik Köyü. Çatalca’daki mübadele köylerinden biri olan Kestanelik’te Cumhuriyet öncesi döneminde Rum vatandaşlar yaşıyorlarmış. O dönemde “Kestana” olan ismi mübadele sonrası Kestanelik olarak değiştirilmiş.

Günübirlik gezinti ve piknik için tercih edebileceğin köyde doğa ile iç içe vakit geçirebilirsin. Şehre dönmeden önce köy pazarından yumurta, ekmek, yoğurt, reçel gibi tamamen doğal yiyecek ve içecekler satın almayı unutma!

Konum Linki

Çatalca’dayken piknik yapmadan dönmek olmaz. Çatalca'da piknik yerleri için listen bu yazıda seni bekliyor!

ipekincir
İpek İncir
345 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN