Türkiye iklimi, doğası, kültürü ve daha birçok yönü sayesinde seyahat etmek için mükemmel bir ülke. Güneşli kumsallar, doğal güzellikler ve tabii ki de tarihi değeri bulunan görülmeye değer yerler Türkiye dendiğinde akla gelen ilk etmenler. Her şehrin kendine has büyüleyici doğasını hissedebileceğin güzel ülkemizde gezip görebileceğin farklı pek çok rota mevcut. 2023 gelmek üzereyken yeni yılda bol bol seyahat etmeyi hedefleyenler için her aya özel önerilerimi sıraladım. İçerikteki ay-rota eşleşmeleri ile 2023 yılını seyahat ile dolu geçirebilirsin. Öyleyse hazırsan ocak ayı ile başlıyorum.

İçindekiler

Ocak - Ovacık Kayak Merkezi - Tunceli

Ovacık

4 mevsimin de yaşandığı ülkemizde ocak ayı demek kış tatili demek. Yeni yılın ilk ayında her yeri bembeyaz karların bürüdüğü Tunceli’nin Ovacık ilçesi kışın tatil yapılacak yerler arasında en büyüleyici atmosfrere sahip olanlardan. Ovacık Kayak Merkezi'nde bir kayak tatili planlamak eminim çok hoşuna gidecek. Sonrasında bu eşsiz coğrafyada gün boyu kayak yapmanın tadını çıkarabilirsin. Yalnızca kayak yapmanın yanı sıra dilersen yamaç paraşütü, trekking ve kaya tırmanışı gibi spor faaliyetlerine de katılabilirsin. Ovacık’ın şehir merkezine çok yakın olması da Tunceli’yi keşfetmeni kolaylaştıracak. Yolun Ovacık’a düştüğünde mutlaka Munzur Vadisi Milli Parkı, Mercan Vadisi ve Munzur Gözeleri görmeni önerdiğim yerlerden birkaçı.

2022 Ovacık Kayak Merkezi ücreti: Skipass ücretsiz, kayak takımı kiralama günlük fiyat 50 TL, kayak dersi fiyatı 1 saat 100 TL.

Uçak Bileti

Şubat - Kızılcahamam - Ankara

kızılcahamam

Havaların daha soğuk olduğu şubat ayında içini ısıtacak bir önerim var. Ülkemizin termal turizm için oldukça önemli şehirlerinden biri de Ankara. Şehirde kaplıca turizmi denince ise ilk akla gelen yer hiç şüphesiz Kızılcahamam. Geçmişi Roma ve Selçuklular dönemine kadar uzanan Kızılcahamam Kaplıcaları şifa kaynağı olduğu kadar tarihi bakımdan da önemli konumda.

Adı, Osmanlı Dönemi’nde de geçen Kızılcahamam Kaplıcaları, 1930’lu yıllarda Atatürk tarafından da ziyaret edilmiş. Bu termal kaplıcanın birçok hastalığın tedavisinde de kullanıldığı bilinmekte. Karaciğer, safra kesesi, metabolizma hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına içme kürlerinin iyi geldiği söyleniyor. Termal kaplıcanın su sıcaklığının 37-47 santigrat derece aralığında olduğu biliniyor. Kızılcahamam aynı zamanda maden suyuyla da meşhur. Ziyaret ettiğinde denemeyi asla unutma.

Mart - Hamsilos Koyu - Sinop

hamsilos

Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer alan Hamsilos Koyu, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Buzul aşındırması sonucu oluşan Hamsilos Koyu, ülkemizin ilk fiyordu ve dünyada ise kendiliğinden oluşan ilk koy olma özelliği taşıyor.  Cezbedici manzarasıyla her ziyaretçiyi kendisine hayran bırakan bu koyda özellikle de gün batımını izlemenin keyfi başka hiçbir şeye değişilmez. Yolun Hamsilos Koyu’na düştüğünde yanında mutlaka bir fotoğraf makinesi bulundur ve bu muhteşem manzaranın her anını ölümsüzleştir.  

Koy, Deveci Deresi adındaki ufak bir akarsuyun ağzında yer alan yaklaşık 400 metrelik bir deniz girintisinden oluşuyor.  Hamsilos Limanı ise, Deveci Vadisi’nin aşağı kısmının karada oluşan çöküntüler ve çukurlar sonucunda sular altında kalmasıyla oluşmuş. Koy, dünyada sadece Norveç’te bulunan Ria tipi bir kıyı olma özelliği taşıyor. Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Hamsilos Koyu, 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “1. derecede doğal alan” ilan edilerek koruma altına alındı. 

2022 Hamsilos Koyu giriş ücreti: Kişi giriş ücreti 10 TL.

Tabii Sinop’ta mutlaka görmen gereken tek yer Hamsilos Koyu değil. Sinop’ta gezilecek yerler içeriğimizi okuyarak şehrin cazibe merkezlerini keşfedebilirsin.

Nisan - Borabay Gölü - Amasya

borabay

Bir doğa harikası olan Borabay Gölü, doğa yürüyüşü ve kamp için son derece uygun bir seçenek. Denizden 800 metre yükseklikteki krater gölü, aslında küçük bir akarsuyun aşındırmasıyla etraftan gelmiş enkazlar sonucunda oluşmuş doğal bir set gölü. 80 metre genişliğe ve 25 metre derinliğe sahip olan göl, doğu batı yönünde ilerleyen bir vadide yer alıyor. Gölün etrafında kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları bulunuyor. Tabiat harikası bu gölün rengi ise zümrüt yeşili. Güney kıyısı sarp ve dik olup, kuzey kıyısı piknik amaçlı kullanılmaya uygundur. Gölde kayık ile vakit geçirebilir ve göl etrafında temiz havada yürüyüş yapabilirsin.

Amasya bünyesinde çok sayıda konak ve medrese gibi tarihi yapı bulundurmakta. Bunların büyük bir kısmı günümüzde müze olarak halka açık olduğu için, Amasya müzeleri listesi de bir hayli geniş. Amasya, tarih turizmi açısından fazlasıyla gelişmiş olmakla beraber doğa turizmi için de son derece cezbedici ve güzel alanlar barındırmakta. Amasya Kalesi, Terziköy Kaplıcaları ve Harşena Dağı cezbedici alanlardan sadece birkaçı.

Borabay Gölü ve keşfedilecek diğer güzellikler sana yalnızca bir Merzifon otobüs bileti uzaklıkta.

Mayıs - Kapadokya - Nevşehir

kapadokya

Burası,civarında yer alan Güllüdağ, Erciyes ve Hasandağı’ndan etrafa yayılan lav ve küllerin meydana getirdiği doğal oluşumun, uzun seneler boyunca yağmur ve rüzgâr aşındırmasıyla oluşmuş tarihi bir bölgedir. Kapadokya Toros Dağları’nın kuzey kısmında, Kızılırmak Nehri’nin içinde yer alan engebeli bir arazide bulunur. Burada yaşanan çeşitli doğa olayları sonucunda da bu bölgede bulunan cezbedici güzellikteki peri bacaları ortaya çıktı.  Hatta bu dönüşüm hala devam ediyor. Yer altı şehirleri, kayalara oyulmuş evler ve ibadethaneler, bu bölgenin geçmişteki canlılığını gözler önüne seriyor. Şimdi ise yer altı şehirleri turistler ile dolup taşıyor. Nevşehir’de bilinen en popüler turistlik mekan Derinkuyu Yeraltı Şehri'dir. Rengârenk sıcak hava balonları da bu mistik atmosfere masalsı bir görünüm katıyor. Bu uçsuz bucaksız gibi görünen topraklara geldiğinde, zamanın durduğunu hissedeceksin.

Kapadokya’yı tüm detaylarıyla keşfetmek için araç kiralama hizmetini değerlendirmeni öneririm.

Haziran - Nadire Kanyonu - Karaman

nadire

Nadire Kanyonu, bitki örtüsü ve doğal güzelliğiyle yılda binlerce kişi tarafından ziyaret edilen büyüleyici görünüme sahip bir bölge. Ambar Boğazı’ndan başlayan ve Nadire Köprüsü’nde son bulan 9 kilometre uzunluğundaki Nadire Kanyonu’nda tekneyle gezebilir, kanyonun iki tarafını çevreleyen ve 250 metre yüksekliğe ulaşan sarp kayaların büyüleyici atmosferini görebilirsin. Kanyonu gezmek ve tekne ile gidiş dönüş ortalama 3 saat sürüyor.

Kanyonda bir köprü bulunuyor ve köprünün diğer tarafına tekne ile gidilemiyor. Köprüden sonra kanyonun bir 15 kilometre daha devam ettiği tahmin edilse de bu kısım daha keşfedilmiş değil ve gizemini koruyor. Kanyona girmek için ilk önce Turkuaz Mesire Alanı’na gelmen gerekiyor. Buradan tekne turları ile Nadire Kanyonu’na geçebilirsin.

Temmuz - Ayder Yaylası - Rize 

Ayder yaylası

Ayder Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alır. İlçenin 20 kilometre güneydoğusunda yer alan yayla, 1.400 metre rakıma sahip. Yayla, günümüzde turistik bir tesis olarak ziyaretçi akınına uğruyor. Kaçkar Dağları'na yapılan tırmanışların başlangıç noktası olan yayla, aynı zamanda zengin flora ve kaplıcası ile de bölgenin en çok tercih edilen tatil yerleri arasına girmeyi başarıyor. Hem doğa hem de sağlık turizmini bir arada bulunduran nadir bölgelerimizden biri olan Ayder Yaylası, dağcılık sporu ile ilgilenen ziyaretçilerin de vazgeçilmez mekanlarından biri.

Çevresinde pek çok doğal güzelliği barındıran Ayder’e gidersen Kaçkar Dağları’na uğramayı asla unutma. Bu vesileyle hem tarifi mümkün olmayan doğal güzelliklere tanıklık edeceğin gibi, hem de Gelin Tülü Şelalesi gibi, muhteşem birkaç şelale de görmüş olursun.

Karadeniz’deki diğer yaylaları da keşfetmek istersen Yeşile doyabileceğin Karadeniz yaylaları içeriğimizi de okuyabilirsin.

Ağustos - Dalyan İztuzu Plajı - Muğla

İztuzu

Türkiye'nin en ünlü plajlarından biri olan İztuzu Plajı'nı da mutlaka yakından görmeli ve berrak sularının tadını çıkarmalısın. Balık sürülerini bile görebileceğin cam berraklığındaki deniziyle dünya çapında bir üne kavuşan İztuzu Plajı, aynı zamanda yumurtlamak için sahile gelen deniz kaplumbağalarıyla da çok ilgi görüyor ve halk arasında Kaplumbağa Plajı olarak biliniyor. Çam ağaçlarıyla kaplı bir dağdan nehir ağzına kadar uzanan bir tek ev, dükkân veya otelin olmadığı plaj, 5 kilometrelik altın sarısı kumlardan oluşur.

Doğanın bir harikası olan Dalyan İztuzu Plajı, 5.500 metre uzunluğunda, Radar Tepesi eteklerinden Dalyan Boğaz’ına kadar uzanmakta. Küçük plaj, kumsalı da ilave edildiğinde toplamda 6 kilometreyi aşan bir uzunlukta.

Eylül - Side - Antalya

Side

Side tatilinde bölgenin tarihini anlamak için Side Antik Kenti’ni mutlaka gezmelisin. Tarihini keşfettikten sonra ise doğal güzellikleri görmeye zaman ayırmalısın. Manavgat Şelalesi, Köprülü Kanyon ve Titreyengöl gitmen gereken yerler arasında. Manavgat Şelalesi’ni oluşturan nehirde tekne turu yapabilir, şelalede de rafting sporunun tadını çıkarabilirsin. Köprülü Kanyon’un serin sularında ferahlamak için rafting yapabilir, suların çekildiği yaz mevsiminde kanyon yürüyüşünü deneyimleyebilirsin. Titreyengöl ise trekking için harika bir adres. Adrenalin arıyorsan, Toros Dağları’nın engebeli yollarında jeep safari yapma fikrini değerlendirmelisin. Patika yollarda safari yapmanın heyecanı Side tatilini başka bir noktaya taşıyabilir. Dalış sporuna meraklıysan Side’nin masmavi sularına da dalabilirsin. Bölgede birçok dalış merkezi ve dalış okulu mevcut. Side Yat Limanı’ndan kalkan teknelerle tekne turuna çıkabilirsin.

Ekim - Domaniç Dağları - Kütahya

Domaniç

Türkiye’nin az bilinen doğal güzelliklerinden Domaniç Dağları, endemik birçok bitkiye ev sahipliği yapıyor. Sadece bu dağda görebileceğin bitkiler, seyahatin sırasında gözüne çarpacaktır. Kamp yapımına da uygun olan Domaniç Dağları, şehrin gürültüsü ve stresinden uzaklaşmak istersen tam sana göre. Kartpostallık manzaralara da ev sahipliği yapan Domaniç Dağları, başta Kütahya olmak üzere çevre şehirlerden birçok yürüyüş grubunun ve kampçının gelip vakit geçirdikleri bir yer. Özellikle doğa yürüyüşü ve fotoğraf tutkunları için eşsiz bir yer olan bu dağ, sahip olduğu patika yollar sayesinde ziyaretçilerine keşfedebilecekleri birçok parkur ve manzara sunuyor. Bununla birlikte Domaniç Dağları, ATV ve dağ bisikleti gibi sporlar için de oldukça uygun bir yer diyebilirim. Kütahya uçak bileti alarak keşfetmeye doğru yola çıkabilirsin.

Kasım - Batum

Batum

Bir liman kenti olan Batum, Gürcistan’a bağlı bir şehirdir. Karadeniz’e kıyısı bulunan Batum, deniz ve yeşilin birlikte bir bütün oluşturduğu özellikle Türk turistler için ideal şehirlerden birisi. Türkiye’den en çok gidilen yerler arasında yer alan Batum’un tercih edilmesinin en büyük sebebi geçiş kolaylığı. Türkiye’den Batum’a geçerken sadece nüfus cüzdanını göstermen yeterli oluyor. Türkiye’ye yakın olan kültürü de burayı tercih etmen için bir diğer neden. Azerbaycan’dan çıkan petrolün dünyaya ulaşımına aracılık yapan bir şehir olduğundan ekonomide bunun etkileri görülüyor. Ayrıca bu liman kentinde gemiciliğin de gelişmiş olduğunu söyleyebilirim.

Yolun Batum’a düştüğünde mutlaka görmeni önerdiğim yerler şöyle: Batum Botanik Bahçesi, Ali ve Nino heykelleri, Batum Bulvarı ve Batum Panoramik Dönme Dolap. Şehirle ilgili merak ettiğin tüm bilgileri Batum gezi rehberi içeriğimizi okuyarak keşfedebilirsin.

Aralık - Cumalıkızık - Bursa

Cumalıkızık

Cumalıkızık, Türkiye’nin yanı sıra özellikle son dönemlerde dünyada da adından söz ettirmeye başlamış Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerindendir. Tarihi süreçte çok az deformasyona uğramış bu Osmanlı köyü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Cumbalı köy evleri ağırlıklı olarak taş, ahşap ve kerpiçten yapılmış iki katlı yapılardır. Taş sokakları, tarihi evleri, köy hayatı ve özellikle serpme köy kahvaltısı ile dikkatleri üzerine çeken Cumalıkızık’a ulaşabilmen için Bursa şehir merkezinden hareket eden dolmuşlara binebilirsin ve yaklaşık 20 dakika süren bir yolculuğun ardından köye varabilirsin.

Gezinde Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde köy halkının yüzlerce yıllık günlük yaşamından kareler ve kişisel eşyaları görebilir veya asırlardır hizmet vermeye devam eden tarihi Cumalıkızık Camisi'ni ziyaret edebilirsin. Cumalıkızık Köyü, aynı zamanda köylüler tarafından yetiştirilen tamamı organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları için de ziyaret ediliyor.


osmankapusuz
Osman Kapusuz
33 Yazı
İstanbul Kent Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak öğrenimine devam ediyor. Öğrencilik hayatında ilk olarak yabancı bir moda dergisinde stajyer editör olarak çalışmaya başladı. İlerleyen zamanlarda küresel bir marka danışmanlık şirketinde dijital strateji stajyeri olarak çalışma hayatına devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Osman tenise, tiyatroya, seyahat etmeye, kitaplara ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN